Евродепутатите поискаха мерки за спасяване на европейското земеделие

Евродепутатите поискаха мерки за спасяване на европейското земеделие

© ReutersЕвропейският парламент (ЕП) призова с необвързваща резолюция Европейската комисия (ЕК) да вземе мерки, за да подкрепи земеделските производители. Причините за инициативата са "смущенията на пазара" и необходимостта от осигуряване на нови пазари, след като европейската продукция е изключена от руския пазар.


Исканията на евродепутатите включват "по-гъвкави и реалистични инструменти" за защита на европейските производители при кризи, мерки срещу нелоялните търговски практики, окуражаване на производителите да участват в организации и които да засилят позицията им при преговори с търговски вериги и провеждане на търговски преговори с трети страни, които да помогнат на европейската продукция да устои на руското ембарго.


Според евродепутатите, е необходимо да се работи за "премахване на митническите и фитосанитарните бариери, и да се следят отблизо тенденциите на международните пазари, за да се идентифицират възможностите за износ".
"Страните членки трябва да помогнат на фермерите да обединят силите си в организации на производители и да засилят влиянието им при договаряне, добавят евродепутатите", смятат от ЕП.


Двете гласувани резолюции съответно се отнасяха за млекопроизводството и за производството на плодове и зеленчуци. 


"Има много дългосрочни възможности за млечния сектор на ЕС, но досега Комисията не е успяла да се справи с новите предизвикателства като края на квотите за мляко, наскоро удълженото руско ембарго върху вноса на храни от ЕС и нестабилността на цените", критикуват в резолюцията си от Европейския парламент. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK