Гърция капитулира и прие исканията на кредиторите

Гърция капитулира и прие исканията на кредиторите

© Alkis Konstantinidis, ReutersГърция изпрати на кредиторите своя план за реформи в четвъртък вечер само няколко часа преди да изтече крайният срок, поставен от Еврогрупата.


Планът предвижда съкращаване на разходите и увеличаване на данъците, което е близко до това, което бе поискано от кредиторите и отхвърлено от гърците на национален референдум.


В замяна на реформите Гърция иска нов спасителен заем за следващите три години в размер на 53.5 милиарда евро, предаде "Ройтерс".
В документа не се споменава за опрощаване на дълга, според гръцки медии.


Планът включва повишаване на ДДС за някой икономически сфери и спестяване на близо 1% от БВП.


Предвижда се ДДС от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.


Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите.


Гърция също ще премахне по-ниската ставка на ДДС за островите, като се започне с най-популярните туристически атракции, въпреки опозицията на коалиционните партньори на Ципрас.


Атина също се е съгласила на значителни отстъпки за пенсиите - държавата ще преустанови допълнителните плащанията за най-бедните пенсионери от декември 2019 г., година по-рано от планираното. Също така ще се повиши възрастта за пенсиониране до 67 години от 2022 г.


Корпоративният данък ще се повиши до 28%, както искаше МВФ иска, а не 29%, както искаше правителството.


Гърция предлага също така да се намалят военните разходи със 100 млн. евор през 2015 г. и с 200 млн. евро през 2016 г., и да се въведат промени за реформиране и подобряване на събираемостта на данъците и борбата с укриването на данъци. Страната ще ускори приватизацията на държавните активи, включително регионалните летища и пристанища, което беше отказвано до момента.


Премиерът Алексис Ципрас е насрочил за петък сутринта в 8 часа заседание на парламентарната група на СИРИЗА. Новият план е одобрен на заседание на правителството, след като министрите са се съгласили, че тежката икономическа ситуация и затварянето на банките означава, че пред страната няма друг вариант, освен да приеме почти всички условия на кредиторите.


Председателят на Еврогрупата Йерун Дейслеблум засега няма да коментира предложенията на Гърция за структурни реформи, необходими за разработването на трета спасителна програма за страната, заяви говорителят му Михел Рейнс тази сутрин.


По думите му Дейселблум "няма да коментира предложенията докато "международните" институции не завършат оценките си". По-рано Рейнс потвърди само получаването на предложенията.


Третата програма за финансово подпомагане на Гърция трябва да бъде осъществена в рамките на Европейския стабилизационен механизъм. Съгласуването на тази програма с всички страни на 12 юли е на практика последният шанс Гърция да остане в еврозоната.


Днес Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд ще обсъдят плана на техническо ниво. Финансовите министри на еврозоната ще се срещнат в събота, а в неделя предстоят срещи на лидерите на еврогрупата и на всички 28 държави от ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK