Унгарският ромски град Озд се превърна в експлоататорска лаборатория на крайната десница

Унгарският ромски град Озд се превърна в експлоататорска лаборатория на крайната десница

© Associated PressРаботниците стават посред нощ и вървят пеша километри, за да стигнат до работните си места в 6 сутринта. Трудят се с часове с мотики и гребла, без да се надяват много на почивка. Скоро камери за видеонаблюдение с формата на очила ще следят всяко тяхно движение.


Работниците са предимно мъже и жени роми, а шефът им е новоизбрания кмет от крайната десница, унгарската партия "Йоббик", известна с реториката си против малцинствата,цитира БТА Associated Press.


Управлението на Давид Яницак в град Озд дава представа как би изглеждала Унгария, ако набиращата скорост партия "Йоббик" успее да отстрани от власт консерваторите от "Фидес" на премиера Виктор Орбан, които губят популярност.
"Йоббик" в момента управлява дузина унгарски градове и държи 12 спечели от депутатските места в парламента. Тя е и най-популярната партия сред младите избиратели. Ако тенденцията се запази, партията може сериозно да застраши "Фидес" на парламентарните избори през 2018 г.


Откакто Яницак спечели властта в Озд, където от 34 000 жители една трета са роми, работещи на общинските обработваеми земи и други проекти, финансирани с държавни средства, условията на труд стават все по-сурови. Кметът удължи работното време, намали почивките, а скоро ще постави камери, за да е сигурно, че работниците няма да се скатават от работа.


28-годишният Давид Яницак - кметът на Озд, избран от радикалната дясна партия Йоббик

© Associated Press

28-годишният Давид Яницак - кметът на Озд, избран от радикалната дясна партия Йоббик


Двайсет и осем годишният Яницак намекна, че тежките условия на труд поне донякъде целят да прогонят ромите:


"Всеки човек в Озд има две възможности - или да спазва реда, да живее почтено и да допринася за града, или да руши. Повечето деструктивни хора в Озд са цигани, без които би било по-лесно за града да се развива", заявява Яницак за АП.


Ако има по-малко роми, градът ще харчи по-малко за социални помощи и хората ще се чувстват в по-голяма безопасност, добавя той.


"Йоббик" често използва термина "циганска престъпност" за дребни кражби и други закононарушения, които рядко се разследват от полицията. Ако усилията за интегриране на "рушителите" се окажат неуспешни, "властите ще използват пълната сила на закона", добави той.


"Йоббик" използва град Озд като "лаборатория за управление", в която прави експерименти с политики и идеи на общинско равнище, а подкрепата за нея се увеличава и на други места в страната, коментира Петер Креко, директор на института за политически анализи и консултантска дейност "Политикал капитал", който от години следи отблизо развитието на "Йоббик".


Предизборната кампания на "Йоббик" миналата година представи кандидатите с техните семейства или домашни любимци и омаловажи радикалните възгледи на партията. Но според Креко, политиките, прилагани в Озд показват, че вижданията на "Йоббик" не са се променили.


"Намеренията и плановете на "Йоббик" и начина, по който се отнася с наетите от общината работници, хвърлят на вятъра усилията й да си смекчи имиджа", каза Креко. "Това е силно идеологизиран и дискриминативен расизъм".


През комунизма, в Озд, град на 150 км североизточно от унгарската столица Будапеща, основен източник на поминък беше стоманолеярна с над 14 000 работници. След като заводът и въглищна мина са закрити през 90-те, делът на безработните скача до над 20 процента. Неквалифицираните роми са сред най-засегнатите от този процес.


Ромите са най-голямата част от общо 1300 жители на Озд. Те са включени в програма за обществена заетост, въведена в Унгария в края на 2013 г. от правителството на Орбан. След като Яницак пое поста миналата година, наложи по-стриктно правилата и въведе нови, например използване на камери за наблюдение. Нетната заплата за неквалифицирани работници е около 51 000 форинта (165 евро) на месец и много хора с охота приемат подобна работа, откакто правителството оряза помощите за безработица.


Измежду оплакванията на работниците са липсата на питейна вода и тоалетни и само петминутната почивка на час. След като новият кмет удължи работния ден с два часа, повечето от тях трябва да ходят пеша на работа, защото транспорт толкова рано няма.


"Не смеем да седнем и за пет минути. Казват, че не може, дори да ни потече кръв от носа", разказва Бела Биро, бивш служител на стоманолеярния завод, който сега работи по земеделския проект, управляван от общината.


По думите на Яницак, той просто изпълнява законите и не иска нищо друго, освен да наложи ред и да "научи хората да работят".


"В цивилизованите развити страни всяко работно място има камери. Защо работниците към общината да бъдат изключение от това?". Хората в програмата за обществена заетост, убеден е кметът, трябва "да се научат да бъдат наблюдавани".


Яницак освен това лобира именно в Озд да бъде поставен един от планираните за построяване до 2019 г. от правителството на Орбан нови затвора.


Много от местните роми живеят в окаяна бедност в гета, където няма течаща вода и не се събират отпадъците. Те ползват обща водна помпа и горят боклуците си, разказват правозащитнически организации.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не гонете циганите, които работят. Гонете тези, които не работят.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 2. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1042 Весело

  Стават рано да отидат на работа с мотики и гребла, ама те са си направо интегрирани. Нашите стават рано сутринта, но да си вземат помощите и да затиснат Айшето

 3. 5 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Няма как да приучиш хора, чиито предци никога не са работили истинска работа, към труд и трудови навици. Не казвам, че трябва да се стига до тези екстремуми, но определено трябва втвърдяване на тона и действията спрямо това малцинство. Иначе само се множат и точат социалните системи.

 4. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Унгарският ромски град Озд се превърна в експлоататорска лаборатория на крайната десница" Обявяват в-к Дневник и няколко реда по-надолу "Откакто Яницак спечели властта в Озд, където от 34 000 жители една трета са роми" Излиза,че всъщност градът не е ромски (дезинформирате). Но това не е всичко малко по-надолу "Ромите са най-голямата част от общо 1300 жители на Озд." Коя бройка е грешна 34 000 или 1300? Всеки ден пропадате! Не сете професионалисти...дане кажа нещо свързано с кадърноста ви изобщо.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1388 Любопитно

  Да видим дали съм разбрала, новият кмет е намерил работа на всички цигани, чрез която да си изкарват препитанието, обаче "прогресивното човечество" пак недоволства и го нарича "експлоататорска лаборатория"?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 8 Профил на dlyubomirov
  dlyubomirov
  Рейтинг: 8 Весело

  Какви гадове накара ли ги да работят!

  ...
 7. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  +

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 10 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 933 Любопитно

  Предполагам, че скоро някой от нашите политице ще копира този млад кмет и ще се опита да направи нещо такова и в България.
  Въпросът е, ще проработо ли този модел и тук. Например в Гърмен, и на други места, ще ми е любопитно ако обвържат получаването на помощи с работа на полето.

 9. 11 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#7] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  Прочети първият коментар.Ако не те затруднява.Пробвай след това пак да разбереш.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 12 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А аз искам такива кметове и у нас.

  писнало ми е от левичари
 11. 13 Профил на ohnoiskill
  ohnoiskill
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Йоббик са обикновени атакисти и антикапиталисти, това да купуваш камери да следиш хора на минимална заплата е направо идиотско прахосничество.

 12. 14 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Оле майко мила а какво да кажем ние където кметовете са избрани с циганските гласове.

 13. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1388 Любопитно

  До коментар [#11] от "Без соц":

  Прочетох го. Е, и? Мнението ми си остава същото, продължавам да не разбирам, защо е лошо някъде си циганите да работят? Сега, вярно, че в културните им особености не се включва изкаране на хляб по честен начин, ама пък нищо няма да им стане, ако поработят малко, като всички останали.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8124 Неутрално

  Не е лошо и нашите цигани да се научат да работят.Може би не така ,както ги учат в Унгария,но нещо трябва да се направи,за да си заработват помощите.

 15. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Дневник, за пореден път не четете преди да публикувате. В другата новина самолетите сте ги писали Ф156 и сте снимали транспортен самолет. Обзела ви е голяма олигофрения и непрофесионализъм.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 16. 18 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#13:"ohnoiskill"]Йоббик са обикновени атакисти и антикапиталисти,[/quote]
  И как стигна до това прозрение.Нима циганите не трябва да работят.

  писнало ми е от левичари
 17. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2061 Любопитно

  До коментар [#13] от "ohnoiskill":

  много ли те е шубе

  гошо
 18. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2146 Весело

  До коментар [#7] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  Естествено - "прогресивните" смятат, че такива като тия трябва да бъдат оставени да лежат по цял ден, да се плодят като ненормални и да бъдет хранени и обличани от държавата, която взима пари за това от тия дето опъват каиша. Също така трябва да се прощават някои техни "културни особености" в името на мултикултурализма и толерантността - примерно кражбите, издевателствата над случайни хора, липсата на елементарни хигиенни навици (не говоря за къпане, а това да не си изхвърляш боклука на улицата примерно) и т.н. И най-важното - стриктно да се спазва правото им на (платен) глас, благодарение на който леваците в Европа печелят избори. Питай оня мангал Милибанд в Англия - ама на последните избори не му се получи, щото местните масово излязоха да гласуват и социализЪма умре.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 21 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  СУПЕР ИНТЕГРИРА6Т ПРОЕКТ
  4РЕЗ ТРУД И КОНТРОЛ КЪМ ПРОГРЕС
  КОМУНИСТИТЕ ТАКА ИНТЕГРИРАХА НА6ИТЕ
  ТРЯБВА И В НА6ИТЕ СЕЛА. ДА КОПИРАМЕ ТОЗИ УНГАРСКИ МЕТОД

 20. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#12] от "koiot":

  Този експеримент дали ще проработи и в Гърция?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 21. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  [quote#8:"dlyubomirov"]Какви гадове накара ли ги да работят! [/quote]

  Между "работят" и "ходят на работа" разлика голяма. Какво мислиш, може да се изработи с копаене с мотики в 21. век в ЕС, че накрая да го продадеш на печалба? По-скоро идеята е, цитирам пак статията: "тежките условия на труд поне донякъде целят да прогонят ромите"

 22. 24 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Предполагам, че до идеята за камери се е стигнало след като неколкократно са били хванати да бездействат или да имитират дейност. Увеличаването с два часа на работното време не е добре изяснено - по 10 часа ли ги карат да работят? Така или иначе едва ли ги принуждават насила - като не им харесва, могат да напуснат.

 23. 25 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1180 Весело

  на зле върви унгария... едно време ги имахме за най-зпадняци от сичкото соц... но явно 45-50 години комунизъм и рушняшко робство никому не прощават...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 24. 26 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  ''... от 34 000 жители една трета са роми,...''
  ''...Ромите са най-голямата част от общо 1300 жители на Озд.''

  Което и да е от тези две взаимоизключващи се числа да е вярното, едно е ясното - в Озд има цигани бол.
  Но питам се едно - до къде са били докарани от циганските култособености нециганите в града, та въпреки циганските гласове да успеят да изберат кмет точно от тая партия?

 25. 27 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Тук такъв и с 1/3 от избирателите цигани, никога няма да спечели избори...

 26. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1296 Неутрално


  Инициативата е много добра.

  Отвратително е назиданието с което се прави.

  Ако успеят да се справят с Не-ромската престъпност, която краде милиарди .......
  всичко ще си дойде на мястото.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 27. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 30 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#25] от "tucker case":

  ''...унгария... едно време ги имахме за най-зпадняци от сичкото соц...''

  Аз пък си мислех, че и остдойчовците, и чехите ( с векове живели каращисани с т.н. судетски немци и под силно немско влияние ) бяха при нас в сичкото соц ...Ма като твърдиш, че били мажжарите ...Кой знае?

 29. 31 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 731 Разстроено

  "В цивилизованите развити страни всяко работно място има камери. Защо работниците към общината да бъдат изключение от това?"

  Интересно ми е кои цивилизовани и развити страни визира този. Ако има пред вид С.Корея, Китай и подобни може и така да е. Но в страните в западна Европа има закони за защита на личната сфера които важат и на работното място. Бих му препоръчал да пробва да въведе такава практика в Германия и да види какво ще му се случи. Ама нали трябва да става лаф, а "цивилизованите и развити страни" са оправдание за всичко, независимо дали това има нещо общо с реалността.

 30. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Нетната заплата за неквалифицирани работници е около 51 000 форинта (165 евро) на месец и много хора с охота приемат подобна работа, откакто правителството оряза помощите за безработица.
  ---
  Ето това е разковничето май -- намалят се помощите, и се обвързват с работа в големи общински проекти.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 31. 33 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Браво на кмета.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 32. 34 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Експлоататорска лаборатория. Още малко Аушвиц. Глупости на търкалета. Работят с мотики и гребла. Окопават цветята или дърветата по улиците и събират листата. Горе-долу като нашенските програми за социална заетост. А през лятото действително е по-добре да го правиш рано сутринта, когато е хладно. Кога иначе , от 12 до 4 ли , като стане 35 градуса на сянка. И този популистки кмет, дето щял да слага камери. Къде , на всяка леха ли? И защо с формата на очила, ей това не мажош да го разбера?

 33. 35 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 472 Разстроено

  [quote#34:"zegi"] ей това не мажош да го разбера?[/quote]
  ....не можах....

 34. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Статията е тенденциозна. За да се оплюе крайната десница, се изкарват цитаните жертви. И с какво са жертви? Че ги карат да работят. %-минутната почивка им се отнемала! Човекът затова иска да сложи камери, че не работят, а се подпират на лопатите.

 35. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Баси мамата

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 36. 38 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "antikommunist":


  [quote#31:"antikommunist"]Интересно ми е кои цивилизовани и развити страни визира този. Ако има пред вид С.Корея, Китай и подобни може и така да е. Но в страните в западна Европа има закони за защита на личната сфера които важат и на работното място. Бих му препоръчал да пробва да въведе такава практика в Германия и да види какво ще му се случи. Ама нали трябва да става лаф, а "цивилизованите и развити страни" са оправдание за всичко, независимо дали това има нещо общо с реалността.[/quote]
  В доста.
  И за какво лично пространство говориш,след като работата на работника(по време на работно време) е да се среща с клиенти и да работи с тях ?
  Камерите дават страхотна гледна точка да видиш каква е производитеността и как се отнасят с клиентите................................и най малкото спира кражбите.

 37. 39 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "Пешката":

  Тачър го е формолирала много добре-високи социални помощи създава пренебрежително отношение къ труда.

 38. 40 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Тази сутрин се върнах от Унгария с нощния влак.
  Жалко за хубавата страна...През 2015 година да стане известна със социални експерименти, доказали се като абсурдни и неуспешни.
  Но защо ли се учудвам: Любовта към Путин върви ръка за ръка с увлечението по ФашоКомунистически експерименти.
  Примитивна история.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 39. 41 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#40] от "enero":

  по скоро се връщат към времената на адмирал Хорти

 40. 42 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ако практиките от статията не вървят ръка за ръка със соц идеи за икономиката и любов към Путин, приветствам с две ръце. За съжаление крайно"десните" най-често са обикновени крайно леви, мразещи циганите.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 41. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  "работещи на общинските обработваеми земи и други проекти, финансирани с държавни средства"
  "липсата на питейна вода и тоалетни"
  "само петминутната почивка на час"

  Моля? А бял асфалт и топли чаршафи? 42. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1672 Любопитно

  Младо момче е, не помни соца и как всички трябваше да работят, ама циганите (тогава още не бяха роми) си плащаха рушвет да ги назначават на работа, да имат печат в паспорта, ама да не ги търсят на работа... Нищо де, който не се учи от историята, ще настъпва същата мотиката редовно...
  Работа срещу помощи е добре, ама работа с мотика е тъпо, щото не придобиват някакви полезни умения и няма как да си намерят свястна работа, дори и да искат. Така ще се въртят в затворен кръг и рано или късно ще им писне, и ще стане мазало. Хайде бе, посочете ми смислена работа с мотика, дето да осигурява МРЗ целогодишно, без да се шмекерува. Ей я дупката в системата на соца и на този юнак — хаби труда, без да създава полезни умения или достатъчно стойност за да се покрият усилията на работещите с мотиките.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 45 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 731 Любопитно

  [quote#38:"kapitalcho"]В доста. [/quote]
  Хайде поименно. Аз знам за случаи в Германия където наложиха глоба на собственик на едно кафене, защото беше сложил камера (против крадци), но я беше поставил така че да наблюдава не само входа, но и цялото малко кафене. Което е в разрез с нормите за защита на работата. И на всичкото отгоре обозначението за видеонаблюдение беше толкова скрито поставено че никой да не го види, което направи работата още по солена. Между другото, сигнала го подаде именно една от работещите там.
  Дори в бижутерии които разбира се са с видеонаблюдение има правило, че трябва да има места извън обсега на камерата, където работещите да могат да имат нещо като лична сфера.

  Но да ви попитам вас: как ще се чувствате ако на работното ви място, имате камера която постоянно да ви наблюдава, а?

 44. 46 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#44] от "gost22":

  Много точно казано, но не мисля че този има толкова глобална визия. Мисля, че както си пише в статията всичките тия глупости както и толерирането на скинари дето бият циганите имат само една цел: надеждата че ще се изселят от града и ще отидат някъде другаде. Бих казал изключително детинско мислене...

 45. 47 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "antikommunist":

  Каква лична сфера на работно място-там си да работиш,а не да имаш "лична среда"-такава имаш вкъщи -естествено не говорим за тоалетна и съблекалня.
  Доста обекти,най вече кафенета,барове,заведения използват камери за да видят какво става когато ги няма и да видят как се справят мениджърите,дали парите се отчитат редовно или се "слагат в джоба",злоупотребяват ли на работното място..............................по твоята логика,камерите в банките и моловете,също "нарушават" личното пространство.
  Камерите ми спестяват огромни усилия и нерви и ми позволяват да си контролирам бизнеса от разстояние,без да треперя какво става там,когато нямам възможност да съм там.

 46. 48 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#45:"antikommunist"]Но да ви попитам вас: как ще се чувствате ако на работното ви място, имате камера която постоянно да ви наблюдава, а?[/quote]
  Ако съм честен служител,който дава всичко от себе си и изсква същото от другите-няма да имам никакъв проблем-ако работодателя е теглил хиляди/милионни и неуспех за бизнеса значи тотален провал за него-да нямма проблем.
  Ако се скатавам,не ми с еработи,гледам далаверите и кка да открадна....................ще бъде огромен проблем тогава.
  П.С
  А видеокармерите в супермаркетите-и те ли с анарушение на личното пространство-още повече че те пазят:
  -собственика-че всичко върви както трябва и парите се отитат на 100 %
  -работниците-ако има злоупотреба или нападение над тях,видеокамерите показват всичко и лесно се намира лицето,което си е позволило това.

 47. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 50 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#42] от "mrvip":

  ''...крайно леви, мразещи циганите.''

  Бравос!!! Идеален пример за оксиморон!

 49. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 52 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дневник не се вживявайте, не е толкова зле положението

 51. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  "През комунизма, в Озд..основен източник на поминък беше стоманолеярна с над 14 000 работници. След като заводът и въглищна мина са закрити през 90-те, делът на безработните скача до над 20 процента. Неквалифицираните роми са сред най-засегнатите от този процес." Тези факти от статията някак не се коментират особено.Както се вижда, циганите са били значителна част от заетите в закритата стоманолеярна и мина. След закриването на (една неконкуретноспособна в ЕС ) леярна и мина,където много цигани(колко, няма данни тук..?) са намирали препитание, те са принудени да попълнят редовете на .."паразитите", живеещи от помощи,берящи жилязу и т.н. Абсолютно същите действия извърши и Костов в края на 90 те( в Лом например),с подобни и предсказуеми последствия за циганите.

 52. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  Статията е доста неравна по отношение на факти. Не е ясно какви са средните доходи на останалото (нециганското) население, дали изложеното е от интервюта в градчето и с кого, снимките са от Асошиайтед Прес. Ставането посреднощ и ходенето с часове до месторабота прилича на състоянието през 1970-те в България - работещите в тухларницата ходеха около час за да бъдат по изгрева на работа, просто по-хладно и да могат да си направят нормата прди да е станало горещо. И цигани, и българи ходеха по същия начин до консервния комбинат по време на три сменена работа.
  Независимо от тези слабости проблемът със заетостта на циганите в страните от Централна Европа е интересен. В Чехия например те не искат да бъдат идентифицирани като етнос, има значителен процент работещи с известно професионално образование. В Словакия като че ли са по-близки до ситуацията с циганите в голе мите български градове. Унгарците явно имат проблеми с циганите в провинциалните градчета и търсят палиативни решения - по-добре отколкото състоянието в България с бандите от грабители по селата.

 53. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  "...As a result of industrialisation in the 1950's and
  1960's 85 per cent of Gypsy men of working age were in employment by 1971".MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS BUDAPEST, 2004 • www.kum.hu GYPSIES/ROMA* IN HUNGARY
  "..The deterioration started after the collapse of Communism in 1990... Many of the Roma were employed in state-owned factories or large industrial concerns that were sold off or shut down. Some have not worked since. Lacking advanced education and employment skills, they often remain marginalised and sink into long term unemployment, which breeds a cycle of poverty, welfare dependence and, sometimes, petty crime.."
  http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/08/roma-hungary

 54. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Икономически ударени циганите, ама затова пък в Унгария бяха експериментирани методи за създаване на нова нация и политическо представителство на основа на етнополитичсеки структури:The most important measure affecting ethnic minorities is ActLXXVII of 1993 on the Rights of National and Ethnic Minorities,
  which regulates the institutional framework and was adopted by parliament by a majority of 96 per cent.In a manner unique in Europe, this Act grants individual and collective rights to the 13 minorities recognized in Hungary, including the Roma, allowing for personal autonomy and the establishment of local or nationwide self-governing bodies...In Budapest, the district minority self-governing bodies established the Budapest Gypsy Minority Self-Government by means of indirect elections, and founded
  the National Gypsy Minority Self-Government (NGMS) with 53 representatives.

 55. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  Статията е доста небалансирана, едностранчива, но по принцип циганите и всички които не работят с години и хайлазуват, е добре да бъдат накарани да работят за да не хайлазуват, крадат, просят.....
  Отделен въпрос ако условията на труд не отговарят на правилата, има си профсъюзи и власти, за да въведат ред.... ако трябва и да издърпат ушите на кмета....

  Няма да е зле да се помисли и у нас за подобна трудова заетост ....

  Апропо ТАТО реши циганския въпрос в 1956-58 като ги "насочи" да работят по ТКЗС и където има работа къде доброволно, къде доброзорно...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 58 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#36] от "gozambo":

  Да де, щото крайната десница е такова вмирисано цвете, че няма смисъл да се плюе там, вонята няма какт да се измирише. Понякога се чудя що за хора пишат по форумите в Дневник, и до колко такивата сте представителна извадка за нивото на Българското общество.

 57. 59 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#58] от "asbroad":

  Преди години Западна Европа най-много бе загрижена за правата на циганите в България. Но това беше преди да им ги изпратим. В Момента най-големите защитници на правата на черните са белите либерали от Северозападното крайбрежие. Където няма черни. Като не си живял в циганията, ставаш голям либерал и всички цигани са твои братя.

 58. 60 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#59] от "gozambo":

  Пълни глупости. Либерал сатаваш когато си видял и изживял нечовечността на хора, които нямат никакви скруполи да дехуманизират по-онеправданите от тях. В БГ циганите, безработните, пенсионерите, хомосексуалните, турското малцинство в един или друг контекст се обявяват за най-голямата злина на обществото. В Америка - негрите, мексиканците, имигрантите като цяло, атеистите, и т.н. Демонизирането на категории от хора се е превърнало в оправдание за провал в социалната политика, обществената нагласа, личностния морал, и прочее.

 59. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  [quote#60:"asbroad"]Демонизирането на категории от хора се е превърнало в оправдание за провал в социалната политика, обществената нагласа, личностния морал, и прочее. [/quote]

  Педерастиите са неморални. Морално е да се против педерастиите. А социалните политики наистина са провалени, защото поощряват безделието с плащането на хора да не правят нищо и създаването на привилегии за определени малцинства. Майка му и баба му цял живот не са работили и държавата им плаща наемът за жилището, храната и други разходи, осигурява им безплатно медицинско осигуряване. На него самият му осигурява превоз до училище, но него го мързи да учи, а по-късно го мързи и да работи и ляга и той на помощи. Осигуряват му с привилегии прием в учебни заведения, само да каже, че иска да учи и безплатно обучение. По-късно му осигуряват с привилегии работа, където бива нает, ползвайки предимство на чернокож. Ако за другите се изисква средно образование, за него не се изисква. Пускат се задължителни квоти и пр. Но него го мързи. В градовете, където остават само черни, защото белите не искат да живеят на нецивилизовано място, няма подходящи кандидати за нито една държавна работа- всичкото мангал е необразовано или лежало в затвора. Няма кой да върти и частен бизнес, да ходи да им ремонтира къщите и покъщнината и пр. Няма хора с умения. Затова Обамата сега го е измислил- задължително ще праща черни от бедните в белите квартали, плащайки с пари на държавата къщите им, защото като не живеели сред бели, а само сред себеподобни, черните живеели в голяма цигания. Няма значение, че те самите правят циганията. Това са социални политики. Вместо да им се постави ребром въпросът, че ако не работят, няма да ядат, държавата се чуди откъде да изстиска още фондове, за да поощрява мързелът на едно малцинство. В България поне държавата не отделя кой знае какви пари за циганите, но ако слушат разни педали, може да направят като в САЩ по времето на Обама.

 60. 62 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  [quote#60:"asbroad"] Либерал сатаваш когато си видял и изживял нечовечността на хора, които нямат никакви скруполи да дехуманизират по-онеправданите от тях[/quote]

  Имай предвид, че тези "нечовечни" хора хранят "онеправданите". С труда си.

 61. 63 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  [quote#60:"asbroad"] Либерал сатаваш когато си видял и изживял нечовечността на хора,[/quote]


  Либерал ставаш и като станеш обратен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK