Прогнозата за растеж на еврозоната остава мрачна според МВФ

Марио Драги - президент на Европейската централна банка (ЕЦБ)

© Associated Press

Марио Драги - президент на Европейската централна банка (ЕЦБ)Еврозоната се възстановява, но все още остава "уязвима" за икономически шокове, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) в последната си оценка на състоянието на валутния съюз, предаде EU Observer.


В доклад, публикуван в понеделник (27 юли), МВФ посочва, че въпреки връщането към бавен растеж през 2015 г. хроничната липса на търсене, ниската производителност и огромният брой необслужвани заеми в балансите на банките означават, че икономическото бъдеще на еврозоната е все мрачно.


"Няколко фактора помрачават хоризонта за растеж през следващите пет години. Те включват високата безработица, особено сред младежите, големия корпоративен дълг и увеличаващите се необслужвани заеми в банковата система", заявява ръководителят за еврозоната Махмуд Прадхан.
Падането на цените на петрола и количествените улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) са основните фактори за скромното движение на икономиката във валутния съюз.


През март тази година ЕЦБ започна изкупуване на 60 млрд. евро облигации всеки месец като част от безпрецедентната програма за количествени улеснения, която ще бъде активна до септември 2016 г. Програмата ще налее в икономиката общо 1.14 трилиона евро.


Икономиката на еврозоната порасна с 0.4% през първото тримесечие на 2105 г. От най-големите европейски страни Германия продължава да расте с темпове, малко по-високи от 1.5%, докато Италия се възстановява от тригодишна рецесия, а Франция се върна към растеж след двегодишна стагнация.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  За съжаление е така. В момента движението напред се спира от масовите бежански преселения и кризата в Гърция. Всичко това лапа средства. На фона на глобалното богатство може да не е кой знае какво, но са пари на вятъра.

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Весело

  Ей, какво е това затишие, никой не се вълнува от проблемите на европа, виж ако путин беше казал нещо, или имаше някакъв инцидент с нещо руско, но дълговете, младежката безраборица туй явно са неща незасягащи богаташите участващи във форума!

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  Кризата в Китай ограничава рязко износа на европейски стоки. Санкциите срещу Русия също допринасят, макар че не в ракъв мащаб. Развитието на вътрешния пазар на ЕС също е затруднено от кризите в Украйна и Гърция и слабата покупателна способност в Югоизточна Европа. Без пазари, външни и вътрешни, е трудна да се направи много оптимистична прогноза.

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#3] от "daskal1":

  А стига бе, санкциите, че те европейските стоки са толкова хубави и евтини че цял свят се изтрепва за тях!

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4336 Весело

  До коментар [#4] от "ban":

  В интерес на истината в Китай имаше списък на чакащите за елитни БМВ (12 цилиндровия модел 750и), но масовият пазар беше за местната версия на Фолксваген пасат. Проблемът е че кризата я отнесе именно масовият сегмент - средната класа. Спадането на потреблението води към спад и на купуването на други немски производства, като машини и оборудване. Днес се заговори че Фед в САЩ вероятно ще почака до декември за вдигане на процентните ставки на кредитите. Общата катрина не е много цветуща.

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ало, тялото на ЕС, което гледате, е в патологията, а не в реанимацията, та да правите прогнози в бъдеще време.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ----------------------"В доклад, публикуван в понеделник (27 юли), МВФ посочва, че въпреки връщането към бавен растеж през 2015 г. хроничната липса на търсене, ниската производителност и огромният брой необслужвани заеми в балансите на банките означават, че икономическото бъдеще на еврозоната е все мрачно."------------------------------


  М-дааа!
  А някой тука твърдяха, че сме цъфнали и вързали.
  Бумеранга глупако, бумеранга. Перефразирано, както бе казал някакъв американски президент, във връзка с икономиката.

 8. 8 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Не бойте се, мощната икономика на България ще издърпа Европа от Блатото, даже ще помагаме на закъсалите побратими.

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#7] от "razlichen123":

  Ами то беше ясно че не може до безкрай да изнасяш производства, да компенсираш с увеличени услуги и администрация, и да взимаш заеми та да поддържаш потреблението, та да може адидас да речем да продава маратонки зя сто евро прк себестойност десет!

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Весело

  До коментар [#5] от "daskal1":
  Тц, тц, тц!
  Според вас излиза, че Европа си е ОК, ама гадните китайци, бедните южноевропейци, съседна Украйна са и виновни.
  А Щатите пък и те къде се туткат!

 11. 11 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Така де, само дето не се казва, че тя тази история е така долу горе от 2000 година насам. За сравнение "застоят" на СССР трая 10 години и най-ниските нива на растеж (по западни оценки) са 1.8-1.9%. Та се пита кога ще надживеем илюзията за превъзходството на капитализма?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Югът дърпа със страшна сила евро-икономиката надолу!

 13. 13 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "ban":

  Това е така. Германия се стягаше в продължение на още поне 20 години да си развива икономиката на гърба на другите европейски държави. Първо ни прие нас, с Румъния. Експанзията продължи с Хърватска, подготвяше се реда на Сърбия, Македония, Босна, Черна гора и т.н.н., като за капак, след 15-тина години и Украйна. Но не би. Русия отряза европейските стоки, държавите се напълниха със такива. Няма кой да купува, а фабриките, основно немските, бълват. Цените падат, безработицата се увеличава! Е днеска французите са се дигнали, поради дъмпинга от други държави. И това е само началото. Но хак ни, като уйдисваме на простотията на американците. За тях сега е благоденствие и перспектива за нови контакти с Европа и нови пазари, което допълнително ще досъсипе Европа!

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#12] от "bat_plamen":

  Сега какво да вземаме заеми като гърците та да се продават немските коли, влакове, танкове, и след десет години да сме със 100 милиарда вътре!

 15. 15 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  За огромно съжаление дълговете на европейските икономики растат (около 30 трилиона долара към момента!), с което перспективите за икономически растеж се топят. Ако прибавим проблемите с бежанците, ембаргото към Русия, поемането на ангажимента да помага на Украйна, ситуацията съвсем се сговнява.

  Дългогодишната икономическа стагнация в Европа и САЩ дават огромно предимство на Китай и неговите съюзници.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  Немската политика наложена на ЕС куца.....не върви !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Весело

  [quote#13:"razlichen123"]хак ни, като уйдисваме на простотията на американците[/quote]
  Хак ни, като НЕ уйдисваме на американците!

  Когато преди седем години направиха показно - Европа се правеше на тарикат и си мислеше, че ще може да мине тънко.
  Англетата последваха примера и сега са за пример
  Когато преди четири години американците и викаха - Хайде заедно - Европа пак го раздаваше агаля, агаля.
  За Гърция същото - американците съветваха кардинално да се решава проблема, а Европа се пуйчеше ...

  На Европа и е основен проблем оборотите, на които живее. Рутината и нефелните, оядени, чиновнически по манталитет елити. От което следват младежката безработица, респективно иновативността. А тя върти света.

  Прочее той, светът, отдавна се върти около Тихия океан. Там бръмчи ... И Европа ако не се вземе в ръце - ще духа супата ...

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":
  Иновативността на американците се изразява основно в трупането на дългове и печатането на долари, и въпреки това огромна част е на купони! Та искаш да кажеш че трябва да завъртим печатницата ли!

 19. 19 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ситуацията в Европа се развива като по учебник. Само че не учебник на ортодоксалните десни икономисти, а учебник от времето на Фридрих Лист и Александър Хамилтън. Тия двама икономисти са твърдяли, че отварянето на пазара между по-развита и по-неразвита икономика води до обогатяване на по-развитата за сметка на по-малко развитата. Това става и в Европа. За 50 години Общ пазар по-силните Германия и Франция загробиха по-слабите - Гърция Италия, Испания и Португалия. А новите членки като Румъния, България и Прибалтийските републики си седят бедни даже леееко обедняват.
  Точно това събуди хитлеристките амбиции на Германия. След като се видя силна икономически Германия реши да се възползва от това и реално взе властта в ЕС. Върхът на напъна беше да се завземе Украйна с цената на всичко, дори и на гражданска война в самата Украйна.
  Така че ЕС загуби всички "ценности", които уж преследваше и които трябваше да утвърждава чрез съществуването си. Оттук нататък колкото по-дълго съществува ЕС толкова по-тежки ще са последствията и от съществуването му и от разпада му.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Весело

  До коментар [#18] от "ban":
  Твърденията ви по темата са толкова несериозни, че не виждам какво да отговоря ...

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  През март тази година ЕЦБ започна изкупуване на 60 млрд. евро облигации всеки месец като част от безпрецедентната програма за количествени улеснения, която ще бъде активна до септември 2016 г. Програмата ще налее в икономиката общо 1.14 трилиона евро."
  и в кой отрасъл налива печатницата ? е сега е момента да чуем как "услугите " и финансовите пазари са мотор .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":
  Несериозни или неверни, щото и аз си мисля, че не е сериозно такава развита и иновативна икономика да има такъв дълг, и през няколко месеца да се обсъжда неговия таван, ами един ден долара може да не е световна валута, и тогава как ще се плащат тези дългове!

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3385 Неутрално

  Основните проблеми на Европа са руският пазар, очакваният през септември фалит на Украйна, кризата с Гърция и бежанската вълна.

  Като изключим Гърция остналите неща имат едно общо - САЩ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  [quote#17:"xm..."]Англетата последваха примера и сега са за пример[/quote]
  с по 150000 $ дълг . на човек . от - до .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Рейгъномиката и тачъризмът могат да съществуват само трупайки дългове и няма как сегашната икономика, изградена върху тях, да не ги прави. Благосъстоянието на всяка следваща тази идеология държава е право пропорционално на размера на външния дълг. До катастрофата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Весело

  [quote#22:"ban"]ами един ден долара може да не е световна валута, и тогава как ще се плащат тези дългове![/quote]
  Този ден няма да е хич скоро.

  А освен това темата е Европа, а не Щатите.
  Със същия смисъл можехте да намърдате Русия ...

  Ако имате нещо по въпроса за Европа - моля!

 27. 27 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  Братчед,
  Що трябва да уйдисваме на Хамериканците?
  От къде тръгна Световната Криза?
  Ми то не става само с печатането на хартийки. Сега там има нов мега балон, с така наречените студентски кредити, който е много по-голям и неговото спукване хептен ще съсипе света.
  Ние трябва преимуществено, да си гледаме Европа и местните междусъседски отношения. А то, под влияние на американците се изпонамразихме помежду си и се стигна до открити военни конфликти. Какво пречеше да се продължат добрите взаимоотношения с Русия? Русия е безкраен пазар, който ние насила натикахме в ръцете на китайците и азиатците и заради нашето роболепие, пред американците, се стигна до там, Русия да завзема близки територие, за да може да си осигури националната сигурност. И този пазар можеше да храни Европа не 10 години, а поне още 50 години. А конфронтацията с Русия ще се засилва. Такава е американската политика, което ни изолира от този пазар и ни хвърля в "любящите" американски обятия, които гледат само личните си, пардон, фирмените интереси.
  Сега ще подписваме нов договор с американците и вноса от там ще досъсипе, каквото е останало от Европейската икономика, за мое най-голямо съжаление.
  Да не забравите минусите ЕЙ!

 28. 28 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":
  Пропуснал си че именно американски банки са помогнали гърците да си занижат дефицита! Та където нещо не върви, търси американския интерес!

 29. 29 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#27:"razlichen123"]Ми то не става само с печатането на хартийки. [/quote]
  Става, става. Над 20 трилиона напечатаха и доларо не мръдааа, ти каам, кат ена канара е. А това е така, защото си имаме работа със световни пари. затова трябва да гледаме към американския начин на живот, ама истинския, а не този сурогат, който ни предлагат тука некакви комунистически издънки, пишещи се за "демократи", без да разбират значението на тази свещена дума..

 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Хм, ти ги намърда първи! Все пак е по темата кризата тръгна от американските банки, същите са давали заеми на гърция та да си покрият дефицита, американците с намесата си тласнаха милиони емигранти към европа, и разбира се пак те настояват засанкции!

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До коментар [#24] от "deribeev":
  Това не е важно, важното е дали може да го обслужва.
  Англетата са на дълг 90% от БВП.
  Немците са на 75% от БВП. До скоро бяха над 80%.
  Франсетата са на 95% от БВП.
  Холандците и те са там, а белгийците са почти като гърците, над 100% от БВП-то им е дългът ... Испания е по-добре като процент, ама им е трудно да плащат ... Сетете се защо
  А талянците са почти като гърците, над 130% от БВП-то. Ама и те си плащат ...
  Българите бяхме под 20%, а сега изведнъж скочихме на близо 30% дълг спрямо БВП. Скок от 10%! И цъфтим, ръйшли!
  Изводите се набиват в очи, нали?

 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#26:"xm..."]А освен това темата е Европа, а не Щатите.[/quote]
  Нема такова понятие - Европа, ми са струва на мени. Има само една държава и това е САЩ. Те поръчват музиката. Другите..ами другите скачат на хорото, ко ше праят, горките. Но така трябва да бъде. Американският начин на живот явно показва признаци за най-успешен вариант за човешкото развитие...

 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сиянието на Мрака":
  Мърда, мърда, беше 2.50 сега е 1.7!

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Весело

  До коментар [#30] от "ban":
  Нито едно не е вярно!

  Американците си изпържиха дериватита, ама Европа къде бля?
  Нали за това говорим - че Европа реагира неадекватно, при това имайки пред очите си примера и резултатите на американците!
  А Северна Африка е заслуга на основно на франсетата. Там американците играха само поддържаща роля, дори се дърпаха, ама връщането на Франция пълноценно в НАТО искаше жертви
  А историята с Украйна - е, тя си е така или иначе историческа неизбежност. Разлом,, който нямаше начин да не пропука ...

 35. 35 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "ban":

  Последните долари, които купих, бяха при курс 1.43 лева за долар. Сега доларът наближава 1.80 кинта. В края на годината очаквам 2 лева за долар. Накъде "мърда"? Май в обратната на "очакваната" посока. Аз вярвам в едно - последният човек, който остане на Земята, ще държи високо в ръката си банкнотата със знамето на Америка. Така е създаден светът и така ще продължи да се развива. Свободата е най-хубавото нещо, което човек може да изпита единствено, ако се втурне да достигне "американската мечта"

 36. 36 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#35] от "Сиянието на Мрака":

  Евала брато!

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#27:"razlichen123"]Ние трябва преимуществено, да си гледаме Европа и местните междусъседски отношения.[/quote]
  Ми не става!
  Глобализмът, така или иначе, долюбван или не, добър или лош, но е реалност!
  От вашия пост вее същото, за което говоря - мислите, че може да си на малки обороти в тесен кръг, образно казано.
  Е, не става! Така е устроен света ...
  И затова Европа си пати и влачи вече толкова години по корем.
  Защото не е приела новите реалности ...

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Весело

  До коментар [#32] от "Сиянието на Мрака":
  Избива ви в някакви крайности

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#35] от "Сиянието на Мрака":
  Хм, ако се стигне до подобна ситуация, бих предпочел вместо банкнота да стискам автомат! Що се отнася до курса, като беше 2.5 ме убеждаваха че ще отиде към три!

 40. 40 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#37] от "xm...":

  Може и да сте прав!
  Но аз си искам моите малки ценности, а не глобалните такива.
  Искам си истинското домати, месо, мляко, а не генно модифицираното, искам си домашната ракия, а не гадното уиски, чистият въздух, а не смога на Мексико, семейството, децата, внуците, а не разговорите по скайп и джесемите.
  Хорат полагат усилия да запазят тяхната същност, идентификация, история, култура, бит, а Вие ми говорите за глобализация и за дървета без корен. Може би бъдещето е ваше?
  Ще поживеем, ще видим!

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До коментар [#40] от "razlichen123":
  Явно не се разбираме с вас!
  Нерде Ямбол - нерде Стамбул!

  Става дума за начина на работа и за приоритетите, за трезвия поглед към реалностите и погледа към бъдещето.

  А глобализацията е в темата заради това, че реалността е такава, че Европа не е сама, а вече не е и доминираща.
  Отдавна не е доминираща ...
  С която реалност явно не се съобразява ...

 42. 42 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Европските стоки си се продaвaт. Не зaбелязвaм някaкви особени трудности. Точно сегa хорaтa хaрчaт пaри зa нови коли и aпaртaменти. Поне се виждa подобрение нa климaтa.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":
  Това е тема за друг коментар.

 44. 44 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 806 Весело

  "Икономиката на еврозоната порасна с 0.4% през първото тримесечие на 2105 г."
  Пророчество?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 45. 45 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#19:"kihano"]Тия двама икономисти са твърдяли, че отварянето на пазара между по-развита и по-неразвита икономика води до обогатяване на по-развитата за сметка на по-малко развитата. Това става и в Европа. [/quote]
  Тц. Това, което става в Европа, не е от общия пазар, а от съчетаването му с несъвместими елементи - централизации, федерализации, тежки администрации, бюрокрации... "солидарност", "монетарни" и "икономически съюзи" и прочие. Само общият пазар стигаше...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 46. 46 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 417 Неутрално

  "чистият въздух, а не смога на Мексико"
  До коментар [#40] от "razlichen123":

  Къде в Мексико си водял смог, бе пумпал? Даже в столицата сега смогът е много по-малко отколкото в много европейски градове. А там смогът е продукт главно от местоположението на града - голяма равнина заобиколена с планини. Няма вятър. та големият смог там бе преди 10 и повече години. Откакто направиха системата за колите "днес пътува, утре не" и няма смог.
  А за основната тема: Когато започна кризата в УСА и тука еврИпейците се пукахте от злорадство за нас, оттатък голямата локва, аз ви казах: "Не се бойте, накрая счупените грънци ще ги плащате вие. Америка ще намери начина да ви нахлузи дълга на европейския (и не само) врат."
  Е, сега разбрахте ли как ви го н@тътрузи Америка? С финес.
  И няма накъде да мърдате. От изток е Русия, която също ви крои капа. От запада НАТО стои като верен страж на американските интереси. Нямате мърдане.

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 866 Весело

  каквото и да претакате по темата, по същество МВФ е прав, нещата в Европа не се развиват добре и затова прогнозата е мрачна.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK