Два български проекта отиват на финал в конкурса на ЕС за новаторски регионални идеи

Два български проекта отиват на финал в конкурса на ЕС за новаторски регионални идеи

© Европейска комисияЕвропейската комисия обяви финалистите за наградите RegioStars за 2015 г., с които се отличават най-вдъхновяващите и новаторски проекти за регионално развитие, подкрепяни със средства на ЕС в рамките на политиката на сближаване, предаде пресслужбата на институцията. 


Сред 17-те финалисти са и два проекта с българско участие: "Интелигентна къща" (MILD HOME) в категория "Устойчиво развитие" и " Центрове за настаняване от семеен тип в Община Бургас" в категория "Приобщаващ растеж".     


Целта на наградите RegioStars е добрите практики в регионалното развитие да получат признание и да се отличат оригинални и вдъхновяващи проекти или схеми за подпомагане, които биха могли да бъдат образец за други региони или ръководители на проекти.
Всички подбрани проекти са съфинансирани със средства от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Кохезионния фонд, Европейския социален фонд (ЕСФ) или Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП). За годишните награди RegioStars могат да кандидатстват всички региони на ЕС с проекти, които са получили финансиране от 1 януари 2000 г. насам. Допускат се максимум две кандидатури за даден регион и в определена категория.


В настоящото 8-мо издание на наградите RegioStars Европейската комисия получи 143 кандидатури, от които бяха избрани 17 финалисти.


Българските финалисти
Проект "Интелигентна къща" в категория "Устойчиво развитие"  (http://www.mildhome.eu/bg/) - MILD HOME /Интелигентна къща/ е проект, съфинансиран от Европейския съюз по Програмата за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007-2013". Проектът е насочен към определяне на задължителните параметри на дизайна и изграждане на няколко селища с интелигентни сгради от типа MILD HOME.


Проект "Центрове за настаняване от семеен тип в Община Бургас" в категория "Приобщаващ растеж" (http://www.burgas.bg/bg/info/index/200) – Проектът се реализира в подкрепа на процеса на замяна на институционалната грижа за изоставени деца с грижа в семейна или близка до семейната среда в общността. В резултат от проекта 70 деца ще бъдат изведени от институциите в региона на Бургас и ще бъдат настанени в новоизградени центрове за настаняване от семеен тип  в жилищните квартали Лазур, Ветрен и Меден рудник. В тях грижите за децата ще се полагат в среда близка до семейната и децата ще имат шанс за нормален живот и развитие.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  При толкова днешни простотии,това е прекрасна новина.
  Браво,значи можем и така!

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Да,това са добри новини!

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK