Еврогрупата обяви напредък в преговорите, но поиска от Атина нови закони до сряда

Министърът на финансите на Гърция Евклид Цакалотос (вляво) заедно с финландския си колега Александър Стуб

© Reuters

Министърът на финансите на Гърция Евклид Цакалотос (вляво) заедно с финландския си колега Александър СтубСрещата на еврогрупата в Брюксел приключи с напредък и основа за споразумение, което да се обсъжда от лидерите на страните от еврозоната. Това заяви финансовият министър на Финландия Александър Стуб.


Същевременно председателят на Евгрогрупата Йерун Дейселблум също каза, че има напредък, но все още има големи проблеми, които трябва да се решат. "Изминахме дълъг път, но няколко големи проблема остават отворени", каза той.


Дейселблум се присъедини към лидерите на държавите от Еврозоната, чиято среща беше обявена за 17 часа българско време, но започна с около 30 минути закъснение.
"Можем да подготвим много амбициозно предложение, което държавните лидери да обсъдят", каза Стуб.
 


Финландският финансов министър подчерта три ключови момента от основата за споразумение, обсъдена по време на заседанието на Еврогрупата.


Първо, Гърция ще трябва да приеме някои закони до сряда, 15 юли, за да се възстанови доверието между властите в Атина и европейските им партньори.


Второ, правителството на Алексис Ципрас ще трябва да предприеме тежки реформи в данъчната система, пенсионната система и програмата за приватизации.


Трето, посочи Стуб, ако ще има преговори за получаване на помощ от Европейския механизъм за стабилност (ESM), пакетът ще трябва да бъде първо одобрен и от гръцкото правителство, и от гръцкия парламент.
 

След приключване на заседанието на Еврогрупата австрийският министър на финансите Ханс Йорг Шелинг заяви, че гръцкият парламент в понеделник трябва да реши дали подкрепя всичко, което е било прието в неделя. В противен случай няма как да се започнат преговори за трети спасителен пакет.


По-рано в неделя агенция "Ройтерс" съобщи, че има достъп до изтекъл проектодокумент от съботната среща на Еврогрупата. От текста стана ясно, че министрите на финансите от еврозоната искат още по-мащабни реформи от Гърция, сред които промени в данъчната система, както и амбициозна пенсионна реформа. Освен това ще бъде необходимо подобрение в програмата за приватизация и гарантиране на независимостта на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ.


Според Еврогрупата, ако Гърция бързо прокара необходимото законодателство, тогава вече ще има основа за преговори за евентуален трети спасителен пакет.


Ангела Меркел пристига за срещата на лидерите на страните от еврозоната

© Reuters

Ангела Меркел пристига за срещата на лидерите на страните от еврозоната


При пристигането си в Брюксел за заседанието на страните членки от еврозоната германският канцлер Ангела Меркел заяви, че най-важната валута е изгубена и това са доверието и надеждността. Тя заяви, че се очертават тежки преговори и че не може да има споразумение на всяка цена.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че е дошъл за компромис. Според него може да се постигне договорка, ако всички страни искат. 


С около половин час закъснение, в 17:30 минути българско време започна срещата на лидерите на държавите от еврозоната

© Reuters

С около половин час закъснение, в 17:30 минути българско време започна срещата на лидерите на държавите от еврозоната


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK