Започва поредният кръг на преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ

Започва поредният кръг на преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ

© European CommissionДнес започва поредният кръг от преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).


По-рано този месец европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че окончателното решение за споразумението ще бъде отложено за следващата година.


"Според мен споразумението няма да бъде готово до края на 2015 г., но до тогава искаме да имаме базата от най-важните решения, за да можем след това да се фокусираме на детайлите", заяви Малмстрьом.
По думите на еврокомисаря, целта на Брюксел е работата да приключи в рамките на мандата на Барак Обама.


Европейската комисия също така планира да организира събитие с участието на заинтересованите групи в сряда (15-и юли), където представителите ще бъдат изслушани по теми като регулаторната съвместимост, енергетиката, пазарния достъп, земеделието, услугите, инвестициите и др.


В същото време през юлската пленарна сесия Европейският парламент (ЕП) гласува своите препоръки относно ТПТИ като потвърди желанието търговската сделка да отваря пазара на САЩ за европейските компании, без да отменя европейските стандарти.


Основно искане на евродепутатите е международният арбитраж, който ще позволи частни съдебни спорове между инвеститори и правителствени агенции да бъде заменена от нова правосъдна система, управлявана от публично назначени съдии и работеща чрез прозрачни  правила.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Свалят се всички ограничения и по-добрите в бизнеса ще успеят.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 933 Весело
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Лош ден за мурзилиата. Глупостите им че САЩ иска слаб ЕС отидоха на боклука. Там се събраха вече доста опорни точки
  Споразумението ще доведе до увеличаване на конкуренцията, т.е. ще стимулира компаниите да бъдат по-иновативни. От друга страна възможностите за потребителите се увеличават.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Евтините американски храни ще залеят европейския пазар и ще разорят европейските производители. Но който свари, ще превари, това е конкуренцията.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Два търговски договора за свободна търговия, единият на САЩ с Европа и другият на САЩ с тихоокеанските страни за Китай и Русия остава да се сдружават с другите лузъри. След като Китай се опита да промени икономиката си от насочена предимно за износ към вътрешно потребление и започна гиганско строителство на никому ненужни сгради, китайската икономика затъна още повече. Сега новото китайско ръководство измисли откъде де избие камата, като реализира мащабен проект за износ на инвестиции, наречен нов път на коприната. От този нов път на коприната резултатът изглежда ще е само, че китай ще измести Русия от Средноазиатските бивши съветски републики. А проектът ще се провали както и строителният.
  Все по-очевидно става, че Русия си хвана неподходящ приятел в лицето на Китай, а Китай си хвана неподходящ приятел в лицето на Русия.

 6. 6 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Напишете го като хората де - не е просто търговско споразумение, а натиска от САЩ е да се позволи в ЕС свободната продажба и консумация на ГМО продукти.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 7. 7 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Евтините американски храни ще залеят европейския пазар и ще разорят европейските производители. [/quote]

  Ние знаем от болезнен опит как се прави това.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 8. 8 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тази новина трябва да е водеща, също така да спре да се укрива факта, че след това споразумение ще има пестициди почти във всяка храна на рафта. Вносното прясно мляко и без това е преварявано 100 пъти преди да стигне България и е само един разтвор, пилешкото е напомпано с вода и протеини. Който е казал, че сме свободни хора да ходи да пасе, това споразумение е един от последните гвоздей в ковчега...бъде ли подписано обричаме бъдещите поколения. Не забравяйте, че хранителните стандарти в Европа са много по-високи от тези в Америка, но естествено няма да видим ситуация, в която САЩ да наваксват...не, ние избираме по-лесния и дебилен вариант - над 1400 пестицида по евро рафтовете до няколко години. И после се питайте защо има хора с рак и т.н. Представете си вариант, в който фарма. компания съди държавата и по новия закон това блокира бюджет-а в дадена сфера - това е края за болни хора, за здравни каси, за осигурители. Нашите политици, подписвайки тази хартия, официално се отказват от отговорност. В случай, че продължат да крадат вече ние ще плащаме сметката - ОФИЦИАЛНО, не че до сега не сме я плащали - но поне сега това ще си е наше право по закон

 9. 9 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#5:"gozambo"]Все по-очевидно става, че Русия си хвана неподходящ приятел в лицето на Китай, а Китай си хвана неподходящ приятел в лицето на Русия.[/quote]

  Т.е. казваш че е по-добре да не се разбираш със съседа, отколкото обратното? Добре е, че талантът ти в геополитиката се разпространява само по форумите.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  САЩ инициират нова организация на световната търговия, която, по техни думи, е насочена към бъдещето и се стреми да елиминира грешките на досегашната. Специално с Европа се отива към по-нататъшна интеграция на американската с европейските икономики. Това няма как да не печелившо.

 11. 11 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Предполагам ще залеят пазара с акцизи, за да убият малкия и местен бизнес - както направиха с тютюна, алкохола, здравеопазването, нефтената индустрия и като цяло всичко в ЕС. Превръщаме се в една корпорация - честито.

 12. 12 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Европейската бюрокрация не може да се натутка да вземе решение. Искат достъп до Американския пазар ама ако може само по техните правила и ако може да има ограничения Американските фирми. Аз започвам да си мисля че САЩ не трябва да подписват това споразумение на всяка цена. Или пазарите трябва да се отворят еднакво за всички както за стоки така и за услуги и инвестиции, Или Европейците да си търгуват помежду си и с Китай ако искат.
  КАто гледам как се справят с Гърция вече 6 година и започвам да си мисля че на САЩ май не им е необходимо чак толкова много това споразумение. И без това последните 10-15 години големите пари се правят в Пасифик Рим.

  California Über Alles
 13. 13 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#10:"gozambo"]САЩ инициират нова организация на световната търговия, която, по техни думи, е насочена към бъдещето и се стреми да елиминира грешките на досегашната. Специално с Европа се отива към по-нататъшна интеграция на американската с европейските икономики. Това няма как да не печелившо.[/quote]

  Само дето не е истина.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#9:"Butman"]Т.е. казваш че е по-добре да не се разбираш със съседа, отколкото обратното? Добре е, че талантът ти в геополитиката се разпространява само по форумите.[/quote]


  А ти казваш, че сближаването на Русия с Китай има за цел само добросъседски отношения? Очевидно не си чел вестници последните няколко години.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#13:"Butman"]Само дето не е истина. [/quote]

  Чакаме да ни кажеш истината. Само да не е като тази за съюзът между Китай и Русия, целящ единствено добросъседство.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#6:"Butman"]Напишете го като хората де - не е просто търговско споразумение, а натиска от САЩ е да се позволи в ЕС свободната продажба и консумация на ГМО продукти. [/quote]

  В момента ядеш ГМО без търговско споразумение и ушите ти пльокат.

 17. 17 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Gozambo, като разбираш и знаеш толкова сподели 2-3 опорни точки на твоята теза защо това би било с цел нещо друго освен "добросъседски отношения" ? Не сме чели вестници някои от нас от няколко години вече...а и сме доста любопитни, особено когато хора като теб говорят с "факти" )))

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Евтините американски храни ще залеят европейския пазар и ще разорят европейските производители. [/quote]

  Те не се ли разориха от руското ембарго? Настроение: иронично.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#8] от "chefcurry":


  За вас се очертават добри перспективи в Русия, хем мастно производство, хем екологично чисто и без ГМО. Вместо ГМО, ядеш руска продукция, която руснаците я наричат "гавно".

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#17:"chefcurry"]Gozambo, като разбираш и знаеш толкова сподели 2-3 опорни точки на твоята теза защо това би било с цел нещо друго освен "добросъседски отношения" ? [/quote]

  Искаш да ви ограмотявам? Спокойно, всичко ще научите! За мен е по-важно, че останалите знаят за какво говоря. И Путин и китайците в момента са на пангала и на главите им се струпват беда след беда.

 21. 21 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Демек да натикат всички в една джунгла и най-добрият ще оцелее. Според законите на джунглата.

 22. 22 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#7] от "Butman":


  [quote#8:"chefcurry"]Вносното прясно мляко и без това е преварявано 100 пъти преди да стигне България и е само един разтвор[/quote]

  До коментар [#8] от "chefcurry":

  Бре големи разбирачи бе! В бакалията в квартала ми (в Калифорния) има 3, 4 вида Българска лютеница. И още един цял рафт - поне 25 вида лютеници от Босня, Сърбия, Македония .. Сарми от Гърция, Турция, България .. Има кисели млека от поне 6 държави, Има Българско сирене в тенекии. Има 2 вида Българска луканка и още поне 7, 8 вида луканки и суджуци от балкански страни. За дугите продукти и страни да не говорим - риби от Русия, пушени сланини от Украйна, хайвери че дори и противния Руски кефир. И Америка нито е фалирала нито хранителната и промишленост ще фалира скоро. Още не съм виждал една хапка Американска храна в България! Между другото аз не знам цените в България но майка ми ми казва че повечето БЪлгарски продукти тука са по-евтини отколкото в България. След като са докарани от 14,000 км!!! Интересно защо? Може би заговор на ЦРУ?
  А що се отнася до млекото - абсолютно нямаш идея за какво говориш! Прясното мляко в Калифорния (и като цяло в Америка) е невероятно! Не случайно след автомобилни състения в Европа пият шампанско а в Америка прясно мляко.
  Маслеността е строго контролирана както и водното садържание. Млякото се подгрява леко и част от водата в него се изпарява докъто достигне необходимия %. След това се пастьоризира 100% за да няма никъкви бактерии в него. И след това се хомогенизира като се прекарва под налягане през много тънки решетки така че маслеността да бъде навсякъде еднаква а не да се събере като каймак отгоре а отдолу млякото да е синкъва водичка. Така обработено прясното мляко е доста по-гъсто от това в България, не се разделя на каймак и водица и не е нужно да се вари. Обикновено се пие ледено студено от хладилника и има страхотен вкус. Само човек който никога не го е опитвал може да пише такива глупусти - че било вода.
  Въобще пропагандата работи яко в България и хората треперят че някой ще им отнеме саламите по 2лв правени от палмово масло, соя и свински опашки. Но какво да се прави, неукия можеш да го манипулираш лесно. Аз още познавам хора в България които треперят като видят микровълнова печка и не смеят да хапнат ядене топлено вътре защото щели да хванат рак.

  California Über Alles
 23. 23 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Преговарящите чии интереси защитават? Тези на гражданите на САЩ и ЕС или удовлетворяват определени частни интереси?
  За да преговаряш, обикновено преди това имаш изградена позиция, ЗА КОЯТО преговаряш - щом ЕК ще кани "заинтересованите" страни да чуе позизицията им за нещо, което ВЕЧЕ е договорено или е в процес на договарян за какви преговори става въпрос ?
  Явно частни, но тяхното въздействие няма да е. Както и последиците.

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  По реакцията на русофила може да се съди за ефекта от този търговски договор. С право руските ушанки треперят, Русия ще има все по-малко място на европейския пазар. Нови търговски правила, нови търговски институции, нови търговски политики.

 25. 25 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  С какви позиции за земеделие, права на потребителите, екология и други ЕК е отишла, за да преговаря ?
  На базата на какво са формирани позициите ?
  КОЙ участва във формирането им ? Арменския поп или хората, които засягат преговорите ?
  Има ли български представител в преговорния екип ?
  Ако има той с какви позиции преговаря и на базата на какво са формирани ?

 26. 26 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  gozambro продължава да се излага. Не става въпрос за рашките, а за факта, че не ми-НИ се яде пилешко с цялата менделеева таблица в него - това е една доста проста теза, не мислиш ли? Нов акциз? За какво?? Някой да качва заплатите в БГ, че да се радваш на тази новина и завишени цени?? Покупателната способност на българина се срива, а акцизите се трупат, вноса се покачва...аз като българин съм притеснен.

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#26:"chefcurry"]Не става въпрос за рашките, а за факта, че не ми-НИ се яде пилешко с цялата менделеева таблица в него[/quote]

  Ми не го яж бе.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "Pontif А":

  Калифорнията, в България останаха от почти 40 000 ферми, които правят мляко под 3000 ! Кога за последно си пил домашно прясно мляко, доено от крава??? Когато си набавиш отвори една картонена кутия мляко от супермаркета и си налей една чаша. Искаш да ми кажеш, че няма разлика??? Пффффф

 29. 29 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  След 50-тина години това ще е отдавна забравено и най-вероятно ще има свободна зона за стоки и хора (подобна на ЕС) м/у Европа и САЩ.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 30. 30 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Гневно

  Референдум в цяла Европа!!! Не ви щем ГМО-то и останалите боклуци!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 31. 31 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#24] от "gozambo":

  Като прочета отново това "-фили/-фоби" все повече се убеждавам що за форум става въпрос. Онези, които използват тези изрази замисляли ли са се някога:
  1. (словом "първо" за чекийкофоби/-филите и колко е важно всеки да се уточни (за ножките става въпрос).
  2. (словом "второ" че годината е 2015 (две хиляди и петнадесета) ?

 32. 32 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "Pontif А":
  [quote#22:"Pontif А"]В бакалията в квартала ми (в Калифорния) има 3, 4 вида Българска лютеница. И още един цял рафт - поне 25 вида лютеници от Босня, Сърбия, Македония .. Сарми от Гърция, Турция, България .. Има кисели млека от поне 6 държави, Има Българско сирене в тенекии. Има 2 вида Българска луканка и още поне 7, 8 вида луканки и суджуци от балкански страни. За дугите продукти и страни да не говорим - риби от Русия, пушени сланини от Украйна, хайвери че дори и противния Руски кефир. И Америка нито е фалирала нито хранителната и промишленост ще фалира скоро.[/quote]

  "На Запад супермаркетите се раждат от малки бакалници, в които работят само членове на семейството; жената е на касата, мъжът зад тезгяха, дядото опакова здравата, децата разнасят стоки по домовете...
  При нас най-модерните магазини на самообслужване година или две след отварянето завършват като бедни бакалници!
  След тържественото отваряне на новия супермаркет в самия център на града си мислим, че и ние най-сетне сме станали Европа! Какво ли нямаше тук в началото! Сьомга, датски черен хайвер, треска, замразени фазани и зайци, мариновани миди, кифлички с ким, кетчъп и сирена, десетина вида сладолед, от пиле мляко...
  А после някъде изчезнаха онези усмихнати продавачки от отварянето и неусетно ги смениха някакви полуградски – полуселски същества с измачкани блузи, намръщени лица и угрижен вид, които вероятно е назначил някой влиятелен роднина или земляк от управлението. След време, смени се и шефът. Крал ли е, какво ли? Идват някакви нови продавачи, а от полиците на рафтовете, докато се обърнеш, са изчезнали горгонзолата и рокфорът.
  Шефът не иска повече да поръчва горгонзола, защото е забелязал, че има някаква съмнителна зелена плесен! Хладилниците безполезно стърчат, а бирата винаги е топла, защото народът ни, както е известно, открай време има страх от студеното пиене; викат, че вреди на сливиците.
  Възхищавам се от френските сирена, а сами бихме могли да поднесем на гостите върху табличка най-малко тридесетина първокласни домашни сирена, и то без да се посрамим пред света: от онова прясното сирене, че овче, хомолско, пашко и кашкавал, до най-финия трапис, македонското "фета", далматинското сирене в зехтин и херцеговското "от мех"…
  Естествено в нито един от белградските супермаркети няма да намерите и една трета от споменатите сирена. Защо? Защото онези, които решават какво ще се продава..."

  http://ide.li/article2273.html

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 33. 33 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аз съм против този договор.
  Мисля, че имам право на мнение!

 34. 34 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#14:"gozambo"]А ти казваш, че сближаването на Русия с Китай има за цел само добросъседски отношения? [/quote]

  Сближаването между двете страни има много повече идея, отколкото само да си викат "Добро утро съседе".

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 35. 35 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#22:"Pontif А"]Прясното мляко в Калифорния (и като цяло в Америка) е невероятно![/quote]

  Брат ми, кви наркотици взимаш? По твоята логика и китайското е невероятно..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 36. 36 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#16:"gozambo"]В момента ядеш ГМО без търговско споразумение и ушите ти пльокат. [/quote]

  Ако ти ми сервираш в кръчмата, може би знаеш по-добре.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 37. 37 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#29] от "Никола Георгиев":

  То заради това и историята се повтаря винаги, просто под различна форма. Римската империя и те така са си мислили, че са вечни и накрая балонът се спукал.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#32] от "Никола Георгиев":

  След петдесет години как си го представяш ?
  Ето, правят се "свободни зони за стоки и хора", съюзи се " развиват" - накрая "свободна зона" за целия свят и като за по-модерно едно правителство и какво става след това ?

 40. 40 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "Pontif А":

  ----------"Аз още познавам хора в България които треперят като видят микровълнова печка и не смеят да хапнат ядене топлено вътре защото щели да хванат рак. "--------------

  Що пишеш глупости, от които не разбираш?

 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#28:"chefcurry"]Кога за последно си пил домашно прясно мляко, доено от крава??? Когато си набавиш отвори една картонена кутия мляко от супермаркета и си налей една чаша. Искаш да ми кажеш, че няма разлика??? Пффффф[/quote]

  До коментар [#28] от "chefcurry":

  Когато пиеш калифорнийско мляко от супермаркета ела и ми кажи дали ти харесва или не. Аз пътувам доста по света и пия мляко навсякъде, мисля че мога да преценя качеството му.
  А мляко директно надоено от крава от някой с нокти който е ходил до кенефа преди това - мерси. Сега сме 2015г аз пия само мляко което е доено от машина и след това е обработено и пастьоризирано. По същата причина не ям месо заклано от аматьори някъде в някой двор сред лайната и кокошките и накацано от мухите. Нито пък ям сандвичи или храна които някой е пипал с голи ръце без ръкавици, както се прави в България, че и в Италия и доста други Европейски държави. Просто ми е неприятно някой който пипа пари и си бърка в носа и в гащите после да ми пипа храната която аз ще поглъщам.
  Аз опитвам най-различни кухни по цял свят, влючително неща които повечето хора не биха дори докоснали. Но с хигиената на храната не правя компромиси. Ти ако искаш можеш да захапеш директно на кравата вимето.

  California Über Alles
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Весело

  До коментар [#3] от "EU defender": гууд дей фор американ спай , нал тъй?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Последователно, през равни интервали научаваме ,че:

  Помощник-държавният секретар на САЩ, Нюланд, в частен разговор с посланик, употребява неуважително подмятане към Европейския Съюз. (Тя е подслушана, но това в случая е добре, защото показва колко е лоша).

  САЩ са подслушвали Меркел.

  САЩ са подслушвали последните трима френски президенти.

  Германските служби са подслушвали Франция, НО при сътрудничество и нареждане на САЩ.

  САЩ са подслушвали Франция с цел бизнес шпионаж.

  САЩ са подслушвали Германия в продължение на десетилетия

  Вчера беше съобщено ,че САЩ са подслушвали Шрьодер след неговия мандат.


  Очакват се нови разкрития в тази посока.

  Какви изводи могат да се направят? - Преговорите за сключване на търговско споразумение Европейски Съюз – САЩ напредват бързо.


 45. 45 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#37] от "terorio":
  Римската империя се разпада (но реално културата и моделът й продължава живота си под две различни форми на Изток и на Запад) поради други причини, не защото "са мислили (кои?), че са вечни" Ето основните:

  1. Твърде много са разчитали на робския труд.
  В момента такъв не съществува при ЕС и САЩ.

  2. Нападения на варварите.
  САЩ и Европа (до голяма степен под формата на НАТО) са в момента непобедима военно сила.

  3. КОРУПЦИЯ - ковчегът на всяка империя/държава.
  Държавите в Европа + САЩ са най-малко корумпираните в света.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 46. 46 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#41:"Pontif А"]Когато пиеш калифорнийско мляко от супермаркета ела и ми кажи [/quote]

  Бе ти на процент ли си с това калифоООрнийско мляко? Аман!

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 47. 47 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Весело

  До коментар [#30] от "forum_terrorist": не може! Техните
  [quote#30:"forum_terrorist"]боклуци[/quote] ни управляват, да, боклуци, щот такъв матрялът, ама техни! Техните частни медии само тях лансират! Ще проискаш и ГМО да ядеш, и селското стопанство да бъде разорено от американска конкуренция/то друго нямаме/ И данъците да не стигат за нищо, без значение дали за здраве, образование или оръжие... И заплатите да са на европейското дъно, и по-никси от Коста Рика... Ще ПРОискаш!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 48. 48 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Весело

  САЩ бързат да обвържат други държави с подобни споразумения, преди за 15-20 години да се превърнат от първа в трета сила в света след Индия и Китай. Ако Европа се развие като федерация, и след нея. Което те никога няма да допуснат

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#32] от "Никола Георгиев":

  Имаш чуство за хумор!
  Виж, аз разбирам че някои хора се плашат от Горгонзолата. ОК. В България за около 45 години хранителната ни промишленост беше унищожена и нямаше никъкво разнообразие. Когато през 60те и 70 те света се отваря и хората по света започват да опитват други кухни и продукти у нас имаше само шишчета, кебабчета и мешана скара. Това го разбираме. Но защо този страх от други продукти? В България няма нищо произведено в САЩ. Но поради някъква причина всички са решили че всички Американски храни са адски гадни, вредни и дори опасни. И най-важното пълни с ГМО. Никой не може да обясни какво е това ГМО но се плашат от него като от микровълнова печка. Абсолютно всички храни които се внасят от Китай са ГМО и Българите ги хрупат бодро поне от 10 години. Това са все полуфабрикати за производство на теста, салами и консерви. Така че ги има почти във всички храни които ядат.
  Що се отася до навлизането на вносни храни и загиването на родното производство ..... то си загина само поради мутрите закупчици, поради обезлюдяването на селата и поради наконтролираните кражби на мургавите наши съотечественици. В САЩ внасят храни от цял свят без никъкви рестрикции. И в същото време всяка педя земя се обработва и в Калифорния поради климата изкарват по 3 реколти на година. Храната определено е по-вкусна от тази в България, по-разнообразна и значително по-евтина. Няма човек който да е дошъл тук на гости да не е изненада от две неща - колко е зелено и чисто и колко е хубава храната. Явно в България работи някъква добре насочена пропаганда. Интересно на кого служи?

  California Über Alles
 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#40] от "razlichen123":

  И пойнта ти е ...?

  California Über Alles
 51. 51 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#50] от "Pontif А":

  Понеже си много отворен, направи следното. Вземи две парчета сланинка и едното го сложи в микровълновата за няколко минути, а другото го запечи на скара. Само ги помириши, а при желание опитай. Ако не намериш разлика, ще ти пратя шише ракия от мен, а спора ще го продължим след това!

 52. 52 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#49:"Pontif А"]Но поради някъква причина всички са решили че всички Американски храни са адски гадни, вредни и дори опасни.[/quote]

  Руската пропаганда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 53. 53 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#49:"Pontif А"]добре насочена пропаганда[/quote]
  Тъпите американци, които се напиват с кока-кола и бият негрите.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 54. 54 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "Pontif А":

  А аз седя на село по цял ден и чакам съседите да пуснат Wi Fi докато чопля семки. Човече, и аз съм видял доста свят, пътуването е достъпно за всеки през 21 век не само за теб. Не става върпос за това, нито за факта кой коли или кой селянин ми дой кравата и какво и къде си е бъркал преди това. Става въпрос за факта, че тази крава не е тъпкана с фураж, който само господ знае от какво е направен, а след това нейното мляко не е преварявано по 100 пъти. В Румъния ДАНОН внасят прясно мляко, което е преварено 20 пъти преди да достигне 1.5 масленост....ти една ракия ако я превариш 20 пъти какво ще стане? Има ли ракия в Калифорния?? Нормално ли ти се струва? В САЩ не съм имал късмета да бъда, но в Канада да, и повечето страни на Европа - нявсякъде, отвориш ли кутия мляко - няма вкус на мляко, освен ако това мляко не струва 5 лева, което е ненормално според мен. Храните в Източна Европа и Западва не може да се сравняват - особено млечните продукт и месото, най-доброто отива за износ, боклуците остават за нас, а разликата я допълваме с внос на още боклуци. И естествено, че САЩ ще бъде пълно с всякакви кухни - това е държава, която дължи своето съществуване и просперитет на имигранти. В случая на Европа не е така...не знам за какво се опитваш да ги сравниш. Това са 2 различни свята.

 55. 55 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#51:"razlichen123"]Вземи две парчета сланинка и едното го сложи в микровълновата за няколко минути, а другото го запечи на скара.[/quote]

  До коментар [#51] от "razlichen123":
  Глупак, кой готви в майкроуев бе? Само разбирачи на сланина като тебе! В микровълнова печка си правиш пуканки и си топлиш вече сготвената храна. Една чиния супа или сандвич се стоплят за 1 минута при 2КВата. Знаеш ли колко време ще ти трябва да си стоплиш супата на котлона и колко енергия ще изразходиш?
  Истински "различен" балканец дето е тръгнал да готви в микровълнова печка и после се чеше по косматия задник и се чуди защо не му е вкусно.

  California Über Alles
 56. 56 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#55] от "Pontif А":

  Цървул, щом пиша това, дали готвя в микровълнова?
  А понеже си баровец, като си сложиш в микровелето пуканките с Маслото и го включиш, макар и за минута, дали това същото палмово масло няма да почне да се разлага?
  Ама разбира ти патка от суроватка!

 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#54:"chefcurry"]Има ли ракия в Калифорния?? [/quote]

  До коментар [#54] от "chefcurry":

  Разбира се че има. Аз обичам сливова и затова понякога си взимам Унгарска сливова ракия която е $9 за 750мл. Които обичат гроздова си купуват Италианска или Чилийска грапа. Има и Калифорнийски калвадоси и крушови и други шнапсове.
  За млякото не мога да разбера защо я пробутваш тази идея че го варели по сто пъти. Никой не вари прясно мляко, поне не в Америка. Маслеността се контролира по друг начин не чрез варене - въртят млякото в центрофуги. Гъстотата му се контролира чрез изпаряване но то се прави само със затопляне а не варене. И винаги след това се хомогенизира, което пак не е варене.
  Вкуса на млякото се влияе от храната на кравите. Има хора които са свикнали с вкуса на млякото в Тексас и не им харесва вкуса в Калифорния. Това е друго. Но всички крави дори и тези за мляко се хранят освен с трева и с фураж! КАкво ядат кравите в БЪлгария през зимата? Да си виждал някъде трева през зимата? Но въпреки това пиеш мляко и през Декември нали? Или млякото е сезонна храна за тебе? Какво ядат през лятото?
  И накрая не забравяй че в Америка има органични и екологично чисти храни от 60те години. Това движение се е зародила в Америка, не в Москва или в Перник. Та ми се струва малко помпозно хора които до преди 5 години нагъваха сирене направено от палмово масло което по света се използва само за индустриални смазочни материали да се изказват като експерти по чисти храни.
  Движението за опазване на околната среда и за национални паркове и резервати е започнало в Америка през 1880 година. В момента има движение за постигане на чистота на въздуха до 5 години да бъде на ниво пре-индустриална ера. В София човек не може да диша. В Калифорния се произвеждат над 60% от зеленчуците в Америка. И всичко това става в Централ Вали - площ колкото две БЪлгарии, където никога не е имало индустриални предприятия. Никога не е имало нещо което да замърсява почвата или въздуха от създаването на земята до сега. В София хората ядат зеле и моркови от софийското поле в което комбината Кремиковци и всички други заводи за бълвали тежки метали поне 40 години! Селяните които прадават домати на пазара сипват изкуствени торове с лопата. Или не го правят, а? Вкуса на повечето неща идва от това че се узрели на растението но не значи че не са пълни с химикали! В Америка има много вкусни домати и чушки и всякъкви плодове и зеленчуци когато ги купуват от Фармерс Маркет - пазарчета като тези в България. Навсякъде по света е така. Разликата е че в САЩ има доста по строг контрол. Термина Консуматорско общество не произлиза от това че в Америка обичат да се тъпчат със салам,, както ни обясняваше Соц пропагандата. А защото движеща сила в икономиката е консуматора и има цял клас закони за защита на консуматора (или клиента както се нарича в България). Аз има къде да се оплача от всяка стока която не ми харесва, мога да върна абсолютно всичко което не ми харесва в магазина и да си взема парите. Ти?
  В Сащ живеят милиони Италианци, Французи, Германци, Чехи, Индийци ... защо си мислиш че тези хора не разбират нищо от сирена, вина, подправки ... Защо си мислиш че ти от Софето или от Волуек имаш меродавно мнение за качеството и вкуса на храните? Можеш да кажеш на мене не ми харесва вкуса на млякото в Америка но ти не си човека който може да каже че качеството му е по-добро или по-лошо.

  California Über Alles
 58. 58 Профил на pet_leva
  pet_leva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Има сериозни изследвания, че приемането на мляко и млечни продукти не е особенно полезно, даже е вредно.

 59. 59 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Весело

  [quote#20:"gozambo"] За мен е по-важно, че останалите знаят за какво говоря.[/quote]
  Знам за какво говориш и съм привърженик на това.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 60. 60 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#29:"Никола Георгиев"]След 50-тина години това ще е отдавна забравено и най-вероятно ще има свободна зона за стоки и хора (подобна на ЕС) м/у Европа и САЩ. [/quote]
  ++++++++++++++++
  Така мисля и аз.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 61. 61 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Любопитно

  [quote#33:"razlichen123"]Аз съм против този договор.
  Мисля, че имам право на мнение![/quote]
  Разбира се, че имаш. По-нататъчната интеграция между САЩ и ЕС обаче е неизбежна.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 62. 62 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1429 Гневно

  Self-organised European Citizens’ Initiative
  against TTIP and CETA

  Stop these sinister trade deals

  https://stop-ttip.org/?noredirect=en_GB

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  [quote#15:"gozambo"]Чакаме да ни кажеш истината.[/quote]

  Трансатлантическото споразумение – тайфун, който заплашва Европа
  от Лори M. Уолък

  http://bg.mondediplo.com/article1143.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Външният министър Даниел Митов ще представлява ЕС в САЩ?

  много новини... преговори... сложно стана

  "Започва поредният кръг на преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ"

 65. 65 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif А":

  lol не жинея в България от 17 години...fail.

 66. 66 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално
 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не стига, че Европа и Демокрацията се линчуват от Еврото, финансовия сектор и банките ами сега и ТТИП. Ставащото днес потвърждава отново Карл Маркс! Всичко това ще завърши с трагедия заради ненаситността на Елита!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 68. 68 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#65:"chefcurry"]lol не жинея в България от 17 години...fail.[/quote]

  До коментар [#65] от "chefcurry":

  Голям праз! Аз съм видял много Ганьовци които с години живеят извън България но единствената им гордост е че не се променят и още си гледат Българска телевизия по Интернет.
  Аз от 30 години не живея в България така че не да не си мерим "неживеенето". Умни хора има навсякъде по света както т тъпаци. Като го казвам това не казвам че ти си такъв. Не искам да те обидя. Но тук водим спор. Моята позиция генерално е че отворена търговия между тези две огромни сили е добре и за двете. Не е необходимо да има губещи тука! Също добавих че тези страхове за наводняване на България с евтини Американски храни също не са основателни и затова ти приложих пример че в Америка има стократно повече Български хранителни стоки отколкото Американски в България и въпреки това никой тук не е ревнал че България ни преебава. НИто пък хранителната им промишленост е закъсала или разорена! Само храните са по-евтини и аз мисля по-хубави.
  Когато спориш не се хващай за несъществени подробности а защитавай основната си теза. Това как ти или аз оценяваме млякото в Америка нищо не променя!
  А това че си някъде в чужбина още по-малко.

  California Über Alles
 69. 69 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif А":

  Ние балканците не разбираме нищо от храни?!
  Я виж Готварската книга на Дядо Славейков, писана през далечната 1870 година в Цариград. Какви рецепти е събрала и то без обикаляне из регионите и масово събиране на рецепти.
  И да ми говориш за храни и качеството им, при условие, че най затлъстялата нация са американците, просто е комично.
  Това кремвирш в тесто и навряно в горещо олио и пържено, кисела краставичка по същият начин, мазни понички, различни макдоналдси и всякакви най вредни комбинации, поляти обилно с генетично променен сос от соя, която е една от най-вредните храни, за какво изобщо спорим??
  Това че Европа си изчиства боклуците в България вече 20 години, не означава, че през следващите 20 трябва да ядем и боклуците на САЩ!

 70. 70 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#69:"razlichen123"]Готварската книга на Дядо Славейков, писана през далечната 1870 година в Цариград. [/quote]

  До коментар [#69] от "razlichen123":

  Успокоявай се с готварската книга на дядо Славейков! И с това че в Америка продават хотдог и хамбургери. На вас плоските мозъци са ви набили в главите че Американците освен МакДоналдс друго не ядат и вие вярвате ли вярвате.
  Дядо Славейков настрана, имаш ли идея от какво брашно се прави хляба в България, сладкишите, тортите? Имаш ли идея от какво се прави сиренето, колбасите? Има ли закон, метод за проследяване на произхода на храните? Кои са контролните органи? Колко инспектори имат? Колко случая на гастроинтесинал заболявания има в България? Като % от населението как се сравнява това с Европа, САЩ, Индия?
  Коя организация гарантира че храните на които пише биологично чисти наистина са такива? Знаеш ли България от колко страни в които се произвеждат ГМО култури, внася храни и хранителни заготовки? Германците и Французите няколко години ядоха колбаси от умрели Румънски коне и все си мисля че те имат по-големи познавачи от тебе. Също и по-строги мерки за контрол на храните си.
  Хората обикновено са дебели там където има много и достъпна храна. Аз имам роднини с пенсии по 148лв на които тока им е 120лв на месец. Те не са дебели. Но не е от това че ядат суперкачествени храни.
  Приятно четене на Славейков, перушан такъв.

  California Über Alles
 71. 71 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif А":

  М-даа! Разговорът загрубя!

  Точно защото имам представа какво се внася в България съм против веригите и техните стоки, а по същата причина съм и против това споразумение.
  Аз внасям от 5 европейски държави и ежедневно и ежечасно виждам разликата в качеството на продуктите продавани в нашите вериги и същите продавани в западна Европа. Запада си направи фабрики в източната част и залива бившите страни от СИВ, както и Украйна, Русия и бившите страни от СССР, с некачествена стока. И едни от водещите производители на тези боклуци са точно американски фирми. Нискокачествена стока, но много рекламирана по телевизията.
  Ако се подпише такова споразумение, то нещата ще се влошат драстично и тогава вече цяла Европа ще бъде натъпкана със същите боклуци.
  Разбра ли жълтоклюно патенце!

 72. 72 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#71] от "razlichen123":

  Разбрах. Страхотен си!

  California Über Alles
 73. 73 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#1:"442"]Свалят се всички ограничения и по-добрите в бизнеса ще успеят. [/quote]

  Готина мантра!

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пичове, спокойно!
  ОТ ВАС НИЩО НЕ ЗАВИСИ!

 75. 75 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif А":

  Не мисля, че заслужаваш, но да те светна още малко.
  В България е модерно сега така нареченото аериране на брашното. Сиреч натъпкване с въздух и след това хляба има обем, но няма тегло, но заблуждава добре. Добре че има и по-малки мелници от които може да се купи качествено брашно, а напоследък се появи брашно от Лимец. Не че знаеш какво е. Това е житото на траките и е едно от малкото останали растения не претърпяло модифициране и генетична промяна, както и сортова разновидност. Та който има желание, си прави домашен хляб в пекарни/дал господ такива./ А напарилите се хора, купуват вече от малките фирмени магазини на различните животновъдни комплекси, при гарантирана пряснота и качество, а не подменените меса по големите вериги с нискокачествени немски такива. Същото важи и за сиренето и кашкавала. Аз купувам от определени мандри, с които имам някакви бизнес взаимоотношения и както те разчитат на мен, така и аз разчитам на тяхното качество. Последните няколко години готвя с италиански зехтин, от една точно определена област и марка, изпращан ми от бизнеспартньора ми там. Вече има определени и обособени места по пазарите, където местни производители си продават зеленчуците и плодовете. Малко по-скъпи но истински БЪЛГАРСКИ, а не турски, македонски и гръцки ментета.
  Та който разбира от хубавото и има желание, намира начини да отглежда децата си с качествени български храни, а не с чуждестранни боклуци. Тази тенденция ще се засилва, защото хората поумняват и не всичко приемат вече на доверие, поднесено им от лъжливи и злонамерени политици, купени от финансови конгломерати и концерни!

  Бъди щастлив!

 76. 76 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#75] от "razlichen123":

  И всичко това с доход 400лв?

  Хайде сега ти бъди още по щастлив.

  В България може и да се оправите когато започне да има за всички не само за нахитрели бакали с връзки по мандрите.
  Ти си прогледнал миналата година. Браво! Там където отиваш аз от там идвам. Със сигурност не ядеш по-качествени неща от богатите в Калифорния. Богатите навсякъде имат достъп до качествена храна. Важно е какво ядат бедните. Аз знам каква е храната за бедни в САЩ. Въпросът е какво ядат тези с по 150 лв доход в България. Защото аз познавам доста такива. И мога да ти кажа че те не си внасят зехтин от специален район на Италия като някой първенюта в този форум. Но какво да се прави. Българите като тебе са със смачкано самочуствие. Умират да се фукат по форумите как са се уредели и как се хранят с неща които другите нямат. Но иначе са против корпорациите.
  Както ти казах - пожелавам ти да си още по щастлив. Пробвай също да си внесеш специален въздух за дишане защото този който го дишат хората сега за нищо не става. Ако можеш също виж да намериш от някъде първите си 7 години, защото ти липсват.

  California Über Alles
 77. 77 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#31:"terorio"]Като прочета отново това "-фили/-фоби" все повече се убеждавам що за форум става въпрос. [/quote]

  Това е вероятно защото още не си си изяснил какво означава "русофил". А това е фен и пета колона на руската имперска политика. Русофилството няма никаква връзка нито с любовта към руския народ, нито с любовта към руската култура. А русофоб е човек, който мрази руската имперска политика. Толкова!

 78. 78 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#76] от "Pontif А":

  Абе ти си много елементарно момченце. В амнайси поста горе се обясняваш, какви млека пиеш, какви питиета пиеш, какви манджи ядеш и колко си велик и недостижим. Когато някой ти покаже, че не яде доматето с коловете, а има някаква потребителска култура и може да си позволи и той някакви по качествени неща, ставаш веднага тънко обиден и той е вече е "нахитрял бакалин". Ако аз съм бакалин, то ти си градски чирак.
  Никъде не съм писал. че доходът ми е 400 лева. Аз съм обикновен дребен бизнесмен и работодател на 20-30 човека. Толкова мога и толкова ми позволяват законите в тази страна.
  А за бедните в България, то те сами са си виновни. Това че не са предприемчиви, инциативни и учили барем малко, си е техен проблем! Както и на просяка лежащ на някоя от звездите в алеята на славата в Холивуд и чакащ подаяния. Той също не може да си позволи това което ти ядеш, или по богатите Хамериканци!
  А това, че ти липсват не първите седем, а 14 години стана ясно на всички. Че го раздаваш нарцис и грандоман и недостижим, щот си Хамериканец, също!
  А за въздухът не се тревожи. И за него имам решение! Скоро ще се подобри, въздухът!

 79. 79 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 933 Весело

  [quote#44:"cinqueau"]САЩ са подслушвали Меркел. [/quote]

  Не знам откъде си се докопал до тази информация. Може ли да я споделиш?...

  Аз само знам, че NSA са "подслушвали" мейлите на човек от германските служби и на Меркел случайно са попаднали. Но може да има някакво развитие. Може ли да го споделиш?

 80. 80 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#78:"razlichen123"] В амнайси поста горе се обясняваш, какви млека пиеш, какви питиета пиеш, какви манджи ядеш и колко си велик и недостижим. [/quote]

  До коментар [#78] от "razlichen123":
  Я пак се върни и прочети! Аз ти казвам че твърдението ти за млякото е грешно и ти обясних защо. Никъде не съм казал че пия мляко. На моята възраст си позволявам не повече от веднъж на месец. Ти от друга страна се фукаш че си внасяш зехтин от специален район в Италия и че имаш връзки с мандра. Аз ти изброявам какви Български храни има в Америка за да ти покажа че вноса не разорява местните производители а ги кара да имат високо качество и ниски цени. Ти ми обясняваш колко си богат и как си внасяш лично храна от чужбина. Какво общо има това с разговора за внос на храни? Нищо! Просто си типичен бакалин който умира да се хвали. Ако прочетеш постовете ми внимателно никъде няма да намериш да съм казал какво ям или какво работя. Но като истински селчо самия факт че аз живея в Америка те вбесява и засяга самолюбието ти. Затова и веднага се хвърляш да ми обясняваш какъв бизнесмен си и ти какво лично ядеш от Италия. Не те ли е срам да се фукаш така след като около тебе има толкова бедни хора? Или всички са виновни защото не били учили? Селско първеню!
  Между другото едно търговско споразумение САЩ-ЕС ще отвори пътя и за такива като тебе да внасят храни от Америка и да изнасят за там. Ако си добър ще спечелиш. Ако си връзкар или мутра която бие селяните за да им изкупува продуцията евтино - ще закъсаш. При едно такова споразумение ще бъдат облагодетелствани не само тези с храните а и инвеститори, производители на услуги или машини ...

  California Über Alles
 81. 81 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#80] от "Pontif А":

  Само да ми посочиш, къде аз съм писал нещо за мляко, ако можеш!

 82. 82 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#45] от "Никола Георгиев":

  Онези, на които статуквото е служило. Те са си мислили, че са вечни.
  Римската империя се е разпаднала заради статуквото, неслучайно ИРИ a.k.a "Византия" се е задържала много по-дълго от Западната, но в крайна сметка статуквото ѝ определя заслуженото място.
  Защо се е разпаднала Руската империя ?
  Статукво.
  Защо се е разпада СССР, а моделът в Китай - не ?
  СТАТУКВО.
  Защо се разпада Британската империя ?
  Защо се разпадат всички колониални империи ?
  Защото едно статукво винаги задоволява едни, но ощетява други.
  Колониализмът вече не е в същата форма, като през 19-ти век или 20-век, Римската империя не е във вида си, в който е била през 1-ви век, но това не означава че винаги едно статукво последва една и съща съдба и колкото по-бързо си замине, толкова по-добре.

 83. 83 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  *Едно статукво НЕ последва, тоест няма вечно статукво, рано или късно приключва и колкото по-дълго се е задържало, толкова по-осезаеми ще ся промените, които ще настъпят.

 84. 84 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Цялото споразумение още от самото начало ставаше тайно, скрито, на тъмно, едва под натиска на журналисти, които си рискуваха кариерите, излязоха някой неща на яве, но още са само части от пъзела. В България се знае още по-малко и България има още по-малка роля при преговорите. Нещо щом става тайно , не може да е читаво и да защитава правата на европейския гражданин. В България нямало американска храна и продукти? И защо да има? Да не са нещо супер или несравними с европейските?Заплатите там са по -високи от България, а има и пътни разходи по корабите и т н. Не може по нормален начин, без невероятна иновация- американското пиле, мляко, дъвка,масло, или обувка да е конкуретноспособно тука. Може само, ако се търси марка,примерно форд Но и модели Форд произвеждат вече в Европа, в Испания. Както и БМВ се произвежда в САЩ.В България трябва да има продукти от Литва, Латвия, Естония, Унгария, Словакия и др, за да се пооддържме по европейски и да се познаваме. Ние не знаем каква кухня и икономика има в Полша,Португаия и Чехия, а ще тръгне да гоним Михаля в САЩ. Първо да се поддържа европейската икономика и работни места, после САЩ. Отделните фирми от Европа и САЩ може сами да си сключат договри за услесняване на продукцията от бюрокрация.Приоретет в Европа трябва да е Европа. Обама и компания не ни интересуват тука на първо време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK