Рут Колева: Миграцията няма да спре, напротив – ще се засилва

Рут Колева

© Цветелина Ангелова

Рут КолеваНеформалните разговори с модерни личности за тяхното мнение по европейското законодателство са част от проекта на Европа.Дневник – EU like You, подкрепен от Европейския парламент, чиято цел е да въвлече младежите в работата на Европейския парламент. Отговорността за съдържанието на проекта е изцяло на "Икономедиа".


Рут Колева, едно от най-талантливите лица на българската музикална сцена, пътува постоянно – между концерти в страната и чужбина, международни фестивали и професионални ангажименти. Дори в момента тя се намира в САЩ, където записва новия си албум. Не дотам известно обаче е, че животът на път е добре познат на певицата от най-ранните й детски години, далеч преди звездата й да изгрее. Именно затова "Дневник" реши да потърси мнението на Рут по един от най-наболелите въпроси от дневния ред на ЕС – този за миграцията. Как един млад човек, обиколил света още преди да навърши 20 години, възприема мерките, които европейските институции приемат, за да отговорят на засилената миграция, ударила равнища, съизмерими само тези по време на Втората световна война?
 


Повече за новия дневен ред на ЕС можете да научите тук.

Личният мигрантски опит
Макар и да не й се е налагало да прекосява граници с фалшив паспорт или да разчита на съдбата, за да получи виза за мечтана дестинация, Рут може да се похвали с дълъг списък от страни, които в различни етапи от живота й са играли ролята на неин дом.


"От 2 до 5-годишна живях Бахрейн, която, поне по това време, беше изключително напреднала арабска държава. Спомням си, че това беше най-чистото място, което съм виждала някога, място, на което няма как да видиш фас на улицата. След това, пак като дете, живях година и половина в Индия. Между 1998 и 1999 г. бях в Тайланд. Причината за тези пътувания  беше работата на баща ми, който беше старши треньор по вдигане на тежести в тези страни", спомня си Рут Колева."През 2007-2008 г. живях в Лос Анджелис, където бях приета в музикална академия със стипендия от фондацията на Стиви Уондър. Там много сериозно се промени мирогледа и отношението ми към музиката изобщо,  към работата, с която се занимавам. След това, от 2009 до 2013 г.,  учих в Холандия.", разказва още тя.


Въпреки това, за нея истинският дом си остава в България. "Най-вкъщи се чувствам в България,
тук съм израснала  - моето си е. Нямам сравнение за това усещане, просто съм си у дома. Може би все пак мястото, в които се чувствам най-близо до вкъщи, е Азия, защото там съм щастлива – харесват ми хората, природата,  някакси ми е близко, защото съм расла там като дете, усещането е като в сън. Като у дома съм си и в Лондон - там ежедневието ми е много сходно с това в България, изключително динамично, правя точно, с което се занимавам тук, имам много приятели. И нещата се получават.".


Нещо нормално


Запитана за мнението й относно т. нар. "криза с миграцията", Рут коментира, че принудителната миграция безспорно е наблюдавано явление, но доброволното напускане на дома също е тенденция, която се развива усилено в Европа през последните 30 години.


"Разхождайки се из Германия, Холандия, Франция, Великобритания, ясно можеш да видиш как градовете са разцепени на различни общности. Примерно, в Холандия живеят много големи групи мароканци, суринамци, във Франция – много араби, чернокожи, в Англия има абсолютно всякакви хора – от пакистанци през иднийци до големи еврейски общности. В големите комополитни градове това се счита за нещо нормално, това е част от цвета на града. Не мога да си представя какво е било преди това, защото не съм била родена. Същото е в Лос Анджелис, в града има десетки хиляди нелегални имигранти от Мексико.".


Според нея, просто светът е устроен така – когато хората не могат да живеят добре в държавата, в която са, емигрират там, където имат повече възможности. "В България също се наблюдава такава тенденция през последните години, например в района около Женския пазар и Мария Луиза, и, честно казано, на мен това изобщо не ми пречи. Но трябва да знаем, че това няма да спре, напротив, дори ще се засилва.", смята певицата.


"На първо място ние, като хора, трябва да се замислим как бихме се чувствали, ако сме в ситуация на много сериозен вътрешен проблем, например гражданска война, и ни се наложи да емигрираме. Когато трябва да вземем сериозното  решение за приемане на хора, които са жертви на войни, нека се запитаме – как бихме се чувствали ние, ако срещаме лошо отношение към нас. В крайна сметка, на първо място, трябва да сме хора.  Трябва да се показва уважение към тези, които бягат от нещо много страшно.", допълва Рут.


Има ли в Европа място за всички?


По думите на Рут Колева, един от рисковете пред интеграцията на мигрантите от трети страни в Европа се крие в напредналите технологии, които, от една страна, безспорно им помагат да са по-близо до семействата и да не се чувстват толкова далеч от дома, а от друга – ги откъсват от приемащата държава. "Проблемът с тези хора е, че те стават откъснати общности,  те не се интегрират в обществата, в които се намират, продължават да живеят виртуално в старото, но работят в новата страна.".


Още по-сериозен според нея е проблемът с пренаселването на повечето от страните в Европа, които не могат да приемат повече хора на територията си. "Европа е много малка и много гъсто населена. На нас, като че ли не ни трябват повече хора на тази територия. Азия също е страшно гъсто населена, но там животът е устроен по различен начин. Същевременно ние, като един много напреднал континент, едва смогваме в проблемите, които имаме тук. Освен това, политиката на някои държави просто не иска да се занимава с хора, които идват отвън", обяснява тя, давайки за пример Холандия, най-гъсто населената страна в Европа.


"Там голяма част от населението се занимава с фермерство, със земеделие, с не толкова високо квалифициран труд. И когато идват хора отвън, които искат да заемат тези места и са готови да живеят в лишения и да получават наполовината на това, което вземат холандците,  е нормално местните да не са съгласни. Аз разбирам тези хора и не мога да кажа, че те не са прави сами за себе си."


Възможни решения


"Според мен потокът от бежанци и мигранти трябва да се пренасочи към места, където има нужда от хора. Най-логичното нещо е тези хора да се разпределят в страни като тези от Скандинавския полуостров, а не да остават в Гърция и Италия, които са с достатъчно разклатени икономики. Не може мигрантите да да бъдат струпвани на едно място, в най-старите европейски столици вече не се усеща техния дух. В Рим вече е видимо, че нещата не отиват на добре", коментира Рут, която силно подкрепя идеята за приемане на бежанци на квотен принцип според възможностите на различните страни членки.


По думите й, спирането на мигрантите още в страните им по произход би опазило границите на ЕС, но и би означавало Европа да се намеси в чужди проблеми, в чужди войни и много държави не биха се съгласили с това. Същевременно, тя е на мнение, че изграждането на външни служби на ЕС, в които европейски служители да разглеждат бежански молби и да провеждат схеми за релокация, би било един доста по-ефективен и хуманен начин за справяне със ситуацията. Дали обаче ЕС ще успее да реализира на практика тези идеи, залегнали в новата й стратегия за миграцията, предстои да разберем.


Рут Колева е скептик относно плановете за военни действия срещу трафикантите на хора по бреговете на Либия, които получиха зелена светлина от Европа през май: "Това според мен няма как да стане. Рисковете са прекалено големи – има опасност от хуманитарни престъпления. В стремежа да бъдат елиминирани престъпниците, могат да бъдат избити хиляди хора по трасето. А това би било чист геноцид.".


България има потенциал, но не й се занимава


Поп джаз певицата е категорична, че оплакванията на България от проблемите й с бежанците са чисто лицемерие. " България никак не е малка страна, тя е много по-голяма териториално от Холандия и от Белгия. Държавата ни има огромен потенциал, който не е разгърнат, защото всичко, с което се захванем, го окепазяваме. На фона на всички проблеми, които бушуват в България, на нас просто не ни се занимава и с това.", обяснява тя.


Разсъждавайки за затрудненията на страната с интеграцията на бежанци и мигранти, Рут Колева прави паралели със ситуацията на ромското малцинство у нас, споделяйки  пресни впечатления си от ромската махала в Сливен.


"Не всеки ден, ние, градския тип хора, колкото и тъпо да звучи, попадаме на такова място. Аз нямах никакви предразсъдъци към това, което ще видя, по-скоро ми беше интересно да го приема такова, каквото е. Бях изключително приятно изненадана от начина, по който ме приеха там – за момент не съм се почувствала не в безопасност и не съм усетила негативна енергия или някакви негативни коментари по мой адрес.  Напротив, хората бяха изключително мили, добронамерени и възпитани. Това, което обсъждахме с местните и въобще защо положението е такова, каквото е, се дължи на факта, че жилищата на тези хора не са легални. Моето мнение е, че българските политици използват тази ситуация, за да изнудват хората да гласуват за тях.", разказва Рут.


Относно широко коментирания проблем с ромската престъпност, певицата смята, че е повече от ясно,  е че голяма част от ромите се занимават с дребни кражби, но на фона на това, че България беше ограбена с 6 милиарда лева покрай фалита на КТБ,  проблемите с ромските дребни престъпления й се  виждат незначителни. "Истинските проблеми идват от високо, не идват от ниско, а и цялото етническо напрежение и липса на приемане идва от нас, българите. Направи ми впечатление, че в гетото много хора имат интернет, смартфони, ползват Фейсбук. Те не живеят в памтивека, не искат да остават на някакво по-долно ниво на развитие. Аз не смятам, че по света изобщо има такива хора. Има обаче откъснати, изолирани общества, оградени с огради. Ние сме ги оставили там, ние сме ги изолирали.".

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ама ще падне цената на хашиша бе, Рут, нека идват, ще си на кяр!

 2. 2 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сега да и теглят една дебела, тукашните деграданти..

  freedom is another word for nothing else to lose
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "nniikkii":

  Тя къде казва да не идват? Се едно..

  freedom is another word for nothing else to lose
 5. 5 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  Рут Колева? Известно лице? Да, но с какво? И нейните мисли за миграцията?

  О, Боже!

  Това е платен материал, или скрита реклама на набедената певица, направена от някое медийно приятелче.

  За Бога, защо в България прекалено рано всички са "ИКОНИ и ИЗВЕСТНИ"? Още преди да са направили кариера, преди да ги е запомнил някой, преди да са постиганли траен и значителен успех, преди имената им да са запомнени с нещо добро, смислено и най-вече: ОЗНАЧАВАЩО НЕЩО ЗА КУЛТУРАТА на тази държава?

  Не ставайте смешни, моля!


 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#5] от "world_citizen":

  Сега чакаме Азис да каже...

 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 793 Весело

  Певица да ти разсъждава за политика и икономика, е все едно да слушаш банкери (Искров, Василев) да ти пеят.

 8. 8 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#7] от "john_3volta":


  [quote#7:"john_3volta"]Певица да ти разсъждава за политика и икономика, е все едно да слушаш банкери (Искров, Василев) да ти пеят.[/quote]

  То има и умни певици и певци, които отбират и от политика и от икономика, но не вдигат толкова врява с уменията си, а вършат работа и правят кариери на по над 30 години поне.

  А не като тая кака - чупнала две джучки, участвала в два тъпи реалити формата, изпяла две песнички на кръст, и станала специалистка по световни, европейски и мигарционни проблеми.

  Че и мнения и съвети раздава. Да те напуши смях направо…

  Освен всичко в лицето й има нещо доста отблъскващо. Нещо лелинско и мастито, дразнещо. Все специалисти и специалистки у нас.

  Някой да се сеща поне една песен на Рутка? Аз не? Стих от нейна песен? Аз - не. Мелодия? Не…

  Апломбът й обаче и самоувереността и излишното перчене - виж, това помня. И точно това е, което ме кара да я забравям...

 9. 9 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#6] от "hodounski":


  [quote#6:"hodounski"]Сега чакаме Азис да каже...[/quote]

  Той е специалист по вътрешно политико-естетическа и културно-етническа проблематика.

  Разнасян като омазнен флаг от телевизия в телевизия, където цяла орда некадърни и измислени журналя се надпреварват да му въртят вербални свирки от сорта на "чалгачудовището", "чалгакралят" и подобни.

  Те го изкрараха едва ли не и специалист-кардиолог, спасил поне 100 човешки живота ако им слушаш простотиите.

  Някакви полуграмотни кретени, станали еталони и "икони".

  А аз съм Шекспир и пиша пореден сонет...

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  Страхотна идея на Дневник!

  След мъдростта от Рут Колева да вземат акъл и от Валери Божинов, Благо Джизъса, Фичо Стораро и оня, Джорджано ли беше?

  Да не забравят и Николета Лозанова и ония от Биг Брадъра!

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Тука трябва да приемаме само християни.

 12. 12 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#10] от "xm...":


  [quote#10:"xm..."]Джорджано ли беше? [/quote]

  Джордано, бе! Ти пък и ти… Да не си познаваме "истинските звИзди".

  Дневник може да ни зарадва и обогати с мъдрост от типа: "Божинов: как се мятат гюбеци в чалгадупките на София, как се прави селфи с полусмъкнати гащи и открити срамни косми. Как се рутят чалгапевачки, как се развежда с чалгапевачки и как се проваля футболна кариера.".

  Мъдрост от Благо: "Как се изпростява дотолкова, че да се гори от желание да се увековечи името ти връз колона в Колизеума."

  Фичо: "Как се става звезда в проста държава с още по-прост народ".

  Николетка: "Лекотата да прехвръкваш от тъпак на тъпак".

 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  [quote#5:"world_citizen"]Рут Колева? Известно лице? Да, но с какво?[/quote]
  Бе известна си е, ма като кажа с какво, ще отворя работа на модератора...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#13] от "Георги":


  [quote#13:"Георги"]Бе известна си е, ма като кажа с какво, ще отворя работа на модератора...[/quote]

  Нали и те трябва да ядат...

 15. 15 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 672 Неутрално

  От кога Рут Колева разбира от миграция, интеграция и решението на проблема?

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какво, по дяволите, е рут колева? За първи път чувам за такава фирма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  [quote#16:"Никола Георгиев"]Иначе момичето си може да пее,[/quote]

  Слушам БГ радио, напоследък по-рядко, но м е любимо. Забелязвам, че там доста я превъзнасят и говорят за нея като да не е от последните две-три години, а поне от последните две-три десетилетия.

  И нищо изпято от нея не се закачи ни о слуха, ни в ума, ни в паметта, ни в нищо.

  Да речем, че аз съм просто селско момче и по-добре да ида да изрина торта в обора на кравите…

  Че манастирът на моята простота тесен е за душата и таланта на Рут…

  Ако може така да се изразя.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  Мнение като мнение.
  Смес от клишета и проблясъци. Нищо особено, макар че на места почти симпатично, но на други - досадно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  [#7] о, ти явно си нобелист по политика и икономика? Че и скромен, скрит зад ник...
  Какво значение има професията?


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  [#8] за да съобщиш урби ет орби, ама НЕНАТРАПЧИВО, че си красавец, не е нужно да мажеш с кал нечие друго лице, не?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  [quote#21:"Николай Теллалов"]за да съобщиш урби ет орби, ама НЕНАТРАПЧИВО, че си красавец, не е нужно да мажеш с кал нечие друго лице, не? [/quote]

  Не, разбира се. Особено когато лицата им са недотам чисти. И поради което отпада нуждата аз да ги домазвам с кал.

  И особено когато "урби ет орби" от природата като истинска благословия на мен ми е дадена естествената красота, която се нуждае от толкова малко, или почти от нищо, за да блесне и се заеблежи…


  Колкото и да се старая да я крия.

 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Мнение на човек без предразсъдъци. Приема светът такъв какъвто е и проблемите му такива каквито са. Дано такива като нея са бъдещето на света...

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  [#22] покъртителна скромност, но не ме впечатли.
  Да се върнем на темата?
  Какво ТОЧНО не ти харесва в мнението на жената? Щото ако няма какво да кажеш като възражение на думите й, обсъждането на това как тя изглежда е груб и ДОСТА НЕКРАСИВ офтоп.
  А как се връзва той със забележителната ти, по твое мнение, КРАСОТА?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  [quote#24:"Николай Теллалов"]покъртителна скромност, но не ме впечатли[/quote]

  [quote#24:"Николай Теллалов"]забележителната ти, по твое мнение, КРАСОТА? [/quote]

  Съществуващата и назована красота е неизбежно да не бъде споменавана без това да не бъде обявено за нескромност… В този смисъл ти прощавам.

  Тази красота е с естествеността на въздуха, който дишаме. Тя е моя втора, по-скоро първа природа, неделима част от мен.

  Витална и подвижна като вятър, осезаема, видна, и неуловима същевременно.

  Тя е силата, която огъва или отмества клоните от пътя ми… тя е ръката, която отмества камъка от пътеката…

  Тя е унесените усмивки и захлас в лицата на другите когато я видят.

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  [#25] ставаш отегчителен (или отегчителна).
  Главният ми въпрос е в предпоследното изречение, други подробности за теб не ме вълнуват особено.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#26] от "Николай Теллалов":


  [quote#26:"Николай Теллалов"]Главният ми въпрос е в предпоследното изречение, [/quote]

  А зпък не се вълнувам от Рутка Колева и не смятам, че бръщолевениците й изобщо заслужават внимание, което е и изначално темата, която обсъждаме.

  Но не можеше да се избегне отговорът на въпроса за моята красота. Ти попита, аз ти отговорих. По-силно е от нас, понеже е видна. Как да не се спомене?

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  [#27] разбирам. Нямало е какво да кажеш, даже не си е заслужавало нищо да се казва, но си се постарал да коментираш... своята красота.
  По принцип съм против модериране във вида, практикуват в Дневник, но за теб бих направил исключение.
  Или не. Поне си чудесна илюстрация на полуистината, че ум и красота (хихик) не се срещат често в едно и също лице...

  Ще го имам предвид и в други теми.
  Върни се към огледалато си да се прехласваш по отражението.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#28] от "Николай Теллалов":


  [quote#28:"Николай Теллалов"]но за теб бих направил исключение. [/quote]

  иЗключение, драги, изключение…

  И - не… Точно обратното, уважаемий. Красота и дълбока мисъл са сред многото други останали качества… Тъй рядко срещана комбинация.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#10] от "xm...":

  Страхотни познания! Направо ме впечатлихте!
  Аз отворих да видя коя е тази Рут Колева, че щерката ми я цитира кат авторитет, но Вие обогатихте културата ми с всички авторитети на всички Българии.

 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "Никола Георгиев": ≪На Рут малко не са й ясни нещата, но какво да се прави...≫

  Напротив, много си е в час! Така мислят тези, от които зависят нейните доходи. Така че ако уважава доходите си, и тя е длъжна да мисли или поне да демонстрира, че мисли като тях. Пък и последниците от подобно нашествие на ислямисти в Европа пряко не я засягат, а тези, които гледат и зад прякото, не са особено много. Така че всичко си е съвсем на място.

 32. 32 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не че не казва някои верни неща, но това са общи плитки разсъждения. Естествено, че това са преди всичко хора и трябва да им се помогне, естествено, че в квотния принцип има смисъл и т.н. Само не разбрах относно Скандинавия - защо би било логично да се насочват там бежанците а не в Испания, Италия, Гърция? Скандинавските държави от много години са на първи места по благотворителност, не просто щото имат, а щото имат манталитет да помагат. Тва значи ли че винаги те трябва заедно с Германия да плащат сметката? В Средиземно море има десетки норвежки кораби, които спасяват хора всеки ден. Това не значи, че Испания и Италия имат светлина да пропускат през територията си скоростно цели самолети с нерегистрирани бежанци в посока Германия и Скандинавия, само щото не искат те да са техен проблем и те да плащат сметката. А в момента точно те са хъбовете, които генерират най-големи потоци хора. Лесно им е да си измият ръцете.
  И последно - Рим не е тива, което е, заради емигранти, а заради зснемсрена местна политика. И в Испания има много емигранти, но и Барселона, и Мадрид са десетки пъти по-лъснати и спретнати градове от Рим.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  По всички въпроси се произнася Милост Колева. Само за алхимиците в българските щанги не сме чули все още какво мисли.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Рут Колева - такава-онакава, но с абсолютна 100% сигурност мнението й е много по-ценно от това на Сидеров, Бареков, и на поне още 120 депутата от НС!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK