Националният фронт: Марин льо Пен прибързано обяви триумф над баща си

Националният фронт: Марин льо Пен прибързано обяви триумф над баща си

© Associated PressРъководството на френския крайнодесен Национален фронт (НФ) твърде прибързано обяви победа в спора с бившия председател на партията Жан-Мари льо Пен, коментира Politico.


"Свърши се. Политически той вече не е член на Националния фронт, въпреки че въпросът все още предстои да се уточни юридически", заяви по-рано този месец пред репортери зам.-председателят на партията Флориан Филипо. В същото време партията ликуваше, след като резултатът от вътрешно допитване показа, че мнозинството привърженици на партията подкрепят премахването на Жан-Мари льо Пен от ФН.


Именно юридическият проблем се оказа доста по-труден, отколкото Филипо предполагаше. Във вторник съдът във Версай реши, че организираното вътрешното допитване от партията дали Жан-Мари льо Пен да остане в партията е нелегално.
Фронтът остана изненадан от отсъждането на юристите и заяви, че съдебното решение няма политическа стойност. Тази седмица партията заяви в становище, че 30 000 членове са гласували на вътрешната анкета, като повече от 94% от гласовете са били за сваляне на статута на почетен член на Льо Пен-старши.


Броят на всички членове на Националния фронт не е ясен, но претенциите на партията варират от около 40 000 души до 80 000 души според различни преброявания през 2014 г.


"Жан-Мари Льо Пен изгуби всякаква политическа легитимност, която да му позволи да остане почетен председател в светлината на ясния избор на хората в Националния фронт", пише още в прессъобщението на ФН.


Загубата на политическа легитимност обаче е по-незначителна от това да изгубиш юридически членството си в партията. Ако съдебното решение не беше важно, Националният фронт нямаше да го потърси изобщо. Ако беше юридически отстранен от НФ, 87-годишният Льо Пен щеше просто да се превърне в озлобен член на семейството, неспособен да приеме трансформацията на партията. Оставайки в партията обаче, той може да изиграе ролята на бунтар, продължаващ да излъчва расистка и ксенофобска реторика, разваляйки имиджа на партията на дъщеря си, докато тя опитва да изчисти репутацията си, преди да се кандидатира за президент през 2017 г.


Питайки членовете на ФН за ролята на Жан-Мари преди традиционната августовска ваканция, Марин Льо Пен се надяваше да сложи окончателен край на семейната кавга и да премахне всички възможни пречки преди есента, когато започва кампанията за регионалните избори през декември.


При това положение кампанията на Марин льо Пен ще трябва да започне поне отчасти помрачена от конфликта с баща ѝ. Докато проучванията в Северна Франция ѝ дават преднина пред конкурентите ѝ и обещават място в президентския балотаж през 2017 г., бившият външен министър Ален Жупе, който се стреми към дясноцентристката президентска номинация, надделява в проучванията измежду традиционната електорална база на Националния фронт.


В същото време подкрепата за Марин льо Пен сред привържениците на партията намалява, което мнозина отдават на отдръпването на традиционния електорат на НФ заради скандала с Жан-Мари льо Пен.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK