Заемът от 7 мрлд. за Гърция предизвика конфликт между страните извън и в еврозоната

Демонстрация в подкрепа на еврото пред гръцкия парламент.

© Associated Press

Демонстрация в подкрепа на еврото пред гръцкия парламент.Имайки предвид очевидната липса на друго, по-добро решение, оптималният начин за краткосрочно финансиране на Гърция е използването на Европейския финансов механизъм за стабилност (фонда EFSM)", заяви зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис пред журналисти днес в Брюксел.


С това решение ЕК отговори на искането от страна на гръцките власти за краткосрочно спешно финансиране в срок до три месеца, или т.нар. мостово финансиране, докато не бъде приета новата програма по Европейския механизъм за стабилност.  Днес стана ясно, че 7 млрд. евро ще бъдат гарантирани на Гърция, докато тя стартира новата си спасителна програма. Под въпрос обаче беше от кой точно европейски фонд ще дойдат парите. 


Предложеният европейски финансов механизъм за стабилност е "старият" инструмент, включващ целия ЕС (не само на еврозоната), който може да предоставя финансова помощ във формата на заеми за всички 28 държави членки, в случай, че те прилагат програми със стриктно посочени условия. Заемът от стария механизъм (фонда EFSM) след това трябва да бъде изплатен с пари от програмата по другия механизъм (ESM).
"Това не е лесна опция. Наясно сме със сериозните притеснения на държавите членки, които са извън еврозоната", призна Домбровскис.


Комисията също така написа, че работи върху начините да бъдат защитени страните извън еврото от негативни финансови последствия, ако заемът не бъде изплатен от Гърция впоследствие.


Опасенията идват, защото когато новият Европейски механизъм за стабилност (ESM) беше създаден, европейските лидери се споразумяха да не използват повече стария – Европейския механизъм за финансова стабилност (ESFM).


Решението все още предстои да бъде взето от Съвета на министрите. 


Великобритания спечели нов коз в "Брексит играта"

Днес британският премиер Дейвид Камерън потвърди, че намерението да се използва Европейския механизъм за финансово стабилизиране е спорно, заради силното противопоставяне на Великобритания и Чехия.


"Винаги сме били категорични, че парите на британските данъкоплатци няма да бъдат използвани, за да се предоставя финансиране на сделка между Гърция и еврозоната", заяви говорител на британското правителство, цитиран от "Ройтерс".


В същото време експерти предупредиха, че нарушаването на договора този тип финансиране да не се използва за "спасителни цели" ще доведе до нова вълна на недоволство във Великобритания заради опасенията, че Лондон може да стане жертва на мерките, взети за решаване на проблеми вътре в еврозоната.


"Каквато и схема да измисли ЕС, за да осигури, че Великобритания и останалите държави членки извън еврото няма да изгубят парите си, ако Атина не успее да изплати предложения 7-милиарден заем, Брюксел прекрачи опасна граница", коментират анализатори на Open Europe. 


Според изданието, очевидното желание на ЕС да пренебрегне договора за финансовите инструменти, ще увеличи натиска върху Дейвид Камерън да настоява за промяна в договорите на общността. 


Защо финансирането на Гърция с EFSM създава политически проблем? 


През 2010 и 2011 г. европейските лидери се споразумяха фонда EFSM, в който участват всички държави от ЕС, включително Великобритания, повече да не бъде използван за спасителни заеми. Дейвид Камерън тогава обяви това решение за дипломатическа победа на националната сцена. 


Подобна промяна в интерпретацията на европейски договори от първостепенна важност поставя фундаментални въпроси относно доверието. Днешното решение е от голяма полза за онези, които искат да видят Великобритания извън ЕС, пише още Open Europe. 


Този епизод може само да увеличи домашното напрежение във Великобритания за промени в договорите, които да гарантират, че реформите в ЕС не са само политически обещания, които подлежат на промяна в кризисни ситуации. Ако такива промени не бъдат направени, както ще поиска Камерън, това ще даде сериозен тласък на кампанията за излизане от ЕС на предстоящия референдум. 


"Това също подсилва усещането, че всичко в ЕС е изложено на риск да бъде жертвано пред олтара на еврозоната. Тази перспектива не е никак привлекателна за държава, която не желае да се присъедини към еврото [каквато е Великобритания]", коментират още британските медии. 


Не става дума само за пари


Важно е да се отбележи, че мостовото финансиране за Гърция не е само финансов проблем. Европейската комисия така или иначе обеща да осигури пълната защита на страните извън еврото от загуби. Решението обаче въвлича тези държави в политиката за спасителния заем на Гърция, докато бъдещата 86-милиардна програма все още е в процес на преговори.  


Страните извън валутния съюз не бяха замесени в преговорите за Гърция до сега. Това означава, че от този момент ще трябва да се приеме за даденост, че правителствата на тези държави одобряват взетите до момента решения и имат пълна вяра в икономическия и политически смисъл на споразумението с Гърция. 


Едно е еврозоната да поиска всички останали държави членки в ЕС да прекратят всички политически и икономически съмнения относно гръцката сделка. Съвсем друго е еврозоната да поиска от Великобритания и останалите не само да я подкрепят, но и да платят цената ѝ. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  В крайна сметки някой длъжен ли да е налива пари, които да отиват за големи пенсии и заплати за гръцките пенсионери и държвни лентяи?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Е... все бях останал с убеждението, че "кон за кокошка" е само един лаф...

  Свобода за Надежда Савченко!
 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Според изданието, очевидното желание на ЕС да пренебрегне договора за финансовите инструменти, ще увеличи натиска върху Дейвид Камерън да настоява за промяна в договорите на общността."

  Тц. Ще му даде възможност да търгува по-добре с Брюксел.

 4. 4 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Весело

  "Днес стана ясно, че 7 млрд. ще бъдат гарантирани на Гърция. Под въпрос обаче беше от къде ще дойдат парите."
  -------------
  Добре е да има някаква логика в текста. Ако обичате, малко повече редакторска намеса.

 5. 5 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Сега ако искат да накарат страните извън еврото да финансират Гърция ще стане голям купон. Аз предлагам във всички страни да се направи референдум с въпрос: "Подкрепяте ли вашата държава да издържа мързеливите гръцки лентяи?"

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Кон за кокошка.Да излезе Великобритания,за да остане Гърция.
  Наистина държавните глави от ЕЗ и ЕК този път наистина прекалиха.Не могат да вземат решения от името на всички,защото и едно вето може да отхвърли решението.Като няма откъде да вземат пари,да ги събират от всяка държава,която има желание да спасява Гърция.

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Нима ще позволите на Путин да осъществи пъкления си план?!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе айде гледайте си работата, ние не сме в еврозоната.
  Да се махат гърците оттам и това е.
  Дайте, та дайте.
  Ми ние нямаме за нас, камо ли за доста по-богатата Гърция...

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Та значи и наште данъкоплатци с 360 лева заплата ще финансират гръцките с 1000 евро..Чудно!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Дневник,защо сте пропуснали най съществената част,а именно че и бедна България ще ПЛАЩА за гръцкия дълг по тоя сценарий по-горе?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 11. 11 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Днес стана ясно, че има системен проблем в ръководството на ЕС. Слабото звено (за кой ли път) се оказа ЕК. Добре е да се подчертава във всеки един материал по случая, че ЕК дава предложение. Това не е решение (за което тя няма пълномощия). Друг е въпросът, че предложението е изключително идиотско и подкопава и без това разклатеното доверие на избирателите в способността на ЕК да генерира нещо смислено. Навремето преляха чашата с договарянето на ИАСА, та трябва ш да ги озаптяват. Сега се канят да бастисат целия ЕС, очевидно.

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Аман от тези клишета за "мързеливите гърци"! Всеки който е пътувал на юг знае, че след Кулата пейзажът светва. Ако бяха толкова мързеливи нямаше да е така, струва ми се. Не е само до европейско финансиране.
  А Великобритания е един троянски кон на САЩ в ЕС с 0% европейска лоялност и чувство за европейска принадлежност! Единственото, което правят е да се чудят как да бойкотират и блокират консолидацията на ЕС!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Любопитно

  ........ като най стабилните , с най нисък дълг ще са още по солидарни .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Абе кашата е пълна... Не мога да разбера защо гърците не разбират, че трябва ПРОМЯНА ! ?

 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 925 Весело

  Според мен Меркел и Шойбле много добре са преценили, че сега след като Великобритания се изказа рязко срещу понататъшно кредитиране на Гърция от ЕС, Германия не е сама.
  Франция изора за да спаси гърците, но самата тя няма пари за това.
  Според мен старият механизъм няма да бъде задействан за мостово финансиране, с аргумента не само че е незаконен, но и други страни освен Германия са против.
  Гърците, каквото и да гласуват тази вечер е безпредметно, както на референдума.
  Докато се гласува помощта от 86 милиарда, Гърция ще е фалирала тотално, безкомпромисно и неспасяемо.
  Не случайно имаше коментари, че Меркел е предложила такава сделка на Ципрас, че онзи не може да я изпълни, никога.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дано гръцкият парламент не одобри споразумението!

 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cherrie":

  Да, Борисов, ГЕРБ мълчат като пукали.
  След като сме тръгнали да правим политика през интереса на България, и въведохме напълно разумно санкциите срещу Русия, сега трябва категорично да се обявим срещу участието ни във финансирането на Гърция.
  Този път Борисов трябва да каже НЕ.
  Опозицията ще го разкъса и с право.
  РБ какво спи, ами не излезе с официална позиция ?!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#14:"bestbuy"]Не мога да разбера защо гърците не разбират, че трябва ПРОМЯНА ! ?[/quote]

  Е как защо? Днешното предложение на ЕК не те ли светна поне малко?

 19. 19 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  А такаа, да не излезе сега, че или гоним Гърция от ЕС или го закриваме ;) ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#17] от "ironhorse":
  Буда ли ще каже нещо?
  Буда дето чака началниците да се разберат.
  Буда,ако си мисли,че ще седим и кротко ще плащаме по заповед на началниците,заради гърците,крива му е сметката на Буда.Нямам намерение,заради едното потупване
  по рамото на послушния Буда да плащам.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 21. 21 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде пускат в разпространение поредния шоуспектакъл.
  Банки, правителства, медийните клакьори ... всеки си знае задачите.
  Хитът ''grexit'' отшумява. Идва на мода нова програма
  Епилогът винаги е един. Дълговете трупани от частници към частници /обикновено в комбина/ стават обществени. А, общественото се приватизира.
  Медиите имат грижата да разкажат за ''мързеливците'', дето получавали тринайста заплата.
  Всичко по график. Едно по едно се сервира.
  Да се преглътне от данъкоплатците по-лесно.

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Весело

  Нищо добро не ги чака гърците.
  Щом Англия и Чехия се наредиха рамо до рамо с германците, спукана им е работата...

 23. 23 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":
  Германия дава големия зор да спасява,не е само Франция.
  Заради пустите банки на немците и заради стабилността на Европа и съюза.
  Оплескали са се като патки в кълчища,и с Гърция зле,и без Гърция зле.Параграф 22.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 24. 24 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Любопитно

  интересна врътка......дано да се окаже предвидена..щото това е едно прекрасно извинение да оставят гърците да потънат. самод ето се опасявам, че толерастията в европа ще надделее....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#16:"BoKa"]Дано гръцкият парламент не одобри споразумението![/quote]

  Ами на това остава да се надяваме. Иначе след това архи-идиотско предложение на ЕК, може и да не го бъде ЕС още дълго.

 26. 26 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cherrie":

  Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) е създаден през
  2010 година и управляван от Европейската комисия, налични са 13,2 милиарда евро. Планът е те да бъдат използвани за мостов заем за Гърция. Европейската комисия предлага да бъде отпуснат заем
  за 7 млрд. евро на Гърция. Съветът на 28-те трябва да го одобри.


 27. 27 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#23:"Cherrie"]Оплескали са се като патки в кълчища,и с Гърция зле,и без Гърция зле[/quote]
  напротив, меркел си му го каза на ципрас....излизането на гърция е предвидено и подготвено....и както ципрас беше обещал охи, запазване на данъците и пенсиите, пълна демокрация и победа, кво стана изведнъж.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 28. 28 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Цялата серия пасквили и пророчества за Гърция и как ше ги фалират и оставят да се оправят,дето я избълваха джурналята още ли хваща дикиш у Ганю десния демократин?
  Гърция не само,че няма да фалира,ми ще и плащаме всички сметката.Щото уважаеми компетентни съфорумци,Гърция има силно лоби в Америка,а чичо Сам каза,че Гърция требе да остане в еврозоната.Щом Чичо Сам казва,така ще стане.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  [quote#21:"Слав"]. А, общественото се приватизира.
  Медиите имат грижата да разкажат за ''мързеливците'', дето получавали тринайста заплата.
  Всичко по график. Едно по едно се сервира. [/quote]
  всъщност малко се пообърка . не можаха да намерят местния и . к . затова е спешния заем .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#26] от "rio":
  Съветът на 28 -те,в който участие има България на Буда,който чака началниците да се разберат?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 31. 31 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ЕС трябваше просто да пусне Гърция да излезе от еврозоната, а най-добре и от ЕС. Ама ЕС политическа организация на Германия, която осъществява плановете на Хитлер. Сиреч, влизането в ЕС е равносилно на военно завоевание. Затова от ЕС няма излизане и затова ЕС потъпка всички възможни правила за да прилапа Украйна.
  Затова няма изход от ЕС.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 32 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#27] от "beatles":
  Ми да ги пускат да излизат?
  Кво ги натискат да ги спасяват?
  Що не ги пуска Меркел,защо?
  Айде,да дава.Чакам,вече 5 години.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 33. 33 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#27:"beatles"]напротив, меркел си му го каза на ципрас....излизането на гърция е предвидено и подготвено...[/quote]
  Меркел каза това за пред избирателите си, последвалите действия показват, че и тя, както Ципрас, само блъфира.

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Весело

  Гръцкият парламент днес ще одобри сделката.
  Но след това трябва да се одобри в още 18 парламента.
  Само, че това е рамково споразумение.
  След това Ципрас ще бъде изритан и трябва да има ново правителство, което кой знае кога ще бъде съставено и кой ще влиза в него.
  Едва след това започват преговорите по същество, с евентуалното ново правителство. И пак се завърта същата процедура. Изобщо, мижи да те лажем...

 35. 35 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Уважаеми съфорумци,престанете да бъдете наивни.
  Германия,ако искаше да изрита Гърция,досега да го е направила.
  Пет години ги спасяват насила,заплашвайки ги с изгонване.
  Що не ги изхвърлят?Ъм?Престанете да вярвате в мита за добрата Германия,Германия си гони интереса до дупка,защото се е оплескала с едни милиарди раздадени ей така,сега тия милиарди целия ЕС трябва да ги плаща на германците и французите,които са ги набили там.
  Дано Камерън е последователен,че ако разчитам на Буда....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 36. 36 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#1:"today"]В крайна сметки някой длъжен ли да е налива пари, които да отиват за големи пенсии и заплати за гръцките пенсионери и държвни лентяи? [/quote]
  Да, длъжен е. И тука не става дума за Гърция и гърците, а иде реч за геостратегическо разпределяне на света. Нека се замислим въриху два елементарни въпрося :
  - Къде отива Гърция ако бъде изхвърлена от ЕС ?
  - Какво се случва ако след това Гърция все пак успее да си стъпи на крака ?

  Stupid people make me sick
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":
  ++++++++++++++++++++++++++
  Гърция-финансов терорист и Троянски Кон за ЕС!

 38. 38 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Гневно

  Абе до кога ще са на издръжка на ЕС тези маляшки лентяи?!
  Айде къш и да се оправят сами, никой не им е длъжен!Още повече, като се знае, че са влезли в ЕЗ с измама!
  Моментално да бъдат изритани с шутове от ЕЗ тия, щях да пиша шмекери на дребно, но дребно, дребно , колко да е дребно при тия чужди стотици милиарди дето профукват без да им мигне окото.
  Баси гръцките тарикати правят на луди калинки целя свят!

 39. 39 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  #нямадаплащамзагръцкиядълг, който ще иде в тия,които не са си поели, риска раздавайки кредити.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 40. 40 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#38] от "focus_123":
  Не са виновни гърците,а тия които им дават баницата.
  Гневът към Меркелица и Оландеца,те сътвориха цирка.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#23:"Cherrie"]Германия дава големия зор да спасява,не е само Франция.[/quote]

  Това не е вярно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "bestbuy":
  Защото промяна не може да има.
  340% от БВП е реалната задлъжнялост на ЕС
  Триста и петдесетте милиарда на гръцко са нищо.
  Всичко е цирк и игра.
  Една финансова пирамида не може да спре. Тя може само да се развива.
  До момента на истината.
  Дотогава ще ни забавляват с такива спектакли като гръцката криза, ктб, леман брд. и др

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#35] от "Cherrie":

  Нещо риеш против Германия, такива опорни точки ли са ти спуснали, рубладжийке?

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  България трябва да участва със заема, за да не обеднеят гърците като българите. Желязна логика.

 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Единственото, което става ясно от статията, е че няма поддръжници на това предложение. И то и такова ще си остане - предложение без реално приложение.

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 479 Весело

  шойбле май е тръгнал на поход да разбива ЕС ...

  krastitel
 47. 47 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#35:"Cherrie"]Германия,ако искаше да изрита Гърция,досега да го е направила. [/quote]
  На Германия /и не само/ е необходима една подчинена територия, каквато е България и ред други... За сега плана им за Гърция се развива сравнително успешно, но операцията още не е прилючила. Това е всичко.

  Stupid people make me sick
 48. 48 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Смешно е Великобритания,с нейните 14 млрд евро вноска в ЕС, да излезе,за да остане Гърция!
  Никой не е луд да дава непрекъснато на гърците.Който е давал досега,да си каже защо - не може да е безкористно.

 49. 49 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Грексит, Брексит и да продължаваме напред, достатъчно драми

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 50. 50 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#40:"Cherrie"]Не са виновни гърците,а тия които им дават баницата.
  Гневът към Меркелица и Оландеца,те сътвориха цирка[/quote]
  Значи според теб зорлян са им ги давали тези милиарди и те горканчовци кво да правят, като им ги дават налага се да ги изхарчат!? Винаге ме е учудвало как комунистите интерпретират различни казуси, а по отношение на Гърция направо избивате рибата.

  Меркел и Оланд също имат своите грехове, че твърде дълго търпят гръцкото нахалство и се инатят да признаят, че изходът от кризата е само един - изгонването на гърчолята от масата на богатите, където не им е мястото.
  Не че и това няма да стане, сега само се удължава агонията за всички, а гърчолята ще минат през своята Голгота това е ясно и никаква криворазбрана солидарност няма да ги спаси от това, просто се отлага неизбежното.

 51. 51 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#45:"EU defender"]Единственото, което става ясно от статията, е че няма поддръжници на това предложение.[/quote]

  Уви, не е това. Направиха си всички извода, че такова предложение може да бъде направено, колкото и кретенско да изглежда. И не бих заложил пари за това, че няма да мине. За да не мине са нужни 8 гласа против. Дано не се окаже, че и ние сме от "спасителите".

 52. 52 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#46:"krastitel"]шойбле май е тръгнал на поход да разбива ЕС ...[/quote]

  Нищо подобно. Ако беше прието неговото предложение, всички щяха вече да са забравили за проблема, включително гърците.

 53. 53 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#39:"Cherrie"]#нямадаплащамзагръцкиядълг, който ще иде в тия,които не са си поели, риска раздавайки кредити. [/quote]
  Ще плащаш и още как. Всички ще плащаме и противно на всякаква логика гърците ще продължат да живеят по-добре от българите. Но гърците за това не бива да виним, защото други им наливат парите, включително и нашите.. А ако някой ден и ние покажем , че имаме топки може и нас да ни огрее. Но с тези импотентни и безгръбначни държавници в България слънцето ще остане задълго покрито от облаци.

  Stupid people make me sick
 54. 54 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Идиоти начело с комсомолата Меркел-"печелим" Гърция за да загубим Великобритания-абсолютни идиоти.

 55. 55 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#50:"focus_123"]Значи според теб зорлян са им ги давали тези милиарди [/quote]
  С тези заеми Гърция си стегна примката около шията. Най-неизгодно за ЕС беше да отреже въжето. Гърците не ги огря от никъде , поради което бяха принудени да се съгласят с условия които така или иначе няма да изпълнят.

  Stupid people make me sick
 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  На европейските бюрократи, водени от Германия, вече им е бедна фантазията какво да измислят и се убедиха сами, че през 2010 година трябваше да последват принципите на Пазарната Икономика и да обяват банкрутиралата Гърция за фалирала. Протакването 5 години на банкрот е престъпно деяние, което се утежни и от факта, че вкараха Гърция в невиждана икономическа Депресия, дългова и хуманитарна катастрофа!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Най-правилното решение е hair cut, опростяване на част от Дълга и реструкториране на останалата част, да речем за 200 години, масивна инвестиционна програма, за да може Гърция да си стъпи на краката, и така да се опита да преодолее следващите 30 години Депресията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#8:"theanalyser"]Ми ние нямаме за нас, камо ли за доста по-богатата Гърция... [/quote]
  Че кой те пита имаш ли нямаш ли ? Член ли си, требе да снасяш.

  Stupid people make me sick
 59. 59 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Гърция нищо няма да върне. След време ще мотат и сучат и пак ще постигнат своето.
  Наглото е ЕС да ни карат и ние със скъсаните гащи да им даваме пари. Съкратени финансирания във всички социални, здравни и икономически области имаме ( нещо което гърците дори не си представят) и мизеррни заплати и пенсии....и пак да даваме.
  Нали знаете, че гърците и до сега ни гледат с подигравка.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Закривай! Гаси лампите.

  Евроатлантида
 62. 62 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Свикнаха ни да мислим за Европа на две скорости. Сега обаче, "добрият дядо" Юнкер, който се оказа просто кухавелник с биполярно разстройство, ще сменя модела. Освен първа и втора скорост, ще въвежда задна (гръцка). За тази нова придобивка се приканват участниците да се бръкнат. Трябва все пак да си платят, за да може някой да ги тегли с все сила назад.

 63. 63 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#59:"Косьо"]Наглото е ЕС да ни карат и ние със скъсаните гащи да им даваме пари. [/quote]

  Е, честито. Вече официално. Въпреки че в този сайт по темата ни дума, ни вопъл, ни стон.

  "Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро, съобщи БНР."

  http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/ek-iska-i-bylgariia-da-dade-pari-na-gyrciia-6039473

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 64. 64 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#59] от "Косьо":

  П.П. Източникът не е ТАСС, а Ройтерс.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 65. 65 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аристотел учи, че „Окончателният вид демокрация е тиранията”.

 66. 66 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Неутрално

  [quote#63:"Репей"]"Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро, съобщи БНР." [/quote]

  Но да ни пуснат в Шенген или в еврозоната - НИКОГА! Да чистим ос*аното от маляките обаче ще ни пуснат първи. Нали и без това ни мислят за нация от хигиенисти. Нищо чудно да спрат еврофондовете за България за да ги натикат на гърците.

  Евроатлантида
 67. 67 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "Слав":

  Брутният държавен дълг на ЕС (28 държави)
  е в размер на 86,8% дълг към БВП

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/b/b1/Public_balance_and_general_government_debt%2C_2011%E2%80%9314_%28%C2%B9%29_%28%25_of_GDP%29_YB15_II.png

 68. 68 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#40:"Cherrie"]Не са виновни гърците,а тия които им дават баницата. [/quote]

  Ами аз като от вчера задавам въпроса, от къде идват парите и кой реално ще ги плаща ... , отговор никакъв ! Само дет' местното форумно войнство ме окъпа У минуси.
  Сега ги гледам, почнали да ''мислят''.

 69. 69 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Спокойно! Гърция може да отхвърли споразумението, имам предвид Парламента, и да се наслади на кротък фалит с евентуално излизане от еврозоната. А между Европейската Комисия иска и Европейската Комисия получава има една голяма празна кошница. Първо да видиме какво Гърция даде на България през страшните за България 90-те години на отминалия век, когато нямаше нищо в магазините и нямаше никакви пари. Ако е дала нещо - ще й се поклоним и ние ще дадем, ако не ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 70. 70 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Предлагам ЕС да им напечата драхмите и работата да приключва.Да се бие шут на САЩ в Европа,защото те са виновни дългът на Гърция от американските банки да се прехвърли към ЕС.Как не ги е срам да искат пари от бедните българи?Това да искахме да го измислим нямаше да можем?ЕС ДА им напечата драхмите и цирка да свършва

 71. 71 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Помощ срещу безплатно море...!!!
  Хайде икономисти, пресмятайте и решавайте...

  Форумът е в будна кома...
 72. 72 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#6] от "rosiraycheva50._":

  Не сте прави. Механизмът на гласуване в този фонд е друг - той не предвижда вето, а решенията се взимат дори при възражения с гласовете, които представляват 65% от населението на ЕС.
  Най-парадоксалното е, че бедна България също ще трябва да дава гаранция за 7 млрд. на Гърция.
  Утешителното - аз въобще не вярвам, че ще се стигне до този мостови кредит. "Веселбата" в Гърция тепърва започва - и в политическите им среди, и по улиците и площадите.

 73. 73 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хиийй, нЕкакви проблясъци настъпили У форумните ''магнолий'' !
  Като чуха вълшебната дума ''плащай'', ефект одма, реакция ..., като при звънока на Павлов(втора сигнална система).
  Вчера дори, толко се беше вживял един редови всичколог У форумето,че екзалтирано се изцепи как ''който плащал, той поръчвал музиката''. Само дето примитива още не може да вдене - Меркеловци нареждат, те не поръчват. А слугинажа, хем обслужва, хем си шари за тарикатлъка.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#33] от "Yotce":

  Меркел го каза на избирателите си и Манфред Вебер и цял клон от партията на Меркел са за строг контрол в Гърция, ако ще се дават пари от немския данъкоплатец.Четохте какво беше изказването на Вебер в ЕП. После продъниха телефона на Меркел от САЩ, за да ги спасяват гърците. после и от Лондон ревнаха 2 седмици да се спасява Гърция, че германците били нацисти, Китай желае да се Спаси гърция. И Париж желае да се спаси гърция.Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения са против да се спаси гърция. Никой не ще да плаща за спасението, всеки чака Германия да плаща....

 76. 76 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#75] от "wie":

  Няма такъв филм !

  Сега се стягайте да плащате всички - солидарно !

  Това е Кольо !

  )))

  Още преди два месеца Ви казвах, че накрая някой ще опере пешкира !

  И този някой няма да е Гърция !

 77. 77 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#52:"zg"]шойбле май е тръгнал на поход да разбива ЕС ...- цитат на коментар #46 от “krastitel”

  Нищо подобно. Ако беше прието неговото предложение, всички щяха вече да са забравили за проблема, включително гърците.
  [/quote]

  +++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 78. 78 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Значи в еврозоната не ни искат, но когато трябва да се дават пари се сетиха много бързо за нас.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 79. 79 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#78] от "стафилокок":


  [quote#78:"стафилокок"]Значи в еврозоната не ни искат,[/quote]
  И в шенгенското пространство също...
  Сега е мамента да се изтъргуваме срущу Шенген...

 80. 80 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#78] от "стафилокок":

  Естествено !

  То остава и да ни забравят...

  )))

 81. 81 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#37] от "bat_plamen":

  Бат Пламене, тия са страшни паразити бе брат! И нагли, нагли, ужас! Направо социалисти, ама така отвътре им идва, от дъното на душата! Що пара усукаха от еврофондовете, що заеми надърпаха и си раздават огромни заплати и пенсии, и стават все по-нагли. Крайно време е да се разкара този цирей, да се връщат към драхмата, да карат известно време на хляб със свинска мас, да им дойде акъла в главата, и да започват да работят. Социализма свършва, когато свършат чуждите пари, явно не могат да го осъзнаят.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 82. 82 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  То ще е срамота и един български лев да бъде назаем на гърците за да си получават несъразмерните пенсии. Не върви някак си нашите пенсионери да карат зимата под юргани и да ровят в кофите за боклук за да могат гърчолята да щракат с пръсти.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "тези лунатици направиха обещания за заплати и пенсии, които нашето правителство преди години установи, че не може да се спазват, ако не вземеш кредит от германците, а ако искаш да заемаш от тях, трябва да си пиеш и лекарството, вървящо с парите им."
  Това са думи на О'Лиъри,ирландец,ръководител на авокомпания.Казани са миналата седмица по повод предстоящите преговори между Гърция и кредиторите.И е против Ирландия,токущо излязла от кризата с големи лишения,да спасява гърците,които и пръстта си не мръднаха.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на 123qwerty
  123qwerty
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Меркел - новият Хитлер?

 86. 86 Профил на ivanfl
  ivanfl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България какава полза има от изритването на гърция. така си е - дрпат ресурси от европа и в близките 50 години по един или друг начин европа ще ги влачи със себе си. Но като се върнат от гърция 50-100 хиляди български работници какво ще ги прави българия и какво ще работят в българията. А колко гръцки компании имат работни места в самата българия... един вид една малка малка част от парите които европа гори в гърция подкрепят и българия. Е не бих си и представил Европа да налива по подобен начин пари в някоя източноевропейска страна дори и в еврозоната но такава мечешка услуга на коя ли страна и трябва

 87. 87 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 445 Разстроено

  До коментар [#85] от "123qwerty":

  Не се е* ..вай с Хитлер, приятелю !

  Той няма нищо общо с днешна Германия !

  В друго време и на друго място съм повече от сигурен, че щяхте да сте му благодарни !

  ((

 88. 88 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не е само Гърция. В Европа има много задници за бършене.

 89. 89 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Стига сте се стискали за някакви кирливи 7 млрд евро!
  Бъдете хора-помогнете на гърците-знаете ли колко трудно се преглъща намаляване на пенсия и лишаване от 14-15 и 16 заплата!

 90. 90 Профил на 123qwerty
  123qwerty
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ерих Хартман":

  На друго място...кое е това друго място...

 91. 91 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  ""Имайки предвид очевидната липса на друго, по-добро решение, оптималният начин за краткосрочно финансиране на Гърция е използването на Европейския финансов механизъм за стабилност (фонда EFSM)", заяви зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис пред журналисти днес в Брюксел."

  Аз пък имам по-добро решение - ЕК спешно да се разбере със Швейцария и всички банкови влогове на гръцки граждани да бъдат "подстригани". С така получените пари да се захранят банкоматите в Гърция. Просто е!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 92. 92 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  [quote#6:"rosiraycheva50._"]Като няма откъде да вземат пари,да ги събират от всяка държава,която има желание да спасява Гърция.[/quote]

  Тя май само Франция иска да спасява Гърция, защото премиерът и е цоциалист

 93. 93 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 487 Неутрално

  България не бива да участва по никакъв начин в спасяването на "бездънната яма"-Гърция,защото е най-бедната страна в ЕС,а трябва да поиска спасителен план за собственото си подпомагане.Гърците не престават да се присмиват на българите за тяхната бедност,как е възможно българските граждани,да участват в "спасяването"но гръцките пенсионери например,чиито пенсии са 6 пъти по-големи от тези на българските такива?!

 94. 94 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  [quote#30:"Cherrie"]Буда,който чака началниците да се разберат? [/quote]

  Скъпи, ти Буда не го мисли, той много добре знае как се ,,танцува,, този валс. Началниците се разбират, крачка напред, помощ за гърция, наш буда си прави крачка в страни и им го казва в прав текст, за гърция помагате, а нашата бедна България забравяте

 95. 95 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#57:"socialen"]Най-правилното решение е hair cut, опростяване на част от Дълга и реструкториране на останалата част, да речем за 200 години, масивна инвестиционна програма, за да може Гърция да си стъпи на краката, и така да се опита да преодолее следващите 30 години Депресията. [/quote]И от какъв зор!?
  Защо ще им улесняват живота на тия мързелундери,? Защо ще им плащат масрафа на глупостта, лентяйството и алчността им?!
  Като са се заринали в л.йна, да си се изринат сами, другите с какво са им длъжни?!Още повече, че неблагодарността им стана пословична, не спряха да хапят ръката, която ги храни, даже терористи ги наричат.

 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#6:"rosiraycheva50._"]Не могат да вземат решения от името на всички,защото и едно вето може да отхвърли решението.[/quote]
  Имаха някакво правило, че решението се взема от определен брой държави с определен процент БВП от общият. Така че дори англичаните могат да бъде заобиколени с ветото си. Което ще им даде огромен аргумент за напускането. И не само на тях, доста други страни ще се разколебаят защо участват в такъв идиотизъм.

  Наистина в Брюксел са полудели, самият живот непрекъснато им казва, че правилното решение е да се остави Гърция извън еврото за определено време, самите гърци им дадоха прекрасен повод с този референдум и неговите категорични 62%.

  Да ама не, няколко високопоставени чиновника водещи се за политици са се запънали като магаре на мост и искат да си прокарат тъпото виждане какво е това ЕС и с каква салата се яде. Така е когато няма обесени по уличните стълбове, примерно по един политик на всеки пропилян милиард, добро прочистване ще се получи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#94:"сидер"]наш буда си прави крачка в страни и им го казва в прав текст, за гърция помагате, а нашата бедна България забравяте [/quote]
  И каква е ползата? Чети внимателно текста, щетите ще бъдат възстановени АКО Гърция не върне парите. Което означава, че първо късаме от сухият си залък да помагаме на дебелите мързеливи гърци /и защо?/, те не връщат парите и започва една бюрократична въртележка кога да ни се даде, колко да ни се даде, ама то фонд подходящ няма и т.н. След 5г ако видим нещо пак добре.

  Не е ли по-добре просто да не даваме нищо и като Финландия и подобните да кажем, че Гърция не заслужава повече да се пилеят пари за нея? Нали самите те на референдум казаха че не искат споразумение, ето Ципрас сам казва че не вярва в него което означава че няма да го изпълнява, само парите иска. Поне опит вече има в това, защо да се пропилеят още 86 МИЛИАРДА и 3 години за нещо което се вижда с просто око че няма да го бъде?

  И на кого ще помагаме, на този Ципрас който едно от първите неща които направи беше да сложи данък 26% на вносът ни! Ай сектир, Брюксел като са полудели това не означава че и ние. Вето и толкова, ако искат да имат още една страна от евроскептици да продължават с дивотиите си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  [quote#2:"heatseeker"]Е... все бях останал с убеждението, че "кон за кокошка" е само един лаф... [/quote]

  Габровците отдавна са му намерили цаката:
  — Продавам кон за един лев... в комплект с кокошка за 200 лева.

  Така де, обещанията трябва да се спазват.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 99. 99 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  [quote#97:"Fred"]И каква е ползата? Чети внимателно текста, щетите ще бъдат възстановени АКО Гърция не върне парите. [/quote]
  Значи ще ни ги върнат тези пари, а докато ги връщат може да спазарим доста неща, които да изплатят дадените кинти. На първо време се сещам, за плаващ терминал за втечнен газ (Румъния, България, Гърция), което ще ни извади от тръбната зависимост на Русия и Турция. На второ време се сещам, за правосъден борд към ЕС безплатно — няма да си искаме лихвите по сумата, а "главницата" може да я върнат и след 15 години. За това време, този правосъден борд ще е отворил икономиката ни толкова добре, че отдавна ще сме си покрили загубеното от данъците и новите работни места... Да не говорим, че ако ние закъсаме (има реален риск, щото още не сме изплували), и ние ще искаме подобна помощ и няма как да ни я откажат, щото сме си постлали — на принципа на ГО при автомобилите.
  Хайде, стига с това "на Вуте да му е зле", умен човек си, излез от емоцията. А гърците така или иначе ще си платят яко. Днешните им проблеми идват от времето, когато получаваха едни яки пари за да не минат към СССР. Поне така си мислеха гърците, а се оказа, че хитрите европейци били писали рушветите като заеми и след краха на соца представиха сметката на гърците, та има и по-хитри от тях и ще си платят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 100. 100 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#57] от "socialen":

  И откаде парите ?
  Защото това "орязване и преструктуриране на дълга" трябва да го платят западните данъкоплатци,даже и такива с по бедни пенсии от Гърция(Унгария,Словакия,Балтийските държави).
  А новите пари,откаде ще се намерят ?
  Не ли е най добре Гърция да бъде оставена да се оправя сама-доходите им ще бъдат толкова колкото им позволява икономиката,а ако ще се дават пари,да се инвестират в Източна Европа-при 70-80 милярда евро,ще се пада по 7-8 милярда евро на страна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK