Европарламентът гласува за прекратяване на търговията с "кървави метали"

Евродепутати от групата на Социалистите и демократите по време на демонстрация в подкрепа на законодателството срещу финансирането на нелегална дейност и експлоатацията на труд чрез внос на "кървави метали" от Африка.

© European Parliament

Евродепутати от групата на Социалистите и демократите по време на демонстрация в подкрепа на законодателството срещу финансирането на нелегална дейност и експлоатацията на труд чрез внос на "кървави метали" от Африка.Европейският парламент (ЕП) гласува в сряда забраната на всичко продукти, които съдържат т.нар. "кървави метали" (наричани още "конфликтни минерали"), продавани от водачите на въоръжени групировки. Възможно е обаче законодателството да бъде блокирано от правителствата на държавите членки, които се страхуват, че подобна забрана ще наложи сериозна тежест върху бизнеса.


Вотът е неприятна изненада за пазарно ориентираната Европейска народна партия (ЕНП), която има мнозинство в европейския законодателен орган, предаде "Ройтерс".


402-ма евродепутати гласуваха в полза на предложението, 118 бяха против, а 171 се въздържаха по време на гласуването на предложението, което ще постави изискване компаниите, включително за фирмите за електроника, които купуват злато, тантал, калай и волфрам, да сертифицират, че вносът не финансира въоръжени групировки в Африка.


Според някои национални правителства в ЕС обаче за фирмите е невъзможно да проследят материалите от малките мини в Африка по целия им маршрут през стоковите пазари до финалния продукт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK