Германските депутати одобриха по-строги правила за предоставяне на убежище

Германските депутати одобриха по-строги правила за предоставяне на убежище

© ReutersГерманският Бундестаг одобри спорната реформа в закона за пребиваването на територията на федералната република, съобщи германският вестник "Цайт". Чужденци, които са извършили престъпления, както и бежанци с фалшиви или непълни документи, в бъдеще ще могат по-бързо да бъдат депортирани.


Ще има и повече възможности за задържане на бежанец, на когото е отказано убежище, за да не се укрие от властите.


Когато има подозрения, че лицето вероятно ще опита да се укрие, властите могат да го задържат до 4 дни.
Арест заплашва и хората, които фалшифицират личните си документи, унищожават ги или плащат на трафиканти.


От друга страна добре интегрираните чужденци ще могат да получат по-лесно разрешително за пребиваване. Те трябва да са живяли в Германия без прекъсване в продължение на осем години. Ако са родители на малолетно дете, срокът намалява до шест години. Кандидатите трябва да работят, да признават и да се придържат към свободния и демократичен ред в страната, както и да докажат, че владеят немски език. "Цайт" отбелязва, че на този профил в момента отговарят около 30 000 души.


Млади търсещи убежище или чужденци без статут за пребиваване не бива да се опасяват от депортиране, ако в момента се обучават. Това било изискване на бизнеса, с което законодателите се съобразили.


Вътрешният министър Томас де Мезиер каза, че правилата са необходими, за да може Германия да продължи да приема търсещи убежище. "Трябва да се прави разлика между тези, които имат право да искат защита и тези, които нямат. Не може да е правилно хората, за които е разпоредено, че трябва да напуснат страната, да остават в границите й дълго време", каза Де Мезиер.


Правозащитни организации обаче разкритикуваха реформата. От ProAsyl например твърдят, че задържането е напълно неподходяща мярка към търсещите убежище, тъй като бягството от конфликт не е престъпление.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK