"Лукойл" се оплака в Брюксел - румънската прокуратура заплашва бизнеса ѝ в Европа

"Лукойл" се оплака в Брюксел - румънската прокуратура заплашва бизнеса ѝ в Европа

© Associated PressВтората най-голяма нефтодобивна компания в Русия - "Лукойл", се обърна към зам.-председателя на Европейската комисия ЕК Марош Шефчович за помощ, след като съдебно дело заплаши изпълнението на операциите на компанията в Европа. Това заявиха представители на компанията пред журналисти на Евроактив.


Ръководителят на рафинерията на "Лукойл" Томас Мюлер заяви, че компанията иска отворено и прозрачно разследване.


През 2014 г. румънският град Плоещ започна разследване по подозрения в избягване на данъци и пране на пари.
Компанията представи гаранция и продължи операциите си. Според Мюлер всички изискани данни са предоставени на прокуратурата. Съдебните органи обаче миналата седмица поискаха два милиарда долара активи, държани от "Лукойл груп холдинг" – притежателят на всички активи на компанията в ЕС,  и замразяване на банковите сметки във Великобритания.


"Два милиарда долара са 100 пъти повече от стойността на обвиненията", заяви Мюлер и добави, че румънската прокуратура вече е конфискувала активи на стойност 500 - 600 милиона долара.


Изпълнителният директор се оплака в Брюксел и че прокуратурата в Румъния опетнява репутацията на компанията и създава риск за бизнеса.


"Ако сметките ни бъдат замразени, това би наложило да прекратим операциите си", добави той.


"Ние вярваме в Европа, инвестирали сме с Европа и продължаваме да инвестираме в Европа", заяви Мюлер, като представи пред Еврокомисията информация, че компанията е оперирала 17 години в Румъния и е инвестирала 540 милиона долара. Според него действията на съдебната власт рискуват 4000 румънци да изгубят работните си места.


През миналия май бившият български премиер Иван Костов обвини свързания с България "Лукойл" в "ограбване на данъчните приходи на страната чрез злоупотреба с фактури, които показват цената на закупения суров петрол". По-късно Костов обяви, че информацията му е била грешна.


На запитване от страна на Евроактив Европейската комисия обяви, че в момента разглежда оплакването на компанията. Не е известно какви стъпки ще бъдат предприети. Според европейското законодателство независимостта на преценката на националните съдебни органи е основополагащ принцип.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK