Тони Блеър предупреди, че ляв завой ще "унищожи" Лейбъристката партия на фона на лидерската напревара

Джеръми Корбин, който води с голяма преднина в надпреварата за лидерство на британските лейбъристи.

© Reuters

Джеръми Корбин, който води с голяма преднина в надпреварата за лидерство на британските лейбъристи.Британската опозиционна Лейбъристка партия рискува "унищожение", ако избере Джеръми Корбин за свой следващ лидер, предупреди бившият премиер на страната Тони Блеър и разкритикува членовете на партията, че "ходят със затворени очи и протегнати ръце по ръба на скала", предаде "Ройтерс".


Гласуването за нов лидер на партията ще започне в петък и ще продължи един месец. Кандидатите са четирима, като последните социологически проучвания дадоха значителна преднина на Корбин – член на Камарата на общините, който изяви претенциите си да върне партията обратно към социалистическите ѝ корени.


Изборът на нов лидер се наложи, след като бившият ръководител на партията Ед Милибанд подаде оставката си след катастрофалната загуба на лейбъристите на парламентарните избори през май.
Перспективите за партията, управлявана от Корбин, я поставя в "по-сериозна смъртна опасност днес, отколкото когато и да било през последните 100 години от съществуването ѝ", пише още Тони Блеър за "Гардиън".


Тони Блеър е най-успешният лидер на лейбъристите, спечелил три национални избора от 1997 до 2005 г. благодарение на центристка платформа.


"Ако Джеръми Корбин стане лидер, това няма да бъде загуба като през 1983 или 2015 г. Това ще означава разгром и унищожение", коментира Блеър.


Корбин е парламентарен ветеран на 66 години и се радва на подкрепата на активистите на партията. Той е и избраникът на финансовото крило на лейбъристките профсъюзи заради призивите му за ренационализиране на някои сектори на икономиката, включително железопътната мрежа и енергийният сектор.


Корбин рядко може да бъде видян облечен по-официално от обичайните си измачкано яке, разкопчана бежова риза и бяла жилетка – той мобилизира избирателите, които вече са разочаровани от т.нар. скучни и излъскани центристки политици.


Основна част от неговата платформа е отхвърлянето му на политиката на икономически съкращения, което напълно отговаря на недоволството на избирателите срещу втората петилетка на управление на консерваторите, намаляващи държавните разходи. Корбин също така спечели подкрепа с намеренията си да финансира големи инфраструктурни инвестиционни проекти, като поиска от централната банка на Англия мерки за "количествени улеснения за хората".


Блеър не за първи път коментира развитието на надпреварата за лидерство на лейбъристите. Преди време той заяви, че изборите не могат да се спечелят с лява платформа.


Лейбъристката партия ще обяви новия си лидер на 12 септември.


Основните съперници на Корбин са бившите министри Анди Бърнхам и Ивет Купър, които искат да разширят популярността на партията, без да променят радикално политиката ѝ. Четвъртият кандидат е Лиз Кендал – тя възприема центристкия подход на Тони Блеър, но сериозно изостава според сондажите.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK