Невидимият фронт на войната на Европа с имиграцията е унгарската граница

Унгарски гранични власти, около тях са разпръснати дрехи и вещи, които имигрантите са оставили зад себе си.Пътешествието на имигрантите, които избират Балканите като свой маршрут, отнема месеци. Крайната спирка е Унгария, а достигането до границата ѝ коства много нощи на открито и десетки километри ходене пеша.


Унгария обаче е в Европейския съюз (ЕС), а тяхната надежда е именно там да им бъде предоставено убежище.


Смята се, че от началото на 2015 г. до момента 70 000 имигранти са прекосили нелегално сръбско-унгарската граница. Това означава, че полетата и блатата около река Тича са се превърнали в новия фронт на войната на ЕС с нелегалната имиграция.
В същото време обаче министър-председателят на Унгария Виктор Орбан разпореди построяването на ограда, висока четири метра по границата, която да държи имигрантите отвън.


За разлика от имигрантите, прекосяващи Средиземноморието с разнебитени лодки, малко хора загиват на сръбско-унгарската граница. Съответно, вниманието, което е обръща на проблема е много по-малко. Именно тя обаче се оказа най-горещата точка за стигане до ЕС за нелегалните бежанци.


Дивите, тихи и ненаселени полета в района се превърнаха в гъмжаща пътна артерия, покрай която измежду тревата и храстите са построени импровизирани бежански лагери.


Това място е само една ключова точка от дългия и тежък път на имигрантите. Много от тях първо отиват в Турция и след това предприемат рисковото пътешествие с лодка, за да стигнат нелегално до Гърция. Веднъж щом стъпят на гръцка почва, те са в Европейския съюз. Повечето от тях обаче предпочитат по-перспективни дестинации, Германия и Швеция например. Затова имигрантите търсят най-прекия път в тази посока.


Пътешествието по суша продължава в някои случаи към Македония, след това към северна Сърбия, където трябва да прекосят границата.


Разпръснати вещи на имигрантите в гората, превърнала се в "магистрала" на нелегалния трафик към ЕС.

© Associated Press

Разпръснати вещи на имигрантите в гората, превърнала се в "магистрала" на нелегалния трафик към ЕС.


Въпреки че Сърбия и Македония сертифицират някои от тях като бежанци, кандидатстващи за убежище, имигрантите се боят, че ако ги хванат с такива документи в ЕС, ще ги върнат, защото са регистрирани вече в друга държава.


В полунощ шансовете имигрантите в Сърбия да бъдат заловени от полицията са по-малки – това е моментът, когато те започват подготовката си  за прекосяване на границата.


Полицейско куче пътува в колата на граничните власти, преди околностите около сръбско-унгарската граница да бъдат претърсени за нелегални имигранти.

© Associated Press

Полицейско куче пътува в колата на граничните власти, преди околностите около сръбско-унгарската граница да бъдат претърсени за нелегални имигранти.


В малкото село Канжица, близо до брега на река Тича, малка група сирийци се събират на площада, разказва Ройтерс. Измежду тях е Ахмед Мустафа, 30-годишен мъж, дошъл от Кобани, който в момента е окупиран от бойците на Ислямска държава. Той е напуснал Сирия, след като братята му са били убити. Илюстрира ужаса, от който бяга, показвайки снимки на убити деца на телефона си. Сега той е на път към Холандия.


Друг имигрант, Дани от Дамаск, разказва как е извървял 500 км. от Турция до унгарската граница. Иска да намери работа като авиационен инженер в Германия.


Някои от тях успяват да се преминат незабелязано на унгарска територия.


На няколко километра обаче полицията спира група бежанци. Докато полицаите им раздават бутилки вода, шестгодишно момиче изважда от найлоновата си торбичка малка розова бутилка и започва да прави сапунени балони.


Пристига полицейски автобус. Офицерите учтиво поздравяват на английски: "Здравейте, изправете се".


Унгарските гранични власти проверяват със система за термо мониторинг местоположението на негалните имигранти.

© Associated Press

Унгарските гранични власти проверяват със система за термо мониторинг местоположението на негалните имигранти.


Две тинейджърки им помахват и се изправят. Тръгват към автобуса. Откарват ги до близък лагер за бежанци, където ще бъдат регистрирани, а след това ще им бъде позволено да напуснат страната. С това приключва поредната стъпка от тяхното пътешествие – в Унгария са, в Европейския съюз.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 670 Гневно

  Историята има странния навик да се повтаря. Една световна , втора световна и пак не сме си взели поуки. Варварите навремето унищожават развитата римска цивилизация. Днес варвари идващи от юг , мюсюлмани и африканци ще унищожат развитата европейска цивилизация. Белите хора са малцинство в Лондон, руснаците са малцинство в Москва, в мюсюлманските квартали на Осло не влиза полиция, от юг идват непрекъснато лодки с нашественици... Целият континент скоро ще изглежда много по-различно. Началото на 60-те във Филиповци не е имало нито един циганин , а днес там има огромно гето. Нещо подобно става в глобален мащаб.

  1914 / 88
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Докато Унгария е гърлото, то България е устата на фунията, през която се излива мигрантския поток в централна и западна Европа. Затова НАТО да не ни дава 14 танка за не знам какво си, а да ни даде техника, с която да опазваме югоизточната си граница!!!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hasta La Vista antifascista OI!":

  Историята има странния навик да се повтаря.
  Невидимият фронт на войната на Европа с имиграцията е унгарската граница
  Така е било и през 14-16 век с експанзията на Османската империя , спряла е до Виена....

  [email protected]
 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]Невидимият фронт на войната на Европа с имиграцията е унгарската граница[/quote]
  Ми то фронт няма- има само намерение за фронт, а иначе скакалците са навсякъде- от Малта до Шпицберген/ почти/.

 5. 5 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гледайте тези хора каква мърлявщина оставят след тях. Отврат! Същото правят и разни наши югоизточни съседи по границите със Сърбия и бензиностанциите и паркингите в Европа. Мама му стара, като искат да бягат в Европа поне да не оставят такава мизерия след себе си! Ако няма да се държат като нормални хора по-добре да не ги пускаме да идват. Баси и наглостта е това - искам да ти дойда в къщата, ама ще ме оставиш да ти разбия мебелите, да те окрада, може да изнасиля дъщеря ти и да се изсе..а на пода в хола. Точно така ми изглежда тази работа. И не че няма свестни хора, които бягат от войната... ама ако повечето ще се държат така - сори! Предпочитам никой да не влиза нито в България, нито в ЕС.

 6. 6 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Весело

  Каква река Тича ви се присънва в граничната област между Сърбия и Унгария, бре редактори? Реката се казва на български език ТиСа.
  Река Тича е в България.

  heruvim
 7. 7 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Съдейки по снимките, още с пристигането, първата им работа е да демонстрират висока култура и развито цивилизационно ниво. Не намирам съществени различия с етно-културните особености на нашите цигани, но то и на боя и хубост също ги докарват.

 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Проблема не е в техниката и възможността за опазване.
  Проблема е в Европейските законите.

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отиват в Унгария защото там езикът се учи най-лесно.
  ))

 10. 10 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Унгария полага големи усилия в борбата с емиграцията! Усилено се строи оградата на унгаро-сръбската граница, а дясната опозиционна партия ЙОББИК иска нанова създаването на гранични войски. На 1 юли в Унгария са влезли повече от 500 души.

 11. 11 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не виждам адекватни коментари за Унгарския проблем? Австрия се бори против Унгария, защото, ако се построи стената между Белград и Будапеща, Виена ще "изпищи" и то в буквалния смисъл на думата. Мигранти или каквито там ги наричат ще влизат директно в Австрия и тогава ще се задействува т.н право на "първо убежище". Тоест, където и да отидат после, според това правило всяка друга държава има право да ги върне точно в Австрия, а не в Унгария, както ставаше досега. Хитър маджар тоя Урбан, напрао си е един ехиден Атила

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Значи НАС са ни ОТПИСАЛИ

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  От Унгария нататък е цивилизацията,насам, циганизацията.

 14. 14 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#3] от "karabastun":

  И кво, ние пак ли ще гризнем дръвцето? Нещо не ме кефи тази перспектива - все да сме в грешния лагер....

  SAVE EUROPE!!!
 15. 15 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#9] от "sega_007": Днес съм на вълна стари вицове от соцвремето. И този коментар ми напомня на един. Въпрос: на какво се крепи СИВ? Отговор: на организираните руснаци, на толерантните поляци, на великодушните чехи, на гъвкавите германци, на почтените румънци, на трудолюбивите кубинци, на технически надарените българи и на разбираемия за всички ни език на унгарците.

  heruvim
 16. 16 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  [quote#11:"Сиянието на Мрака"]Австрия се бори против Унгария, защото, ако се построи стената между Белград и Будапеща, Виена ще "изпищи" и то в буквалния смисъл на думата. Мигранти или каквито там ги наричат ще влизат директно в Австрия[/quote]

  Странно и неразбираемо твърдение. Как Австрия се бори против Унгария? Как бежанци ще влизат директно в Австрия от Сърбия ако унгарците построят стена на сръбската граница? Моля за пояснение.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK