Справедливост за убийците от "Секуритате"

Йон Фичор, бивш шеф на трудовия лагер в южния румънски град Периправа.

© Associated Press

Йон Фичор, бивш шеф на трудовия лагер в южния румънски град Периправа.Оригиналният текст на е публикуван на уебсайта на "Дойче веле". Оригиналното му заглавие е запазено.


На съвестта му лежат повече от сто убийства на политически затворници - в комунистическа Румъния по времето на страховитата "Секуритате". Днес бившият директор на трудов лагер Йон Фичор отговаря за деянията си пред съда.


Въпреки лятната жега, Октав Бжоза е с риза с дълъг ръкав, дълъг панталон и носи високи обуща. Бившият политически затворник знае колко е студено в бившия затвор в град Жилава. Следват го група любопитни американски студенти. Младите момичета зъзнат в късите си панталонки. Влажно е, отвсякъде се носи миризма на мухъл. Бжоза е лежал в тези мазета три месеца.
"И тогава беше толкова влажно. В килията нямахме право и дума да обелим. В тая гробовна тишина чувахме само виковете на другите, когато ги малтретираха", казва той.


Систематичен тормоз


Предполага се, че в комунистическа Румъния е имало до 120 000 политически затворници. Те са заставяни да работят до припадък, оставяни са да гладуват и са били пребивани хладнокръвно - заради критиката им към режима тогава. Около 3 хиляди от тях са живи и днес. Октав Бжоза е председател на сдружението на жертвите на комунистическия режим. В края на 50-те години той е бил осъден на дълги години трудов лагер. И до днес си спомня бруталността на надзирателите.


"Гладувахме и веднъж бяхме откраднали луковици. Обаче ни хванаха и ни принудиха да ги изядем наведнъж. Един от нас не успя и началникът на лагера го преби. После започна да го рита с ботушите по главата. Ние всички знаехме, че е малтретирал затворници чак до смърт", казва Бжоза.


Този човек се казва Йон Фичор, бивш шеф на трудовия лагер в южния румънски град Периправа. Днес той е изправен пред съда. Главната прокуратура го обвинява в убийството на над 100 политически затворници. Бившият функционер живее днес в жилищен блок в центъра на Букурещ, където са най-скъпите жилища. 87-годишният Фичор няма финансови проблеми. За службата си на комунистическия репресивен апарат той получава тлъста пенсия - пет пъти по-висока от средната пенсия в Румъния.


По-добре късно, отколкото никога


В началото на 2014 година подобен съдебен процес би бил немислим. През последните 25 години управляващите елити се съпротивляваха да бъде извършен такъв прочит на миналото, тъй като повечето от тях са били свързани с комунистическия репресивен апарат до 1989 година. Но растящият натиск от сдруженията на жертвите, гражданското общество и ЕС свърши своята работа. Архивите бяха отворени и бяха внесени промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Историкът Козмин Будянка от Института за проучване на престъпленията на комунизма окачествява тези стъпки като повратен момент.


"Още преди 8 години сезирахме прокуратурата и заведохме дела срещу много от директорите на бившите комунистически затвори. Но правосъдието отхвърли жалбите ни. Казваха, че тези престъпления са с изтекла давност. Сега това се промени. Без поправките в НПК нямаше да можем да предприемем тези важни стъпки", казва той.


Живи или мъртви


Съвсем наскоро един директор на затвор беше осъден на първа инстанция на 20 години затвор. Вероятно съдът ще произнесе подобна присъда и срещу Йон Фичор. Сътрудниците на Института за проучване на престъпленията на комунизма се надяват, че двата процеса няма да бъдат и последните. Повдигането на обвинение обаче е трудоемка дейност, която изисква време. Само неколцина историци събират доказателствен материал из цялата страна. А сдруженията на жертвите на комунизма се оплакват, че всичко става много бавно. Те се опасяват, че престъпниците могат да починат и да останат ненаказани.


Историкът Козмин Будянка се брани срещу критиките: "Ние смятаме, че никога не е късно за преосмисляне на миналото. Затова ще изправяме виновниците пред съда. Ако междувременно са починали, ние пак ще ги назовем. Това ще бъде вид символична справедливост, ако обществеността узнае за техните престъпления и след смъртта им", заклюючава той.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да бъде проклет завинаги комунизма и неговите слуги!

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ех,Румъния!
  А нали уж заедно с България
  заедно вървим към Европа?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 998 Неутрално

  А къде е справедливостта за крадците и мародерите след Секуритате?

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Предполага се, че в комунистическа Румъния е имало до 120 000 политически затворници. Те са заставяни да работят до припадък, оставяни са да гладуват и са били пребивани хладнокръвно - заради критиката им към режима тогава. Около 3 хиляди от тях са живи и днес"

  Това казва всичко

 5. 5 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  С решение от 11. VІІ. 2002 Върховния касационен съд прекрати делото за лагерите като в мотивите си посочи стария проблем - изтеклата давност.

  Мнозинствата на СДС в парламента през 1991-1992 и 1997-2001 не използваха опита на други страни като Германия, където параментът прие, че за престъпленията, извършени на територията на бившата ГДР по време на режима, не може да тече давностен срок.

  В България нито едно парламентарно мнозинство досега не е погледнало радикално на проблема с давността, предвидена за най-тежкото престъпление - убийство и не е предложило тя да отпадне като остатък от съветската наказателна доктрина, внесена в българските закони след установяване на комунистическата диктатура.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Ох мамооо! На синчетата на старите комунистически вождове, само да им се отдаде възможност, ще ни разкажат играта! Такива като Станишев, Мая, Миков ще са началниците, а Волен ще е Шако циганина!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#1:"EU defender"]Да бъде проклет завинаги комунизма и неговите слуги![/quote]

  за пръв път си съгласен с теб +++

  лошото обаче е ,че не сме дори като румънците..
  с наведени глави..толкова ,
  имаме право да псуваме , да разказваме вицове..

  за повече не ни стига смелост

 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 626 Неутрално

  За убийства и престъпления срещу човечеството няма давност. Но в България знаем, че сме в паралелна вселена. Нормалността тук не важи..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#3:"sqrt"]А къде е справедливостта за крадците и мародерите след Секуритате? [/quote]

  В следващият епизод.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дори в Румъния действат по-адекватно от тук. Тук те и децата им управляват.

  Virtus est medium vitiis.
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  В България ситуацията е същата, с тази разлика, че все още никой не смее да пипне надзирателите. И не се очертава скоро да се появи такава власт.
  Румънците окончателно отпрашиха с епоха пред нас.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Кестенът е единствената справедливост за тия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#5] от "sega_007":
  [quote#5:"sega_007"]В България нито едно парламентарно мнозинство досега не е...[/quote]
  Защото досега не е имало мнозинство без "бивши" агенти на ДС.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Ние смятаме, че никога не е късно за преосмисляне на миналото. Затова ще изправяме виновниците пред съда. Ако междувременно са починали, ние пак ще ги назовем. Това ще бъде вид символична справедливост, ако обществеността узнае за техните престъпления и след смъртта им."
  Справедливостта трябва да възтържествува, а не както се случи у нас - изтекла давност.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  Правилно, както няма давност за престъпленията на убийците от концлагерите по Холокоста, така и не трябва да има давност за изстъпленията в политическите затвори на "народната власт".

 16. 16 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 486 Разстроено

  До коментар [#2] от "Амброзия(аман от профани)":

  Ако и в България имаше 120 000 политзатворници през комунизма, сега нямаше да завиждаме на румънците.
  Но тук духовната мизерия беше още по страшна!
  Така че, ще ни изпреварят, неминуемо е.

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ДОЛУ ГЕРБ!
  Заради нарочно неадекватното управление, в коалиция или не, това са набор от третоешалонни комунисти и нови неокомуноиди, мимикрирали под знамето на ЕС и брюкселската бюрокрация!
  Готови всеки момент да последват интересите на СССРОССИЯ и лидерите на КГБ и др. Путин.

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#16] от "nonsens2":

  Духовната мизерия е съставна част и то голяма, около 50% от финансово бюджетната.
  Лошото е, че тя е първостепена и предхожда втората част от едно цяло.

 19. 19 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#1:"EU defender"]Да бъде проклет завинаги комунизма и неговите слуги! [/quote]

  и тези които докараха червената чума в България

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Ние за Румъния може и да научим ,но за България никой ,нищо не казва.А тука е било същото.Но преди ни управляваха мъчителите,сега ,техните деца и внуци.

 21. 21 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 472 Весело
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  По-важно е децата да изучават неподправена история. Нашите деца и сега на учат за репресиите. И днес много българи не знаят историята и се подмокрят пред Путин и Сталин.

  подпис
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  По-важно от наказанието е наръдите да си вземат поуки. При нас прикриравето на истината за комунизма води до поява нацистки партии, които само преформатират Маркс и Ленин и ни го поднасят отново, като панацея срещу модерния свят.

  подпис
 24. 24 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 802 Неутрално

  А ние си имаме премиер телохранител на комунистическия сатрап, който чак е припознат за "десен" от лумпенизирания електорат.

 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  По зобре съсно отколкото никога. Наказанието за нечовешката система и нейните изпълнители трябва да се случи. Иначе жертвите още са изтезавани.

  chavo64
 26. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До#1.Не проклинай слугите на комунизма,защото главния слуга сега те управлява...ха-ха-ха.Защо ревете срещу тях,а сами си ги избирате.

 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3660 Любопитно

  "Справедливост за убийците .." Странно звучи малко заглавието. Ще си помисли човек, че тези убийци са нещо несправедливо обидениМоже би : (най -сетне)заслужено наказание,присъда,възмездие?

 28. 28 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Така като Ви чета коментарите се чудя от кой свят идвате и в кой отивате?

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА И ЕДИННА ЕВРОПА

  Още няма "след". Един е осъден, друг...

  "Йон Фичор, бивш шеф на трудовия лагер в южния румънски град Периправа. Днес той е изправен пред съда. Главната прокуратура го обвинява в убийството на над 100 политически затворници.

  Бившият функционер живее днес в жилищен блок в центъра на Букурещ, където са най-скъпите жилища. 87-годишният Фичор няма финансови проблеми. За службата си на комунистическия репресивен апарат той получава тлъста пенсия - пет пъти по-висока от средната пенсия в Румъния."

  Що за "пенсионна реформа" прави социалистическия ви министър Калфин?

  Що за съдебна система поддържа и протака демократични реформи путлеролюбивият ви тоталитаристически БКП "елит"?

  Един за всички - всички за един...
  мародери.
  Простак за простаци - простаци за простак.

  ...

  "По-добре късно, отколкото никога

  В началото на 2014 година подобен съдебен процес би бил немислим. През последните 25 години управляващите елити се съпротивляваха да бъде извършен такъв прочит на миналото,
  тъй като повечето от тях са били свързани с комунистическия репресивен апарат до 1989 година.

  Но растящият натиск от сдруженията на жертвите, гражданското общество и ЕС свърши своята работа.

  Архивите бяха отворени и бяха внесени промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

  Историкът Козмин Будянка от Института за проучване на престъпленията на комунизма окачествява тези стъпки като повратен момент.

  "Още преди 8 години сезирахме прокуратурата и заведохме дела срещу много от директорите на бившите комунистически затвори. Но правосъдието отхвърли жалбите ни. Казваха, че тези престъпления са с изтекла давност. Сега това се промени.

  Без поправките в НПК нямаше да можем да предприемем тези важни стъпки", казва той.""

  #ОСТАВКИ!

  #ЛУСТРАЦИЯ!

  #РЕФОРМИ!

  #СЪД.

  ОБЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ

  До коментар [#3] от "sqrt":

  А къде е справедливостта за крадците и мародерите
  след Секуритате?

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  още инфо

  "Телевизионните кадри, в които булдозери мачкат пити вносно сирене и праскови и нектарини, а тонове бекон бяха изгорени в екарисаж, провокираха онлайн петиция, в която близо 300 000 души поискаха от президента Владимир Путин да спре унищожаването на храната и тя да бъде раздадавана на пенсионерите и сираците, допълва Topnovini.bg.

  „Започнаха да унищожават храна, а какво следва“, коментира московчанката Олга Савелева, автор на петицията, пред ВВС. „Изглежда властите не ги е грижа за хората.“

  По думите й западните санкции срещу Русия вече са вдигнали инфлацията и са тласнали много хора към бедността. „Един пенсионер написа, че не може да се нахрани, или да си купи нещо, така че ако ще унищожават храна, по-добре да му я дадат да я изяде“, коментира Савелева.

  Андрей Волков, собственик на ресторант в Москва, който заедно с приятели организира и кухня за бедни, коментира, че много хора имат нужда от тази храна и унищожаването й е нехуманно."

  "Зад руската култура обичайно се крият русолюбивите и рублофилите в България. Защото не могат да изтъкнат друго оправдание за своята ирационалност или за своята подкупност.

  Нищо по-различно от преклонението пред националсоциалистическа Германия,
  която е далеч по-голям извор на европейска култура.
  Културата не е попречила на водещия в световен мащаб в културно отношение ( а и като авангард в техническо и като принос в науката) германски народ ( спрямо Русия с около век поне), да подкрепи

  избрания с формално демократична процедура варварски социалистически режим,
  толериращ близкия до властта държавен капитализъм,
  политически легитимиран от бесен национализъм и чуждомразие.

  Дежа вю в днешна Русия, изоставаща от тази тенденция (отново с около век, както в културата),
  но наваксваща талантливо печалния германски опит в милитаризма, шовинизма и егоцентризма на своя руски рай(х).

  Вместо духовна храна ( засега), както в Третия райх, където палят клади с анатемосани книги, в днешна Русия горят храна с претенцията да го правят от позицията на Третия Рим- православен рай(х), приемник на Византия, най-прогресивното нещо, което московските сатрапи могат да си представят пред огледалото.

  Днес в Русия, както и в германския райх,
  управлява избран по формално демократична процедура режим,
  който има ( все още) народната подкрепа да гради своята легитимност в очите на простолюдието върху клади от нещо чуждо.

  Бивало е в историята това да са „чужди” книги, но руският режим пише нова страница във варварството на подпалвачеството чрез войната с „чуждите” храни.

  Това аутодафе е твърде непоносимо дори за търпеливия, дресиран от векове да уважава своя побойник в Кремъл руски народ."

  "Третият Рим надмина Третия райх чрез подпалвачеството на храна"

  ivo.bg

 31. 31 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Но растящият натиск от сдруженията на жертвите, гражданското общество.....". Живея в Букурещ. Единствената разлика между нас и тях е, че те са повече като население и по-бързо и лесно отстояват гражданската си позиция. Това е!

 32. 32 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  истината е казана в коментар 21,без лустрация няма нация....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  http://www.fbr.bg/read.php?n=19364

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  а в България кога?
  кога виновниците комунисти ще бъдат осъдени?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Давайте румънци! На вас и Брюксел се уповаваме. Ще стане и при нас, само не трябва да се отказваме, братя!

 36. 36 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 581 Гневно

  [quote#33:"не на безразличието"]
  http://www.fbr.bg/read.php?n=19364[/quote]

  УВИ! Албания ни е за пример! УВИ!

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2181 Неутрално


  " За службата си на комунистическия репресивен апарат той получава тъста пенсия - пет пъти по-голяма от средната в Румъния


  Баси отрепките !
  Мачкай, измъчвай, убиваи и днес си на почит и уважение ...!!!
  Всяка прилика с нашата действителност от близкото минало е СЛУЧАЙНА ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#34] от "полувишис":

  " ... кога виновниците комунисти ще бъда осъдени ? "


  Само при един случай - когато народа излезне на улицата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Румънците дърпат сериозно пред нас, благодарение и на лустрацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK