Имигрантската вълна постави под въпрос бъдещето на Шенгенското пространство

Имигранти демонстрират в пред централната железопътна гара в Будапеща, искайки да бъдат допуснати да пътуват до Германия.

© Reuters

Имигранти демонстрират в пред централната железопътна гара в Будапеща, искайки да бъдат допуснати да пътуват до Германия.Докато България разчита скоро да бъде приета сред 26-те държави от Шенгенското споразумение за трансгранично движение без паспортен контрол, бежанската вълна поставя под сериозен въпрос бъдещето му. Няколко държави, включително Гърция, Унгария и Австрия откровено нарушават или временно си затварят очите за част от правилата му.


Само през последните седмици Европа посрещна на територията си по море и суша десетки хиляди бежанци, които оправдаха и най-сериозните опасения на европейските лидери, докато Брюксел неуспешно опитва да преодолее политическата безизходица и да вземе решение как ЕС ще се погрижи за пристигналите на територията ѝ.


Според европейската агенция за защита на границите Фронтекс, минимум 102 342 души са попаднали в Австрия до юли тази година, преминавайки по т.нар. Балкански маршрут. Броят е с около 10 000 по-висок от този на хората, предприели рисковото пътешествие с трафикантски кораби през Средиземно море. Според статистиката за цялата 2014 г. броят на нелегалните преминавания през границите на Западните Балкани е 43 360.
Железопътната линия по на границата между Гърция и Македония.

© Reuters

Железопътната линия по на границата между Гърция и Македония.


Кризата в Западните Балкани обаче сериозно ескалира през август – в продължение на десетки дни Македония и Сърбия ежедневно превозват с извънреден транспорт хиляди души, докато непрекъснато на границите им прииждат повече бежанци от Гърция. Тъй като не са в Европейския съюз, тези държави бързо се адаптираха към ролята си на транзитна територия и взеха необходимите мерки да ускорят пътешествието на имигрантите към крайната им цел – Шенген.


Липсата на общоевропейско решение на проблема не остави друг избор на държавите в ЕС освен самостоятелно да вземат мерки за защита на границите си, които често се оказват в разрез с европейските принципи на солидарност.


Доброволно приемане на бежанци или край на свободата в Шенген


Германският канцлер Ангела Меркел предупреди в началото на тази седмица, че европейските свободни граници са подложени на риск, ако държавите в ЕС не успеят да се споразумеят за по-равномерно разпределение на бежанците. Преосмисляне на отворените граници би означавало край на Шенген в настоящата му форма.


"Ако не е възможно да се постигне справедливо разпределение на бежанците в рамките на Европа, тогава мнозина ще поискат въпроса за Шенген да бъде включен за обсъждане в дневния ред. Това не е нашата цел. Искаме честно разпределение на имигрантите и тогава Шенген няма да бъде обект на дискусия", заяви Меркел по време на своята лятна пресконференция.


Шенгенското споразумение, за първи път влязло в сила през 1995 г., позволява на гражданите в ЕС да се движат свободно през границите на 26 държави – повечето членки на ЕС и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Извън Шенген са Великобритания, Ирландия, Кипър, България, Румъния и Хърватия.


Будапеща, Унгария.

© Reuters

Будапеща, Унгария.


Изказването на Меркел означава, че Берлин няма да приеме отказа на някои европейски държави да приемат повече имигранти. Коз в ръцете на Германия е фактът, че за съседките ѝ, включително Чехия и Полша, отворените граници са сериозно икономическо предимство, от което не биха се отказали лесно. Германия очаква 800 000 молби са убежище тази година.


Австрийският министър на вътрешните работи Себастиан Курц също предупреди, че свободните граници в Европейския съюз са в опасност, ако външните граници не са защитени. Австрия е втората спирка на бежанците по пътя им към Западна Европа, след като преминат първата шенгенска страна – Унгария.


"Както вървят нещата, има риск Шенген да бъде поставен под въпрос и да се наложи да се върнем към старите си граници", присъедини се с коментар в италианския ежедневник Corriere della Sera италианският външен министър Паоло Джентилони.


Краят на Дъблинската регулация, заради която малцина понасят цялата тежест от кризата


Ангела Меркел също заяви, че европейските правила за предоставяне на убежище според т.нар. Дъблинска регулация, очевидно не работят. Основният недостатък е, че вследствие на този режим държавите "на предната линия" на имиграционния поток, както и най-желаните за крайна дестинация богати страни, поемат непропорционално голяма тежест и не могат да се справят сами всички бежанци. Настоящият режим изисква бежанците да кандидатстват за защита в първата европейска страна, в която попаднат.


По време на срещата на върха между ЕС и лидерите на държавите от Западните Балкани във Виена миналата седмица Курц потвърди, че настоящият режим е пред колапс.


"Вярвам, че ще имаме нужда от бързо разрешение за цялата система, защото иначе държавите ще започнат да вземат мерки самостоятелно, без да се съобразяват с ценностите на Европейския съюз", добави австрийският външен министър.


Среща между лидерите на ЕС и държавните глави на страните от Западните Балкани, Виена, Австрия.

© Reuters

Среща между лидерите на ЕС и държавните глави на страните от Западните Балкани, Виена, Австрия.


От правителството във Виена дойде и идеята ЕС да обмисли възможността да се позволи на бежанците да кандидатстват за убежище, докато са все още на територията на своите държави, "за да се осигури по-доброто им разпределение между държавите от ЕС".


Брюксел е готов да реформира системата със "структурни промени"


Европейската комисия даде ясни индикации, че е възможно да се преразгледат дъблинските правила. Говорителят на Брюксел Наташа Берто заяви, че е необходимо да бъдат направени "структурни промени" в системата:


"Настоящите правила няма да проработят, ако не започнат всички да се съобразяват с тях и да бъдат прилагани от всички страни в ЕС".


От изключение от системата вече се възползваха Италия и Гърция. През 2011 г. Европейският съд по правата на човека отсъди, че условията в Гърция за прием на бежанци са "унизителни" и не би следвало хората да бъдат връщани в страната.


Бежанци чакат ферибот за Пирея на гръцкия остров Пирея.

© Reuters

Бежанци чакат ферибот за Пирея на гръцкия остров Пирея.


"През 2016 г. ще бъде осъществено цялостно преразглеждане на Дъблинската регулация, за да стане ясно какви промени са необходими", заяви Берто.


"Структурните промени" обаче включват преместване и разпределяне на имигрантите в моменти на криза. Системата за разпределяне на бежанците обаче не спечели подкрепата на европейските лидери. Задължителните квоти бяха отхвърлени и бяха заменени от доброволна система, която не удовлетвори очакванията на Еврокомисията за преместване на 40 000 души. Лидерите се договориха за разпределение на едва 32 256 места. Австрия и Унгария не приеха нито един бежанец. Дания поначало не беше включена в системата.


Свободно движение само с гарантирано работно място


В същото време вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей предложи Европейския съюз да промени напълно визията си отворените граници, като се върне на принципа право на свободно движение да имат само онези, които се преместват заради работно място.


Това би било връщане към "оригиналният принцип" на свободно движение в ЕС, написа Мей в Sunday Times, приписвайки ескалацията на имигрантската криза на "европейската система без граници и съществуването на Шенгенското пространство".


Юнкер: Няма смисъл от извънредни срещи, а от действия


Германия, Франция и Великобритания призоваха за извънредна среща на европейските министри на вътрешните работи и правосъдието, на която да се "намерят конкретните стъпки" за справяне с кризата.


Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обаче отказа подобна възможност с аргумента, че повече срещи на върха няма да са необходими, ако държавите членки се решат да вземат някои тежки решения.


За New Europe Юнкер написа: "Не се нуждаем от поредната извънредна среща на върха. Имахме много срещи и ще се срещнем отново в Малта през ноември. Това, от което се нуждаем, е всички държави членки да приемат и приложат европейските мерки веднага".


Въпреки това извънредна среща на Съвета по вътрешни работи и правосъдие на ЕС ще се срещне на 14-и септември, свикан от настоящото люксембургско председателство:


"За да бъде оценена ситуацията на място, политическите действия, които в момента се предприемат, и дискутираните следващи стъпки за засилване на европейския отговор министърът за имиграцията и бежанците на Люксембург реши да свика извънредна среща на Съвета по вътрешни работи и правосъдие".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Който е в НАТО, респективно одобрява(само да опита да не) янки - бомбардировките на чужда територия,без ООН мандат за убийства на арабски деца.Сега че го сърбаме заслужено.

 2. 2 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Какъв въпрос бе, доброволно направиха Европа мюсюлманско свърталище. Хак им на Германия. Обама стои мазно и потърква радостно ръчички, но и неговия ред ще дойде.

  Да живее България и българският народ.
 3. 3 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Тя поставя под въпрос бъдещето на ЕС, вие за Шенген се кахърите!

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Ситуацията напомня 90-те години когато всички от Източна Европа искаха да отиват в Америка.Ако не беше океана, сигурно и ние щяхме да се точим още в колона към Америка.

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  В кашата която САЩ предивикаха в региона (Арабска пролет 2011, Ирак 2003, сега и Украйна 2013) единственият ни плюс е че не сме в Шенген и сме бедни, т.е. не сме интересни за бежанците от Близкия изток!! Засега!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Бъдещето на Европа поставя под въпрос,не на Шенген.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  "...Изказването на Меркел означава, че Берлин няма да приеме отказа на някои европейски държави да приемат повече имигранти..."

  Имигрантите също отказват да живеят в "някои европейски държави"
  Меркел не е в час за доста неща. И почва да става много неприятно...

 8. 8 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  Ти или си с IQ 20,или усилено тренираш за този резултат.
  Какво общо имат НАТО и т.н. със сегашната бежанска вълна? Или още не са ви дали отговори на оперативката?Целкият проблем със сегашната ситуация идва от това,че Малакия си отвори границите и това е някакъв вид отмъщение,че ги карат да си заработват узото.Сега наводняват ЕС с нелегални емигранти,а не бежанци

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 9. 9 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Ето още една причина (емигрантската вълна) България да не бърза за Шенген.

 10. 10 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Има ли смисъл да коментираме Шенген, при условие, че който си поиска може да влезе БЕЗ ДОКУМЕНТИ ! с тълпите имигранти ?!

 11. 11 Профил на shw13306788
  shw13306788
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нашествениците вече разрушават Европейските постижения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#2] от "Massive atack":

  и други има дето и сред пръст показват

  гошо
 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Исторически погледнато Германия не за пръв път широко отваря вратите си за имигранти, но после, после! Майката си трака!

 14. 14 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Каца без дъно, това е в момента системата.
  Докато не се осигури защита на външните граници - всичко друго е безсмислено.

 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Странно как скакалците не пъплят към Испания. Вероятно Мароко добре се пази.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Имигрантската вълна поставя под въпрос бъдещето на цяла Европа. А Меркел с непремерената си политика и изказвания напоследък помага изключително много за да се случи това.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Можем да благодарим на Холандия за безценната услуга,да не влезем в Шенген! Сега натискът върху прясно измазания и боядисан дувар щеше да е огромен,а освен това се осведомихме за капацитета на родната политическа сган,която още настоява да влезем.А Гедерейката вероятно си представя принудително разселване на икономически емигранти, посредством силови методи.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Меркел е като Путин, той за да отговори на санкциите НАКАЗА гражданите си като ги остави без вносните храни. Наказва ВСИЧКИ наред сякаш те са виновните за тези санкции.

  Същото и Меркел, напада ни потоп от мераклии за социални помощи, вместо да се бори с тях като ги спре, вместо да премахне причината която ги привлича а тя е безумно глупавата НЕМСКА система за социални помощи тя иска да накаже народите от Шенген. Сякаш те са виновните че самата Меркел каза на бежанците "Идвайте, искаме ви!".

  ИЗНУДВАНЕ, това е хода на Меркел с заплахата за затваряне на Шенген.

  Мен лично това не ме плаши, ние и без това не сме вътре. Както е тръгнало не си и заслужава да сме вътре при такива безумия на ЕС политиците. Както навремето се натискахме към еврото но добре че не влязохме защото ако бяхме трябваше да хрантутим гърците.

  С всеки изминал ден европолитиците показват все по-ясно некадърността си. На път са да закрият ЕС, да направят САМИ това което Путин не успя.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#15] от "дедо Андро":

  Наистина, много странно. И аз това съм се питал и все още не мога да си отговоря.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#15:"дедо Андро"]Странно как скакалците не пъплят към Испания. Вероятно Мароко добре се пази. [/quote]

  Пъплят, пъплят... постоянно прииждат, я по море, я прескачайки оградите около Селта и Мелия.
  https://goo.gl/7kp8N6


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  С търпение в гръдта
  Гнева си обуздайте,
  смирете Гордостта!
  Със ясно, просто слово,
  с език открит и смел
  засейте чужда нива,
  гонете чужда цел!

  Носете свойто бреме!
  На Глад и Нищета
  навеки запушете
  бездънните уста!
  И бдете: може всичко,
  на крачка от целта,
  дивашкото Безумство
  да срине в пепелта.

  Носете свойто бреме
  без позата на бог!
  Трудът ви да е робски,
  животът — прост и строг.
  И пътя към земите
  на вашите мечти
  кракът ви да проправи,
  кръвта да освети!

  Носете свойто бреме!
  И приемете в дар
  вековната омраза
  на роб към господар;
  и ропотът на всяка
  тълпа към своя вожд:
  „О, по-добре в Египет,
  в добрата черна нощ!…“

  Носете свойто бреме!
  Не чакайте мъзда!
  Не крийте страх и слабост
  под плаща „Свобода“;
  По всяко ваше дело,
  въздишка, вик, въпрос
  диваците ще съдят
  за вас и за Христос.

  Носете свойто бреме!
  И сбогом, детски дни —
  с безброй безплодни
  лаври,
  с парадни суетни…
  Да съдят зрелостта ви
  ударил е часът —
  и ето: иде скоро
  на равни вам Съдът!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 22. 22 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички опити за изграждане на световна империя се разпадат ....

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА И ЕДИННА ЕВРОПА

  Контрареформатор Кунева се опитва да вкара в Шенген
  всите си шуробаджанаци и шуробаджаначки.

  Европа има предели, все пак.
  ЕС: по-тесни.

  Шенген изнемогва от кандидати ченгенци.

  "Имигрантската вълна постави под въпрос бъдещето на Шенгенското пространство"

 24. 24 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "Майндърбайндър":

  Не знам дали всички са наясно с капацитета на Куневицата да осере всичко, до което се докосне.
  Препоръчвам на политически активните да поискат изваждане на партията й "Кукувиче гнездо" (или масонско гнездо) от Реформ. блок.

 25. 25 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#15] от "дедо Андро":

  има двустранна спогодба между Испания и Мароко за обратно ВРЪЩАНЕ на мароканцитене е експулсация ,защото експулсирането според европейките закони НЕ може да е "топло"-хванат-врнат, а след съдебно решение-много дълак процес!но в Мароко има "тиранин"-крал!не арабска "демокрация"като в Либия,Ирак,Афганистан.......
  Испания не може да връща африканци и субсахарианци, които основно я атакуват!

  Der Steppenwolf
 26. 26 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Лошото, е че човека, от който най-много зависи как да се действа изобщо не е в час.
  Даже си е неадекватен.

 27. 27 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  глупак

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Решенията, които вземат агите от Брюксел и за които настоява Меркел, предизвикват възникването на един фундаментален социално-политически проблем. Защото те искат да разпределят имигрантите по някакви измислени и приети от тях правила. Но емигрантите искат да имигрират не в ЕС, а в конкретна държава от ЕС. Основно в Германия. Или Швеция. Та проблемът е: Кой и по какви принципи и правила ще определя, пренебрегвайки свободната воля на емигрантите като личности, къде, в коя точно държава, да бъдат изпратени десятки хиляди от тези, които искат да имигрират, примерно казано, в Германия, но за които не е останало свободно място по правилата на ЕС? И какво ще направят агите от Брюксел, ако той не е съгласен да отиде не там, за където е тръгнал, а там, където го пращат?

  Проблемът е наистина сериозен, защото огромното мнозинство от емигрантите не са бежанци, които бягат поради политически гонения и кото при промяна на обстановката ще се върнат там, от където са дошли, а най-обикновеени емигранти, които търсят по-примамливо от социална и от икономическа гледна точка място (даржава), където да се заселят завинаги.

 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#18] от "Fred": ≪С всеки изминал ден европолитиците показват все по-ясно некадърността си. На път са да закрият ЕС, да направят САМИ това което Путин не успя≫.

  Путин никога не е имал намерение да разедини ЕС, той искаше само да не допусне НАТО на стотина километра от Москва. Преди намесата на ЕС и на САЩ във вътрешните политически събития в Украйна отношенията между ЕС и Русия си бяха достатъчно добри. Във всичко останало си напълно прав.


  á é ó ѝ „” –

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Г-жа Меркел ,преди да кани толкова много бежанци и икономически имигранти,които не е в състояние да приеме в Германия,добре беше да поговори и с другите държави,не само от Шенген и от ЕС ,а дори от Европа,като Македония и Сърбия.Там ,където има висока безработица,нисък стандарт,такава бежанска вълна,направо ще ги довърши.

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Какъв Шенген коментирате, то Европа вече няма! "Брюксел, ние идваме"- сещате ли се за тези думи на група имигранти. Е, дойдоха, ликвидираха граници, контрол, териториалност на държавите, разхождат се без документи...това са новите господари на Европата!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както някой писа по горе най виновни са гърците.,от нагли по нагли.Ясно е че искат пари или поне опрощение на дълга.И май ще го постигнат.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 33. 33 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Имигрантската вълна постави под въпрос бъдещето на Шенгенското пространство "

  Нали това е и целта на занятието ?

  Да бъде поставено на карта съществуването на ЕС изобщо ?

  )))

  И като гледам планът сработва !

  Перфектното сгромолясване ...

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Присъстваме на ново Велико преселение на народите. Етническият съставна Европа ще бъде основно променен. Нахлуването ще продължи. Резултат от американската демократизация на Близкия Изток. Разтуриха уредени държави. Хората казват ,че са имали домове и работа , но всичко са загубили. Къде да ги върнеш сега ? В Сирия , където се бият Асад , някакви измислени опозиционери , Идил, турци и кюрди ? Германия ще поеме част от тях , но идват още повече. Ще се разпълзят по целия континент. Надявам се да научат ,че има и самолети и кораби за САЩ.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Океанът ви пречи... визи...

  Още повече: "предизвикателства" местни и вносни от Азия и Африка.

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  Ситуацията напомня 90-те години когато всички от Източна Европа искаха да отиват в Америка.Ако не беше океана, сигурно и ние щяхме да се точим още в колона към Америка.

 36. 36 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Шенген е мъртъв,убиха го родителите му!
  Да живея двойните стандарти и лицемерието!
  Единна Европа е мираж!

 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1314 Любопитно

  [quote#7:"Хи-хи"]Имигрантите също отказват да живеят в "някои европейски държави" [/quote]
  Само скот може да поиска да живее заедно с овце... в "някои европейски държави"

 38. 38 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Никакъв Шенген не ни трябва и никакво € ! Не е в наш интерес. Подкрепям членството на България в НАТО и в ЕС, но самите американци ни съветват да си пазим лева . Ако не навлизаме в дефицит, цената на лева ще се запази стабилна. Това, че имигранти , изповядващи исляма, не проявяват интерес към заселване в България , не е нещо за което ще плача. Германия и Франция с удоволствие ще ги бутнат в България. България трябва да въвежда вероучение в държавните училища и да стяга армията си. Давам не повече от 20 години на Европа. Гражданската война с ислямската общност ще е неизбежна. Ако България приеме бежанци, то те трябва да са само православните християни от Сирия, Ливан и Ирак. В миналото арменците-бежанци от геноцида в Турция са били приети в България . Румъния, България, Сърбия и Гърция трябва да сключат регионален военен съюз за сътрудничество и борба срещу исляма.

 39. 39 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А защо Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Бахрейн, Оман и Кувейт не приютят братята си сунити? Защо Иран не приюти шиитите от Сирия? Защо Турция не приюти сирийски сунити. Как има пари да ги въоръжава, а няма пари да ги приюти? Израел защо не им окаже гостоприемство?

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Меркел,Оланд и сие да спрат да обещават на бежанците и икономическите имигранти безоблачно пребиваване в Европа и особено трайното им оставане тук.Да започне депортирането им към африканските и азиатски държави,откъдето са дошли, по най-бързия начин,докато не са превърнали Европа в бойно поле.Да ме прощава Меркел,но тези хора въобще не приличат на уплашени бежанци,които търсят закрила.По-скоро имат претенции към нещо,което им се полага по право.

 41. 41 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Тези имигранти подкрепени дружно от нашите мангали решително ще видят сметката на европейската цивилизация ! Има нужда от нов Хитлер, а не от разни пачаври с меки китки и добри сърца ! Ако целта е ЕС да се попълни с млада и свежа кръв добре, но нека поне да въведем някакъв ред на пресяване и да връщаме утайките и престъпниците , криминалните и съмнителните, икономическите имигранти, с две думи неблагонадежните !

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  [quote#38:"Ivo Ivanov"] Давам не повече от 20 години на Европа.[/quote]
  Щедър си. До 5-6 г орда от близо 10 милиона ще започне оглозгването на стара Европа. Виж какво става с 800 хиляди мангала и как вече половин България е завзета от тях..... и си представи какво ще направят милиони настървени хищници!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нито съществуването на Шенген, още по-малко на ЕС са под въпрос. Само в главите на ограничени хора емигрантската вълна представлява изцяло проблем. Тя в действителност е колкото проблем, толкова и решение. Основния проблем на този етап е навлизането на толкова много хора за толкова кратко време. На това ще се намери решение и в крайна сметка тези хора ще намерят своето място в обществото и ще приемат европейските ценности. Обратно на дивия страх обвзел много хора смятам, че всъщност емигрантите ще направят ЕС по-силен и който не може да осмисли това е твърде закостенял.

 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Продължаващата неадекватна политика,нерешителност и хаотични действия,безсмислени срещи на Брюксел и отделни водещи страни от ЕС,наистина могат да разрушат прогрес и интеграция градени десетилетия.
  Т. н. квоти са последния проблем на Съюза, не казвам,че не трябва да ги има, дори напротив. Но нещо сериозно трябва да се предприеме както за опазването на границите, така и на този неспиращ наплив от бежанци, икономически имигранти,авантюристи и т.н.

 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#43] от "nnikolov_bg":
  Не става въпрос, поне при мен за "див страх", а за чисто практически неща и реалистична оценка на ситуацията. От тази гледна точка поддържам мнението,че в момента правителствата на водещите европейски държави и самият ЕС са абсолютно неадекватни в дадената ситуация.....

 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#39:"Ivo Ivanov"]Израел защо не им окаже гостоприемство?[/quote]

  израел да окаже гостоприемство на орди от онези, които и преди 1948ма скандират "евреите в морето"? това не е сериозно, надявам се, че не си вярвате.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#45] от "thepirineagle":

  Може би за Вас и за много други хора е практично и удобно да не допускат бежанците, които поради своите културни различия и бедност са заплаха за статуквото. Но в случая става въпрос не за съхранение на нашето удобство, а за съхранение на ценностите и принципите върху, които се крепи ЕС. Тези ценности бяха приветствани, когато съюзът отвори вратите си за източноевропейците повечето, от които също поради бедност се насочиха към стара Европа. Все пак да не забравяме, че може би повече от милион българи са някъде по света в търсене на по-добър живот и голяма част от тях са в старите членки на ЕС.
  В крайна сметка принципите са принципи когато се спазват, независимо от това дали ни е удобно.

 48. 48 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 776 Любопитно

  До коментар [#47] от "nnikolov_bg":
  Всъщност нямаме различия по отношение на принципите. САЩ и Австралия също не връщат бежанци. Но трябва да го докажеш,не само да твърдиш нещо. И границите са за това да бъдат пазени. Не вярвам да предлагате премахването на външните граници на ЕС или се лъжа? С бежанците масово навлизат и чисто икономически имигранти и укриващи се в родината си престъпници.
  По отношение на някои други практически приложения на здравия разум и ако ЕС желае да запази възможностите си и за в бъдеще да помага на онеправданите и прогонваните по света, не трябва да се забравя,че в момента на планетата има над 300 млн. бежанци и сигурно поне още 2-3 млрд. души които биха искали да живеят в ЕС. Ще нарушим ли принципите и ценностите на Съюза , ако не ги допуснем,ще бъде ли неморално?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK