Компаниите във Великобритания ще публикуват разликата в заплатите на жени и мъже

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания

© Associated Press

Дейвид Камерън, министър-председател на ВеликобританияБританският премиер Дейвид Камерън обяви намерения да накара големите компании да публикуват разликата между заплащането на жени и мъже. Стъпката има за цел да осигури равно възнаграждение за наетите, предаде Евроактив.


Статистиката сочи, че в момента жените получават средно 20% по-ниско заплащане от мъжете във Великобритания. Камерън обеща да разреши този проблем в рамките на "едно поколение".


"Днес обявявам една наистина голяма крачка: всяка една голяма компания с 250 или повече служители ще публикува разминаването между средното възнаграждение на жените и мъжете", написа министър-председателят за изданието The Times.
По думите му това ще хвърли светлина върху несъответствията и ще изиграе ролята на натиск за промяна и повишение на заплатите на жените.


Освен това младите момичета ще бъдат окуражени да започват кариерата си в сфери, където жените не са достатъчно добре представени. В бордовете на компаниите също ще трябва да бъдат включени повече жени, а възможността за достъпни грижи за децата трябва да бъде по-висока, пише Камерън.


Критиците на плановете на консервативното правителство заявяват, че те ще бъдат финансова тежест за бизнеса и няма да помогнат за решаване на проблема за намаляване на несъответствията в заплащането. 


Според данни на Евростат за 2013 г., държавите в ЕС с най-сериозна разлика в заплащането на мъже и жени са Естония, Австрия, Чехия и Германия. Великобритания е на шесто място. С най-добри данни от гледна точка на половото равенство са Словения, Малта, Полша и Италия. България е 11-ата държава по равенство в заплащането. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK