Еврокомисията е на път да осъди Холивуд

Еврокомисията е на път да осъди Холивуд

© Associated PressЕвропейската комисия (ЕК) изпрати писмо с възражения срещу някои от най-големите медийни компании, включително BskyB на Рупърт Мърдок, предаде EU Observer. Европейският изпълнителен орган ги обвинява в нарушение на правилата за конкурентоспособност на европейския единен пазар.


Освен Sky UK, предупреждение са получили четири водещи щатски филмови студиа: Disney, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox и Warner Bros.


Причината е, че "лицензионните споразумения между филмовите студиа и Sky UK не позволява на потребителите в другите европейски държави да достъпват платените телевизионни услуги, налични във Великобритания и Ирландия", по думите на европейския комисар за конкурентоспособността Маргрете Вестагер.
Европейската комисия (ЕК) в момента ревизира политиката си за дигиталния пазар и неколкократно обяви, че възнамерява да създаде ново законодателство, което да спре ограничаването на услугите на база географска локация на потребителя в интернет.


"Европейските граждани, които са се преместили в друга държава членка трябва да имат право да продължат да гледат любимите си телевизионни програми", обоснова решението си Вестагер.


Sky UK и филмовите студиа сега ще трябва да се защитят пред Еврокомисията, която от своя страна, може след това да предприеме антитръстови мерки срещу тях и да ги осъди в Съда на ЕС. Ако те загубят това дело, глобата се равнява на 10% от оборота. 

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ЕК пише глоби цял ден. И после се чудим защо няма високо-технологични компании в Европа и защо услугите им струват двойно тук.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Яко ги тресе шизофренията в ЕК. Хем реват срещу културния империализъм на Холивуд и се пазят като дявол от тамян, хем се сърдят защо "холивудските бози" ги пускат само на Острова, а за тях нема. Е, как да им угодиш. Все си с гол задник в копривата.

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Тъкмо щях да пиша, че ЕК е права, но като прочетох коментара, останах без аргументи.
  Лек ден

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Ама като ги пуснат,да не ги съдите,че са залели пазара,щото то това ще се случи.

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Това е едно от малкото случай в който съм напълно съгласен с ЕК. Хем сме в единен пазар обаче маса услуги са достъпни само на едно място и/или на тотално различни цени по причини извън пазара. Това са един вид мита в дигиталния свят.

 6. 6 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сранни работи се случват в жегите.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 7. 7 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Европейските граждани, които са се преместили в друга държава членка трябва да имат право да продължат да гледат любимите си телевизионни програми"
  - прави са.

 8. 8 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Европейската комисия (ЕК) в момента ревизира политиката си за дигиталния пазар и неколкократно обяви, че възнамерява да създаде ново законодателство, което да спре ограничаването на услугите на база географска локация на потребителя в интернет."

  Дискриминация на географски принцип. Нищо странно няма, освен факта, че ЕК създаваше впечатление, че се страхува от влиянието на Холивуд, което е разбираемо. Изглежда че са го преодоляли.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 9. 9 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 543 Гневно

  Дневник, много жълто заглавие! Ако ще се конкурирате с жълтурките кажете от сега - по-добре да чета тях отколкото вас!

 10. 10 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Да, единен пазар сме на хартия, но на практика доходите и възможностите за развитие са крайно различни. За това и доста големи компании прилагат разделно ценообразуване за различните страни и региони, а за да може този подход да работи (т.е. някой от по-заможна държава да не мине метър и да поръча стока/услуга от регион с по-ниски цени) се налагат и ограничения по географски принцип, срещу които левичеещите се еврокомисари толкова ревът.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 11. 11 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Бе единен пазар, ама реално не е толкоз единен. То да напишеш фишче с глоба е лесно, но какъв ще е резултатът? По-високи цени за потребителите в Англия -> още разправии между Камерън и ЕС -> по-слаб ЕС.

 12. 12 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Не са мита, а сегментиране на пазара. Прави се и в рамките на един пазар - черешите са на различна цена в зависимост от локацията на сергията ти например.

 13. 13 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Всъщност това е добре. Аз като потребител откривам, че някои услуги, които пазарувам он-лайн ги има само за определени пазари (в рамките на ЕС) и не разбирам защо трябва да съм така ограничен. Бих разбрал, ако става въпрос за физическа стока, но това е дигитално съдържание. Нямам предвид тези ТВ-канали, които едва ли бих гледал, а други подобни услуги.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#12] от "Whoops":

  Само дето точно във вашия пример има ясна пазарна причина за различната цена - разходите за логистика. Което в случая на интернет услуги е точно на обратното - аз си плащам за логистиката с месечната ми сметка за интернет т.е за достачика аз и клинета му в УК семе еднакви като разходи. Но въпреки това той отказва да ми продава продукта защото съм живеел някъде си. Ами това си е мой проблем къде живея, той продава в ЕС значи условията трябва да са еднакви за всички + разходите за локалния пазар - логистика, реклама и т.н.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#10] от "Божикравов":

  И тези практики са неморални, незаконни и е дошло времето да бъдат преборени. Мога да приема отстъпки за количество или разходи за логистика, за локални различия като етикетиране, регулации и т.н. обективни пазарни причини. Обаче просто да се отказва доставка заради местоположение си е чиста дискриминация.

 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":
  [quote#4:"chicago514"]Ама като ги пуснат,да не ги съдите,че са залели пазара,щото то това ще се случи.[/quote]

  Никой не ни задължава да ги гледаме.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Пичове /1..х/, много първично разсъждавате!
  Кога се слага една 'висока ограда' -
  Когато искаш да защитиш 'агнетата' си от вълците
  или
  Когато не искаш да ти избягат за Гергьовден /няма опасност от 'вълци'?!
  Двата интереса са противоположни. Ако надделява първият - това е Градивно за 'агнетата'. Ако надделява втория - е 'Убийствено'...
  Това е НАДЗОРЪТ НА ПАЗАРА ОТ ЕК! Тъй, че Мислете преди да пишете.
  /Чукча ПИШЕ. Защо чукча и да ЧЕТЕ?/ )

 18. 18 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Що се отнася до информационните услуги, както е в случая, голяма тежест има как е уредено правото на интелектуална собственост в даден пазар. Ако даден дистрибутор не намира условията за защита на интелектуалната собственост подходящи за риска, който поема с вложенията си, той просто няма да предложи услугата на този пазар. Ирландия и Великобритания са примери в рамките на ЕС за доста силно действащо лоби в областта на интелектуалната собственост с ясни гаранции от страна на институциите и правителствата и доста съдебни прецеденти на осъдени нарушители от всякакъв калибър. Не мисля, че тука има място за разни конспирации, а само чиста и проста пазарна логика макар и от по-голям и видим мащаб, който неминуемо привлича повече погледи.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#0:"Маргрете Вестагер"]лицензионните споразумения между филмовите студиа и Sky UK не позволява на потребителите в другите европейски държави да достъпват платените телевизионни услуги, налични във Великобритания и Ирландия[/quote]

  И обратното! На жителите на островите никак не им е приятно Sky яко да ги скубе и да не могат да ползват други европейски алтернативи.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Лицензионните споразумения са все още прерогатив на законодателството на съответата държава, за която се сключват. Нелепо е да се твърди, че двама клиенти в различни държави ще имат същите разходи, т.е. ще плащат еднакво, на доставчик на някакъв продукт - цените са различни, на база разлика в доходите, но също така на база различия в лицензионните режими. И по каква логика всъщност следва всичко предлагано на Британския тв пазар да е достъпно за потребители извън него? Това, че някой поради смяна на местожителство губи възможността да гледа 'любимите' си предавания си е негов проблем. Не разбирам как и защо фирми следва да се задължават да предлагат продукта си на една и съща цена на цялата територия на ЕС, без значение географските/националните пазарни особености и капацитет.

 21. 21 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "не позволява на потребителите в другите европейски държави да достъпват платените телевизионни услуги"
  Това "да достъпват" нов глагол ли е в българския език?

 22. 22 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Ми не, в моя пример разликата не са разходите за логистика, а просто че едната ми сергия е в началото на пазара, където минават мангизлиите, а другата в дъното, където стигат купувачите чувствителни към цената. Да продаваш едно и също нещо на различни цени е напълно законна практика, от полза за всички.

 23. 23 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Холивуд, Газпром всички трябва да се съобразяват с нас.

  подпис
 24. 24 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#21] от "ssg":

  Хе-хе да, нов е. Използва се изключително в преводната литература за изразяване на английското ту ъксес. И аз често се спъвам в това.

 25. 25 Профил на Danny Borisov
  Danny Borisov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Темата е нож с две остриета и веднага се обосновавам защо. Филтрирането на база географско положение може да бъде два вида: веднъж с положителен знак, т.е. дадена продукция се излъчва на територията на държава, която не разполага с национален оператор, който да я разпространява и съответно да използва опцията за blackout към всички останали платформи, или с отрицателен знак, както е в посочения случай със Скай. Мен ме притеснява, че на същото основание, което сочи комисията, Скай ще може да използва опцията за blackout на общия пазар и така да лишава зрителите в България да наблюдават мачовете от НФЛ по онлайн платформата.

 26. 26 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Това ако се случи, означава ли че ще мога да си гледам програмите на ББС чрез техния айплеър без проблем от България?

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#22] от "Whoops":

  Точно така, няма никакъв проблем да продаваш същата стока по-евтино в дъното на пазара. Обаче е незаконно да откажеш да продадеш на костюмара който се е завлякъл до дъното на пазара. Или на прошляка който е събрал пари за луксозната стока в лъскавия магазин.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#20] от "asbroad":

  Не за задължени да я продават на еднаква цена, идеята е да ги задължат да я продават на всички.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1918 Весело

  Я пак, че нещо се обърках. Значи фирмата няма право да дели пазара по територии и да предлага най-подходящите продукти за съответната територия, а от друга страна, в ЕС има закони срещу паралелния внос... Някак шизофренично се получава.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1918 Любопитно

  [quote#27:"m17"]Обаче е незаконно да откажеш да продадеш на костюмара който се е завлякъл до дъното на пазара. [/quote]
  Доколкото схващам, няма втора сергия в дъното на пазара. Натиска е, търговеца да отвори втора сергия и в дъното на пазара, независимо дали иска или не, и дали втората сергия ще има печалба или загуба. Просто някой чиновник се опитва да решава вместо търговеца... а тези неща завършват с дефицитни стоки и скапване на местните стандарти на живот — виж Венецуела в момента. Там точно така се получава — опитват се да принуждават тези със стоката да я продават на определени купувачи по определени цени.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  С това съм съгласен.

  Явно вбъдеще ще трябва да се промени бизнес модела. Сега Скай получават правата срещу определена сума, изчислена на базата на броя потенциални клиенти в Англия. Ако ще продават в цяла Европа, ще трябва да плащат процент от продажбите, а потребителите ще могат да купуват откъдето е най-изгодно. Цените ще паднат и телевизиите ще са просто брокери. За нас вероятно телевизионното съдържание ще поскъпне. Светът се променя - ще видим.

 32. 32 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 880 Любопитно

  [quote#1:"lordcris"]И после се чудим защо няма високо-технологични компании в Европа и защо услугите им струват двойно тук. [/quote]

  Къде по-точно е "тук"? Цена на пакет интернет и кабелна телевизия с 60 различни канала (истински) в Австрия 34 евро (38 долара) на месец.
  Цена на пакет интернет и кабелна телевизия с 200 канала (от тях поне 150 напълно измислени защото предлагат повтарящи се до втръсване програми, някои по цял ден едни и същи) в Южна Калифорния 104 долара на месец.
  Достъпът до интернет е еднакъв.

  Та къде е скъпотията?


  heruvim
 33. 33 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Ммне. Тез 'задължения' не следва да вървят в пазарна икономика, каквато следва да упражнява ЕС. Едно, щото поне част от продукцията на тв канали като Скай се финансира от продажбите на вътрешния пазар и се прави за него (като например ББС, чиято продукция е изцяло финанисиана от годишния абонамент на зрителите), и второ щото останалата част от програмната продуцкия се предоставя на този пазар на база лицензни договорености между Скай и собствениците на правата на тази продукция. А лицензните договорености се определят на пазарен принцип. Напр. гледането на мачовете от Английската висша лига или от Уимбълдън се урежда чрез купуване на лиценз от Английската футболна асоциация и организаторите на турнира, съответно. За какви се мислят в ЕК, че да определят на кого и при какви условия тези две организации на национално ниво ще продават правата за излъчване на продукта им, щото видиш ли на някой му се искало да гледа мачовете, ама не живеел в Англия? Скай ли са виновни в случая или просто тв канали в другите държави не са си направили труда да закупят правата, естествено при условията поставени от притежателите на тези права, които може да са по-неизгодни от тези за Скай и излъчване в Англия щото например БГ-пазарът е много по-малък и/или щото не е толкова рентабилен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK