Германия и Франция искат еврозоната да има финансов министър и парламент

Президентът на Франция Франсоа Оланд и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

© Associated Press

Президентът на Франция Франсоа Оланд и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.След като приключиха преговорите за споразумението между еврозоната и Гърция, редица лидери се обявиха за създаване на по-интегрирана европейска структура, която да направи вземането на решение по-лесно, бързо и независимо от интересите на отделните държави членки.


На фона на критиките заради тромавото и изпълнено с разногласия съставяне на стратегия за спасяване на Гърция от фалит призивите за повече наднационална независимост на валутния съюз и нова институция за еврото станаха все по-отчетливи.


Задълбочена интеграция в еврозоната чрез създаване на единно правителство и бюджет например предложи френският президент Франсоа Оланд в писмо до изданието Journal de dimanche. Идеите си той изложи, почитайки в обръщение 90-годишнината на бившия председател на Европейската комисия Жак Делор.
"С Жак Делор Европа се разшири. Освен това обаче той постави на дневен ред предложенията за задълбочаване на интеграционните процеси. Слушайте го!", призова Оланд.


По думите му обстоятелствата са накарали ЕС да ускори интеграцията си напоследък. Той също така заяви, че еврозоната през последната си седмица е потвърдила волята си за сближаване с Гърция.


"Духът на Европа победи. Но ние не можем да оставим нещата така. Предложих да се върнем към идеята на Жак Делор за правителство на еврозоната, като добавим към него специален бюджет и парламент, който да осигури демократичен контрол", пише още френският президент.


"Toва е избор, който 19 държави направиха, защото е било в техен интерес. Нито едно правителство така или иначе за последните 15 години не е поело риска да напусне [еврозоната]. Този избор призовава за една подсилена организация с държавите, взели решение, един авангард. Франция е готова за това, защото, както Жак-Делор ни показа, тя расте винаги когато поема европейската инициатива", коментира Оланд.


В същото време в интервю пред англоезичния Spiegel германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че също подкрепя идеята за създаването на нова позиция на финансов министър в еврозоната и поставянето ѝ под контрола на парламентарна власт на валутния съюз. 


"Аз също подкрепям идеята за финансов министър на еврозоната, но за да създадем този пост, първо трябва да променим европейските договори. Радвам се да разбера от президента Оланд, че Франция е готова на този ход", коментира Шойбле.


В същото време министърът добави, че трудностите през "последните години направиха още по-тежка задачата да бъдеш привърженик на по-интегрирана Европа".


Миналата седмица към идеята за нова институционална инфраструктура  се присъедини и председателят на Европейския парламент, социалдемократът Мартин Шулц, според когото "основни за ЕС въпроси не могат повече да бъдат решавани единствено от лидерите на страните членки, така че се налага създаването на европейско правителство".


Шулц подчерта, че такова европейско правителство би трябвало да решава въпроси, касаещи международната търговия, климата, имиграцията, данъчните измами или паричната политика.


Наблюдателите смятат, че подобни изказвания увеличават многократно възможността в крайна сметка Европейският съюз да предприеме "отваряне" на договорите, което да може да позволи по-сериозни промени в структурата на общността.


Именно тази промяна е едно от основните искания на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън и то ще бъде цената за това той да подкрепи оставането на Лондон в ЕС на предстоящия референдум до 2017 г.


Въпреки че на пръв поглед идеята за нов европейски договор би се харесала на консервативното британско правителство, целите на държавите, подкрепящи идеята, силно си противоречат.


Докато Германия и Франция вече откровено говорят за еврозона, превърнала се в "авангард" на интеграцията в общността и евентуално ядрото на вземането на решения в ЕС, Дейвид Камерън активно иска гаранции за това, че страните извън валутния съюз ще бъдат защитени от изолация за сметка на еврозоната и няма да стават жертва на решения, взети от лидерите във валутния съюз.  Разбира се, евентуална обща изпълнителна власт във валутния съюз би упражнявала влияние само върху държавите - членки на еврозоната. Цялата правна и институционална структура обаче е конструирана така, че да предполага влизане във валутния съюз в даден момент на всяка държава, станала членка на ЕС. 

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Разпадът на ЕЗ се отлага за неопределено време.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да бяхте го направили преди 5-6 години !

 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Да! Ама не трябва ли да бъде за ЕС,а не само за ЕЗ...???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Направо нема да има нужда от национални правителства и парламенти - сичките решения ще се взимат в европейските такива, съответно мижавите държавици само ще слушкат, плащат наема и изпълняват, квото каже Германия

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  Добре, като има САЩ, защо измисляте топлата вода...

 6. 6 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  редица лидери се обявиха за създаване на по-интегрирана европейска структура, която да направи вземането на решение по-лесно, бързо и независимо от интересите на отделните държави членки.
  Последното изречение е най-важно.

 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Мда а България отива в зоната на сдрача, след като ЕС се превръща в панделка

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Хм точчно обратното - Еврозоната замества ЕС. А ние не сме част от еврозоната.

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Добра идея, айде действайте, не се мотайте....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#8:"sqrt"]Еврозоната замества ЕС. [/quote]

  ?????

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  След дъжд качулка.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  М,даа.Значи искат германофранкската империя да има правителство и парламент,а като добавка- да си остане и правителството и парламентът на цялата територия,заедно с васалните региони.За такива остават ЕП и ЕК. На вторите и сега,а тотава ще им бъдат дадени само представителни функции и съвещателен глас.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Б Р А В О ... РАЗПЛАКАХ СЕ .... Най- после ! От кога ви пиша ... Една Европа с едно управление , едни финанси. Всичко ще е по-добро от сега.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Е, от доста време говоря, че основната слабост на Еврозоната е отсъствието на единно финансово и фискално управление, по подобие на щатите в САЩ. Емоционалните моменти минаха, кризата, а сега и гръцките еквилибристихи показаха че с емоции не става, трябва централизация на мениджмента на средствата. Полтитиците нека се играят на лозунги, икономиката е сложен глобален механизъм и иска професонална дисциплина.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#5:"puknatastotinka"]Добре, като има САЩ, защо измисляте топлата вода...[/quote]Европа не е "новия свят" с тълпи емигранти ... Тук кои не са били велики ?! Викинги, гърци, римляни, френци, англичани, испанци, португалци, австроунгарци, тевтонци, германци

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Любопитно

  [quote#4:"ana_ni"]Направо нема да има нужда от национални правителства и парламенти - сичките решения ще се взимат в европейските такива, съответно мижавите държавици само ще слушкат, плащат наема и изпълняват, квото каже Германия[/quote]Не правим Четвърти Райх, ... а ЕВРОПА = Франция , Англия и другите също имат глас - така е сметнато, че да има баланс в Европа

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#12] от "чобанмахала":

  Обаче членството е доброволно и всеки може да си тръгне доброволно когато реши че не му изнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "dark'star":

  айде бе!
  хич не правите, които и да сте вие

  големите, силните и богатите ще са господари на малките, слаби и бедни държави.
  Това не е Европа на нациите, а Европа на плутокрациите.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  ++++++++
  Вярно е, не може да съществува стабилна обща валута, а всеки да дърпа чергата или да мами в статистиките като гърците.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Весело

  И единна пожарна команда с Главен Пожарникар!!!

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#20] от "Алф":

  и не само това. Когато се започна з програмата за оздравяване икономиката на Гърция и те се съгласиха, поради липса на друг изход, с мерките, финансовите министри на отделните страни въопбще не се сетиха за това какво ще струва тази промяна, т.е. за нещо което федералното правителство в САЩ нарича "разходи по прехода" (transition cost). Пример: как да трудоустроим уволнените от държавния сектор, какво ще струва, кой ще го прави и т.н. Проблемът на Гърция не е че не проведоха мероприятия по орязване на бюджета (остерити). Прпблемът им, за разлика от останалите страни ПИГС е че Гърция е "кеш" икономика и събирането на данъците реално е ефективно май само от държавните служители, останалите, от големият им и печеливш флот до лекарите оперират извън данъчната система и лъжат на поразия за доходите си, нещо за което в САЩ отдавна биха били в затвора. Между другото и в САЩ федералната данъчна служба се въвежда в началото на 20 век, така че е нормално ЕЗ да израства постепенно като единна система.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Защо точно правителство, а не например просто разширяване на правомощията на Прездинета на ЕЗ ?
  Колко брюк$€лкрация ще се създаде допълнително?
  КОЙ и КАК ще се избира това "правителство" ?
  България след като е в €З (евентуално) как може да влияе, участва и защитава интереса си при взимане на решения (евентуално) ¿

 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  време е за пълна интеграция в ЕС. трябва да станем силни и свободни Съединени Европейски Щати.

  а отделните държави да се ръководят от губернатори.
  т.е. на следващите "парламентарни" избори можем да си имаме губернатор от Гърция

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#19:"ana_ni"]Това не е Европа на нациите, а Европа на плутокрациите. [/quote]При всички случаи да си част от Европа е по-добре отколкото да си колония на Европа. За България е по-добре да сме женени за ЕС отколкото само да ни доят и изнудват

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Защо България не стане направо територия на САЩ ?
  Защо направо не се слеят САЩ и ЕС, управлявани от едно правителство, в една нова структура "$ъединени €вро-атлантически ценностти, тоест грешка - щати." ($€Щ)? Колко ще е хубаво, нали ?

 28. 28 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "Никола Георгиев":

  направо загадка!

  кои ли са мижавите в Европа, дето глас не им се чува, а само тихо и сервилно "Йес"

 29. 29 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Духът на Европа победи. Но ние не можем да оставим нещата така. Предложих да се върнем към идеята на Жак Делор за правителство на еврозоната, като добавим към него специален бюджет и парламент, който да осигури демократичен контрол", пише още френският президент.

  Ама разбира се как, французите освен да създават безбройна администрция от еврократи с тлъсти заплати, които уж ще правят нещо като нищо е 'гениална'. Но защо само да се спирате до парламент на еврозоната, защо не и армия, полиция, агенции във всяка страна-членка от ЕЗ, които да изпъняват координационни и инфомационни дейности, а може би и съвет на еврозоната, така де, като ще е гарга да е рошава. Предлагам и сградата на парламента на еврозоната да бъде в Гърция, за да се помирят европейските народи и да няма караници, даже направо първият президент на Парламента на Еврозоната да бъде Ц/Кипрас или Варуфакис. Но давайте нега творим нови организации, структури и бюрокрация, сегашната е малко и очевидно неефективна.

 30. 30 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#28] от "ana_ni":

  Ънбъливъбъл ! Да не намекваш България ?

 31. 31 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А пък аз искам американски шерифи и прокурори да поемат нещата в нещастната ни Родина.
  И да изметат цялата тая "управляваща" ни паплач.
  Тъй като явно няма да се появи българският Пиночет.

 32. 32 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  [quote#27:"terorio"]Защо направо не се слеят САЩ и ЕС, управлявани от едно правителство,...[/quote]
  Споко, и това ще бъде. Тогава кого ще копате не знам

  Дали и заради това, което лично аз аз искам - федерализация на Обединена Европа - не направиха цирка със Гърция? Защото на електората трудно му увира главата за някои неща!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 33. 33 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Весело

  [quote#28:"ana_ni"]До коментар [#23] от "Никола Георгиев":

  направо загадка!

  кои ли са мижавите в Европа, дето глас не им се чува, а само тихо и сервилно "Йес"[/quote]
  И кои са тезе Йес-мени? Едни бивши комунисти? Дето шефа им дори не е излязъл от БКП?
  То има и едни Но9сърчета, ама тях Ганю ги отстрелва

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 34. 34 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това дето го предлагат е едно ново СССР,две страни Германия и франция да поробят под лозунга за светла демокрация бедните в Европа.То по хубаво да влезем в азиатската зона,защото в Европа все някой ни наказва,РАЗМАХВА пръст,раздава ултиматуми и се вижда с просто око че сме деветата дупка на кавала и никой не ни бръсне за слива.В светлината на днешните събития в Европа,защо ни накараха да закрием реакторите,а на Финландия ги оставиха.

 35. 35 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Страните-основателки на ЕС,трябва да ускорят създаването на Европейски обединени щати,тогава ще има европейско правителство,единна банкова система,еденгийна такава,армия,служби за сигурност и контрол.

 36. 36 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ЕС на две скорости. В първа класа се возят баровците. Във втора класа плебса. Ако това, което предлагат Германия и Франция/основателите на ЕС/, стане факт/само за еврозоната/, това ще бъде началото на края на ЕС. С всички произтичащи от това последици. Негативни. Русия и други велики сили ще са доволни. А Оланд и Меркел ще си запазят незавидно място в историята

 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Така е, а за данъците това си е национален спорт в много страни.

  И още един аспект - който започва непопулярни реформи (някой е дал, а той трябва да взема) обикновено губи властта, освен ако не започне на пример да стреля. Всеки политик се пита тогава "аз ли да съм най-лудия"

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#32] от "skara":

  Ами да и след това какво ? Накрая дори и да се създаде общо световно правителство, после какво става ?

 39. 39 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#35:"demos"]Страните-основателки на ЕС,трябва да ускорят създаването на Европейски обединени щати[/quote]

  А не следва ли по-напред да попитат народите си дали искат това ? 40. 40 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#32] от "skara":

  Защо подкрепяш намаляване (на практика елиминиране) на относителната ти (дори и сега почти изцяло нищожна) възможност да участваш в процеса на вземане на решения за обществото и себе си, като част от него, както и за заобикалящата среда ?
  Тоест вместо примерно едно към шест милиона, "възможността", която ти предоставя системата се свежда до едно към шестотин милиона. По този начин, вероятността статуквото да бъде променено чрез самата система е много малка. Вечно статукво, обаче няма - въпросът е какво ще последва.

 41. 41 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#39] от "kotrag":

  Е, сега пък да "питали". Мнението на управляваните е подробности.

 42. 42 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 665 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога. ЕС няма друг шанс, освен все по-силна федерализация и централизация.
  Просто това са обективни необходимости и рано или късно ще се случат. Но ще стане трудно и на принципа - 2 напред, 3 назад, после 4 напред и така.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 43. 43 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#38] от "terorio":
  [quote#38:"terorio"] общо световно правителство, после какво
  става ?[/quote]

  После следва между-галактическо и ...така нататък до пълното, безвъзвратно и демократично обединяване на Вселената. ... За един по-добър свят.... 44. 44 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  По възможност трябва да има и само две управляващи партии (ЕНП и ПЕС), по примера на "великата демокрация" САЩ, които гордо да ръководят мат'риала към светлото бъдеще во век и веков. Дали ще се получи, обаче ?

 45. 45 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#25] от "полувишис":

  а отделните общини от графове, а отделните градове от над графове,
  селата от бейове

  и сичко си идва на мястото, кви са тия глезотии свободни граждани,

  училищата и те могат да се делнат, градския транспорт на класи според произхода и религията
  ще имат право на глас само умните и красивите.И французите.

 46. 46 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Но естествено! Това им беше целта изначало! Едно европейско правителство. Така само чакаха поредната криза - предизвикана именно от еврото, за да заграбят още повече суверинитет от държавите.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 47. 47 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Весело

  [quote#39:"kotrag"]Страните-основателки на ЕС,трябва да ускорят създаването на Европейски обединени щати- цитат на коментар #35 от “demos”
  А не следва ли по-напред да попитат народите си дали искат това ? [/quote]
  Бъди спокоен - ще ги попитат!
  То това как котарака си облизва топките не го е измислил Сталин!
  Измислили са го едни, дето имат акъл да управляват свят!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 48. 48 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#39:"kotrag"]Страните-основателки на ЕС,трябва да ускорят създаването на Европейски обединени щати- цитат на коментар #35 от “demos”

  А не следва ли по-напред да попитат народите си дали искат това ? [/quote]

  Е от това най много ги е страх! Марин ЛеПен е следващият президент на Франция -- колко мислите ще издържи еврозоната ако франция излезне от нея?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 49. 49 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#35] от "demos":

  Както и мнението ти няма да има ептем никакво значение.

 50. 50 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Любопитно

  [quote#40:"terorio"]Защо подкрепяш намаляване (на практика елиминиране) на относителната ти (дори и сега почти изцяло нищожна) възможност да участваш в процеса на вземане на решения за обществото и себе си, като част от него, както и за заобикалящата среда ?[/quote]
  Нещо схващаш ли от това, което си написал?
  Колкото ти е влиянието сега - толкова ще бъде и във една Обединена Европа!
  Та даже и разни крайни елементи ще имате по-голяма тежест - ще сте събрани в една държава, няма да сте пръснати по колиби и паланки

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 51 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#35] от "demos":

  Но поне ще се наслаждаваш на „европейско правителство,единна банкова система,еденгийна такава,армия,служби за сигурност и контрол“л

 52. 52 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Весело

  [quote#44:"terorio"]По възможност трябва да има и само две управляващи партии (ЕНП и ПЕС), по примера на "великата демокрация" САЩ, които гордо да ръководят мат'риала към светлото бъдеще во век и веков. Дали ще се получи, обаче ? [/quote]
  И какво им е на САЩ със две големи партии? водят света вече доста дълго време! А тези, дето ги водеше една партия-закрилница отекоха у канала - става дума за наСесесеренцото ви!

  И във САЩ има доста партии - но не могат да въодушевят електората да им симпатизира! навремето Компартията на САЩ, ръководена от видния деятел на междунароздното работническо движение, последователния марксист-ленинец другаря Гъс Хол имаше между 6 и 10 000 члена и симпатизанта! Толкоз!
  САЩ, за разлика от толерантна Европа забраняват вътрешнополитическа дейност на имигранти поне до 10-тата година от престоя им във САЩ! Това за предотвратяване износа на революция (според дрогарите Ленин и Сталин) и то още от 19-ти век!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 53. 53 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#50] от "skara":

  Значи според теб, възможността позицията ти (като български гражданин) да бъде защитена е еднаква при сегашното положение, когато решенията се вземат от 28 държави (включително и от твоя представител, който е избиран от 6 милиона) и при система, в която решенията се взимат от един представител, който се избира от още 400 милиона души, тоест, за да е по-просто - според теб е по-добре НЕ семейството ти да взима решения за образование, почивки, работа, сметки, възпитание на децата и други, а е по-добре да има домоуправител на целия блок, който да взема едно решение за всички семейства (за сем. Ахмедови, за сем. Хьофлингер, за сем. Лефкотис - за всички семейства еднакви решения) ?

 54. 54 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Много бързат. Първо трябва икономически да се интегрират идеално страните от еврозоната, да имат например еднакви нива на безработица, иначе организаторите на това ще срещнат мигновена съпротива за едно такова над-национално правителство. Освен всичко, това е материализация на идеята за "Европа на две скорости", ние ще бъдем в периферията - ок, но кой ще гарантира, че двете скорости няма да разцепят ЕС след време, едни свръхинтегрирани страни, и едни изоставащи.

 55. 55 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Хм - представете си само каква ще стане бюрокрацията, при едно такова над-национално правителство за еврозоната, което ще издава закони само за нея - неизбежен конфликт с Комисията, чиито решения засягат целия ЕС - въобще, така хубаво ще се усложни всичко... Не че е лоша идеята, просто си мисля...

 56. 56 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#50] от "skara":

  Още една важна подробност - сега домиуправителят се предлага от „главите“ на семейството и предложението е валидно само ако има квалифицирано мнозинство. Примерно, ти като „глава“ на твоето семейство (най-бедното по лични средства и доходи) отиваш на първия етаж във входа при другите и гласуваш против този кандидат за домоуправител. Дори и все пак да няма достатъчно, които са против не е фатално, защото няма да има правомощия да определя в кое училище дя ходи детето ти или дали да даваш мазето си под наем.
  Във втория вариант, обаче домоуправителя се избира чрез общо гласуване от всички живеещи в блока, то богатите по доходи семейства от долните етажи като изберат домоуправител, той може да има различни представи дали децата ти не трябва да ходят в друго училище, което на тях и на семейството ти не се нрави, защото там ги подиграват, а училището не отговаря на интереса, възможностите и потребности на децата ти и единствено отговарят на тези на децата на семейството от долния етаж.

 57. 57 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ух, че малко ли депутати и правителства има в Брюксел/Страсбург? Лошото на тези наднационални органи е, че... си остават национални. Всмисъл, че решенията се вземат изхождайки от национални позиции и интереси, а не от общи. Затова лееко утопична изглежда цялата работа.

  Отворените граници и пазар на труда са си не малко постижение, да не ламтеем прекалено много.

 58. 58 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#52] от "skara":

  Освен, че има други партии - има над 50%, които не се идентифицират с нито една партия и „не са се въодушевили“ нито от Обами, нито от Клинтъни, нито Бушовци или когото и да било друг.. Как тези хора са представени в управлението на САЩ, което се ръководи от две единосъщи партии в продължение на 250 години ?

 59. 59 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Как тези хора да бъдат представенир след като от както „Галлъп“ прави анкети по въпроса за „Елекорал коледж“ винаги мнозинството е било за неговото премахване, но естествено тогава политическото статукво ще се разбие и затова не го премахват.

 60. 60 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#5:"puknatastotinka"]Добре, като има САЩ, защо измисляте топлата вода...[/quote]


  Защото не те допускат до водата...

 61. 61 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":От къде си ги прочел тия лъжи? Нито можеш да влезеш когато поискаш,нито да излезеш.

 62. 62 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "Докато Германия и Франция вече откровено говорят за еврозона, превърнала се в "авангард" на интеграцията в общността и евентуално ядрото на вземането на решения в ЕС, Дейвид Камерън активно иска гаранции за това, че страните извън валутния съюз ще бъдат защитени от изолация"

  А кой остави и изолира Британия извън зоната на Еврото - не бяха ли това британските политици ?!

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK