Приключи една от най-тежките срещи на върха в ЕС

Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск.

© Reuters

Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск.Срещата на върха в ЕС, която приключи на 26 юни, беше помрачена от серията от атентати, извършени във Франция, Кувейт и Тунис.  По време на пресконференцията, на която трябваше да обяви резултатите от срещата Доналд Туск, председател на Европейския съвет,  изрази солидарността на ЕС с трите държави.


Европейският съвет, който продължи два дни беше един от най-тежките, като за пореден път не беше намерен изход от кризата в Гърция.


След тежки преговори лидерите на държавите членки обаче успяха да постигнат решение за преразпределение към останалите членки на 40 000 мигранти от Гърция и Италия.
"Лидерите се съгласиха, че 40 000 лица ще бъдат преместени от Гърция и Италия към други държави през следващите две години", заяви Туск пред репортери. "Вътрешните министри ще финализират схемата до края на юли." 


Държавните ръководители се споразумяха също така да приемат още 20 000 бежанци от държави извън ЕС. България и Унгария бяха изключени от схемата и няма да приемат нови мигранти от Гърция и Италия.  


Въпреки това постигнатото беше критикувано днес, както от председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, така и от Върховният комисариат на ООН.


"Това със сигурност е важна стъпка по пътя за намиране на решения на тази криза, но трябва да се направи още повече, за справяне с корените на проблема", каза днес на пресконференция представител на ВКБООН.


На срещата на Съвета, за пръв път беше официално включено и предоговарянето на отношенията на Великобритания с ЕС.


Министър председателят Дейвид Камерън заяви в петък, че ще търси споразумение за промяна на европейските договори в някакъв момент в бъдеще, което беше изтълкувано като смекчаване на позицията му. 


В петък Камерън заяви: "Дискутирахме допълнителен пакет от промени, включващи промени на договорите, по които трябва да се постигне споразумение преди референдума във Великобритания". Той направи уговорката, че няма как подобни промени на договорите да минат през всичките 27 национални парламента преди предвидения за 2017 г. британски референдум за оставане в ЕС.


Сред исканията на британския лидер са ограничаването на помощите за работници от други държави от ЕС, гаранции, че еврозоната няма да налага условия на държавите извън нея, както и реформи при регулациите на търговските сделки и единния пазар. 


След приключването на двудневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви днес, че към комисията ще бъде създадена група, която ще проучва ситуацията около подготовката на референдума във Великобритания и ще информира за всичко свързано с него.


На днешната сесия на срещата на върха се включи и генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг. Доналд Туск заяви, че с него са обсъдени новите предизвикателства за сигурността като хибридните войни и глобалния тероризъм. Лидерите са се разбрали да има нова стратегия за сигурността, която трябва да бъде изготвена до следващия юни от Върховния представител по външните отношения. Туск заяви, че държавните ръководители на ЕС са се договорили и за мобилизиране на европейски фондове за засилване на европейската отбранителна индустрия, включително изследвания и технологии.


В посока създаването на Европейски валутен съюз, председателят на Съвета, заяви, че особено сега, на фона на гръцката криза, пътят към него трябва да бъде поставен. На срещата на върха е бил дискутиран и планът на Европейската комисия за единен цифров пазар, като между лидерите е било постигнато съгласие, че подкрепата за него трябва да продължи. 


Какви са ролята и правомощията на Европейския съвет:


Роля: определя общите политически насоки и приоритетите на Европейския съюз
Членове: държавните или правителствените ръководители на страните от ЕС, председателят на Европейската комисия, върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност
Председател: Доналд Туск
В рамките на Европейския съвет лидерите на ЕС се срещат, за да определят политическия дневен ред на ЕС. Той представлява най-високото равнище на политическо сътрудничество между страните от ЕС.


Какво прави Европейският съвет?


Взема решения за цялостните насоки и политически приоритети на ЕС, но не приема закони.
Занимава се със сложни или чувствителни въпроси, които не могат да бъдат решени на по-ниско равнище на междуправителствено сътрудничество.
Определя общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС, като взема предвид неговите стратегически интереси и последиците в областта на отбраната.
Номинира и назначава кандидати на някои високи постове в ЕС, като например в ръководството на ЕЦБ и Комисията.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Щом не са изхвърлили Гърция от ЕЗ и ЕС, нищо не са свършили!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  " България и Унгария бяха изключени от схемата и няма да приемат нови мигранти от Гърция и Италия. "

  Той Орбан вече определи кой да прави оградата....

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Наистина тежка среща - както по отношение на атентатите,на мигрантите,на Гърция/особено/,на ината на Унгария.Мисля,че за Гърция вече има обратно броене!

  Tony
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  40000 ще бъдат преместени,ама през следващите две години?!
  Че те ще са станали почти двойно толкова ?!

 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 993 Неутрално

  [quote#3:"Free person"]Мисля,че за Гърция вече има обратно броене![/quote]

  Може и така да се каже. Разисквали са вжни текущи въпроси. Гръцкият проблем са го оставили на гърците. Ако втаса Ципрас, хубаво. Ако не - във вторник честитка.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  На евробюрократите им трябват тежки срещи. Не може да си живият само с фанфари и любезности. Животът е труден и те отговарят за това.

  подпис
 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1009 Любопитно

  Струва ми се, крайно належащо е, освен приемане и преразпределяне на емигрантите, ЕС да издаде директива, в която да се казва, че всеки "новоевропеец" се задължава да спазва обществения ред и законите на страната, която го приеме...!!!


  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yasur":

  Но те си идват с друга вяра,няма как да стане.....
  Просто всеки да си знае гьола.И Европа да сложи висока летва за новозаселници.

 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Що да я изхвърлят ? Гърците трябва си платят дълговете и толкова.

 10. 10 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1009 Любопитно

  [quote#8:"xmm"]Но те си идват с друга вяра,няма как да стане..... [/quote]
  Да си вярват в каквото искат, но да спазват законите и реда на Европа...!!!

  Форумът е в будна кома...
 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  Ако европейските лидери клекнат пред исканията на Великобритания, каква е гаранцията, че няма да последват нови или че, англичаните няма да решат да напуснат след референдума? Тогава ще има налице порочната практика, някой да рекетира съюза за специални условия... А само преди година се коментираше, че вариантът за решаване на кризи, подобни на гръцката е делегране на повече права на Брюксел?!

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#5:"zg"]Ако втаса Ципрас, хубаво. Ако не - във вторник честитка. [/quote]
  Споко, пак ще им удължат срока. Никой няма полза да гони Гърция, а самата Гърция няма как да загуби...

  Stupid people make me sick
 13. 13 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#6:"Иван К"]На евробюрократите им трябват тежки срещи. Не може да си живият само с фанфари и любезности. Животът е труден и те отговарят за това.[/quote]
  "Животът е труден и те отговарят за това". И как точно отговарят ?
  Срещите са тежки не за евробюрократите а за такива като нас, защото ние плащаме масрафа...

  Stupid people make me sick
 14. 14 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#7:"Yasur"]ЕС да издаде директива, в която да се казва, че всеки "новоевропеец" се задължава да спазва обществения ред и законите на страната, която го приеме...!!![/quote]

  Това е задължение на всеки, живеещ или пребиваващ в дадена страна, не само в Европа, а по целия свят. Няма нужда от специална директива. Работа на местните правителства е да осигуряват обществения ред в държавите си.

 15. 15 Профил на alex2
  alex2
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Никой не казва нищо за факта, че нашите политици са постигнали добри условия за България относно бежанците?

  Нали все се оплаквате, че не правят нищо в интереса на нацията? Защо не се радвате поне малко, не кажете браво?

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 710 Весело

  [quote#7:"Yasur"]ЕС да издаде директива[/quote]
  За кривите краставици?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1812 Весело

  Нещо поляка много бърза ,срещата не приключила а отложена и ще се отлага докато Гърция реши да я отлага

  гошо
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ще ни глобят, че не искаме да взимаме бежанци.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индиана":

  Защо да плащат заради грешките и криминалното безотговорно отношение на банките и финансовия сектор към поверените им пари! Защо трябва да плащат заради катастрофалния рисков мениджмънт на банките и финансовия сектор! Защо трябва да плащат за това, че банките и финансовия сектор пренебрегнаха принципите на пазарната икономика и се оказа, че нямат CDS! Защо трябва да плащат bail-outа към банките и финансовия сектор с парите на Данъкоплатеца От Германия, Франция и Италия! Меркел, Саркози, Оланд и Берлин кони да ги връщат!
  Браво на Ципрас! Евалла!!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индиана":

  Ти като си вложиш парите в банка и тя фалира, защото в последствие се оказва, че е пирамида и се управлява от корумпиран управителен съвет, получаваш ли ги обратно, ако са над гарантираните по закон влогове?
  Всички ще ти се смеят, че си постъпил наивно, че си ги вложил там и си се полакомил от големите лихви!
  Какво е виновна Гърция, че банките и финансовия сектор пренебрегнаха принципите на пазарната икономика и имат катастрофален рисков мениджмънт, постъпиха криминално с поверените им от вложителите пари, и дори нямат и CDS!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#20:"socialen"]Какво е виновна Гърция, че банките и финансовия сектор пренебрегнаха принципите на пазарната икономика[/quote]

  Как какво е виновна ? Що за въпрос ? Виновна е, че продала дълг, да прави социализъм и след това не ще да го обслужва. Социална политика на кредит не става. Става с ресурси.

 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#19:"socialen"]Защо трябва да плащат bail-outа към банките и финансовия сектор с парите на Данъкоплатеца От Германия, Франция и Италия! Меркел, Саркози, Оланд и Берлин кони да ги връщат!
  Браво на Ципрас! Евалла!! [/quote]

  Частните кредитори отписаха дълг преди 4 години. В момента Гърция дължи пари предимно на останалите държави от Еврозоната ! Какво да казат словаците, естинците и латвийците например, който трябва да слушат патетичните речи на Ципуракис и Варуфакис за геноцид, като техните граждани живеят с половината на доходите в Гърция, минаха през 25 години стагане на колани, хиперинфлация и какво ли не, а трябва да описват сега и парите който са дали на тия пишман камунисти !!!
  Ами на тяхно място, бих директно налетял на саморазправа на тия нахалитети.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Словения дълго не искаше да се включи в спасяването на Гърция,зщото нямаше 400 млн,които трябваше да предостави
  на спасителния фонд,накрая се наложи да вземе заем.И Варуфакис днес,с цялата си наглост,говори за солидарност.Те харчиха парите,сега други да вземат заеми,за да ги спасяват.

 24. 24 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Весело

  Срещата на върха в ЕС, която приключи на 26 юни, беше помрачена от серията от атентати, извършени във Франция, Кувейт и Тунис. И не само това неприятелско шпиониране на САЩ на своите най близки "приятели"-ЕС прави всичко да не се разчуе
  Жан-Клод Юнкер обяви днес, че към комисията ще бъде създадена група, която ще проучва ситуацията около подготовката на референдума във Великобритания и ще информира за всичко свързано с него.
  Жан-Клод Юнкер трябва да направи още едно усилие --Австрия на 25 06.015 прави процедура за излизане от ЕС- та да поживеем па да видим

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK