Кой е новият омбудсман на Полша

Адам Боднар

© Twitter

Адам БоднарПреди по-малко от седмица, дни преди Народното събрание да избере Мая Манолова за обществен защитник, полският парламент също избра своя нов омбудсман – Адам Боднар. В социалните мрежи се появиха сравнения между двамата новоизбрани колеги, които ще изпълняват една и съща длъжност, като полската кандидатура беше поставена на фона на българския избор.


Запознахме се с биографията на новия омбудсман на Полша и процедурата на неговото избиране.


Адам Боднар е юрист с дългогодишна практика, който по време на парламентарния дебат преди вота за избора му беше определен като човек, който "вече се бори за свободите и правата на гражданите" и "който не е говорител нито на правителството, нито на опозицията" от депутата Роберт Мациажек.
Дипломира се през 1999 г., след като завършва юридическия факултет на Варшавския университет, след което става доктор по сравнително конституционно право в Централноевропейския университет в Будапеща.


Боднар е заместник-председател на Хелзинкската фондация за правата на човека от 2010 г.


През годините на дейността му във Фондацията, практиката му включва над 100 прецедентни случаи, чрез които той търси системна промяна в защитата на човешките права в Полша. Голяма част от случаите касаят свободата на словото. Най-големият му успех е спечелено дело за правото на съжителство на еднополовите двойки. Негова заслуга е практиката да се представят партньорски доклади от полския неправителствен сектор до Европейския съд на правата на човека и Полския конституционен съд.


В същото време Боднар става асистент в катедрата по правата на човека в Варшавския университет и е гостуващ преподавател на Централноевропейския университет в Будапеща.


От 2008 г. е един от експертите Агенцията на Европейския съюз за основните права.


По същото време той е консултирал полското правителство в областта на правата на човека и става член на съвета на Европейския институт за равенство на половете. Освен това е член на борда на директорите на Доброволния фонд на ООН за жертвите на изтезания.


Боднар е автор на публикации и коментари по темите за защитата на основните човешки права, писал е върху юриспруденцията на Европейския съд по правата на човека, Съда на ЕС, европейското гражданство и ролята на неправителствения сектор в защитата на обществения интерес и свободата на словото.


Боднар се състезаваше с кандидатурата на консервативната партия в опозиция "Закон и справедливост". Мнозина го обвиниха, че има твърде леви виждания. Критиките срещу него бяха провокирани, след негово интервю, в което Боднар изрази подкрепа за легализацията на гей браковете и правото на хомосексуалните двойки да осиновяват деца.


Другият кандидат за омбудсман на партията "Закон и справедливост" беше дисидентът от епохата на комунизма Зофия Ромажевска – активен член на движението "Солидарност" от самото му създаване, която, укривайки се от комунистическия режим, става основател и на нелегалното радио "Солидарност", съществувало до падането на комунистическия режим.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK