Еврокомисията е на път да осъди Холивуд

Еврокомисията е на път да осъди Холивуд

© Associated PressЕвропейската комисия (ЕК) изпрати писмо с възражения срещу някои от най-големите медийни компании, включително BskyB на Рупърт Мърдок, предаде EU Observer. Европейският изпълнителен орган ги обвинява в нарушение на правилата за конкурентоспособност на европейския единен пазар.


Освен Sky UK, предупреждение са получили четири водещи щатски филмови студиа: Disney, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox и Warner Bros.


Причината е, че "лицензионните споразумения между филмовите студиа и Sky UK не позволява на потребителите в другите европейски държави да достъпват платените телевизионни услуги, налични във Великобритания и Ирландия", по думите на европейския комисар за конкурентоспособността Маргрете Вестагер.
Европейската комисия (ЕК) в момента ревизира политиката си за дигиталния пазар и неколкократно обяви, че възнамерява да създаде ново законодателство, което да спре ограничаването на услугите на база географска локация на потребителя в интернет.


"Европейските граждани, които са се преместили в друга държава членка трябва да имат право да продължат да гледат любимите си телевизионни програми", обоснова решението си Вестагер.


Sky UK и филмовите студиа сега ще трябва да се защитят пред Еврокомисията, която от своя страна, може след това да предприеме антитръстови мерки срещу тях и да ги осъди в Съда на ЕС. Ако те загубят това дело, глобата се равнява на 10% от оборота. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK