Кас Муде: ЕС заглушително мълчи пред ксенофобията и авторитаризма на Виктор Орбан

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща на върха в Брюксел.

© Associated Press

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща на върха в Брюксел.Когато падна Берлинската стена, идеята радикална партия да стане част от национално правителство в Европа изглеждаше невъзможна. Днес радикалните партии са част от правителствата във Финландия, Гърция, Латвия, Норвегия и Швейцария...


Въпреки електоралния и политически успех на радикалните десни партии, те често остават с незначително влияние. Средно, радикалните десни партии печелят по-малко от 10% от гласовете на национални избори в европейските държави членки, а тези, които успяват да се включат в управлението, рядко постигат заявените си цели.


Един европейски феномен обаче не получава достатъчно внимание и той е ескалиращата радикално дясна реторика на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и неговата партия Фидес. Международните медии се фокусират върху разцвета на радикалното дясно Движение за по-добра Унгария Йоббик, въпреки факта, че Фидес вероятно има по-радикален дискурс.
Не е ясно дали Орбан е автентичен радикално десен политик , ако се вземат предвид многократните му залитания към различни идеологии. Дали той е вдъхновен идеологически или е приел опортюнистка стратегия, за да обезоръжи предизвикателството в лицето на Йоббик, не се знае. Факт е обаче, че Орбан трансформира управляващата партия в Унгария в партия, която все повече се ръководи от авторитаризъм, популизъм и традиционализъм – ясни отличителни черти на радикално дясната идеология.


В сърцето на идеологията на Орбан е етническият национализъм – той дефинира нацията по-скоро в етнически смисъл – говори  за 15-те милиона "етнически унгарци", които живеят в Унгария и съседните държави (Румъния, Словакия и Украйна), отколкото в граждански смисъл (едва 10 милиона граждани в Унгария).


Фидес иска да промени значението на унгарските граници, но не и самите граници (за да спази правилата на ЕС в същото време). Партията опита да даде на всички "етнически унгарци" унгарско гражданство, въпреки че предпочита те да останат на територията на земите на стара Унгария.


Национализмът се комбинира с авторитаризъм – правителството затяга примката около медиите и неправителствените организации, които се смятат за "нелоялни" към нацията (т.е. към Виктор Орбан или Фидес). Комбинира се и със силен популизъм, който представя Орбан като автентичния глас на унгарците, които се "борят с лявата конспирация (спонсорирана от ЕС)".


Откакто се случи терористичната атака срещу Шарли Ебдо, а може би и по-рано, Орбан започна да добавя и доза ксенофобия във вече взривоопасната си идеология. Орбан се възползва от атаките в Париж, за да започне антиимигрантска кампания, която става все по-проблемна с всеки ден. В своя реч миналата седмица Орбан заяви:


"Днес залогът е Европа, европейският начин на живот, оцеляването или изчезването на европейските ценности и нации или тяхното трансформиране до неузнаваемост. Искаме Европа да бъде запазена за европейците. Има нещо още по-важно, което зависи от нас – искаме да запазим една унгарска Унгария."


Речта е особено важна, като се има предвид, че Орбан е всемогъщият лидер на Унгария. Опонентите му все по-често наричат страната "Орбанистан". Той не просто предупреждава за "оцеляването или изчезването на европейските ценности и нации", той организира ксенофобски кампании за референдум и строи стени по своите граници.


Дори по-тревожна от радикално дясната политика на Орбан е заглушаващата тишина от страна на останалата част от Европа. ЕС е критикувал само някои аспекти на нелибералния демократичен режим на Унгария – най-вече контрола върху банките и медиите. Мощната дясноцентристка Европейска народна партия стои плътно зад Орбан, който е неин бивш зам.-председател. ЕС проговори на няколко пъти, но Брюксел изглежда по-притеснен заради антисемитизма и Йоббик, отколкото заради антиимигрантските политики и Фидес.


Дори и обичайните заподозрени – антирасистките организации и левите медии, които традиционно веднага заклеймяват расизма и предупреждават за опасните тенденции, бяха заблудени от по-незначителни заплахи като Йоббик и Пегида в Германия. Но докато те се борят с радикално дясното в периферията, то процъфтява в сърцето на ЕС. Време е за смяна на приоритетите.


Оригиналният текст на анализа на Кас Муде e публикуван на уебсайта на Guardian със заглавие: "Унгарският премиер направи своята реч за "реките от кръв"... и никой не го е грижа"

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]... Унгария и съседните държави (Румъния, Словакия и Украйна)[/quote]
  Нарочно или не, авторът пропуска да отбележи и едно значително унгарско население в Сърбия, в частност - във Войводина.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "В сърцето на идеологията на Орбан е етническият национализъм – той дефинира нацията в етнически смисъл – по-скоро предвид 15-те милиона "етнически унгарци", които живеят в Унгария и съседните държави (Румъния, Словакия и Украйна), отколкото в граждански смисъл (едва 10 милиона граждани в Унгария)."

  Ако това се нарича "етнически национализъм" - той изглежда много привлекателна идея. И се практикува от почти всички страни по света.

 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тая статия се препечатва усърдно на трите езика, които чета, плюс български. Което означава, че по света има много "полезни идиоти" (За незнаещите, това не е обида, а термин на вашия любим ляв лидер, оставям ви да откриете сами кой е той).

  България има да търси със свещ политик като Орбан, който да брани националния й интерес и да не се крие зад кухи и нищо незнаещи приказки като "толерантност", "мултикултурност" и т.н. Колкото по-рестриктивна политика спрямо имигрантите и мюсюлманите, толкова по-дълго ще я има и Европа.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Какво се чудите на успеха на Йоббик, той се крие в изреченията "Движение за по-добра Унгария Йоббик" и "искаме да запазим една унгарска Унгария." всеки унгарец, освен ако не е много сбъркан, където и да се намира, поддържа и двете цели....

  Нима нормалните българи не искат "една по добра България" и да "запазят българска България"??? първото е свързано основно с провала на Прехода, а второто повече с демографската криза....

  Разбира се, българите не сме унгарци..... справка историята от последните 1000 години......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 565 Любопитно

  В сърцето на идеологията на ОРБАН е силната личност, силният политик, НЕ институциите! Това е. Да, прекалява със забежките си към Масквъ, обаче за тези НАШЕСТВЕНИЦИ е много, много прав! В Сегед вече не се търпи, човек почва да се плаши!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Тез гъдулки се разцвилиха, а?
  Щото Унгария им се опъва за разселването на имигрантите, а на тия им припари отзад на дупката, където ги напъват имигрантите откъм Кале ...
  Лицемери!

  А въпросните "грехове" Орбан ясно и високо си ги заяви и на изборите април миналата година, и в програмната си реч пред парламента при встъпването в настоящия му мандат.
  Една година оттогава, че и отгоре!
  И англетата си мълчаха тоже

 7. 7 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тя Европа не забелязва геноцида в Източна Украйна, тия седнали да ми реват за правата на емигрантите. По скоро отказа на Орбан да приеме емигранти от Германия, Франция и Италия и да разтовари така техните социални системи им е проблема на господата.
  Само, че в Унгария техния номер не минава защото онзи има топки. Освен това преизбирането му не зависи от циганските гласове.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Махалото се обръща.
  Всеопрощаващата всесвобода е привлекателна, докато има съгласни да плащат за нея.
  Такива вече са кът.
  Вместо права, все по-често ще се говори за задължения.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Орбан е истински десен политик и патриот! Точно от такива лидери има нужда Европа! Лидери, които да се противопоставя на налагания насилствено мултикултурализъм, либерализъм, анти-патриотизъм. И един добър пример за прогресивната мисъл във форума какво значи дясна партия и десен политик. За жалост ние нямаме такъв, Раданчо, Бойко и Куневица са толкова десни, колкото аз съм трамвай, нищо че слушкат ЕС и САЩ. Научете се най поле какво е ляво и какво е дясно. Форумната прогресивна мисъл си мисли, че дали си ляв или десен зависи от това какво е отношението ти към Русия! Хаха.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  ЕС заглушително мълчи пред олигархията и корупцията на българския политически елит. Избира си СерГей за шеф на ПЕС. Юнкер цъка мега-лайкове на ФейсБойко. Европейските либерали се прегръщат с ДПС на Доганя.

  ЕС не е панацея на вътрешнодържавните проблеми (за съжаление).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на landser
  landser
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С унгарците сме близки народи от древността (унг-арии/болг-арии и пр.), сходна ни е и съвременната съдба - и двете страни граничим сами със себе си...

  Никога не съм позволявал на училището да пречи на образованието ми. М.Т.
 12. 12 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#11] от "landser":

  кочма - кръчма
  кутя - куче
  батя - батко/брат

  Те са едни от малкото народи по света, които ни наричат с истинското ни име - bolgár -

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 13. 13 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#4:"boby1945"]Нима нормалните българи не искат "една по добра България" и да "запазят българска България"??? [/quote]

  Какво визирате под "българска България"? България си е България, и всички нейни граждани имат равни права.

 14. 14 Профил на ohnoiskill
  ohnoiskill
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не мисля, че Орбан е чак етнически националист, след като доста често говори за европейски идеи и европейските ценности. И е прав, няма как Европа да е Европа, ако е масово населена с африканци и пакистанци, които не се адаптират по никакъв начин - вижте безработицата сред африканските имигранти. И гледам че тая статия е на Гардиън, които днес родиха нова гениална мисъл - че най-добрия начин за справяне с имигрантската криза е да ги пуснат всички във Великобритания. Това отново е в секцията Comment is free, където разни леваци се надпреварват кой може да напише по-лява простотия.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  [quote#3:"Alkizeer"]Колкото по-рестриктивна политика спрямо имигрантите и мюсюлманите, толкова по-дълго ще я има и Европа. [/quote]
  Тц!
  Това да ги газиш, когато са ти у къщата, е глупаво и безперспективно.
  Да си затвориш собствената граница, а те да се струпат у съседа, каквото става в Италия и Франция, а мисля, че ни чака и нас - също.
  Накрая ще изядем и солта, и боя ...
  Единствената успешна политика е превенцията. Знае се от къде идват, знае се къде минава трафикът и кой го върти - да се ударят каналджиите и да се хвърлят парите, които се дават в Европа за издръжката на един емигрант там, на място от където идват. Заради ППС-то едно евро тук ще е равно на минимум пет там. И това за същите пари ще свали наплива със сигурност няколко пъти.
  Това нито е ново, нито неизвестно, нито да не е било говорено.
  Но ЕС няма политици, които да проведат такава политика.
  Затова всеки се спасява поединично. И ще потънем заедно!

 16. 16 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#9:"npiatanasov"]И един добър пример за прогресивната мисъл във форума какво значи дясна партия и десен политик. [/quote]

  За вас очевидно означава популистки PATREOTIZAM и лоялност към Русия. Проверете пак.

 17. 17 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "persifedron1":

  А ти знаеш ли какво значат думите "безродник", "нихилист" и "национален предател"?

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Опс!
  ... имигрант, а не емигрант, разбира се!

  Сорри!

 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  На Европа й са любимци такиви като боко и местан... Критика срещу тех нема да прочетете

 20. 20 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "persifedron1":

  И между другото, не искам държавата ми да е лоялна нито на Русия, нито на ЕС или САЩ. България трябва да е лоялна единствено на себе си и собствените си интереси.

 21. 21 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 956 Неутрално

  "ЕС заглушително мълчи пред ксенофобията и авторитаризма на Виктор Орбан"
  И ОЩЕ ПО-ЗАГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧИ ПРЕД НАРЦИСИЗМА И ПРОСТОТИЯТА НА РАПОНА.

 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  да се хвърлят парите, които се дават в Европа за издръжката на един емигрант там, на място от където идват.
  -----------------------------------------------------------------
  +
  Ако трябва - на отцепена от съответния суверенен халифат територия.
  Като спрат да генерират бежанци- ще им се връща обратно.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 469 Весело

  [quote#17:"npiatanasov"]А ти знаеш ли какво значат думите "безродник", "нихилист" и "национален предател"?
  [/quote]

  Знам, разбира се. Означава такъв, който не е съгласен с опорните точки на закърмените с национал-социализъм ракиени PATREOTI.

 24. 24 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2026 Весело

  До коментар [#13] от "persifedron1":

  визираме ,че на такива които задават подобни въпроси като твоя ,трябва да им дадат щатски визи без интервю

  гошо
 25. 25 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Дневник, оглушително или заглушително?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 26. 26 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 469 Весело

  [quote#20:"npiatanasov"]И между другото, не искам държавата ми да е лоялна нито на Русия, нито на ЕС или САЩ. [/quote]

  Знаех си, вие сте от "българофилите."

  [quote#20:"npiatanasov"]България трябва да е лоялна единствено на себе си и собствените си интереси.[/quote]

  ...освен ако интересите й не съвпадат с тези на прогнилия запад, нали?

 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Този тип политици, етническите националисти, причиниха много беди на Европа, но както се вижда има още да учим и да търпим...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "persifedron1":

  България трябва да защитава единствено собствените си интереси, без значение дали съвпадат с тези на САЩ, ЕС, Китай, Русия, Саудитска Арабия или Таджикистан. Единствено България трябва да е важна за българското правителство.

  Иначе, нормално е всеки един българин да е българофил. Ама то и по времето на Левски и Ботев е имало българофоби и предатели. Нормално.

 29. 29 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Орбан е симптом. Заради либералната си идеология повечето елити в ЕС отказват да погледнат истината в очите, а тя е че имаме ОГРОМЕН проблем с миграните от Близкия изток и Африка. Докато не се обръща внимание на екзистенциалната опасност от де факто демографската подмяна в Европа, хора като Орбан, Лю Пен, "Златна Зора" и т.н. ще засилват позициите си и дори ще започнат да доминират политическия живот в определени страни.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 30. 30 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#14] от "ohnoiskill":

  ++++

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 31. 31 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#9:"npiatanasov"]Орбан е истински десен политик и патриот! Точно от такива лидери има нужда Европа! [/quote]

  Ако имаше демократични ибори за ЕС правителство хора като Орбан влизат от раз в него.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 32. 32 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#28:"npiatanasov"]България трябва да защитава единствено собствените си интереси,[/quote]

  е те тука е заровено кучето , защо понятието БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС се тълкува различно
  за някои български национален интерес е "приятелството с могъщия сАвецки съюз което е необходимо на всяко живо същество като въздуха и водата"

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  "Орбан трансформира управляващата партия в Унгария в партия, която все повече се ръководи от авторитаризъм, популизъм и традиционализъм..."
  На кого ви напомня това.

 34. 34 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Авторитарното и изобщо антидемократичното управление не е присъщо само за радикално десните партии, а за радикалните партии и идеи изобщо.
  Освен това контрола над медиите и банките наистина е нещо лошо, докато строенето на огради (а не стени), каквото има и в България... Ами не всички го приемат за нещо лошо, тъкмо напротив. Ограниченията на правата на словото са антидемократични, докато в строежа на стена по границата няма нищо антилиберално и антидемократично, мисля аз. Така че ЕС много правилно и точно критикува Орбан за каквото трябва и не го критикува за нещата, които са добри или поне не са еднозначно лоши. И антисемитизмът е по-голямо зло, според мен, отколкото безконтролната имиграция.

 35. 35 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Дано и ние в наи-скоро време имаме премиер като Орбан!

 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "qwertqwert": ≪Като спрат да генерират бежанци- ще им се връща обратно≫.

  В повечето случаи не те генерират бежанци – в повечето случаи на тях им генерират бежанци. Това основно го правят САЩ. Да помните преди генерираната от САЩ така наречена АРАБСКА ПРОЛЕТ такива масови преселвания от Сирия? Ирак? Или Афганистан, преди там да влязат най-напред СССР (Русия), а после САЩ?

  Така че целият поток от емигранти от АРАБИСТАН би следвало да бъде насочван към САЩ, а не към Европа.
  á è ѝ ò „” –

 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "npiatanasov": ≪Иначе, нормално е всеки един българин да е българофил. Ама то и по времето на Левски и Ботев е имало българофоби и предатели. Нормално≫.

  Така е. Само че сега са много и притежават не само властта, но и парите. И тъй като са родени компрадори, продават българските интереси както си искат и дори се хвалят с това. Което е пълен нравствен и политически кретинизъм.
  á è ѝ ò „” –

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#29] от "civis_eu_sum": ≪Заради либералната си идеология повечето елити в ЕС отказват да погледнат истината в очите, а тя е че имаме ОГРОМЕН проблем с миграните от Близкия изток и Африка.≫

  Сivis_eu_sum, те тази истина я знаят. И изобщо те знаят кое е добро за народите и държавите и кое не. Но целенасочено правят не това, което е добро за народите и държавите, а което е изгодно лично за тях или за тяхната социална прослойка.
  á è ѝ ò „” –

 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#31] от "civis_eu_sum": ≪Ако имаше демократични избори за ЕС правителство хора като Орбан влизат от раз в него≫.

  Да, бе! Само че ние тук сме много демократични държави, поради което баш пък такива демократични избори, каквито ти се искат на тебе, няма как да бъдат проведени.

 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1558 Любопитно

  Cas Mudde (born 3 June 1967, Amsterdam) is a Dutch political scientist who focuses his studies on political extremism and populism in Europe. His research includes the areas of political parties, extremism, democracy, civil society and European politics.
  **************************

  Поредният войнстващ левичар! Аман от такива.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "son_of_anarchy": ≪.... понятието БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС се тълкува различно ....≫

  Следователно, вместо да ги тълкуват така, както дяволът тълкува евангелията (библията), без да ги тълкуват просто да ги защитават. Независимо дали става дума за САЩ или за Русия.

  Всъщност всички те, които продават националните ни интереси била на Изток, било на Запад, много добре знаят, какви са българските национални интереси. Но ги тълкуват така, както на тях им е най-изгодно.
  á è ѝ ò „” –

 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "kazushi": ≪Авторитарното и изобщо антидемократичното управление не е присъщо само за радикално десните партии, а за радикалните партии и идеи изобщо≫.

  Това изобщо не е вярно. Аз, ако управлявам дадена държава, мога да бъда много авторитарен, без да съм радикален и дори да бъда консервативен. Както и обратното. Да съм радикален, без да съм авторитарен.За доказателстнво, че това, което казвам, е вярно, ето какво е записано в речника за чужди и непознати думи:

  РАДИКАЛЕН – Решителен; коренен; основен; дълбок. РАДИКАЛИЗЪМ (в политиката) – Политическо течение, чийто привърженици критикуват съществуващата система и настояват за радикални реформи.

  Та така: Радикален – не значи непременно авторитарен. Такава подмяна на същността на даден политически термин се прилага като ефективен начин за манипулиране на политическите лаици, които разбират от политика колкото прабаба ми е разбирала от ядрена физика и от интернет. А този начин за манипулирането на политическите лаици е особено често използван от неолибералните идеолози, политолози и политици. Всъщнот това е един от основните и тотално прилагани от сегашните ни политици, политолози и идеолози за политическа манипулация метод.

 43. 43 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#41:"glog"]Всъщност всички те, които продават националните ни интереси била на Изток, било на Запад[/quote]

  аз разделям русолюбите на открити и прикрити
  тезата че изтока и запада са еднакво лоши е манипулация ползвана от прикритите русолюби за да оправдаят това което путлер върши в момента

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 44. 44 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#38:"glog"]Но целенасочено правят не това, което е добро за народите и държавите, а което е изгодно лично за тях или за тяхната социална прослойка. [/quote]
  Искам да знам с какво нашествието на емигранти е изгодно за тях и прослойката им? По-скоро продължават по инерция с приказки за права на човека, свободи и прочие вече май не много подходящи политики.

 45. 45 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 237 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK