Федерика Могерини: Процесът на разширяването на Европейския съюз не е спрян

Федерика Могерини, зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) и Върховен представител на ЕС по въпросите за външната политика и политиката за сигурност

© European Commission

Федерика Могерини, зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) и Върховен представител на ЕС по въпросите за външната политика и политиката за сигурностЕвропейският съюз не само може, но и продължава активно да упражнява пълната си подкрепа за съседните си страни. Интеграцията на Босна, Македония и отношенията между Сърбия и Косово – всичко това се ръководи от ЕС и процесът се движи доста по-добре процесът, отколкото в последните години. Това заяви Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и политиката на сигурността Федерика Могерини по време на конференция в рамките на посещението ѝ в София в четвъртък.


Могерини все участие в дискусия, посветена на предизвикателствата на ЕС в политиката на съседство и външната политика на общността. В конференцията взеха участие вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на външните работи Даниел Митов.


По думите ѝ, това, че по време на мандата на комисията "Юнкер", няма да има нови присъединили се членки, не означава, че процесите по сближаване са спрени:
"Трябва да преодолеем наратива на "замразяването" на разширяването. Не говорим за замразяване, говорим за продължаване на процеса".


Могерини добави, че ако се гледа на ситуацията по този начин, в края на мандата на ЕК през 2019 г. ЕС би могъл да има пет напълно готови държави за присъединяване.Могерини заяви, че регионът на Балканите, включително и България, е ключов за ЕС, защото именно тук Съюзът може реално да покаже силата си като реформира обществата.


"Западните балкани вече са Европа. Не трябва да ги подвеждаме, не трябва да позволяваме да се смята, че подкрепата ни към тях е благотворителност".


"Очакваме с нетърпение приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС. Съюзът няма да бъде завършен без нашите съседи и приятели", добави министърът на външните работи Даниел Митов, като добави, че има дълъг, труден и болезнен път, който трябва да бъде извървян от всяка една страна кандидат, когато става дума за тежки и непопулярни реформи. Според Митов, въпреки че има период на замразяване на разширяването, ЕС разполага с инструменти, чрез които усилията на бъдещите членки да бъдат възнаграждавани и мотивирани.


Могерини: "Плаши ме перспективата за прекъсване на отношенията с Турция"


По въпроса за кандидатурата на Турция, Могерини намекна, че краят на процеса не е в обозримото бъдеще. Затова по думите ѝ, засега ЕС трябва да си поставя за цел създаването на стабилност в региона.


Като друг проблем в отношенията между ЕС и Турция Могерини определи доверието, тя призова и двете страни да вярват, че "интересът на другата страна е истински":


"Ако нямаме доверие, процесът [на отношенията между ЕС и Турция] ще загине и това ме плаши."


Митов: По отношение на Русия, ние пренебрегнахме ценностите си заради икономиката


"След края на Студената война, България се опита да бъде по-близо до Русия, да разбере нейните интереси. Малко по малко обаче това ни доведе до ситуацията, в която сме в момента. Това не се случи изведнъж. Трябваше да видим знаците доста по-рано, още когато започна конфликтът в Грузия например", коментира Даниел Митов.


По думите му, ако Европа беше реагирала по различен начин по времето на грузинския конфликт, то днес може би нямаше да се стигне до ситуацията в Украйна.


"Тогава избрахме икономиката пред ценностите. Трябва отново да се върнем да разговора за ценностите, и да мислим за либералната демокрация в опозиция с друг вид социален ред", добави той.


"Руската пропаганда е способна да подкопае доверието в нашите ценности, в собствените ни институции и държави", коментира още Даниел Митов.  


На въпрос относно състоянието на отношенията между ЕС и Русия, Могерини обясни, че целта на Европа не е да участва в игра на противопоставяне. Според нея Съюзът трябва да покаже, че отхвърля нов международен ред на сфери на влияние, а търси такъв модел, при който печелят и двете страни.


"Никак не е трудно да направиш избор между ЕС или Русия. Зависи от ценностите и светогледа, който си приел", коментира от своя страна вицепремиерът. 


Днес в София за първи път се обсъждат новата Европейска стратегия за външна политика и сигурност, изготвена от екипа на Върховния представител Федерика Могерини, както и прегледът на Европейската политика за съседство. В дискусиите взимат участие над 40 експерти от 14, съседни за държави. 


Борисов отново поиска България в Шенген


В рамките на посещението си Федерика Могерини се срещна с министър-председателя на България Бойко Борисов. 
"България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск и в условията на увеличения поток доказваме, че надеждно охраняваме външната граница на ЕС", е заявил Борисов по време на срещата и е призовал за ускорено присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. 


"В момента България се намира на кръстопът заради географското си положение и предизвикателствата, пред които е изправена. Това не са предизвикателства на страната, а на Европа", заяви Могерини по време на годишната среща на минитъра на външните работи Даниел Митов с чуждестранните посланици на република България. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK