ЕС иска тласък за развитието на градовете - нова стратегия ще бъде изготвена до една година

Европейският комисар за регионалното развитие Корина Крецу и зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович на откриването на CITIES Forum 2015 г.

© European Commission

Европейският комисар за регионалното развитие Корина Крецу и зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович на откриването на CITIES Forum 2015 г.Европейскатата комисия представи резултатите от общественото обсъждане по подготвяния Дневен ред за европейските градове по време на второто ежегодно издание на CITIES Forum в Брюксел.


Събитието беше открито от зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович и европейския комисар за регионалното развитие Корина Крецу.


Стратегията на Европейската комисия ще постави нови цели за създаването на зелени, отворени и "интелигентни" градове. Стана ясно, че по време на новия програмен период ЕК е предвидила средства за градско развитие, които ще бъдат управлявани целесъобразно от местната власт, а не от националните правителства. България ще участва в новите програми с 39 града до  момента.

Комисар Крецу заяви, че заедно със създаването на Дневния ред няма да бъде изготвяно ново законодателство, а акцентът върху работата ще бъде върху подобряването на настоящите работещи механизми и координацията между тях:


"Европейците смятат, че Европейската комисия (ЕК) разполага с всички необходими инструменти, за да проработи новата стратегия за градско развитие. Две трети от всички политики на Комисията засягат градовете, но често проблемът е, че никой не знае какво прави другият".Подготовката на Дневния ред ще бъде съпътствана от подобряване на методите за сравнителен анализ и оценка на резултатите, добави комисар Крецу. По думите ѝ, Европейската комисия (ЕК) разчита в срок от една година Европейският дневен ред да бъде одобрен и функциониращ.


"За съжаление си говорим за проблемите на градовете от прекалено дълго време и все още нямаме стратегия за развитието им. Съществуват териториално ориентирани политики, но те са планирани непоследователно", коментира председателят на Европейския комитет на регионите Марку Маркула.


"След 20-годишно обсъждане на въпроса, все още няма кохерентна стратегия за европейските градове. Въпреки че 75% от европейските граждани живеят в градове, няма последователност между европейските политически инициативи и това възпира градското развитие и модернизация", заяви Маркула.


Европейските политики за градовете могат да проработят само когато има желание и от самите местни власти на държавите членки, коментираха още гостите на събитието:


"Градовете също трябва да кажат да или не на Европа", добави Маркула.


Кметът на Атина Георгиос Каминис разказа опита си с гръцката столица, която по думите му е "една малка държава". Той заяви още, че основна необходимост за момента за Атина е работата с гражданското общество и мобилизацията на хората по отношение на социалните грижи.


"В общините има най-видима отчетност. Когато хората видят, че държавата не може да разреши даден проблем, те се обръщат към кмета", коментира Каминис.


По-рано Комитетът на регионите призова Европейската комисия да изготви бяла книга с всички европейски политики и законодателство с градско измерение. Целта на документа е да се преодолее липсата на консенсус между държавите членки за градската стратегия, която блокира напредъка в момента.


"От скоро има сигнали, че застоят ще бъде преодолян", пишат от Комитета на регионите.


Комисията за регионално развитие в Европейския парламент (ЕП) изготви доклад по въпроса, който ще бъде приет през септември. Латвийското председателство обърна специално внимание на темата на 9-и юни, когато ресорните министри обсъдиха инструментите за развитието на европейските градове. Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  дано да стане нещо хубаво от цялото това говорене...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Бъдещето е на internet of things, а в един град ще има милиони свързани устройства, сензори, датчици. Устремно се развиват технологиите driverless cars. Идват интересни времена.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Весело

  Кметът на Пазарджик е специалист по изкуствените реки, басейни и озеленяване. Колегите му също нема да се посрамят...

 4. 4 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това ми се вижда грешка. Концентрация на население в градовете е грешка. При въвеждането на новите технологии за комуникация , трябва да се върви към децентрализация.

 5. 5 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Зависи какви хора живеят . И в градовете има апатични хора. Социалните разходи , ще се увеличават все повече, а това е неефективно за една икономика. Инвестицията в социален живот , води до изграгдане на държави на мизерията. Не случайно гърците са първи подръжници. Мислят си че вечно българите ще си зарязват плодородните земи и ще им ровят пущинаците на безценица. .

 6. 6 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ===Кметът на Атина Георгиос Каминис разказа опита си с гръцката столица, която по думите му е "една малка държава".===

  Ми тя Гърция никога не е била държава . Имало е 2 града -държави .Атина и Спарта .Имало е елинска култура , която не е била гръцка. Тя Гърция е измислена като държава някъде към 1820 година.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  И защо ЕСССР ще дава развитие на градовете?
  Я по-добре гледайте да оправите въпроса с миграцията и ислямизирането на Европа, че както е тръгнало скоро няма да ни има.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Кои са българските градове?Да не са пак София,Бургас,Пловдив и Варна?

 9. 9 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И гледайте от утре излизаме с лозунга- Всеки град- малък индустриален конгломерат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Градовете трябва да почнат да се смаляват

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK