ЕС изпрати експерти по гражданска защита в Македония след наводненията

с. Голема речица, Тетово, след наводненията в началото на август.

© Associated Press

с. Голема речица, Тетово, след наводненията в началото на август.ЕС и държавите членки изпратиха екип от експерти, които да помогнат на Македония да оценки щетите след последни наводнения и свлачища, обяви в съобщение до медиите Европейската комисия. 


Шестима технически експерти, координирани от координационния център за реакция при кризи на ЕС, през следващите десет дни ще работят по оценката и бързото възстановяване на най-спешната разрушена инфраструктура. 


Македония поиска помощ от европейския Механизъм за гражданска защита на 6 август, след като голяма буря в страната предизвика наводнения и свлачища в началото на месеца. Реките Пена и Поройска, притоци на Вардар, преляха в община Тетово в северната част на страната. Загинаха шестима души, включително три деца. 
ЕС изпрати експерти по гражданска защита в Македония след наводненията

© Associated Press


Механизмът за гражданска защита е инструмент за сътрудничество на ЕС измежду 33 европейски държави (28-те държави членки, Македония, Исландия, Норвегия, Черна гора и Сърбия). Тези държави комбинират и предоставят ресурсите си за държави, пострадали от бедствия в целия свят. 


В казуса с Македония осем държави предложиха помощ – Австрия, Германия, Франция, Унгария, Ирландия, Холандия, Словения и Великобритания. 


ЕС изпрати експерти по гражданска защита в Македония след наводненията

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK