Битката за Европа ще бъде решена в Берлин

Германският финансов министър Волфганг Шойбле разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на среща на министрите на финансите на държавите в еврозоната.

© Associated Press

Германският финансов министър Волфганг Шойбле разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на среща на министрите на финансите на държавите в еврозоната.Битката за Европа ще бъде изгубена или спечелена в Германия. Напоследък имаше дни, през които изглеждаше, че тя по-скоро ще бъде изгубена. Все пак дълбоко вкорененото посвещение на Германия на европейската интеграция, базирана върху върховенството на закона, не бива да бъде подценявана.


Ако Европейският съюз се разпадне, провалът ще се дължи на национализма и нежеланието на Франция, Великобритания и Холандия да отстъпят повече правомощия на Брюксел, но не и на настояването за финансова дисциплина и спазване на правилата от страна на Германия.


"Ако еврото се провали, тогава и Европа ще се провали", неведнъж германският канцлер Ангела Меркел е предупреждавала Бундестага.
Равносметката след преговорите на лидерите на еврозоната за гръцкото споразумение, продължили цяла нощ и приключили с договаряне на строги и според мнозина твърде тежки условия, беше усетена в цяла Европа и най-вече в Германия.


Това беше вторият път в рамките на няколко седмици, през който европейските лидери влязоха в спор относно фундаментални проблеми, изглеждащи неразрешими – вторият проблем беше срещата на върха, на която трябваше да се намери решение на имигрантската криза.


Тези теми доведоха до тежка главоблъсканица в Берлин – как да се подсилят европейските институции, за да се осигури и бъдещето на общата валута. Подобен дебат обаче в никоя друга европейска столица не се проведе.


"Ако обиколиш европейските държави, няма да намериш много хора, които размишляват върху бъдещето на Европа толкова усърдно, колкото в Германия", коментира високопоставен представител на правителството в Берлин.


Вероятно заради историята си от Втората световна война Германия е по-отворена от другите европейски нации към това да предлага убежище на бягащи от война и в момента приема най-големите квоти имигранти.


Освен това Меркел далеч не беше измежду най-строгите кредитори в дебата за Гърция на фона на Финландия, Холандия, Латвия, Литва и Словакия и в настояването за строги условия за бъдещата помощ за Атина.


В същото време обаче Германия поема най-голяма част от вината и заради миналото си, а референциите към "нацистка тирания" са нерядко срещани. Ответната реакция достигна своята кулминация, когато германският финансов министър Волфганг Шойбле наруши табуто и предложи Гърция да излезе от еврозоната поне временно, ако не може да изпълни условията на партньорите си.


След десетилетни опити да бъде ненатрапчив екипен играч в Европа или поне партньор в интеграцията в рамките на френско-германския тандем, Берлин беше определен като негостоприемен соло лидер заради поведението си по време на финансовата криза в еврозоната.


Тази допълнителна отговорност върху Берлин се дължи по-скоро на слабостта на Франция и на равнодушието на Великобритания, отколкото на огромните амбиции на канцлерството.


Кейнсианските икономисти критикуват Германия заради огромния ѝ износ и пестеливостта ѝ.  В същото време южноевропейските държави от своя страна ненавиждат строгите ѝ икономически съкращения. Американците, британците и французите осъждат отказа на Берлин да инвестира в това да стане военна сила, а Париж не е доволен от съпротивлението на канцлерството да плати повече за идеята за "повече Европа".


Неспирната вълна от критики към Берлин повдигна много въпроси. Не е изненада, че те са свързани най-вече с това как да се осигури спазването на фискалните права и икономическите политики, отколкото с това как да се разпределят богатството и рискът между по-богатите и по-бедните региони на еврозоната.


Независимият орган от икономически независими съветници на правителството представи дълъг доклад, в който предложи механизми за "подреден" фалит на държавите във валутния съюз, които да водят до излизане от еврозоната "в краен случай".


Съветниците освен това призовават за добавяне на кауза, забраняваща спасителни програми в европейските договори, която да изключи всяка възможност за трансфер на задължения от една държава в друга. Експертите също така отричат идеята за създаване на общ бюджет на еврозоната или общи схеми за гаранции срещу безработица.


"В един валутен съюз основните правила трябва да бъдат спазвани и затова излизането на членове от него не трябва да бъде табу – иначе партньорите лесно ще започнат да се рекетират едни други", заявява един от членовете на съвета - Ларс Фелд, пред репортери.


Германия обаче може да се похвали с доста по-креативни идеи, дори и в бастиони на фискалната дисциплина като финансовото министерство в Берлин. Министър Волфганг Шойбле, на когото не му стана приятно да бъде нарочен като мъжа, който иска да разкара Гърция от еврозоната, заяви пред медиите, че би могъл да приеме създаването на позиция на финансов министър на валутния съюз, който да работи под контрола на парламент на еврозоната със свой собствен бюджет.


Тези идеи са добре познати и на Франция, която иска по-силно единно икономическо управление за 19-те държави от валутния съюз, общ парламент и фискален буфер, който да подкрепя държавите, попаднали в затруднения.


Освен това министерството на Шойбле отрече твърденията на германските медии, че министърът иска да раздели еврокомисията от правомощията ѝ да регулира конкуренцията и единния пазар. Неговото желание е да има отговорен орган, който не е податлив на политическо влияние при прилагането на бюджетните правила в ЕС. Според мнозина тази претенция на Германия се дължи на факта, че председателят на ЕК и неговият заместник по икономическите въпроси Пиер Московиси са твърде благосклонни спрямо Гърция и Франция.


От Берлин също подкрепиха идеята за специален парламент за еврозоната, който да направи решенията ѝ по-демократични – все още неясно дали в подформат на Европейския парламент или хибрид между европейско законодателство и членове на националните парламенти.


През това време, типично в неин стил, Ангела Меркел наблюдава окуражаващо дебата, без да показва преференциите си. Те вероятно ще станат ясни през октомври, когато европейските лидери ще се срещнат, за да дискутират доклад на Жан-Клод Юнкер и ръководителите на другите европейски институции за засилването на управлението в еврозоната.

Оригиналният текст на анализа е публикуван на уебстраницата на Reuters

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Де сопа, де! Няма да разтуряте съюза, хей!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 495 Весело

  Който плаща, той поръчва музиката.
  Пак добре ако е Рамщайн а не маршове.

  Попътен вятър в главите!
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Германия не беше строг кредитор, защото парите на цялата ЕС, отпуснати за покриването на дълговете на Гърция, ще отидат в Германия и по-малко във Франция.
  Целият цирк с Гърция беше как несъбираемите вземания на частни германски фирми и правителство от Гърция да се прехвърлят на целия Европейски съюз.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Т.е. всички имат идеи как да бъдат похарчени парите на германците.
  И им се сърдят, че не приемат тези идеи безусловно.

 5. 5 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "От Берлин също подкрепиха идеята за специален парламент за еврозоната"

  Втори парламент?
  Разделяне на Европа на две скорости?
  Това може да докара нови центробежни сили в ЕС.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Уважаеми европейци, има и по-важни неща от печалбата и комисионните! Европа трябва да помисли за запазване на автохтонното си население, ама се опасявам, че е малко късно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 871 Неутрално

  ЕС няма да се разпадне. Бизнесът има огромен интерес от нго, а както знаем много добре, който плаща той поръчва музиката. "Евроскептичните" леви и десни партии, субсидирани от Кремъл само засилват интеграцията ни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Велика нация са германците!

 9. 9 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  ...че Германия е важна..важна е... но всичко се крепи на Злия Чичо Сам...и Североатлантическия съюз...Европа е обречена да е Обединена и да е в близки съюзнически отношения със САЩ...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3732 Любопитно

  Как стана така че съдбата на ЕС се решава в Германия?!
  Има ли това връзка с германския характер и национални черти?
  Защо съдбата на Европа се върти все около Германия?

  klimentm
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Европа зависи от волята на САЩ и Германия диша колкото щатите позволяват.Германия мина границите и САЩ се осъзнаха.Германия ще бъде притисната от Франция,ВБ и новия голям играч Полша.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Германия е най-големия печеливш от еврото.
  в общ пазар - най-големия печели, неговите фирми, банки, търговски вериги стават доминиращи.

  По всички правила на политиката, където лицемерието е на основен инструмент, Германия трябва да казва обратното - че е голям страдалец, и че дава пари на останалите, ...

  И това и Германия прави - жали колко страда от общия европейски пазар, от които напълна джоба добре.

 14. 14 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#12:"EREBUS"]Европа зависи от волята на САЩ и Германия диша колкото щатите позволяват.[/quote]

  Германия и Япония са двата случая на васали, на които САЩ е позволила да са богати.
  И двете страни за загубили воина с/у САЩ, и 70 години след нея още има воени бази на САЩ в тези страни.

  Затова е много важно за САЩ да демоизират Русия, и частично Китай - това и помага да държат двете странни в същото състояние, в което се намират след ВВ2.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":

  защото са много, умни и работливи. Made in Germany звучи по-добре от Made in Greece. И дори след като САЩ и СССР изнасят немски учени (САЩ / НАСА правят космически ракети с фон Браун, който е бил нацист), те пак се оправят. Бива ги като инженери и само са нужни пари за производство. А пък пестеливи са, защото са преживяли хиперинфлация и повече не искат. Така с трупане на пари и добър износ Германия отново е хегемон. Неслучайно Франция е била срещу обединението на Германия през 1989-та, защото се страхува от толкова голяма обединена Германия. Франция също е била срещу обединена европейска армия, която включва и западна Германия, да се създаде през 50-те години.
  Не трябва да се забравя : Между 1945 и 1991 Германия е окупирана, от 4 държави (СССР, Франция, Великобритания и САЩ) и едва през 1991-ва окупаторките се отказват от окупационния режим. До 1991-ва окупаторките наглеждат двете Германии. До 1951-ва в западната част са си имали Тройка, която е определяла какво се случва и са седяли над германското правителство.

 16. 16 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#11:"klimentm"]Има ли това връзка с германския характер и национални черти?
  Защо съдбата на Европа се върти все около Германия?[/quote]

  Изключително наивни въпроси.

  Но все пак да отговорим - защото Германия е най-голямата страна в ЕС. Заедно с Австрия и германо-говорящите в Швейцария са близо 100 милионна.

 17. 17 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#15:"alabalko"]защото са много, умни и работливи. [/quote]


  Това е добро

  Митът за работливите германци
  Работат , разбираш ли по 10-11 часа на ден, че и продуктивни

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3732 Любопитно

  До коментар [#14] от "ЕвразиецЪТ":

  Ако това което казваш е истина защо САЩ не "назначи " Англия за водеща страна в Европа. Такава картинка е по смислена и логична.

  klimentm
 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ≪Ако Европейският съюз се разпадне, .... ≫

  Хммм! Доживях да видя как съвсем сериозно се обсъжда въпрос, при който съвсем сериозно се допуска възможността ЕС да се разпадне, частично или изцяло, на съставните си части. И то в ТОЗИ форум, в който неолибералите съставят поне 70, 80 или дори 90% от общия състав на форума.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#16] от "ЕвразиецЪТ":

  Ако броят на населението беше доминиращ фактор в политиката и икономиката, не мислиш ли че би имало по различна картина на света?!

  klimentm
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 871 Неутрално

  [quote#12:"EREBUS"]Европа зависи от волята на САЩ и Германия диша колкото щатите позволяват.Германия мина границите и САЩ се осъзнаха.Германия ще бъде притисната от Франция,ВБ и новия голям играч Полша.[/quote]

  Всичко от казаното е пълна глупост и няма нищо общо с действителността.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 871 Неутрално

  [quote#11:"klimentm"]Как стана така че съдбата на ЕС се решава в Германия?!
  Има ли това връзка с германския характер и национални черти?
  Защо съдбата на Европа се върти все около Германия?[/quote]

  Защото е най-мощната икономика в Европа. И е с третия по големина експорт в света, почти колкото този на САЩ. А икономиката движи света.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Поздравления за екипа на "Дневник" за препечатката на много добрата коментарна статия на Пол Тейлът.Първокласен анализ от много опитния и широко скроен журналист, на проблемите пред ЕС и историческата мисия на Германия, в сегашния политически контекст. Препоръчвам на всеки любознателен десетките му материали за "Reuters". Всички от най-висока класа!

 24. 24 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#18:"klimentm"]Ако това което казваш е истина защо САЩ не "назначи " Англия за водеща страна в Европа. [/quote]

  Англия не е в центъра на Европа, а в периферията.
  Самата Англия иска да е уникална, а не да води Европа като лидер
  Не е толкова мощна като Германия.
  И не е загубила война, че да може да се командва като Германия.

 25. 25 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#20:"klimentm"]Ако броят на населението беше доминиращ фактор в политиката и икономиката, не мислиш ли че би имало по различна картина на света?![/quote]

  Освен населението има значение и нивото на общественото развитие.
  Когато нивото е горе долу еднакво, както в ЕС, важно става количеството.

 26. 26 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Пол Тейлър. Извинявам се за неволната грешка!

 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "Cherrie Герберите-първи фенове на ДПС": ≪Втори парламент? Разделяне на Европа на две скорости? Това може да докара нови центробежни сили в ЕС≫.

  Cherrie, Европа (държавите на ЕС) на практика отдавна вече не се движи (движат) с еднаква скорост. А и той, ЕС, по своята структура и по принципите, върху които е изграден, няма как да осигури равномерно (с еднаква скорост) развитие на всички държави в него. Махнете си розовите очила и вижте нещата такива, каквито те наистина са, а не такива, каквито на вас ви се иска да бъдат или като каквито ни ги казват идиолозите, политиците и медиите.

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 911 Весело

  Както е казал Бисмарк:
  "Под Европа, разбирам Германия.
  А под Германия, разбирам Европа"...

 29. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЕвразиецЪТ":

  не, не работят по 10-11 часа на ден. Да си работлив не означава да отчиташ работно време...иначе гърците щяха да са най-работливите в Европа, защото изработват най-много часове. Другаде е истината - година след година германците гонят повишаване на производителността с единствената цел при неспадащи или покачващи се заплати да намаляват или да държат под контрол цената на продукцията. Неслучайно сега подскачат френските фермери, защото те въобще не се грижат за разходите си и продукцията им е твърде скъпа..
  С други думи как в Германия и България при една и съща изкупна цена на прясното мляко българските производители мизеруват, а немските живеят по-добре, в държава с по-голям стандарт. За справка, 1,5% прясно мляко (не-ухт) струва 1лв в Германия, а 3,5% е 1,08лв. Изкупната цена е около 33 цента - 63-65стотинки.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 411 Любопитно

  До коментар [#14] от "ЕвразиецЪТ"
  Добре бе Евразиецо!
  За Германия и Япония съм съгласен, но към тях да добавим и Италия и Южна Корея.... все страни победени от САЩ и в тях разположени американски войски. И всички тези страни бяха и са богати!
  От друга страна имаме редица страни (Румъния България, Унгария, Северна Корея.......) също победени във ВСВ, но в тях разположени войски на СССР. И всички страни от втората група все бяха бедни(някой още са)!
  И тук следва логически простичкия въпрос:
  Защо е така?
  Заслужава си да се замисли човек сериозно над този въпрос!

 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#7] от "EU defender":

  да но идва момент дето никой не харесва поръчаната музика и ...сменява и музиканти и меценати

  гошо
 33. 33 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#24:"ЕвразиецЪТ"]И не е загубила война, че да може да се командва като Германия.[/quote]
  Гледам, че си пуснал няколко коментара показващи познания, но аз лично никак не мога да си обясня, как САЩ успява да командва държави като Германия, Франция и Италия ?!? Все пак това са си от Великите сили, а и са голяма хапка. За мини държавици като България ми е понятно, но за ония ми е голямото чудене.

 34. 34 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#31:"kalcho_krivija"]И тук следва логически простичкия въпрос:
  Защо е така?[/quote]
  За кое има да се замисляш сериозно ?!? Просто е и го знаят и децата . Експеримента комунизъм, особено в насилствен вариант се оказа една много неуспешна система. Може би ключа е в това, че бе наложено насила(насила хубост не става), защото в момента скандинавските народи си имат една социалистическа система, но постигната със съгласие и постепенно.

  [quote#9:"adam1966"]Европа е обречена да е Обединена и да е в близки съюзнически отношения със САЩ...[/quote]
  Европа е била много по-велика и просперираща и преди този "съюз". По-скоро приемам такъв съюз със зависимост от военни бази, като обречен.

 35. 35 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  и защо това да е по-важно? Аз искам да живея по-добре, а не ми пука дали съседа ми е индиец.

 36. 36 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#35] от "ungeheuer":

  Така, така, и демонът, който изнасили и уби англичанката в с. Маломир също е живял на една улица с нея.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 37. 37 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Натискай мама Меркел, без тебе сме загубени! На ЕС му трябва желязна дисциплина.

 38. 38 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 517 Неутрално

  В тактически план може да се клати лодката,
  Но в дългосрочен и стратегически работата е бетон.

 39. 39 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 411 Любопитно

  До коментар [#34] от "jovanoty":

  "Експеримента комунизъм, особено в насилствен вариант"

  Моля, посочете пример за комунизъм в ненасилствен вариант!

 40. 40 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#11:"klimentm"]Как стана така че съдбата на ЕС се решава в Германия?! [/quote]
  1. 27% от БВП на ЕС!
  Достатъчна причина ли е?
  2. Хилядолетен опит в управляване на федерална структура.
  Сега трябва да е достатъчно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK