12-те условия, които Еврогрупата постави на Гърция

12-те условия, които Еврогрупата постави на Гърция

© ReutersСлед приключването на срещата на Еврогрупата финансовият министър на Финландия Александър Стуб обяви редица условия, при които може да се продължат преговорите за предоставяне на трети спасителен пакет за Гърция.


Предложенията на Еврогрупата, които в момента се обсъждат на ниво държавни лидери на страните от еврозоната, включват ключови реформи, които Гърция трябва да приеме като закони до сряда.


В световните медии изтече списък с 12 условия за реформи, които Еврогрупата иска от властите в Атина. Според редактора в "Политико" Тара Палмиери, която първа публикува списъка, исканията трябва да бъдат изпълнени до сряда. Няма обаче официален коментар по темата, а някои коментатори изразяват съмнения, че всички тези закони трябва да се прокарат до сряда.

В изтеклите 4 страници, за които се твърди, че се обсъждат в момента от европейските лидери, може да се види и германското предложение за "временно излизане на Гърция от еврозоната". То обаче е в скоби, което според Тара Палмиери от "Политико" означава, че по него няма единодушие в Еврогрупата.


"В случай на провал на опитите за постигане на споразумение, на Гърция ще бъде предложено да договори бързо временно излизане от еврозоната, с възможност за преструктуриране на нейния дълг", се казва в текста.


Ето списъка с условия, изтекъл от "Политико":


 1. Реформа в ДДС
   
 2. Разширяване на данъчната основа
   
 3. Устойчивост на пенсионната система
   
 4. Приемане на граждански процесуален кодекс
   
 5. Гарантиране на независимостта на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ
   
 6. Пълно прилагане на автоматичното съкращаване на разходи
   
 7. Прилагане на директивата за възстановяване и преструктуриране на банките
   
 8. Приватизация на електроразпределителната мрежа
   
 9. Решителни действия по лошите кредити
   
 10. Гарантиране на независимостта на приватизационния орган TAIPED
   
 11. Деполитизиране на гръцката администрация
   
 12. Връщане на тройката в Атина
   
По-късно "Политико" уточни, че за първите седем условия трябва да бъдат приети закони до сряда, а за останалите пет - да се направи ясна времева рамка.


Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекрати преговорите между всички 18 делегации и събра ключовите играчи с цел постигане на компромиси. По последна информация преговарят Алексис Ципрас, финансовият министър Евклид Цакалотос, Ангела Мерке и Франсоа Оланд.


Изтеклите предложения включват и възможността Гърция да предаде активи на стойност над 50 милиарда евро на институции от еврозоната, като тези активи бъдат приватизирани. Това би се случило, ако властите в Атина не успеят значително да ускорят приватизационната програма. Според британския вестник "Гардиън" това би било огромна загуба на суверенитет, дори за държава, която е била строго контролирана от МВФ, ЕЦБ и ЕС през повечето време от последните пет години.


Евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82-86 милиарда евро, пише още в документа. Еврогрупата призовава тройката международни кредитори на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) да проучат евентуалното намаляване на тази сума, отбелязва "Франс прес".Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK