В Гърция расте носталгията по драхмата

В Гърция расте носталгията по драхмата

© ReutersТрябва да се върнем към драхмата. Единственият начин да спасим Гърция е драхмата."


Думите са на 55-годишният музикант Стелиос Марагакис, с когото агенция "Ройтерс" разговаря, докато той отпива от малка чашка концентрат в кафене в Атина.


Неговото мнение се споделя от малцинство в Гърция, но исканията на кредиторите за още по-тежки реформи правят идеята за премахване на еврото някак по-привлекателна.
Подкрепата за излизане от еврозоната нарасна до 30% според социологическите проучвания, проведени през последните напрегнати седмици. За сравнение, през последните години този дял стоеше около стабилните 20%, отбелязва Костас Панагопулос, директор на социологическия институт ALCO. "Малцинство е, но расте", казва той.


Според него причините не са само мерките за икономии и сякаш безкрайните преговори с кредиторите, но и откритото говорене на някои политици за връщане на контрола над гръцката икономика, излизайки от еврозоната.


Драхмата е една от най-старите валути в света и няколко пъти и беше заменена от еврото през 2002 г. 


Присъединяването към валутния съюз доведе със себе си икономически растеж и подкрепа от страна на Европа. От началото на рецесията през 2008 г. обаче икономиката се сви с около една четвърт, над 25% от населението са безработни и напускането на еврозоната вече не е табу.


Идеята за още повече строги икономии никак не се харесва на 65-годишния Костас Граменос от Атина. "Ние сме фалирала държава, така че нека се върнем, където трябва – при драхмата, и да започнем отначало", казва той пред агенция "Ройтерс".


В Гърция расте носталгията по драхмата

© Reuters


Въпреки че премиерът Алексис Ципрас казва, че Гърция трябва да остане в еврозоната, някои бунтари в неговата коалиция на радикалната левица се питат дали страната няма да е по-добре извън валутния съюз. Европейски политици също за пръв път заговориха открито за тази възможност.


Социологически проучвания от последните две седмици показват спад в подкрепата за еврото, макар че тя си остава широка. През юни 69.7% от запитаните искат Гърция да остане в еврозоната на всяка цена. През януари този дял е бил 80.3%.


"За голямо мнозинство Европа беше необходимост, но днес за част от обществото тя е враг", казва Костас Панагопулос. "Ще трябват много усилия, за да се възстанови доверието, и не съм сигурен дали в някакъв момент в бъдеще ще се върнем на старите нива на подкрепа за единната валута", обяснява той.


"От какво повече да се плаша?", пита грък, представил се като Василис, докато тегли пари от банкомат в Атина. "Бяхме унищожавани в продължение на пет години, няма от какво вече да се страхувaме. За мен ще е по-добре да върнем драхмата, да имаме своя собствена валута", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK