Литва повдигна обвинения във военни престъпления срещу десетки съветски функционери

Въпросът дали Михаил Горбачов да бъде включен в списъка с обвиняемите предизвика разгорещен дебат в страната - мнозина смятат, че с бездействието си, той не е позволил смъртта на литовски граждани да бъде предотвратена.

© Associated Press

Въпросът дали Михаил Горбачов да бъде включен в списъка с обвиняемите предизвика разгорещен дебат в страната - мнозина смятат, че с бездействието си, той не е позволил смъртта на литовски граждани да бъде предотвратена.Литва повдигна обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу 66 граждани от Русия, Беларус и Украйна заради смъртта на 13 души по време на съветска атака срещу движението за независимост в страната през 1991 г., предаде "Ройтерс".


Измежду обвинението са бивши представители на Комунистическата партия на Съветския съюз, министрите на отбраната и вътрешните работи и членове на КГБ.


Решението беше обявено на фона на изострен тон в отношенията между Русия и Литва заради конфликта в Украйна.
Прокурорите отказаха да повдигнат обвинения срещу бившия съветски лидер Михаил Горбачов заради липса на доказателства, въпреки че мнозина в страната го обвиняват в бездействие за предотвратяване на жертвите. Горбачов беше поискан за свидетел, но руската страна отказа да предостави юридическа подкрепа.


Освен тринадесетте убити повече от 1000 души бяха ранени в Литва, след като съветската армия нахлу в телевизионната кула във Вилнюс на 13 януари 1991 г.


Атаката е част от редица опити на армията да разруши движенията за независимост в балтийските държави. Литва, Латвия и Естония въпреки това върнаха независимостта си по-късно през същата година.


Единственият задържан до момента е руснакът Юрий Мел, бивш танков офицер, който беше арестуван през март 2014 г. на литовската граница.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK