Евродепутатите поискаха повече мляко в менютата на учениците

Бившият европейски комисар за земеделието показва ябълка и мляко по време на пресконференция за промотиране на инициативата за по-здравословно хранене в училищата.

© European Commission

Бившият европейски комисар за земеделието показва ябълка и мляко по време на пресконференция за промотиране на инициативата за по-здравословно хранене в училищата.Евродепутатите гласуваха промени програмите за снабдяване на училищата със здравословна храна. 


Промените касаят добавянето на млечни продукти с доказани ползи за детското здраве (сирене, извара и кисело мляко) към списъка с храни, които могат да получават европейско финансиране. Условието ще бъде те да не съдържат добавени аромати, плодове, ядки или какао, като приоритет ще бъдат местни и регионални продукти.


Ще се изисква държавите членки да отделят от 10 до 20% от европейското финансиране за образователни дейности за популяризиране на навиците на здравословното хранене и ограничаването на разхищаването на храна.
ЕП поиска пренасочване на допълнителни 20 милиона евро на година за млекопроизводство и производство на млечни продукти, с което общото финансиране ще стане 100 милиона евро.


Освен това разпределението на средствата по програмата да се осъществява по по-справедлив начин измежду държавите членки, като се използва като критерий броят на децата между 6 до 10-годишна възраст и степен на развитие на региона.


Преди да влезе в сила, законът ще бъде разглеждан и от Съвета на министрите, Европейския съвет и отново парламента.


Инициативите за здравословно хранене в училищата са инструмент на ЕС за насърчаване на здравословното хранене и включват продукти като плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Всички 28 държави членки участват в схемата за снабдяване на училищата с мляко, а 25 – в схемата за плодовете (всички, с изключение на Великобритания, Финландия и Швеция).  България е включена и в двете схеми. 


В момента има две схеми за разпределение на здравословна храна в училищата с европейско финансиране под Европейската обща селскостопанска политика - "Училищно мляко" и "Училищен плод". (School Milk Scheme (SMS) за мляко и School Fruit and Vegetables Scheme(SFVS) за плодове и зеленчуци).

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  В последно време от евродепутатите чувам само някакви такива новини .. баркодче къде да се сложи, в детските градини какво да ядат, какъв цвят тоалетна хартия е най-подходящ ... ще се преработят тия.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  това са много добри инициативи ,но защо чак сега се популяризират ,ако евродепутатите ще се занимават с такива неща ,ами има и много други неща за правене ,например евродиректива за финансиране напр на изследвания за рак при профилактика на европейците ,сега нашите граждани трябва да доплащат по 100 лв за хубавите изследвания ,а защо да не ги финансират еврофондове ,като нямаме пари за това , така ще спестим милиарди после от лечение и хиляди други инициативи

 3. 3 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 229 Весело

  Ако може и млякото да не е с животински произход, за да не се нарушават човешките права на издоените весели свине и прави краставици...

  Тролинг да върлд синс 681
 4. 4 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 402 Весело

  Овче, биволско, конско, кравешко или пилешко?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 5. 5 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 777 Неутрално

  "Бившият европейски комисар за земеделието показва ябълка и мляко по време на пресконференция за промотиране на инициативата за по-здравословно хранене в училищата."
  По-добре да седнат да решат някой проблем - имигрантите (цигани, ислямисти и такива).

 6. 6 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#4] от "olexander":

  Зависи от евродецата. За нашите може и сухо с изтекъл срок на годност.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Неутрално
 8. 8 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "bludniq_sin":

  Просто такива са проблемите пред обществата на някои от евродепутатие, съответно хората се стремят да ги решат, доколкото им позволява позицията.
  Еврократите, познати като брюкселски зелки, са тези, които цоцат паричките на европейските данъкоплатци и се стремят да урегулират максимално размерите на тоалетните казанчета. Изключително наболял въпрос за всички европейски граждани от горите на Швеция до блатата на Ирландия!

  Тролинг да върлд синс 681
 9. 9 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз пък искам да уеднаквят цвета на презервативите.

 10. 10 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 635 Неутрално

  ... хм, у назе сА внася толкУ сухо млЕко и толкУ палмова мазнина, че по-'убаво е, децата да бЕгат далеч от млЕко и "сирене"... Освен от домашното.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1443 Гневно

  Здравословното хранене е грижа на родителите, а не на евродепутатите!
  Като си помисля какви огромни заплати получават за нищоправене и направо ми прекипява... то не бяха прави краставици и банани, щастливи кокошки и прасета, стандарти за ел.крушки, размерът на тоалетните казанчета и прочие абсолютно излишни дивотии...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 635 Весело

  [quote#9:"mahjongg"]Аз пък искам да уеднаквят цвета на презервативите. [/quote]
  ... ... шА сА съгласиш ли на шарени, кат' бабина черга...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 13. 13 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 906 Неутрално

  "Евродепутатите поискаха повече мляко в менютата на учениците."


  За всеки ученик- ЦИЦА!
  Това трябва да е поредния почин на евро-чиновниците от Брюксел.

 14. 14 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ха, типично лобистко предложение. След отпадането на млечните квоти в ЕС тази година се очаква свръхпроизводство и ниски цени на млякото. Детският държавно-гарантиран пазар може да смекчи удара за големите фермери и ето резултата - дайте да дадем.

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  А повече спорт кога бе? Включително и за затлъстелите евродепутати?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Вместо да пият сокове от вода и боя,по-добре да пият мляко.

 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 852 Весело

  [quote#0:"Статията"]Ще се изисква държавите членки да отделят от 10 до 20% от европейското финансиране за образователни дейности за популяризиране[/quote]
  Консултантски - на ЦвъЦвъ, преди да му даде тъщата, беше изработил едни консултантски(много)пари

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#16] от "rosiraycheva50._":

  Във всяко училище - крава.Може и няколко овце.
  /овцете ще станем повече,ама нищо/
  В час по трудово обучение ще пасат,доят и чистят,в час по физическо ще го наливат в подходящи съдове,в час по мениджмънт ще разпределят млякото.

 19. 19 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да е органично, много ви моля, ако може и в криви кутии, защото ще е по-атрактивно за дечицата!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 20. 20 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 229 Весело

  За евродепутатите криви краставици!

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Всъщност млякото е вредно за организма.Единственото полезно мляко е майчиното.Оттам нататък всякакви млечни изделия са вредни.

 22. 22 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#14:"Woodstock"]Ха, типично лобистко предложение. След отпадането на млечните квоти в ЕС тази година се очаква свръхпроизводство и ниски цени на млякото. Детският държавно-гарантиран пазар може да смекчи удара за големите фермери и ето резултата - дайте да дадем. [/quote]
  Един адекватен коментар по темата.

 23. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Кът стана въпрос за цвета на капутите-ми требе да са в цветовете на ЛГБТ,инак е дискриминация.Черния капут обижда афро-европейците и афро-американците и обижда другите раси заради фи-то и дължината.Жълтия обижда азиато-европейците и азиато-американците,щото навява мисли за ''малка чурка''.Белият е ясен-зиг хайл и преимущество на бялата раса.Това е другият фундаментален въпрос,с който ойро-депутаттите спешно трябва да се заемат.

 24. 24 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Пиенето на мляко в последните години е доста спорен въпрос и доста учени го отхвърлят. Вярно е, че си е изиграло ролята в хилядолетията - доставяло е храна, когато тя е била оскъдна. Сега вече наблюдаваме и отрицателните ефекти причинени от алергия към определени белтъци, затлъстяване, хормонален дисбаланс, стомашно-чревни заболявания. Но евродепутатите гледат да пробутат млякото, защото в ЕС има свръхпроизводство на мляко. Много по-здравословно е да се повишат плодовете, зеленчуците, рибата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK