Две джамии в Скопие са били клетка на "Ислямска държава" и са провеждали военни обучения, смята македонската полиция (видео)

Изглед на минарета в Скопие, Македония (архивна снимка)

© Associated Press

Изглед на минарета в Скопие, Македония (архивна снимка)Имамът на джамия в Скопие  Реджеп Мамиши е бил в центъра на македонска клетка на "Ислямска държава", пишат македонските медии, позовавайки се на полицейски източници, след като в голяма част от страна протече мащабна полицейска акция.


Още 34-ма приближени до него души са заподозрени във връзки с радикалната ислямска организация. Деветима вече са арестувани, а останалите се издирват. По-голямата част от арестуваните скоро са се върнали от Сирия, а двайсет души от останалите все още са на бойното поле.


Полицейската акция е започнала в 03:30 часа тази нощ. Извършени са 28 претърсвания в 21 дома, включително и в едно интернет кафе и джамия.
Полицията проверява и две неправителствени организации - "Искра на милостта" и "Ислямска младина".


Според местните източници, арестуваните са на възраст от 19 до 49 г. По време на акцията са иззети 38 компютри, 18 лаптопи, 18 таблети и 199 телефона.


Открит е газов пистолет и известна сума пари.


Има подозрения, че в скопската джамия Тутунсуз и в някои частни къщи са се провеждали военни обучения.


Все още не е ясно дали са били планирани нападения в Македония. 


Срещу задържаните има обвинения, че са участвали в битки в Сирия и Ирак и са осъществявали дейност по набиране на бойци за паравоенни терористични радикални организации.


Говорителят на Министерството на вътрешните работи на Македония Иво Котовски обяви, че се очаква полицията да излезе с официално становище по-късно днес и добави:


"Лицата първо са заподозрени в участие във военни формации в чужбина, и второ, в Македония са набирали хора за участие в чужди войски и паравоенни структури".


Претърсванията са се провели в Скопие, Струга, Куманово, Тетово и Гостивар. В Скопие полицията е осъществила акции в кварталите "Гази Баба", "Дижонска" и "Серава".


Претърсените джамии  "Тутунсуз" и "Яя Паша" са били извън контрола на легитимната религиозна институция в страната - Македонско ислямско общество (МИЗ). 


Куманово тази година беше също така сцена на двудневна престрелка между заподозрени албански терористи и полицаи, в която загината 22-ма души. 


Почти една четвърт от македонското население са етнически албанци, които са основно мюсюлмани. През последните няколко години има информация за около десетима албанци, които се били убити по време на сражения от страната на "Ислямска държава" в Сирия. 


Участието на македонски граждани в чуждестранни военни групировки е забранено и води до присъда от минимум четири години. 


Македонската полиция публикува в YouTube кадри от проведените арести и претърсвания. 


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK