Спешната нужда от повече квалифицирани имигранти раздели германското правителство

"Трябва да се научим да дискутираме темата за имиграцията", заяви Ангела Меркел пред привърженици на партията си.

© Associated Press

"Трябва да се научим да дискутираме темата за имиграцията", заяви Ангела Меркел пред привърженици на партията си.Германия очаква безпрецедентен приток на имигранти, който според експертите е единствената панацея за държава със застаряваща работна сила и трайно спадащи нива на раждаемост. Въпреки това дебатът за новата имиграционна политика на страната раздели управляващата коалиция.


Коментарите на канцлера Ангела Меркел за имиграцията, тема, която се очертава най-важна за германските гласоподаватели, изненадаха мнозина, коментира DPA:


"След Съединените щати, Германия в момента е втората най-популярна страна измежду имигрантите. Християндемократическият съюз (CDU) понякога опитва да избягва темата, но трябва да се научим да я обсъждаме".
Изказването провокира анализаторите да очакват, че в крайна сметка правителството ще се заеме с горещо разисквания нов закон за имиграцията, срещу който се обявяват голяма част от хардлайнерите в Християндемократическия съюз.


По-умерените последователи на CDU, включително, според слухове, и самата Меркел, смятат, че ново законодателство е необходимо, за да опрости настоящото правно положение и за да направи Германия по-привлекателна за квалифицираните работници.


Трети пък смятат, че дебатът около привличането на повече имигранти в Германия в момент, когато се очаква около 450 000 души да се кандидатират за бежански статус през 2015 г., ще отчужди все по-антиимигрантски настроения електорат.


Властите в Германия прибегнаха до създаването на палаткови градове, в които да бъдат настанявани новопристигналите бежанци. Държавите, от които идват, включват Сирия, Афганистан, Ирак, Косово и Сърбия. В същото време насилието срещу имигранти от страна на крайнодесни формации се случва ежеседмично. 202 са инцидентите само за първата половина на 2015 г.


Някои политици призовават за нови правила, които да помогнат за ускоряване на депортирането на имигрантите, които имат минимален шанс да получат убежище – например онези, които идват от държавите на Балканите. Според Западна Европа тези страни са смятани за безопасни – там хората не са застрашени от политическо преследване или война.


Дебатът относно новата имиграционна политика предизвика вътрешно разделение между CDU на Меркел и малкият ѝ партньор от Бавария Християнсоциалистическия съюз (CSU), чиито лидер Хорст Зеехофер заяви категорично по-рано тази седмица, че няма да подкрепи законодателство, което ще окуражи дори повече имигранти да пристигат в Германия.


Коалиционните партньори в Социалдемократическата партия (SPD) в същото време подкрепят изясняването на правилата за имиграцията, които според мнозина са прекалено сложни, противоречиви и не допринасят за привличането на квалифицирани работници.


От парламентарната група на социалистите предложиха използването на точкова система, чрез която имигрантите ще бъдат оценявани според различни фактори, свързани със способността им да отговорят на изискванията на трудовия пазар.


Критериите биха включвали образователни и професионални квалификации, както и езикови умения, възраст и предходен опит в професии, при които има недостиг на кадри на германския трудов пазар.


Ръководителят на германската Камара на индустрията и търговията Ахим Деркс наскоро призова на младите имигранти да бъдат давани двугодишни работни визи.


"Тези, които протестират срещу имиграцията, застрашават собствените си пенсии", предупреди Деркс.


Опозицията в лицето на Зелената партия иска децата, които се раждат в Германия, да получават гражданство, като процесът за натурализация бъде опростен. Радикално левите Die Linke, от своя страна, отхвърлят въвеждането на точкова система.


Държавната статистика на Германия, представена тази седмица, показа, че около една пета от германското население (20.3%) има имигрантски произход през 2014 г. – почти три процента повече, отколкото през миналата година.


Развитие по политическото решение обаче не се очаква преди декември, тази година, когато се провежда конгресът на Християндемократическата партия на Меркел. 

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Младите германци бягат в Америка. Време беше да се замислят.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Тези от алчност могат да затрият нацията си.
  Какво по-хубаво за една икономика от раб. ръка по-евтина с 80% и съвсем близо до раб. място, направо в Германия.....
  Тъкмо ще си поосвежите арийските гени.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Докато отношението на германците към всички чужденци е подчертано враждебно, нито един квалифициран работник - чужденец няма да остане там.

  #KOЙ номинира бокова!
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  "...Какво по-хубаво за една икономика от раб. ръка по-евтина с 80% и съвсем близо до раб. място, направо в Германия....."

  2050 г. Немски полицаи спират автомобил за превишена скорост и единият вика на другия:
  -Мехмед,Мехмед, ела да видиш какво странно име - Мюлер...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В такъв случай до 2 години очаквам масово преселение на коренното германско население към България. И без това на коренните германци им харесват морето ни, харесва им , че с германските пенсии и заплати в България може да се живее повече от добре, че няма лица от женски пол с бурки и с никаби в България и че външния вид на много хора от българското население е като на германците- естествени блондини. България само трябва да заяви , че няма да приема повече бежанци и имигранти, за да се отвори естествена пролука за германците.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Ох, като си помисля от Сирия, Афганистан, Забутан и Изосталандия какви висококвалифицирани кадри могат да им кацнат, завист ме обзема! Най-малко с по две висши образования с детонатор и с по три западни езика в тротилов еквивалент, за сметка на което се множат като гризачи. Ако тия народи бяха в състояние да въздигат държави, щяха да го направят за собствените си. Вместо да стимулират раждаемост у качественото население, се чудят откъде да внасят бокл... пардон, висококвалифицирани кадри. Щото е по-евтино. На първо време.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако част от коренното германско население се пренесе в България, вместо у нас да идват руски бивши кагебисти и настоящи ветерани от руските завоевателни войни от 1991 г. до сега, предвиждам не само живот в българските села, но и реално постигане на енергийна ефективност на сградите в България. Коренният германец много бързо ще намери как да заобиколи чез, мез и т.н.- бодва си тръбата за геотермална енергия, залага още на ниво архитектурен проект соларните панели на покрива на бъдещият си дом в България, а нашите политици ще бъдат принудени да се съобразяват с тези реалности, защото германците са ЕС граждани и без това България е длъжна да постигне истинска енергийна ефективност на сградите. Освен това - България е на едно от 1вите места в ЕС по подпочвени води...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "wiligri":Ключовата дума е "работници"- т.е. на германският пазар не се търсят висококвалифицирани специалисти, а квалифицирани работници...Българите няма как да се пласират, защото на един имигрант се плаща до 80% от обявеното трудово възнаграждение за ЕС граждани, а българите сме ЕС граждани.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Разстроено

  Евтиното винаги излиза скъпо, майне дамен унд херен.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#6] от "wiligri":

  Поне се опитват да отсеят плявата по някакъв начин, но ако България също каже че иска само висококвалифицирани имигранти ще бъде обвинена моментално в расизъм.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#7] от "logika":

  Не виждам как ще дойде тук някой германец при българските заплати.Всъщност знам за един подобен случай-в училището,в което преподава жена ми е дошла по някаква немска програма,една българка омъжена за немец и имаща немско гражданство.Заплатата й е 3000 евро при средна заплата за българските учители в училището 300 евро.Като освен това получава и българска заплата от училището.Няма как да е 11 пъти по-добър преподавател от другите учители в тази езикова гимназия,в която подборът на учители е по много сериозни критерии.

 12. 12 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#8] от "logika":
  Не отричам, че имам предразсъдъци, но някои народи и етноси и в масовото съзнание не се рисуват като работници. Стереотипите, при всичките им недостатъци, не се формират на празно място. Дано греша, но спестените днес 20 % от трудово възнаграждение, ще бъдат платени с лихва в бъдеще. Не е все едно дали се опитваш да интегрираш 2 или 200 човека, а очакват близо половин милион.

 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#8] от "logika":

  Плаща се за колкото се спазариш.... в НРБ и ГДР имаше таблици...

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#7] от "logika":

  Биологичният германец се заселва в Испания и най - вече Майорка, на която има също толкова българи.

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"wiligri"]Дано греша, но спестените днес 20 % от трудово възнаграждение, ще бъдат платени с лихва в бъдеще. [/quote]Именно- германците искат само меда на имигрантите извън ЕС - т.е. заплати до 80% от тези за ЕС граждани, но не са съгласни да търпят негативите- навлизането и търпимостта към неевропейски начин на живот и традиции, които не са характерни за европейското население; източване на социалната и здравната им система от полигамните азиатски и африкански бракове и други такива благини... За това си мисля, че много хора от коренното германски население много бързо ще осъзнаят предимствата на българската територия, климат и бизнес възможности...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "...държава със застаряваща работна сила и трайно спадащи нива на раждаемост. "
  =============
  Това е горчивата истина и за Германия и за останалите европейски страни. Нация, която не ражда деца няма бъдеще. И никакви имигранти не могат да бъдат решение на този проблем.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"Ф.Нинов"]Плаща се за колкото се спазариш.... [/quote] Но НИКОГА заплащането на нелегален имигрант не може да достигне минималното заплащане за ЕС граждани. Така, че- някой трябва да обясни на нашите български граждани от небългарски етнически произход, че не трябва да се приравняват на нелегалните мигранти в Германия именно защото са ЕС граждани и имат ПРАВА,които са много по-големи от тези на нелегалните мигранти.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#15:"logika"]За това си мисля, че много хора от коренното германски население много бързо ще осъзнаят предимствата на българската територия, климат и бизнес възможности... [/quote]
  Преполагам се шегуваш. Все пак не е смешно, а тъжно...

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#17] от "logika":

  Ако в България офертата е по-изгодна, никой няма да я напусне.

 20. 20 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Абе, каква нужда от емигранти?За последните 10 г мине, не мине все такива лъжливи статии, че имало нужда от чужди работници... То няма работа за източно германците, чужденците в страната и немците от малките градчета, а се пишат доклади, че се нямало достатъчно работници. Меркелова тактика. Половината работни места са на 450 евро джоб, цайтарбайт,самонает или половин работен ден. Има инженери и компютърни специалисти с години безработни, кандидатстват за различни работи и все откази получават. А в Германия 2004 и 2007 имаше 7 години стоп на работния пазар и нужда от разрешителни за българи поляци,чехи,литовци, унгарци, ести, румънци, словаци, словаци. 7 години стоп за нормално намиране на работа, че нямало работа за всички, за да не се натовари пазара с милионите поляци. А сега търсели квалифицирани. Лицемерие.Цялата работа е лъжа и лицемерие. Над 9 милиона са безработните в Германия. В официалната статистика към 6 млн, но данните са разхубавени, не са включени много безработни групи в обучения. 20% от немците са застрашени от бедност и живеят под стандарта на нормален живот по докладите 2014 за бедността в ЕС. 20% са просто бедни и допълват с помощи, за да връзват 2та края.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#2:"hope"]Тези от алчност могат да затрият нацията си.
  Какво по-хубаво за една икономика от раб. ръка по-евтина с 80% и съвсем близо до раб. място, направо в Германия.....
  Тъкмо ще си поосвежите арийските гени.[/quote]
  Германия разчита на свеж добив на човешки ресурси от колониите - факт ! Така икономиката върви напред и на горе . Богатите стават още по-богати защото се повишават приходите на монополите и търговските картели !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  [quote#10:"vinetu"]Поне се опитват да отсеят плявата по някакъв начин, но ако България също каже че иска само висококвалифицирани имигранти ще бъде обвинена моментално в расизъм.[/quote]
  Ми точно заради това, когато се определи квота, трябва веднага да подадем ръка на квалифицираните, да ги доведем тук и да си попълним квотата, а неквалифицираните да ги пращаме в квотите на останалите държави. Обаче трябва политик с визия, а тукашните са свикнали само да плашат електората та не храня особена надежда. За справка, миналата година точно немското правителство прие 5 000 лекари и инженери със семействата им, направо от бежанските лагери в Турция. Ха се сетете кои бежанци останаха да минават българската граница нелегално...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "gost22":

  Ха сети се как лекари лекуват с лош немски и колко грешки стават и страшни недоразумения.Такива лекари със съмнителни дипломи и лоши познания по чужд език, немски - МЕРСИ. Не може да се разбереш каква болест имаш 1 час и ти изписват неподходящи германски лекарства за несъществуващи болести или грешни, защото не са учили в Германия и не познават медицинската обстановка и медицински термини. Има доста потърпевши пациенти, става страшно .

 24. 24 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Интелигентните германци масово емигрират в САЩ, нормално е да им липсват кадри.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  [quote#23:"wie"]Ха сети се как лекари лекуват с лош немски и колко грешки стават и страшни недоразумения.[/quote]
  Ха се сети, че тези лекари ще научат немски и после повечето ще останат, а ти след време ще ходиш там да те лекуват. Един език има да научат, ама то го научават всичките емигранти, та не е кой знае какво.
  И я виж кой е румънският министър на здравеопазването (онзи, дето като му поискаха оставката и румънците щяха да съборят правителството), как им оправи системата с линейките и от къде е (жокер: не е румънец).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#25] от "gost22":
  До коментар [#23] от "wie":

  Сирийските "лекари" си знаят немски.
  В тез 5 хил. души бяха включени бежанци тясно свързани с Германия, имащи интересни професии и житейски път.
  Тва е все едно един ден в България да се сговяса ситуацията и да дадат убежище във ФРГ на д-р Чирков, на Росен Плевнелиев и Сакскобурготски.....

 27. 27 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#25] от "gost22":

  Ще научат 10% от тях, а другите след грешки и масови оплаквания няма да им се продължат договорите. Този филм върви в Германия над 20 г. Немският език е труден, има примерно много падежи, много делими представки, които сменят значение на глогол в обратна посока и лекар на 40г от чужбина, тръгнал да го учи по- скоро не го научава, прави грешки и пациента не разбира, ухо или крак ще му лекуват. Диагностицират грешни болести, грешни медикаменти. Опасно е с полуграмотни лекари от чужбина и затова постоянно се търсят.Не защото няма, а защото тези, които идват не стават. На колко лекари от България и Полша така не им продължиха договорите, защото не ги разбират пациентите и също правят грешки с леченията.А и самите пациенти като видят лекар с по- странно име си знаят да не си вземат час и търсят начини за час при лекар с немска диплома. Има голяма разлика между лекар с западна диплома или Ганчо с купена от Варна, София диплома или съмнителната диплома на Ахмед от Алепо. Не са сравними с Западните.Българите и чужденците взели медицинска диплома в Германия са едно, но прищълците с чужди неравни дипломи и знания друго.

 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Ключовата дума тук е "квалифицирани", а не какви да е имигранти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  "Тези, които протестират срещу имиграцията, застрашават собствените си пенсии", предупреди Деркс."

  Така е. И не само. В немските заводи и фабрики 90 % от заетите са чужденци. Германци са само служителите в администрацията. Без чужденците, немската икономика ще рухне. Това са реалните факти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "Jessika":

  Ще рухне, но друг път. Това е повърхностно мнение, без дълбочина.Германия има достатъчно работно население, без работа, което може всеки момент да се назначи и не е хартц 4. Няма нужда от чужденците отдавна, от 1990 г, много немци получават откази за тези работни места във фабриките и се вземат целно чужденци, които не си знаят правата и може лесно да ги манипулираш и да не им плащаш.Как бачка един немец и как бачка един италианец,грък, португалец, които гледат все да са на телефона или в тоалетната? Как Белгия и Франция са с по-високо минимално заплащне и по фабриките им не са 90% чужденци, а дори им пращат немски командировани работници от немски фабрики, че са евтини или цайтарбайт. Франция и Белгия вече са обвинили Германия за нелоялна конкуренция заради млякото и месокомбинатите, месото, зеленчуци, плодове.Миналата седмица френски селяни блокираха немската граница. Икономиката в Германия няма да рухне, просто заплатите нагоре ще се свият и ще се намалят милионните бонуси в управителните и надзорните съвети, а заплатите надолу ще се увеличат и ще вземат пак да назначават немци.

 31. 31 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Тази статистика за популярността на страните за потенциалните имигранти е малко как да кажа изкривена. Не че Германия не е хубава страна, но май конкретния случай засяга достъпността и възможността да се заселиш в дадена страна. Един човек с пари и добро образование би избрал Австралия, Нова Зеландия, Канада, Люксембург, Австрия, Швейцария.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нали са им безплатни /предимно дълбоко провинциалните/ висши училища, колко младежи заминаха.... направо трагедия.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "След Съединените щати, Германия в момента е втората най-популярна страна измежду имигрантите."
  .............
  то всъщност на много хора не е ясно, какво се случи след 2 СВ, по неже бяха капсулирани в ампулата на СССР.
  Хм, няй-блестящите социололози, социал-психолиози, от еврейски пороизход, но в Германия обучени и израснали, родени така да се каже, се върнаха 19945-48 г да поляризират общестото. Хм, какво означава това? Чисто и просто американците си задават въпроса, заЩо немците се бият докрай, а американците до началото! И пускта спецове всред населението,търсят слабото място на обществото, заЩо е солидарно? Е, създадоха пост-аммериканско разбиране за Света и в Европа!И

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Вие вземете квалифицираните,а на нас оставете неграмотните.И какво да ги правим ние.

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#27:"wie"]Ще научат 10% от тях, а другите след грешки и масови оплаквания няма да им се продължат договорите. Този филм върви в Германия над 20 г.[/quote]
  Е, щом филма все още се гледа, значи тези 10% от всяка реколта си струват пресяването.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK