Ангела Меркел склони за облекчаване на гръцкия дълг

Ангела Меркел склони за облекчаване на гръцкия дълг

© Associated PressГърция би могла да получи облекчения по заема си в рамките на месеци, ако кредиторите потвърдят, че Атина има напредък по обещаните икономически реформи, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от EU Observer.


В интервю пред германската ARD Меркел е казала, че мерките за "орязване" на дълговете на Гърция може да бъдат предвидени, но "класически облекчения" за намаляване на дълга няма да се допуснат.


"Гърция вече е получавала облекчения. Имахме доброволно съкращаване на дълга към частните кредитори през 2012 г. , удължихме матуритети, намалихме лихвените проценти", заяви Меркел и добави, че "сега отново можем да мислим за такива възможности, стига да започне успешно изпълнението на спасителната програма."
Според изданието подобна мярка ще наложи представители на тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ)) да направят оценка на това как Атина изпълнява условията на новата програма.


Международният валутен фонд се превърна в един от привържениците на идеята за данъчни облекчения за Гърция, като предложи понижаването му до 107% от БВП от 175% и 20 години гратисен период, преди Атина да започне да осъществява плащанията към кредиторите си.


Германското правителство обаче до този момент остана непреклонно, като изтъкваше, че европейските договори забраняват подобни дългови облекчения. Затова Меркел вметна, че "класическо съкращаване на дълга с 30, 40% не може да се случи" и намекна, че възможните мерки са единствено удължаване на падежа и намаляване на лихвените проценти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK