Европа трябва да прояви смелост в кризата с бежанците, смята Жан-Клод Юнкер

Европа трябва да прояви смелост в кризата с бежанците, смята Жан-Клод Юнкер

© Alkis Konstantinidis, ReutersЕвропейският съюз се нуждае от "колективна смелост", за да се изправи срещу кризата с имигрантите, дори ако тези мерки не са популярни, заяви Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, в изявление, публикувано в Le Figaro и Die Welt.


Изправени пред най-тежката бежанска криза след Втората световна война, европейските правителства спорят как да се справят с рекордния брой имигранти, бягащи от войната и бедността и позиция в цяла Европа.


"Това, което ни трябва, и това, което за съжаление все ни още липсва, е колективната смелост да изпълним ангажиментите си, дори когато те не са лесни, дори когато те не са популярни", казва Юнкер.
"Нямаме нужда от нова среща на върха. Държавите членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", пише Юнкер.


Той добави, че ЕС трябва да състави единен списък със "сигурни страни", в които мигрантите да могат да бъдат връщани.


Председателят на ЕК повтори критиките си към европейските правителства за това, че не са приели мигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди дойдоха по море през последните месеци, за да избягат от бедноста и войната в родните си страни.


"За мен Европа е и винаги е била общност на ценности. Това е нещо, с което трябва да се гордеем, а все още го правим твърде рядко. Ние имаме най-високите стандарти за предоставяне на убежище в света. Никога няма да върнем хората, които идват при нас, когато се нуждаят от закрила. Тези принципи са вписани в нашите закони и договори, за мое съжаление обаче, те все по-често отсъстват от сърцата ни.


Когато говорим за миграция,говорим за хора като нас, с тази разлика, че не са като нас, защото не са имали късмета да се родят в един от най-богатите и най-стабилните региони в света. Става дума за хора, които е трябвало да избягат от войната в Сирия, от "Ислямска държава" в Либия и от диктаторска Еритрея.


И това, което ме тревожи, е, че виждам как някои граждани се възмущават, отхвърлят и се страхуват от тези хора. Палежите в бежанските лагери, избутването на лодките от кейовете, физическото насилие, упражнявано над хората, търсещи убежище, или отвръщането на погледа от бедните и безпомощните – не, това не е Европа.


Разтревожен съм от думите на политиците от левия до десния фланг, които подхранват популизъм, водещ единствено до гняв, а не до решение. Изпълнени с омраза речи и необмислени изявления, които заплашват едно от най-големите ни постижения - Шенгенското пространство и липсата на вътрешни граници - не, това не е Европа.


Европа са пенсионерите от Кале, които пускат музика и зареждат телефоните на мигрантите, които искат да се обадят вкъщи. Европа са студентите от Зиген, които отварят вратите на общежитията си, за да настанят хора, търсещи убежище, без покрив над главите си. Европа е хлебарят от Кос, който раздава хляб на гладните ...
Няма решение на национално равнище. Нито една от държавите членки не е в състояние да се справи ефективно с миграцията, ако действа самостоятелно. Нуждаем се от стабилен, европейски подход. И то веднага", пише Юнкер.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 442 Гневно

  А Люксембург според квотата колко ще приеме мазен очилат пор такъв?!

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Жан-Клод явно приятелят му му се е разсърдил и като няма брюкселска любов - има брюкселски мъдрости. Тея в Брюксел явно ги сбират от полето- роят се като брюкселско зеле.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Смелост,да ги връщаме,от където са дошли или смелост да наводним Европа с нискообразовани,многодетни,неспазващи правилата хора.

 4. 4 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Европейският съюз се нуждае от "колективна смелост", за да се изправи срещу кризата с имигрантите, дори ако тези мерки не са популярни.

  Това да не би най-сетне е израз на готовност за стрелба на месо, вишки и откоси сред напиращите да станат европейци? Дано да е!

 5. 5 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 545 Неутрално

  А проблем им бил циганите от България и Румъния...просили!

  Лошото, е че това "преселение на народите" ще рефлектира и върху свободното движение на хора вътре в ЕС!
  Първи ги виждам Англия, Скандинавия!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  Решителност за прилагане на крайни мерки - The end justifies the means

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 442 Любопитно

  А бе дали тия уж политици Юнкер Могерини и тн които защитават емигрантите не получават пари от тия контрабандни канали за превоз на бежанците.Нали щяха да удрят каналите уж що се отказаха па даже ги и спасяват с кораби та това си е съучастничество.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 8. 8 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alkizeer":

  За съжаление ако прочетеш статията докрая, ще се разколебае тази ти надежда...

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Хубаво поне, че вече започнаха и да споменават и думата връщане, иначе пак една кола политкоректни бръщолевеници...

 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Не ми се мисли какво я чака европа близките 10-15 г., а още по-малко ми се мисли за последиците от настоящата ситуация. Говори се за тежки решения .. ами да има тежки решения:

  Когато подводницата получи пробойна в даден сектор капитанът нарежда този сектор да се изолира като се затворят херметически вратите, за да не може водата да потопи подводницата. Това коства животите на тези в изолирания сектор, НО спасява животите на всички останали. Е европа е като подводницата в момента. Водата нахлува, капитанът няма смелост да затвори херметически сектора, а накрая подводницата може и да потъне...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Хубаво ги наричаш "имигранти", вместо "бежанци". Айде сега следващата стъпка?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Както виждам не само Боко, но и приятелите мму разбират ОТ ВСИЧКО! За да се спре явлението бежанци, трябва да се спрат причините за него. Хаосът в Близкия Изток, създаден с цел "демократизиране" на страни като Сирия води до стотици хиляди жертви и милиони бежанци. Гладът, хаосът, раждаемостта в Африка-също!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Гневно

  "Става дума за хора, които е трябвало да избягат от войната в Сирия, от "Ислямска държава" в Либия и от диктаторска Еритрея."

  Юнкер ги говори доста на едро, но друга песен ще запее, когато тези от които бягат "емигрантите", вземат, че ги догонят...!!!

  ПП: Това, което ЕС прави в момента не изкоренява проблема, а е заравяне на главата в пясъка и олъщване на з.....а и...!!!

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Намерете решение, което да удволетворява не само нелегалните имигранти, но и европейците.
  Стига с тези манипулации да накарате европейците да се чувстват виновни, че живеят по-добре от африканците. Ако нашествието не спре, сккоро и Европа ще стане като Африка, че и по-зле.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да де. Ако имаш две ризи,дай и трите на ближния бежанец.Юнкер е насущний Иса. Вервайте МУ.

 16. 16 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 841 Гневно

  Време ЕС да покаже за какво храним армии толкова години , колко време трябва за да се разбере че ИДИЛ и Асад трябва да бъдат унищожени .Хиляди млади мъже вместо да се бият за свободата си, бягат в ЕС за да получават социални помощи .

 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Опитът с арабските и африкански емигранти в Европа за съжаление показва, че дори 2- ро и 3 - то поколение стават джихадисти и то по европейските улици , а не в Азия или Африка.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1779 Гневно

  Егати и щуротиите дето ги приказва този!
  Очевадно е че има план, според който, в Европа ще се заселват хора от другите континенти, които си живееха що годе спокойно, докато не се намесиха военно-въздушните сили на САЩ и западна Европа! Ами въдворете ред в държавите им бе ! Нали вие подкрепяхте "арабската пролет" и помагахте на "демократичните сили" по местата от където тези бягат сега ???

 19. 19 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Че сме предадени от политици които сме избрали и им плащаме заплатите които са огромни е ясно.Решението е само едно пълно игнориране на емигрантите в обществото и никакво даване на пари на благотворителни организации свързани с бежанците и атаки над хуманитарни мисии свързани с тях.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#16:"lout66"]ИДИЛ и Асад трябва да бъдат унищожени[/quote]

  Ей не разбрахте мама му стара .. какво стана като унищожиха Садам, какво стана като унищожиха Кадафи .. те правят това, което прави и Асад - държат със здрава ръка местните и поддържат ред и дисциплина. Прокопсаха ли ирак, либия, афганистан като им унищожиха "диктаторите". Виждал ли си снимки на горните три държави преди и след демократизирането им? И на последно място - че нали част от бежанците са именно от държавите, които демократизираха! На асад трябва да бъде помогнато за да изтреби до крак ония развилняли се изроди! После и медал трябва да му дадат!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 391 Неутрално


  Много от мигрантите идват от държави, където никаква война няма. И идват в Европа, където могат да живеят на гърба на населението - а не отиват, например в Китай.

  Истинска смелост би било да им се каже на тия бежанци:

  "Ако вашите държави се управляват неправилно и не задоволяват елементарните потребности на населението - борете се за демокрация. А сега се върнете у дома!"

 22. 22 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  Ван Дам говори глупости.

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Няколко военни катери в Средиземно море ще свършат чудесна работа...

 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Да трябва смелост, да си ги вземат и дундуркат разни свирчовци, които играят по дудука на Обамов и разбомбиха и разбазикаха Близкия Изток и Северна Африка.

  Само, че под смелост май разбират да ни ги тропосат на нас и да си държим и бай мангау и да се оправяме както можем. Дано баце тропне с крак, че тая не става ама надали.

  Дупе да ни е яко и жалко за хората, които бягат и си спасяват кожата от една война, за която те не са виновни, но покрай тях се навъртяха едни елементи, от които ти се изправят косите.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Юнкер прави впечатление на човек, който щедро раздава парите на данъкоплатците- на гърците, сега на емигрантите.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 27. 27 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 442 Гневно

  Тези не се интегрират.Пример са алжирските имигранти във Франция капсулирани агресивни често чупят палят и създават проблеми.Французите ги смятат за фрацузи(отдавам го на факта че французите са природно страхливи и неведнъж в исторически план са показвали слабости).Но те не са такива дори Зидан е искал в началото да играе за Алжир.Дори второ поколение са агресвни и опасни французи са само когато получават помощи или облаги.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  "Безграничната толерантност води до изчезване на толерантността. Ако разширим безграничната толерантност и до тези, които са нетолерантни, ако не сме готови да защитаваме едно толерантно общество от покушенията на нетолерантните, тогава толерантите ще бъдат унищожени. И толерантността ще изчезне с тях." - Карл Попър

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Смелостта означава да приемаш с отворено сърце безпомощните и да връщаш безкомпромистно тарикатите.
  Само едното от двете не е смелост а политиканско лицемерие.

  подпис
 30. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  На фона на бежанци и тн ето следния текст:
  ООН прогнозира най-тежката демографска криза в света да засегне България. За периода 2015-2050 г. населението на страната ни ще се свие с 27,9%, а в числа става дума за истински срив с близо два милиона. След 35 години се очаква населението на страната да бъде 5 154 милиона души, а в края на века - през 2100 година, в България да живеят 3 406 милиона души.

  Айде сега да сметнем каква част от прогнозируемото население от съответно 5 и 3,4 млн ще са с български етнически произход, колко ще са цигани и колко ще са турци. На фона на това си представете и бежанци ... И след това започнете да си представяте - как се поддържа социална система на фона на етническото разпределение, как се поддържа ред, какви ще са изборните резултати, съответно управляващите тогава ....

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 31. 31 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Лицемер. Всички са популисти и лицемери. Е затова дори и толерантни нации като шведите ще бъдат изкарани извън релси. А Германия вече мисли за излизане от шенгенското пространство. По лесно и по евтино ще ви излезе да смажете ИД, вместо да се криете зад гнилото си милосърдие. Ха, много жалостиви и човеколюбиви се пишете, лицемери с лицемерите.

 32. 32 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 497 Весело

  като си познавам света и не живея от утопии, говоренето ни по темата е чиста загуба на слюнка!
  има хубава бг. поговорка:"кучето лае,керванът си върви!" ние си говорим,инвазията си върви!
  и освен това днес видях ,че един опасен враг ни заплашва в Европа!!!(знаех си аз,че някой вирус ще се появи!!)UE(ECDC) ни предупреждава!Chikungunya е дошла до нашите земи!!!оставете моля тези бежанци,а да се захващаме с комарът-тигър!

  Der Steppenwolf
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]Смелост,да ги връщаме,от където са дошли или смелост да наводним Европа с нискообразовани,многодетни,неспазващи правилата хора. [/quote]
  Ма моля ти се!
  Сутринта един бежанец заяви, че е образован. Бил работил три години в една ферма и можел да работи с всички машини там....
  Всички знаем какви модерни и добре-организирани ферми има в Афганистан!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  [quote#32:"La Loba Esteparia"]говоренето ни по темата е чиста загуба на слюнка!
  има хубава бг. поговорка:"кучето лае,керванът си върви!" ние си говорим,инвазията си върви![/quote]
  Другата опция е да застанем на границата е да се редуваме в пазенето.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 558 Неутрално
 36. 36 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#34] от "Храбър":

  аз къщата си не мога да опазя вие ми говорите за границии!
  но я подържам изрядно чиста!
  защоти имам две кучета!и не дай боже крадецът да се подхлъзне на неизчистено от мен кучешко л.йно и нарани,ще бъда винована за трудовата му злополука!

  Der Steppenwolf
 37. 37 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Форума звучи страхотно, направо ми се повръща.
  А сме много възмутени, когато не ни искат на запад.
  Бежанците са хора и трябва да се отнесем с тях човешки.
  Съвсем отделен е въпроса, че щом искат да живеят в нашите общества трябва да спазват нащите правила.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  Според мен поколението от европейски политици има нужда от хора с нови, европейски виждания. И в САЩ декларацията е "дайте ми вашите гладни, унижени" и т.н., но има строга имиграционна политика базирана на потребности, квалификации и ценности. Аз съм против решения от типа на бивщето ГДР със стрелба по хората, но лагерите за имигранти трябва да се с ограничен престой (например максимум три месеца) за да се отсее житото от плявата. Тези, които не искат да приемат европейските ценности, както и не могат да допринесат за икономическото и социалното благосъстояние на континента да бъдат депортирани обратно по региони. Възможно е по-целесъобразност в тези региони да се създадат свободни икономически зони с инвестиции от Европа, в които да работят и живеят депортираните имигранти. Това ще е далеч по-евтино и, главното, безопасно от сегашната анархия.

 39. 39 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ... виждам как някои граждани се възмущават, отхвърлят и се страхуват от тези хора...не, това не е Европа...
  Точно това е Европа и точно това са истински европейци,които имат собствено мнение и го защитават ,въпреки налаганото им от малоумните политици бреме с цялата тежест на държавите,в които живеят!

 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "говорим за хора като нас, с тази разлика, че не са като нас, защото не са имали късмета да се родят в един от най-богатите и най-стабилните региони "

  Уважаеми Юнкер,

  Популизъм са именно Вашите думи!

  Предполагам ви е известно, че на света има милиарди човешки същества като мен и Вас, които са на съвсем същото дережде - не са имали късмета да се родят в един от най-богатите и най-стабилните региони, та какво, викате, правим с тях?

  Диктаторски режими има не само в Еритрея. Какво правим с хората, които искат да избягат и от тези диктаторски режими? Според Уики има 51страни с различна степен на диктатура, а 55 са с полудиктатура. Не ми се мисли колко хора там живеят в кошмарни условия ... просто защото не са имали късмета да се родят в един от най-богатите и най-стабилните региони...

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1275 Гневно

  И още нещо, господине,

  Вероятно знаете защо Европа е един от най-богатите и най-стабилните региони? Ако сте забравили, нека ви припомня. Европа е един от най-богатите, защото европейците са си скъсали гъза от работа и най-вече са си напънали мозъците, за да я направят такава. Европа е един от най-стабилните региони, защото европейците водиха кошмарни войни и на повечето им увря акъла, че не може да се налагат над другите с насилие, че всеки един гражданин носи отговорност за това, което се случва в страната му.

  Сега бихте ли си задали въпроса, а защо аджеба Сирия, Еритрея и още върволица като тях не са особено богати и никак стабилни?

 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1373 Весело

  [quote#36:"La Loba Esteparia"]и не дай боже крадецът да се подхлъзне на неизчистено от мен кучешко л.йно и нарани,ще бъда винована за трудовата му злополука[/quote]

  Ти се шегуваш, ама има такъв случай в САЩ, където крадец беше осъдил стопаните на дома, в който влязъл да краде, да му платят лечението и обезщетение, защото се подхлъзнал на разлято и неизчистено олио на пода в кухнята, счупил си крака и не могъл да избяга, та като се върнали собствениците го намерили и извикали полиция.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Господин Юнкер не си дава сметка, че ако Европа продължава да настоява да бъде това, което е, скоро няма да има Европа. Просто няма да я има! Не и във вида, който той толкова много цени. Неговата реч желае самоубийството и, европейско самоубийство с чест. Юнкер брани някакви все повече обезценяващи се принципи чрез несъстоятелни речи, докато традиционно кротките шведи се радикализират срещу чужденците, а германите са вдигнали ръце. Хората в Европа не мислят като Юнкер и той ще го разбере по трудния начин, когато управлението им се поеме от десни правителства, яхнали омразата.

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#37:"Краси"]А сме много възмутени, когато не ни искат на запад. [/quote]

  До коментар [#37] от "Краси":

  Не знам някой българин, освен от онези по-тъмнозелените, да се е чучнал и да настоява да го нахранят, да го напоят, да му дават помощи... никой не очаква някой да му дава нещо наготово. Повечето си съдират задника от бач, защото се налага да докажат, че са поне толкова добри колкото и местните, зубрят местния език та пушек се вдига, стараят се да се впишат в средата, не се обособяват в гета. Малка, но съществена разлика, която дава право да недоволстваш, ако те третират като втора ръка.

 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#37] от "Краси":
  По принцип си права за форума,но тук говорим и за цифри. Просто има някакъв лимит на възможностите за приемане,обгрижване и интегриране на големи маси от чуждо като култура и език население. Имат лимит и социалните системи. Освен това много от тези имигранти всъщност много трудно биха доказали статуса си на бежанци,но веднъж в ЕС няма почти никакъв шанс за депортация.
  Шведският опит/като уж най-социален/ доказва,че концентрацията на големи маси от мюсюлмани и специфично араби,кюрди,турци,афганци води до абсолютна невъзможност за интеграция/камо ли пълна такава/ дори и при трето поколение. Примерите от Германия,Франция,Великобритания,Белгия и т.н. са подобни. Колкото по-големи са културните,религиозните и езикови разлики,толкова по-малко брой хора, за по-дълъг период биха успели да се интегрират в съответното общество.
  Правата и уважението към имигрантите и бежанците са неотменима част от ценностите на Европа, но пълното незачитане на европейските граници и закони,злоупотребата с толерантните европейски общества също имат своите граници. А че много от границите са преминати говори фактът за драстичното нарастване за подкрепата на политики от крайнодесни и дори ксенофобски партии дори в пословично известни с толерантността си общества като шведското....

 46. 46 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#37] от "Краси":

  Точно така. А ние пък сме хора със свободна воля и тя трябва да бъде уважавана. Ерго - когато някой иска да защити суверинитета и сигурността си, това трябва да се уважава, а не да му се втълпява отговорност и грижа за целия свят. Сирийците също притежават свободна воля и ако искат могат да я упражнят и да направят страната си такава, каквато биха желали да бъде. Ако не го могат в Сирия, значи няма да го могат и в Германия!

 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Лицемерна Европа трябва най-сетне да каже за какво са им тези преселници. Защото очевидно е, че те имат нужда от тях, иначе отдавна да са ги спряли.Това, което се говори от политиците, няма нищо общо с крайната им цел. Може би застаряваща Европа има нужда от тези многодетни и непрекъснато размножаващи се популации, за да си оправи демографския срив? Или има нужда от ниско квалифицирана евтина работна ръка? Вместо да гадаем, най-добре е Юнкер да ни осветли по въпроса, вместо да се опитва да ни просълзи с разкази за бабички, които зареждали телефоните на бежанците и прочие баналности.

 48. 48 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#42] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  не не се шегувам
  знаеш известните бижутери Tous .нападат им къщата албано-косовари!всичко заснето от камерите!зет им е там и ги вижда на екрана и излиза с оръжие,един от косоварите е убит в пресрелката .резултат :обещетение за фамилията на косовара 310.000 евро!!решението на съда:освобождават го като Не виновен,защото е при самоотбрана,но и семейството на убитият не може да бъде лишено от доходи!!,затова Tous им броят горната сума определена от съда!(сиреч краденето е труд,а ако загинеш докто крадеш е трудова злополука)а и парите разпределени:колко за жената и детето,родителите, та даже и братята
  потърси линк( yerno,Tous,indemnización)ще ти излезне!

  Der Steppenwolf
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  "Ние имаме най-високите стандарти за предоставяне на убежище в света. Никога няма да върнем хората, които идват при нас, когато се нуждаят от закрила. Тези принципи са вписани в нашите закони и договори, за мое съжаление обаче, те все по-често отсъстват от сърцата ни."

  Как може Юнкер да говори подобни неща!? Лош Юнкер, лош, лош.... социалист, комсомолец!!! Опс, само дето Юнкер е десен политик идващ от най-голямата ДЯСНА люксембуркса партия, която е член на ЕНП! Същия Юнкер стана председател на ЕК с помощта и подкрепата на почти всички десни и консервативни партии от ЕНП!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  Интересно ми е как ще коментира речта на Юнкер крайнодесният ксенофоб, расист, неонацист, лъжец и клеветник Venci4!? Сигурно се намира в поредния си бан наложен от модераторите за обидите и клеветите му във форума.....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#43:"osho"]Хората в Европа не мислят като Юнкер и той ще го разбере по трудния начин, когато управлението им се поеме от десни правителства, яхнали омразата. [/quote]

  Подозирам, че ти не си говорител на 500-те милиона европейски граждани живеещи в ЕС. Впрочем да ти припомня и на теб, че Юнкер взе властта начело на ЕК именно с подкрепата на повечето европейски десни правителства.

  Така, че не знам за кои десни имаш предвид.... ако става въпрос за крайнодесния идиот Фараж, Вилдерс или пък Льо Пен подкрепата за тях в ЕС все още е доста малка и не виждам как те биха могли да вземат властта на европейско равнище. Още повече, че и десни и леви европейски партии обикновено застават заедно СРЕЩУ крайнодесните партии в страните си. Примери за това в ЕС има много.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Става дума за хора, които е трябвало да избягат от войната в Сирия, от "Ислямска държава" в Либия и от диктаторска Еритрея.
  -----------------------------------

  Кой каквото дробил това да сърба!

  Иначе юнкер е прав. За големите корпорации няма значение кой живее в Европа, за тях няма граждани, а клиенти. Естествено, че клиентът с 4 жени и 11 деца е по-добър от този с една жена и едно дете и на който не му харесва може да се изсели където иска.

  Срещу което ние, десните консерватори, имаме едно оръжие - Руский цар.....

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#41:"luda_krava"]Сега бихте ли си задали въпроса, а защо аджеба Сирия, Еритрея и още върволица като тях не са особено богати и никак стабилни? [/quote]
  Всичките от тия, които не са особено богати и никак стабилни, са били от десетилетия до столетия колонии на държавите от един от най-богатите региони. Май вие, уважаема госпожо, би трябвало да си припомните, че т.нар. "Велика" Британия забогатява от търговия с роби, експлоатация на роби, търговия с наркотици, пиратство! Не по-различни са източниците на доходи и на великата френска цивилизация, на Италия, Испания, Португалия, Нидерландия, Белгия - най-богатите в най-богатия регион! Разбира се, и местните са се скъсвали от работа, но, както казва българският народ, "От работа се става гърбат, а не богат"! Та си мисля, че не е еднозначно ясно откъде е богатството на един от най-богатите региони и нека не забравяме покрай труда на тезиции и техните злодейства.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Интересно ! България има идеали условия за приемане на бежанци а не се възползва. Хем обезлюдените селища ще свършат добра работа за това.

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#53] от "BoKa":

  Сирия е била временно под мандат между двете световни войни - преди това само чалми са я управлявали от Средновековието насам (с много кратък период на кръстоносни държавици на част от територията и). Еритрея е бивша част от Етиопия, която се гордее, че е единствената африканска държава, която никога не е била колония - за малко я окупира Мусолини само. Афганистан - никога не е бил колония. Иран - никога. Айде стига с тия оправдания от преди 100 и повече години, които в повечето случаи не са и верни. Вижте на какво приличат Сингапур, Тайван и Южна Корея по времето когато приключваме с колониализма на Запада (щото колониализъм изобщо още има - на Русия и Китай) и къде са сега. Тия къде бляха толкова години?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  на изпитание е подложена християнска европа която трябва да приеме бежанци мюсулмани прокудени от военни формирования и диктаторски режими въорьжавани с болшевишко орьжие повече от 50 години

 57. 57 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Господин Юнкер, скъпи Жан-Клод, докато нижеш словесни бисери на броеница, страните в ЕС като Унгария и Словакия започват да се спасяват поединично. Ако ЕС продължава да си седи на ръцете и го кара на мантри, след около година при този поток от мигранти ще бъде значително по-голям, а тези настанили се на наша територия ще гонят милион. Други ще последват примера им, и накрая целия Близък Изток и Африка ще се насочат насам. Защо не? Аз бих го направил - тук е богато, елитът е отчайващо импотентен да направи правилното нещо, а именно да криминализира престъпното преминаване на граници и да репатрира нарушителите.

  Само че, Жан Клод и европейския ни елит е хубаво да има предвид, че това може да му коства работата, привилегиите, свободата и дори нещо повече, ако събитият вземат малко по-особен обрат в даден момент. Вече е има такива исторически прецеденти. Ако не искат на власт да дойдат хора като "Златна Зора" и Лъо Пен, хрантутниците в Брюксел да се задействат.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 58. 58 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#55:"Тюфлекчия"]Айде стига с тия оправдания [/quote]
  Ако прочетеш по-внимателно какво съм написал, ще разбереш, че никого не оправдавам (аз не съм съдник на никого), а обяснявам произхода на част от богатството на страните от най-богатия регион.

 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Този Юнкер като няма смелостта с категорични мерки да обуздае и прекрати тази вълна да си подава оставката и да се маха.

  Европа не е и не може да стане дом за социално слаби от цялата планета. Това е НЕВЪЗМОЖНО! Всеки опит да се помогне на 1 избягал от родината си за да дойде тук при тези които "...са имали късмета да се родят в един от най-богатите и най-стабилните региони в света" ще докара още 10 такива желаещи.

  Всеки го иска този късмет, защо да не поиска и той след като други такива като него вече са успели благодарение на милозливият Юнкер? Той какво се надява, да даде убежище на 5 милиарда които не са имали този "късмет"? Да се маха, очевидно не става за длъжността, "няма топки". Ако не му стига собственият акъл да попита хората какво искат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]ако става въпрос за крайнодесния идиот Фараж, Вилдерс или пък Льо Пен подкрепата за тях в ЕС все още е доста малка[/quote]
  Правилното беше "ВСЕ ОЩЕ" да го напишеш с големи букви, МНОГО големи. Човек трябва да е отчайващо наивен или тъп да не вожда накъде вървят нещата ако Европа послуша Юнкер и стане един огромен бежански лагер. Нов Ливан, това ни чака. И тогава Льо Пен ще ти изглежда дори много умерено десен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  "....от "Ислямска държава" в Либия..."

  Как тъй Либия бе? Не бяха ли Сирия и Ирак? Ми що убихте Кадафито?

 62. 62 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Третата световна война - САЩ против ЕС май се води по друг начин. И САЩ смятат че са застраховани. Ще се чуе след няколко години- когато афроамериканците и латиносите станат 70% от населението на САЩ.

 63. 63 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Разбира се. Отдавна трябваше да се прояви смелост. Но как се разбира смелост в ЕС и във всяка отделно взета страна-членка?

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#60] от "Fred":

  Ми, добре Фред, според мен твоята бъдеща прогноза е много далеч от действителността и от възможното... но да видим, кой ще познае и кой греши. Бъдещето ще покаже.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Днешна Сърбия не е кралска Югославия и няма изключителни права над нашите Западни покрайнини. България е длъжна да постави категорично своите условия по този болезнен въпрос!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Европа спешно трябва да изготви адекватна политина за помощ на бежанците и съвсем открито да я обяви. Не допустимо е да се нарушават държавните граници безнаказано, но е недопустимо и да оставяме бежанците в толкова безизходно положение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK