Авторът на забраната френските магазини да изхвърлят храна иска инициативата да обиколи света

Авторът на забраната френските магазини да изхвърлят храна иска инициативата да обиколи света

© Arash DerambarshСъветникът, чиято кампания срещу похабяването на храна доведе до нов закон във Франция, задължаващ супермаркетите да даряват нежеланата от клиентите храна за благотворителност, си поставя за цел инициативата му да се разпространи глобално.


Араш Дерамбарш смята, че е "скандално и абсурдно" храна да се изхвърля и похабява, докато бездомните, бедните и безработните гладуват, предаде британското издание "Гардиън".


Дерамбаш е общински съветник от партията Divers Droid ("Различно право") в северозападното предградие на Париж Курбвоа. Той убеждава френските депутати да приемат законодателството, след като петицията събра повече от 200 000 подписа и подкрепа от известни личности само за четири месеца.
Поправката беше включена в по-широк пакет от законодателство, т.нар. закон "Макрон" (носещ името на министъра на икономиката), който покрива икономическата дейности и равенството във Франция и се очаква днес да бъде окончателно одобрен от френското народно събрание.


Законът ще забрани на супермаркетите да изхвърлят храна, доближаваща срока си на годност, и умишлено да развалят храна, за да не бъде употребявана от бездомни.


Сега Дерамбарш иска да убеди европейските държави и останалата част на света да приемат подобни забрани.


"Храната е основата на живота, елементарен фактор нашето съществуване", заявява той пред "Гардиън".


"Бях обиждан, атакуван и обвиняван, че съм прекалено наивен и идеалистичен, но станах местен съветник, защото исках да помагам на хората. Може би е наивно да си загрижен за другите човешки същества, но аз знам какво означава да бъдеш гладен. Когато бях студент по право, живеех с около 400 евро на месец, след като си платя наема. Имах само едно нормално хранене на ден към 5 часа следобед. Ядях макарони или картофи, но е трудно да учиш или работиш, когато си гладен и винаги в главата ти е как ще се снабдиш със следващото си ядене", разказва съветникът.


Началото на кампанията на Дерамбаш е събиране и раздаване на храна от неговия местен супермаркет.


"Всеки ден помагахме на около 100 души. Половината от тях бяха самотни майки с по няколко деца, пенсионери и служители на държавна работа с ниски заплати. Останалите бяха живеещите на улицата или в приюти", спомня си активистът.


Дерамбаш планира да популяризира идеите си чрез дискусиите на ООН за Целите за развитие на хилядолетието, конференцията за промените в климата в Париж COP21 през декември и чрез икономическата среща на върха на Г-20 в Турция през ноември.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2491 Неутрално
  2. 2 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    само си мисля , да това е много много хубаво а ако после ни я преопаковат и препродават пак ли ще е толкова хубаво

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  3. 3 Профил на Baizuo
    Baizuo
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    Много правилно! Естествено, не всеки може да кара мерцедес или да почива на Бора Бора, но при такова свръхпроизводство на храна, да има гладуващи е срамота.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  4. 4 Профил на lager
    lager
    Рейтинг: 463 Любопитно

    "Може би е наивно да си загрижен за другите човешки същества, но аз знам какво означава да бъдеш гладен. Когато бях студент по право, живеех с около 400 евро на месец, след като си платя наема. Имах само едно нормално хранене на ден към 5 часа следобед. Ядях макарони или картофи, но е трудно да учиш или работиш, когато си гладен и винаги в главата ти е как ще се снабдиш със следващото си ядене", разказва съветникът."

    А какво да кажат българските пенсионери? Ако не друго, то България е страна на крайностите и експериментите. Иначе, абсолютно ЗА този проект.

  5. 5 Профил на Боб Яхния
    Боб Яхния
    Рейтинг: 322 Неутрално

    [quote#0:"статията"]Законът ще забрани на супермаркетите да изхвърлят храна, доближаваща срока си на годност, и умишлено да развалят храна, за да не бъде употребявана от бездомни[/quote]
    Какви супермаркети имало по света, тц-тц... На нашите това никога не би им хрумнало - тук обикновено ни пробутват кльопачката до последно, а понякога и след това.

    Сериозно погледнато - инициативата е похвална, но супермаркетите са търговски дружества и докато съответната държава (вкл. нашата) не промени ДДС-режима върху даренията в подобен случай, надали една иначе добросъвестна практика ще стане популярна.

    "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
  6. 6 Профил на Втора цетка
    Втора цетка
    Рейтинг: 897 Любопитно

    [quote#5:"©Псолютно!"] не промени ДДС-режима върху даренията[/quote]

    За сметка на това, Законът ни е доста либерален по отношение ДДС-то на брак...
    Аз приветствам инициативата, макар вътрешно да знам, че тя при нас, би се опорочила...

    Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
  7. 7 Профил на voxy
    voxy
    Рейтинг: 793 Неутрално

    тоя да лъже някой друг, че с 400 евро след като си плати наема, не е можел да има нормални хранения

    twitter.com/voxybg
  8. 8 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 426 Неутрално

    Симпатична инициатива, но тя не решава същинския проблем, дори го задълбочава неволно.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  9. 9 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1440 Неутрално

    Някои вериги магазини в Европа вече го правят и без закон и очевидно работи. В Германия например, продуктите се даряват на т.нар. "Tafel", неправителствана организация представена в цялата страна, в която работещите са доброволци, помагащи при организацията и раздаването на продуктите плюс др. стоки, като дрехи,играчки, книги, на социално бедни. Имам личен пиглед върху работата и, много е впечатляващо.
    Така че, е въпрос на воля и организация това да се осъществи.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  10. 10 Профил на Longanlon
    Longanlon
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Единствената причина магазините да не даряват храната с изтекъл срок на годност, вместо да я изхвърлят, е възможността от съдебни процеси срещу тях в случай, че някой се отрови от нея.

    http://kaka-cuuka.com
  11. 11 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    Arash Derambarsh е персиец, роден във Франция (1979 г.), политически е от десницата (френското "divers droite" означава "разни десни партии". Инициативата му е пример как едно рационално и етично решение се възприема добре от всички политически сили.

  12. 12 Профил на lechevalier
    lechevalier
    Рейтинг: 433 Неутрално

    Divers droid или Divers droit? Някакви дроиди се появиха изведнъж.

  13. 13 Профил на Ал Бънди
    Ал Бънди
    Рейтинг: 495 Неутрално

    [quote#10:"Longanlon"]Единствената причина магазините да не даряват храната с изтекъл срок на годност, вместо да я изхвърлят, е възможността от съдебни процеси срещу тях в случай, че някой се отрови от нея. [/quote]

    Не е само това, а и удобството. Биха могли да даряват храната и в деня на изтичане на нейната годност, като така никой не би могъл да ги обвини в нищо.

  14. 14 Профил на wiligri
    wiligri
    Рейтинг: 569 Неутрално

    Наистина е срамно да се изхвърля храна при толкова гладуващи по света. Само си мисля колко ли качествена ще е, щом никой не иска да я купи дори на промоция.

  15. 15 Профил на FTA
    FTA
    Рейтинг: 374 Неутрално

    "Храната е основата на живота, елементарен фактор нашето съществуване", заявява той пред "Гардиън".

    Храната е стока/благо (освен ако не си си я хванал от гората) и някой е платил за производството й. Кой е този, който ще определя какво да прави някой друг със собственоста си? Може да я даде на някой, но може и да я преработи в биомаса, или пък в естествени торове, или пък да я изхвърли. Разпореждането с чужда собственост е колективизъм и болшевишки приом. Комунизъм в действие...

    Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
  16. 16 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2879 Неутрално

    Редно е храната да се дава на благотворителни организации, а те да я разпределят на действително нуждаещите се, а не на такива, които биха могли да си купят за да си икономисат парите.

  17. 17 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 635 Неутрално

    Само такива които никога не са гладували могат да плюят срещу подобна инициатива... И типично по български да я оцветяват в ,,политически''краски..

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  18. 18 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1847 Любопитно

    До коментар [#15] от "fta":

    Спокойно, тези у френско отдавна им е мечта да са комунисто - капиталисти... и постоянно залитат от крайност към крайност. Те и утежниха уволняването на работници, и собствената им държавно-частническа автомобилна компания започна да ръмжи, щото хем пазара кофти, хем работниците тежат прекомерно. И на тази инициатива ще И подрежат клицата, щом цената на подаряването, надхвърли цената на бракуването на стоките. Сега, дали ще се появи бизнес със ментета (препродаване на подарени стоки) не ми се гадае, но вратата се отваря. Ще има доста магазини без изградена мрежа реципиенти, които ще са длъжни да донорстват, а това си е златна възможност за мошениците.
    Ще видим, година след старта на инициативата ще де проявят и лошите страни.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  19. 19 Профил на FTA
    FTA
    Рейтинг: 374 Неутрално

    [quote#17:"angevins"]Само такива които никога не са гладували могат да плюят срещу подобна инициатива... И типично по български да я оцветяват в ,,политически''краски.. [/quote]

    Подобна "инициатива" не се прави НАСИЛА и още по-малко със закони. Това или става доброволно, или не става изобщо.

    Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
  20. 20 Профил на FTA
    FTA
    Рейтинг: 374 Неутрално

    [quote#18:"gost22"]щом цената на подаряването, надхвърли цената на бракуването на стоките.[/quote]

    Не съм много сигурен. В момента в който се отвори вратата, затварянето й става доста трудно.

    Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
  21. 21 Профил на FTA
    FTA
    Рейтинг: 374 Неутрално

    [quote#18:"gost22"]Сега, дали ще се появи бизнес със ментета (препродаване на подарени стоки) не ми се гадае, но вратата се отваря. Ще има доста магазини без изградена мрежа реципиенти, които ще са длъжни да донорстват, а това си е златна възможност за мошениците.[/quote]

    Това вече е друг проблем. Мен ме интересува, частта със закона, който да принуждава да раздаваш собствеността си. Ама то тва е родината на егалитаризма, кво да очакваш друго...

    Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
  22. 22 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 699 Разстроено

    [quote#3:"dgd"]но при такова свръхпроизводство на храна, да има гладуващи е срамота. [/quote]
    Не! Грехота!

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK