Убеден евроскептик става външен министър на Финландия

Лидерите на трите партии, които ще участват в новото коалиционно управление на Финландия - Юха Сипиля (Центристка партия) (в средата), вляво Тимо Сойни (Истинските финландци) и вдясно Алекс Стуб (Национална коалиционна партия).

© Reuters

Лидерите на трите партии, които ще участват в новото коалиционно управление на Финландия - Юха Сипиля (Центристка партия) (в средата), вляво Тимо Сойни (Истинските финландци) и вдясно Алекс Стуб (Национална коалиционна партия).Бъдещото финландско правителство ще включва евроскептик за външен министър. Тимо Сойни, лидерът на партията "Истински финландци", която е участник в новото коалиционно управление, ще ръководи не само външната политика на страната, но и ролята ѝ в ЕС, тъй като длъжността му комбинира и тази на министър на европейските въпроси.


Бившият министър-председател на Финландия Александър Стуб ще бъде новият финансов министър.


Александър Стуб, бивш министър-председател на Финландия

© Associated Press

Александър Стуб, бивш министър-председател на Финландия
Сойни беше финландският политик, който предизвика паника на финансовите пазари по време на кризата с политиката си на противопоставяне на бюджетните съкращения. Освен това по-рано този месец той заяви, че би имало смисъл, ако Гърция напусне европейската общност.


"Ако "Истински финландци" влязат в правителството, вярвам, че политиката на Финландия спрямо Гърция ще се промени. Ще се промени за добро, защото по-зле така или иначе не може да стане", заяви Сойни в началото на месеца. 


На въпрос дали би подкрепил излизането на Гърция от еврозоната Сойни отговаря, че "това би било най-чистата опция за всички, включително за гърците". 


Тимо Сойни - лидер на Истинските финландци

© Associated Press

Тимо Сойни - лидер на Истинските финландци


Коалиционното управление ще включва Центристката партия на премиера Юха Сипиля, "Истинските финландци" и Националната коалиционна партия на Стуб. След седмици на преговори се очаква съставът на правителството да бъде обявен в петък.


Юха Сипипя, министър-председател на Финландия

© Associated Press

Юха Сипипя, министър-председател на Финландия


Трите партии от бъдещото управление на Финландия са съответно и членове на три различни европейски партийни семейства: партията на новия премиер е част от мрежата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), партията на Александър Стуб принадлежи към Европейската народна партия, а "Истинските финландци" са от Европейските консерватори и реформисти. С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK