Какъв е смисълът на иновацията Spitzenkandidaten - мина година, откакто избрахме Жан-Клод Юнкер (видео)

Петимата кандидати за председател на Европейската комисия (ЕК) по време на телевизионен дебат в Брюксел, 2014 г.

© Associated Press

Петимата кандидати за председател на Европейската комисия (ЕК) по време на телевизионен дебат в Брюксел, 2014 г.Преди година, в периода от 22 до 25 май 2014 г., гражданите на Европейския съюз (ЕС) в 28 държави избраха своите представители в Европейския парламент (ЕП). Не би било погрешно да се каже също, че през май миналата година беше проведена първата реална общоевропейска предизборна кампания в пълния смисъл на понятието, който сме свикнали да приемаме, когато не става дума за европейска интеграция.


Изборите бяха исторически значими заради възможността, за пръв път дадена на избирателите в опит да се засили демократичната  легитимност на европейските институции – те знаеха коя личност, кандидат за председател (Spitzenkandidat) на Европейската комисия (ЕК), ще бъде излъчена от партията, за която дават гласа си.


За пръв път европейците имаха шанс да гледат телевизионни дебати с кандидатите и да асоциират предизборните кампании на европейските партийни семейства с определени лица.
Терминът Spitzenkandidat идва от германския изборен процес, където така се наричат  първите кандидати в листите на партиите. Буквално думата може да се преведе като "пръв кандидат". Тя за пръв път влиза официално в европейския речник през 2013 г., след като Партията на европейските социалисти (ПЕС) обещава да посочи свой конкретен кандидат за майските парламентарни избори за една от най-важните позиции в Брюксел. Идеята обаче съществува още от 1997 г., когато германският Християндемократически съюз (CDU) искат да изберат свой кандидат, който да бъде претендент за председател на ЕК. 


Според новите постановления на Лисабонския договор, европейските лидери трябва да "вземат предвид" резултатите от изборите за ЕП, когато избират новия председател на ЕК. В договора обаче не се посочва нищо по-конкретно - дали това означава позицията да бъде предоставена на избрания от парламентарното мнозинство, остава въпрос на интерпретация на мнозинството в съвета.


Фактът, че наистина беше избран посоченият от Европейската народна партия (ЕНП) и спечелилият мнозинството Жан-Клод Юнкер, беше реална победа на европарламента – реално никъде не се споменава в договорите, че Spitzenkandidaten трябва изобщо да съществуват и че Европейският съвет е длъжен да се съобрази с тях.


До момента на избирането на председателя на изпълнителната власт на ЕС през 2014 г. обаче основните кандидати на политическите партии бяха събрали достатъчно легитимност и бяха вече приети навсякъде в Европа като легитимни състезатели.


Евентуалното незачитане на това от националните правителства щеше да бъде прието като сериозно оскърбление и пренебрегване на демократичния избор както от страна на ЕП, така и от страна на избирателите, чийто вот за пръв път беше мотивиран от конкретна личност, с неговите или нейните биография, харизма, присъствие и предизборна кампания.


Една година след като се изправиха в надпреварата за поста, четирима от петимата първи номинирани разказват за европейските избори – Жан-Клод Юнкер, успешната номинация на Европейската народна партия (ЕНП), Мартин Шулц, председател на Европейския парламент (ЕП) за втори пореден мандат, Алексис Ципрас, настоящият министър-председател на Гърция и Ска Келер – евродепутат от групата на Зелените.


Какъв беше процесът? Имаше ли съпротива пред промяната в процедурата? Каква роля изиграха медиите и какво е значението за институционалното устройство на ЕС? Отговорите на тези въпроси дава репортажът на EuroparlTV по случай първата година от мандата на новата Европейска комисия. 


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK