Жан-Клод Юнкер: ЕС не прави достатъчно, 160 000 хиляди бежанци общо ще бъдат разпределени

Жан-Клод Юнкер: ЕС не прави достатъчно, 160 000 хиляди бежанци общо ще бъдат разпределени

© European UnionЕвропейският съюз не е в добро състояние, заяви Жан-Клод Юнкер, не трябва да гледаме през розови очила. Усещаме недостиг на Европа и недостиг на съюз и това трябва да се промени", категоричен беше председателят в началото на ежегодната си реч  "Състоянието на съюза", отправена към Европейския парламент.


Основният акцент на първата такава реч, оказала се и най-дългата до момента, на Юнкер начело на ЕК е имигрантската криза в Европа.
След като бяха разпределени 40 000 имигранти, Юнкер предложи разпределението на още 120 000 души, като оттук нататък приемането на повече бежанци ще бъде задължително за държавите.


Председателят недвусмислено се застъпи за идеята бежанците да имат възможността да работят и да изкарват прехраната си, докато молбите им за убежище се обработват.
"Няма религия, която да е по-силна от солидарността към бежанец. Наближава зима, наистина ли искаме да оставим цели семейства да спят по гари в Будапеща, да треперят от студ, да гладуват по палатки и лагери. Така ли ще се отнасяме към тези, които бягат от зверствата?", отправи гневно питане Юнкер.


Не трябва да се допуска да има бежанци от Западните Балкани


Разпределението на бежанци само по себе си не разрешава проблема, добави Юнкер и добави, че Комисията работи по изработване на списък с държави, от които ще се приемат бежанци и от които няма да се приемат.


Списъкът с тези държави ще улесни процеса по обработването на молби за убежище, спомена Юнкер и каза, че в него ще бъдат включени като "сигурни страни" държавите от бивша Югославия. Това обаче няма да означава непременно, че правото на убежище няма да бъде предоставяно при нужда на гражданите от тези държави.


Ако държавите от Западните Балкани обаче отпаднат от списъка със "сигурни държави", това ще се отрази негативно на перспективите им за европейска интеграция. "Двете неща са категорично свързани", заяви Юнкер.


Трябва да има едновременно защита и свободно движение


Юнкер обеща, че принципът на свободно движение в ЕС няма да отпадне, докато тече мандатът на настоящата Европейска комисия.


Председателят обаче предложи стъпки за подсилване на Фронтекст, която да се погрижи за сигурността на границите и гарантиране на законни пътища, по които имигрантите могат да стигнат до Европа:


"Трябват ни млади и жизнени хора, които да работят и живеят сред нас. Затова Комисията си постави за цел да излезе със завършен пакет предложения за законна имиграция."


Помощ за стабилизирането и развитието на Африка


Комисията ще създаде също така фонд от 1.8 млрд. евро, посветени на решаването на проблемите в Северна и Субсахарска Африка. Трябва да се създаде стабилност на място, за да бъдат изкоренени корените на стабилността, смята Юнкер. 


Голяма част от речта си Юнкер посвети на необходимостта Европа да поеме отговорността си и да прояви солидарност. Той говори за историческото задължение на европейците да не обръщат гръб на бежанците и за възможностите и ресурсите, с които Европа разполага, за да помогне на търсещите убежище.


По думите на Юнкер огромната част от 500-те хиляди души, дошли на територията на Европа, са бежанци от Сирия, бягащи от терора на "Ислямска държава".


Всеки от нас в един момент е бил бежанец. Общата ни история е белязана от милиони и милиони европейци, които в един момент са търсили спасение от война и потисничество. Именно ние, европейците, трябва да знаем защо правото на убежище е толкова важно. Правото на убежище е най-важното международно постижение и ние не трябва да го забравяме, напомни председателят и добави:


"Фактът, че Европа е фар на надеждата за толкова много хора, трябва да ни кара да бъдем горди, а не да ни плаши. Европа е оазис на мир и стабилност и с това трябва да се гордеем. Ние можем да помогнем да тези, които търсят убежище от войната, терора и потисничеството".


Вярно е, че не можем да подслоним цялото нещастие на света, но нека бъдем честни - те са 0.11% от общото население на ЕС, заяви Юнкер.


Много по-бедни от нас полагат много повече усилия


Юнкер направи сравнение с много по-бедния ливан Ливан, където 25% от населението в момента съставляват бежанците.


Ние се борим срещу тези, които бягат от "Ислямска държава", защо не можем да приемем тези, които бягат от "Ислямска държава"? Трябва да управляваме бежанската криза, алтернатива на това няма, добави председателят.


Юнкер отправи остра критика към лидерите, които отказаха солидарност и обвиниха Брюксел в бездействие, като беше категоричен, че "соченето с пръст" и обвиняването на Европейския съюз за кризата е симптом на провала на политиките на националната сцена. Юнкер изрази недоволство от факта, че настоящата система за предоставяне на убежище не се прилага напълно и във всички държави членки: "Приемаме закони и след това не ги изпълняваме. Въпрос на доверие и задължение е законите да се прилагат, след като сами ние сме ги приели", заяви Юнкер и предупреди, че ще има съдебни производства срещу държавите, които са нарушили правилата, и то през следващите дни.


Започваме два проекта за образование и продоволствена сигурност на 240 хиляди сирийски бежанци  в Турция, заяви Юнкер. "Приветствам усилията на Йордания, Турция и Ливан, които са много по-бедни от нас и общо са приели над 4 млн. души", добави той.


"Няколко думи за Гърция, която държа особено близо до сърцето си"

В речта си Жан-Клод Юнкер защити мерките, които Брюксел взе по отношение на разрешаването на гръцката криза, и заяви, че ЕК никога не е приемала варианта за излизане на Атина от еврозоната. По думите му, ако изходът на Гърция от еврото би могъл да бъде решение на проблема, той е щял да се случи.


"Твърде често Комисията беше ожесточено атакувана от някои държави членки, които участваха в решението на гръцкия проблем, макар и още да няма решение. ЕК има дълг да пази общия интерес и да не се захванем ребром с гръцкия проблем би било неизпълнение на задължението на Комисията", коментира председателят гръцкия проблем.


Кризата определено не е приключила и няма да приключи, докато в Европа не постигнем пълна заетост, заяви Юнкер и добави, че всеки има право на труд.


"На Европа е необходимо икономическо правителство", заяви Юнкер и обеща на Европейския парламент по-активна роля в преговорите за икономически и монетарен съюз.


Председателят заяви подкрепа за създаване на т.нар. европейски трезор, който да се опира на Механизма за финансова стабилност и за създаването на по-добър механизъм за гарантиране на депозитите на европейските граждани.


"Все така смятам, че данъкът върху печалбата трябва да се налага там, където е реализирана печалбата", заяви Юнкер, намеквайки за липсата на готовност на Европа за данъчна синхронизация.


Косвено Юнкер отхвърли идеята за създаване на отделен парламент на еврозоната, като заяви, че този орган трябва да продължи да бъде Европейският парламент.


Справедлива сделка за Великобритания


Правим всичко възможно да гарантираме, че регулацията в Европейския съюз ще стане по-добра. Дадохме началото на цифровия енергиен пазар и на енергийния съюз. Стъпка по стъпка завършваме единния пазар и стимулираме предприемачеството. Всичко това се прави по искане на британските политици, категоричен беше Юнкер.


Затова ни се иска британските ни приятели да подкрепят инициативите на Комисията.


Юнкер акцентира върху усилията на ЕК да бъдат сключени колкото се може повече търговски споразумения и спомена ТПТИ като пример.


"Не съм готов обаче да жертвам европейските стандарти. Ние имаме свои принципи и ценности, от които не можем да се откажем в името на търговското споразумение със САЩ", заяви Юнкер.


Демократично избраният президент на Украйна има кураж да действа и това не е лесно

"Често в разговори с президента Порошенко казваме, че ще помагаме на Украйна, отпуснахме 3.4 млрд. макрофинансова помощ и помагаме да се изкове сделка, която ще гарантира доставките на газ за Украйна за зимата", изброи Юнкер.


Юнкер обеща да направи всичко възможно за либерализиране на визовия режим, когато Украйна изпълни условията, и се ангажира "да убеди Европейския съвет" това да се случи.


Искам да се чуе ясно в Москва, че границите на европейските държави са неприкосновени и няма да направим компромис със сигурността. При нужда ние ще ги защитаваме, категоричен е Юнкер.

Няма да се изненадам, ако скоро имаме климатични бежанци

Юнкер акцентира върху проблема с климатичните промени и призова държавите членки да работят за изпълнението на добро споразумение: "Европа не бива да проявява неутралност по отношение на промените в климата, тя трябва да служи за пример на останалите".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 402 Неутрално
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Който си ги приютява той да си ги дундурка!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 571 Гневно

  "Така ли ще се отнасяме към тези, които бягат от зверствата?"

  Спрете зверствата, лицемер мазен!!!

  freedom is another word for nothing else to lose
 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Жан Клод, я гаси лампата и затвори вратата след себе си. Не виждаш ли , че по разединено племе от европейците няма ?!?!

 5. 5 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Боце ще му прати сърчица за благодарност, за новата порция брюкселски простотии...

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  ..."Приветствам усилията на Йордания, Турция и Ливан, които са много по-бедни от нас и общо са приели над 4 млн. души.", добави той"...
  -----------------------
  Те са си един манталитет, една "култура", една религия!! Какво ми ги сравняваш с Европа и ценностите на цивилизацията??

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 991 Весело

  "Трябват ни млади и жизнени хора" Тук има много такива ама нещо не искате да ги интегрирате те горките идват при вас вие им разваляте катуните

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#0:"Комуне Юнкер"]Няма религия, която да е по-силна от солидарността към бежанец. [/quote]
  Тая "солидарност" накрая ще ни излезне доста скъпо, другарю Юнкер, християндемократино.

  Никът ми казва всичко по темата.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 10. 10 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  координирайте си приказката в UEзащото вчера Sigmar Gabriel каза буквално:екселентната икономическа ситуация на Германия ни позволява да приемем 500.000 "бежанци"и може да приемаме тази цифра в продължение на няколко години!?и за какви разпределения тогава става дума?като "екселентните" могат да ги поемат всички??

  Der Steppenwolf
 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  [quote#8:"pixela"]С кухи лозунги при пиянките пред блока! [/quote]
  Да чуем твоето "не кухо" становище, лява резбичке ?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  "Ние се борим срещу тези, които бягат от "Ислямска държава", защо не можем да приемем тези, които бягат от "Ислямска държава"? Трябва да управляваме бежанската криза, алтернатива на това няма, добави председателят."

  Ние хубаво се борим срещу ИД, обаче досега няма никакъв ефект. Не е ли време ЕС по-активно да се включи във войната срещу ИД!? Според мен да.... колкото по-рано бъде унищожено това зло, толкова по-добре!

  П.П.
  Иначе речта на Юнкер с малки изключения е добра и аз очаквах да каже и предложи нещата, които предложи тази сутрин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Няма религия, която да е по-силна от солидарността към бежанец...
  35. И един от тях, законник, изкушавайки Го, попита и рече:
  36. Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?
  37. А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум:
  38. тази е първа и най-голяма заповед;
  39. а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си;
  40. на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците.
  ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ ,глава 22

 14. 14 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 519 Неутрално

  И как ще ги разпределят като те не искат и да чуят за други държави освен Германия ,Великобритания и Швеция. Тези хора хабер си нямат от ситуацията.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Весело

  [quote#5:"manu_chao"]Боце ще му прати сърчица за благодарност, за новата порция брюкселски простотии...[/quote]

  А, пък след това Юнкер ще му прати целувка.... те двамката много се обичат и уважават.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Не разбраха ,че ЕС има бъдеще като континент от бели хора само в съюз с Украйна ,беларус и Русия...... Иначе става азиатски катун.....с ходжи и минарета.....

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  "Европейският съюз не е в добро състояние..."
  Те имигрантите и ислямистите ще го оправят.Като почнат да чупят и да палят ,ще видим как ще излизаме от ситуацията.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  160 000 хиляди бежанци общо ще бъдат разпределени ...

  Хм,
  Дневник, альоуууу!
  Вие преселихте половин Арабистан, бе!

  Нейсе, друго ми прави впечатление по същество ...
  Само преди два дена лийковете от черновата бяха за 120 хиляди. И бяха явно истински, защото се цитираха и конкретни квоти.
  Сега изведнъж нарастнаха с 40 хиляди!
  Не само като абсолютна бройка много, но и стряскащо като процент на "актуализация". Това са 30%!
  Което ми говори или за калпаво "планиране" и "анализ" на ЕК, така и за нарастващия наплив ...

 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Това може да го каже само човек, който няма никаква представа какво представлява ислямът като религия и култура.

 20. 20 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 657 Гневно

  Европейският съюз е вече политически труп.
  Само не е ясно кога ще съобщят часа и датата..
  Така ще бъде и по лошо ще става и то защото станахте слуги и подлоги на хитрите и лукави американски евреи! Направихте Европа мюсюлмански вилает.Напълнихте я с мързеливи, калпави, алчни и жестоки мюсюлмански главорези и изроди. Животеца на проспериращи държави на Германия, Франция, Англия изтече. Тези пълчища от Азия ще ви разкажат играта.Да видим как ще ги интегрирате? Направо ще ми е интересно. Евала на Унгария, Чехия, Полша за това, че ръководителите им мислят за народа си и вярата си, и не допускат мюсулманските орди в държавите си. Евала за това, че не се съобръзяват нито с Брюксел нито с САЩ и не им подгъзват, и не се надупват, като нашите политици! Трябва бърз референдум за да решим искаме ли или не още джамии у нас и още канибали антихристи!

  1914 / 88
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Весело

  Трябва да се създаде стабилност на място, з а да бъдат изкоренени корените на стабилността, смята Юнкер.

  Това е цитат от статията ...

  Дневник ли си дневничари както си го знаем или Юнкер се е изпуснал?

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Юнкер да отваря кесията. Щото бежанците си правят сметката и който не плаща, лошо му се пише.

 23. 23 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Колко още трябва да направим Юнкер?
  Да им преотстъпим домовете си?
  Спрете войните на САЩ в Близкия Изток и престанете да се държите малоумно.
  И нека арабските държави,които са много големи фенове на ИДИЛ да си поемат част от отговорността за имигрантите.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 24. 24 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  По официална информация на МВнР на Македония- 68% от преминаващите границата са млади мъже..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 25. 25 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#22] от "Читател":

  няма той кисията си да отваря,а данъкоплатците още повече колан ще затягат

  Der Steppenwolf
 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Весело

  Дневник, махнете трите нули от заглавието, не се излагайте...

 27. 27 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#24] от "venci4":

  и предупреждават от Турция,че от офис за издване на паспорти в Rakka(Сирия) са откраднати 1500 оргинални(готови за издаване без имена) и са продадени по 2500 евро на ислямисти от групата на някой си Jabhan al Nusra

  Der Steppenwolf
 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#23:"Cherrie/Козяци-ИДИЛци"]Спрете войните на САЩ в Близкия Изток и престанете да се държите малоумно. [/quote]
  Да, но Юнкер заеква два часа, говори по всички теми, без да засегне ролята на САЩ, като главен виновник за сегашната бедствена ситуация за Европа...++++

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  "да бъдат изкоренени корените на стабилността"

  Ъ?
  ше си взема едно кафе от машината...

 30. 30 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Юнкер - България е независима държава с конституция, не сме селска провинция на Брюксел. До колкото знам Конституцията на Реп. България има няколко точки посветени именно на проблема с имигранти и заселване на други етноси, начина по който те имат право да се заселвати и преминават граници. Друга много важна точка е тази, която брани нашата цялостност като територия. Щом си толкова СОЛИДАРЕН и ЧОВЕК защо не пратиш едно писмо до Оланд и Обама да си сърбат попарата??? Аман вече с тази солидарност. Да е солидарен този, който е създал проблема.

 31. 31 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#29:"ВеЛкоВ"]ше си взема едно кафе от машината..[/quote]
  Само, ако е в капсула и е "лаваца"

 32. 32 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=tl16QDk2sig&ab_channel=ImmigrationDisaster

  https://www.youtube.com/watch?v=SQYYyf9n3Hs&ab_channel=Bub%C3%A1civEvrop%C4%9B

  https://www.youtube.com/watch?v=csGusl_ahUI&ab_channel=DanielHn

  ТОВА СА ЖИВОТНИ, които не се интегрират. Също така не забелязвам толкова много деца и жени...като гледам само нервни младежи...

 33. 33 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 346 Разстроено

  Европейският съюз не е в добро състояние, заяви Жан-Клод Юнкер, няма смисъл да гледаме с розови очила.
  ----------------------------------------------------

  Най-после някой да каже, че царят е гол и бос?

  Този съюз няма никакво бъдеще с васалната си психика, без собствена външна политика и собствена единна армия за защита на границите си!

  Докато ЕС е окупирана от чужда армия територия ще е така!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 34. 34 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 346 Разстроено

  [quote#30:"chefcurry"]Щом си толкова СОЛИДАРЕН и ЧОВЕК защо не пратиш едно писмо до Оланд и Обама да си сърбат попарата??? Аман вече с тази солидарност. Да е солидарен този, който е създал проблема. [/quote]

  Не е Оланд виновен за проблемите в Либия, предния беше, онзи с наполеоновия комплекс, Саркози!

  Бежанците да ги пращаме на американски разноски в Саудитска Арабия, Катар и Вашингтон, който е дробил попарата да си я сърба сам!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 35. 35 Профил на stuttgart64
  stuttgart64
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Помислете малко, защо запада в ЕС взима бежанци или емигранти, а източните ЕС-страни не?
  Ако някой има собствено мнение ( троловете нямат такова)
  може ли да даде логически отговор или да се опита да потърси такъв, като също предвиди, че запада има опит с Африка и Азия,
  било чрез колониите или други исторически връзки.

 36. 36 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "stuttgart._60":

  За Западна Европа не знам точно, но Германия има остаряващо население и има нужда от млада работна ръка. Хората с къртов труд си издигнаха страната, за сметка на личния живот. Също така социалните помощи за бежанци в Германия са 2-3 пъти по-високи от минималната заплата в България. Много също така виждат Германия като сърцето на ЕС, нима източна Европа не се изнесе и тя на Запад?

 37. 37 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От това, което Юнкер казва, аз разбрах, че в Брюксел не си пият хапчетата!

 38. 38 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Некарърен бюрократичен популист,който превърна европа в тотално посмешище основано на свръх регулации,бюрокрацията и високите данъци.
  Имиграционната политка на Австралия-това е решението за Европа.

 39. 39 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Адмирации г-н Юнкер! Добре е, че има и такива хора за да не загубим съвсем надеждата, която казват, че умира последна, но тук за повечето е умряла.

 40. 40 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Гневно

  ЮнГера го тресе старческата деменция и си въобразява, че живеем в патоса на 50-те години на миналия век...

  Форумът е в будна кома...
 41. 41 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "stuttgart._60":

  Защото имат нужда от работна ръка, но в същото време застаряваща Европа страда от старческо късогледство. Не си е научила урока с досегашните, зле интегрирани мюсюлмански общности и иска още.
  Юнкер правилно отбелязва, че и европейски граждани са емигрирали, но навсякъде, където са отишли, те са станали част от плътта на страната, в която са. При арабите не е така. Дядо Юнкер няма да доживее, за да се увери сам.

 42. 42 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#40:"Ghost"]ЮнГера го тресе старческата деменция [/quote]
  Бе този човек затова ли повтаряше всяко изречение по два пъти, сакаш да с увери, че не е пропуснал нещо си...погледът му постоянно блуждаеше из залата..старост-нерадост.

 43. 43 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Наистина ми се иска да разбера, как си го представя Юнкер, това с разпределянето. Тия хора пометоха континента като хунска орда, за да се доберат до Германия и сега един очилатко ще им каже, отивате в България. И естествено, нямате право на свободно придвижване.
  Лагери ли ще правим, за да ги задържим, що ли.

 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Фактът, че Европа е фар на надеждата за толкова много хора, трябва да ни кара да бъдем горди, а не да ни плаши. Европа е оазис на мир и стабилност и с това трябва да се гордеем.
  ..................
  Едно време Виена беше фара на Европа, та османлиите го обсаждаха два пъти, но се упариха.
  След първите няколко взрива, ще си промени мнението.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 45 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добре, че е Юнкер начело на ЕК. Ако бяха гениите-коментатори под статиите на Дневник, ЕС вече да се е разпаднал, е ТСВ да е започнала.
  Ето ви и Джон Грийн (ако не знаете кой е той, просто срам за вас) да ви обясни защо нищичко не разбирате.
  https://www.youtube.com/watch?v=KVV6_1Sef9M

 46. 46 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#43] от "senedra":

  Какво разпределение ?(Хайде оправим по някакъв начин новодшлите).................а тези които тепърва идват ?
  Или пак ще имате патоси,големи фрази и нула съдържание ?

 47. 47 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  САЩ изгубиха Лондон като съюзник за Сирия, но получиха подкрепа от Париж
  Президентът Франсоа Оланд допуска удар срещу режима в Дамаск до сряда
  Tweet
  15:34 | 30 август 2013 | 214 коментара

  Премиерът Дейвид Камерън по време на парламентарния дебат

  САЩ изгубиха традиционния си основен съюзник за евентуална военна намеса в Сирия – Великобритания, но затова пък неочаквано получиха пълна подкрепа от Франция.

  Британският парламент отхвърли искането на премиера Дейвид Камерън да разреши по принцип участие във военна операция, но френския президент Франсоа Оланд подкрепи САЩ за удар в Сирия като заяви, че е за пропорционално и твърдо действие срещу режима.

  Оланд даже обяви, че още до сряда може да бъде извършен удар срещу Сирия, но добави, че все пак всички варианти са на масата.

  "Всяка страна сама решава дали да участва или не в дадена операция. Това е в сила и за Великобритания, както и за Франция", посочи френският президент.

  Евентуална военна намеса в Сирия най-вероятно няма да получи разрешение от Съвета за сигурност на ООН заради ветото на Русия и Китай. Оланд допусна обаче коалиция между европейски страни и Арабската лига.

  След решението на парламента в Лондон секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви, че страната не се е отказала да търси силова санкция срещу Сирия и ще продължава да се опитва да сформира международна коалиция за това.

  От Белия дом заявиха, че решението на Обама ще бъде ръководено от това, което е в най-добрия интерес на Съединените щати. Президентът смята, че ключови интереси на САЩ са заложени на карта и че страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държавни отговорни, се посочва в съобщението на Белия дом.

 48. 48 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#41] от "osho":

  Ами това просто не е вярно. В България турците са 10% от населението, интегрирани са, работят си, плащат си данъци, проблеми няма, всичко е точно. Същото важи за огромни общности във Франция, Белгия, Холандия, Германия, Швеция, Англия и Швейцария. Само им погледни на тези държави националните отбори по различни спортове. Пълни са с хора от различен етнически произход, които вярват в своята държава и които се състезават за нея. Интегрирани и качествени. Отново - проблеми няма.
  Освен когато се появят расисти и ксенофоби. Тогава проблемите се появяват.

 49. 49 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  [quote#5:"manu_chao"]Боце ще му прати сърчица за благодарност, за новата порция брюкселски простотии...[/quote]
  И въздушни (и не само целувки)

 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#6] от "venci4":

  А ние обещаваме да приемем исландките, осочмено ако са като онази бившата жена на бившия играч на ЦСКА

 51. 51 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#1] от "focus_123":

  Не е популист, а кръгъл идиот! Седнал да сравнява Йордания, Ливан и Турция с Европа. Чак е жалко, човек на такава позиция да си позволи сравнение с Ливан, която точно мигрантите и бежанците превърнаха от християнска в мюсюлманска (92% от населението понастоящем) и то за някакви си 50-60 години.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 649 Неутрално

  " Европа е оазис на мир и стабилност и с това трябва да се гордеем"
  Не знам още колко време ще е оазис на мир и стабилност, при положение, че се очаква милиони бежанци да се преселят тук. Най-малкото това нахлуване ще събуди национализма и ксенофобията, които никога не са напускали стария континент.

 54. 54 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#11] от "venci4":

  Няма мнение, има виждане и разбиране на нещата - нещо, което не ти се отдава..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 55. 55 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Той и Меркел са лизачите на ислямистите! Единственият човек с някакъв разум е Виктор Орбан! Ако това продължава, ще се молим унгарецът да затане начело на Европа и да защити континента ни от инвазията на Исляма!

  https://www.youtube.com/watch?v=9c4Rvz5stHE

 56. 56 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Когато започнат масово депортиране на нелегални имигранти и останат само бежанци, може да си говорим така наедро как да им помогнем. В момента хората нямат вяра на "бежанци".

 57. 57 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 479 Весело

  „...като оттук нататък приемането на повече бежанци ще бъде задължително за държавите.“

  А пък нашите министърчета разпряваха, че сме били суверена държава и сами си взимаме решенията, без някой да може да ни се меси. Смях...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 58. 58 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#48] от "Tzvetozar Cherkezov":

  съгласна!направи един списък колко ти лично у вас ще заведеш,ще им платиш здравеопазването и изхранването и ще ги интегрираш !надявам се да не живееш с мама и тате още,за да питаш и баба си на колко може закуски да приготви сутрин
  учинически инфантилизъм е примерът за отборите каква интеграция за пари става дума в спорта и за много пари  Der Steppenwolf
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Жан-Клод Юнкер и другите еврохрантутници в Брюксел да се занимават с въпроса как да се спре ислямската вълна от имигранти, а не да ги разпределят!

 61. 61 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Въй!
  Много хейт срещу бежанците, много хейт срещу ЕС.

  И това от представители на народ, който за последните 25 г е пратил над милион българи зад граница!

  Ако тази енергия беше насочена към собствените ни политици, щяхме да сме бяла страна (с негатива да сме по- желани от бежанците).

  А че ЕС се е пооплел и не реагира най- адекватно, е факт.


 62. 62 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 649 Неутрално

  "Трябват ни млади и жизнени хора, които да работят и живеят сред нас."
  Това е целта, да се осигури млада и жизнена работна ръка. Европа застарява и има нужда от млади хора. А ние тук изгонихме голям брой млади и работоспособни хора и сега ще внасяме работна сила отвън. Де е Киро, на кирия.

 63. 63 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#48] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Господи, в каква заблуда живеете! Интегрирани, казвате, в държавите, които посочвате:
  Франция: https://www.youtube.com/watch?v=1y28zkxUtUs&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D1y28zkxUtUs&has_verified=1
  Белгия: https://www.youtube.com/watch?v=gN_ibpfM8lc
  Холандия: https://www.youtube.com/watch?v=RFAHULQ_D-A
  Германия: https://www.youtube.com/watch?v=fnpXfVKyszA
  Швеция: https://www.youtube.com/watch?v=eXTDsde5vIU
  Англия: https://www.youtube.com/watch?v=R5L9SExquao
  А в Швейцария официално забраниха минаретата, щото явно вече са ги интегрирали.

  Democracy is opposite of sharia and Islam - казва един „интегриран“ белгиец в едно от видеата.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 64. 64 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не съм вярвал че ще го кажа, но БРАВО на Юнкер!
  Не се поддаде на популисткия натиск и ирационалните страхове и отстоява принципите на обединена Европа. Браво и на Меркел заедно с него. Има надежда за Европа щом големите страни и ръководството на ЕС заемат принципни позиции.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 65. 65 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 325 Гневно

  Тоя да прати едно сърчице и на Благо колизеума. Че дотам му се простират възможностите.

 66. 66 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 458 Разстроено

  "ЕС не прави достатъчно, 160 000 хиляди бежанци общо ще бъдат разпределени"
  Баси,това е заповед !!!!!?????

  Остава да слу6каме?
  Комунизън в действие.Не6та в такъв ЕС.Благодаря.

  ne mutlu türküm diyene.
 67. 67 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Европеиския сьюз трябва да стане постоянен член на съвета за сигурност на ООН
  русия китаи франция сащ обединеното кралство не правят достатъчно за мира по света

 68. 68 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#66] от "hasanço":

  Да ти кажа ЕК си е висша форма на комунизъм

 69. 69 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 569 Неутрално

  ЕС е на път да се издъни яко с проблема-бежанци и дари да се срине.

 70. 70 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#63] от "frisky":

  Мога да ти извадя подобни видеа за етнически българи в България, французи във Франция, холандци в Холандия и т.н. във ВСЯКА държава. Престъпници има навсякъде, от всякакви вери, етноси или цветове на кожата.
  Защо тези видеа не са аргументи по тезата ти с две думи:
  1. В Наказателното право наказателната отговорност е лична и не може да бъде наследявана или преотдавана. Когато някой извърши престъпление виновен е само той. Точка. Не са виновни всички останали, които случайно са родени от неговия етнос или в някаква обособена от някакви политици преди години територия. С други думи, тези на видеата може да са престъпници, но аргументът ти, че защото ТЕЗИ са престъпници и неинтегрирани следва, че ВСИЧКИ са престъпници и неинтегрирани е кух и тъп. 1-0 за логиката и правото.
  2. Избирателните примери са изключително лесна когнитивна грешка. Даваш примери за 10-20-50 души, но в тези държави има милиони от тези етноси и религии. Статистически погледнато ти говориш за едно толкова миниатюрно престъпно малцинство, че то на практика е пренебрежимо.
  3. Отново и отново проучванията показват, че няма конкретна връзка между етнос и процент престъпления, религия и процент престъпления, цвят на кожата и процент престъпления и т.н. Всички проучвани показват обаче, че има конкретна и ясна причинно-следствена връзка между БЕДНОСТ и процент престъпления. В една група хора ще има повече престъпници, ако има повече бедни. Това е факт. Другите неща, на които се уповаваш НЕ СА. 2-0 за логиката срещу твоите глупости.

  Както казвам няколко пъти вече - следвайки подобна малоумна логика, понеже някакъв процент от българите използват тежки наркотици, следва, че ВСИЧКИ българи сме наркомани. Ами не. Не става така.
  Докато не се абстрахираш от дивашките си стереотипи, че цели народи, изповедания и етноси са еднакви и виновни за нещата, които НЯКОИ хора от тези народи, изповедания и етноси правят, никога няма никой да те вземе насериозно. Просто е смешно. 2015 година е, стегни се.

 71. 71 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#70] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Значи аз правя когнитивни грешки, а ти, тъй като си прочел всички изследвания, на всевъзможни езици, твърдиш, че „няма конкретна връзка между етнос и процент престъпления, религия и процент престъпления, цвят на кожата и процент престъпления и т.н.“
  Шведите и норвежците обаче не мислят като теб, затова и вадят официални статистики по въпроса, без разбира се да ги анализират публично. Просто ги публикуват и оставят изводите на четящите, щото иначе би било „расистко“.
  Ще поровя и дано да изнамеря, специално за теб, официално изследване на нагласите на мюсюлманите по света. Не е красиво, да знаеш, и не за друго, а защото идват насам с неистовото си желание за шериат. Мюсюлмански духовници, базирани в Западна Европа, се изказват публично, че изнасилените немюсюлмански жени са си го заслужили, ходейки без бурки по улиците на изброените от теб държави.
  Има толкова много примери за деградацията на Европа, че свят да ти се завие, но това вероятно са моите, лични глупости.
  Виж, за бедността си прав, а според теб дошляците какви ще бъдат богати, дебели и благоденстващи или ще си останат бедни поколения наред?!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 72. 72 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#68] от "trayan1980":

  ЕК или ЕС?

  ne mutlu türküm diyene.
 73. 73 Профил на moskato
  moskato
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "rurade":

  ближният е този, които е близо до теб. къде са техните съседи в случая?

  In vino veritas.
 74. 74 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сиянието на Мрака":

  я без руска пропаганда.
  башар асад иска да смаже народното
  недоволство със нечовешки убийства,
  химически оръжия и с помощ от друг сатрап
  путин. не му пука за хората. както и на путин.
  те мислята само за задоволяване на психопатиите си
  и мяниите за величие. вируси в съвремениия свят.
  много опасни вируси, срещу които трябва шоково
  лечение.

 75. 75 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#30] от "chefcurry":

  я ти прати едно писмо на путин да спре
  доставките на оръжие за башар асад и не
  дрънкай комунистически мантри.

 76. 76 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#70] от "Tzvetozar Cherkezov":

  ясно,разбрахме не си ученик ,а млад студент по право
  конкурент на госпожа "логика" с лекции от Наказателното право

  виж, когато стреля действителната интелектуалнта артилерия никога не използва: "твоите глупости","малоумната ти логика","дивашките ти стериотипи".......защото колкото и да искаш да се издигнеш над опонента си,използайки такива термини показваш,че с нищо не стоиш над него

  Der Steppenwolf
 77. 77 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Не е уместно да се настаняват сирийци в България, бившите соц. страни като Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Румъния отказват да вземат каквито и да е защо България не се придържа в солидарност с тях или очаква че ще дойдат помощите и така някои ще си ги присвоят?!

 78. 78 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#76] от "La Loba Esteparia":

  Обори ме тогава. Не чух нищо по аргументите ми, само как аз съм студент по право, конкурент на оня лунатик и че съм наричал дивашките стереотипи такива, каквито са.
  Странно, думичка по аргументите няма.
  Сладур.


 79. 79 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#71] от "frisky":

  Намери изследване, което открива нещата, които твърдиш и е peer-reviewed И е повторено със същите резултати от различни независими източници и ще си говорим по темата. Дотогава нямаш нищо.
  А тия неща не ги твърдя аз. Твърдят ги социолозите. И нормалния разум на всеки човек, който поне мъничко разбира от статистика.
  Не ги разбират само хората, които като видят арабин, мюсюлманин, черен и човек се съсредоточават върху първите три, а не върху последното. Разлика между нас и тях НЯМА.
  И отново правиш когнитивни грешки: "защото идват насам с неистовото си желание за шериат. Мюсюлмански духовници, базирани в Западна Европа, се изказват публично, че изнасилените немюсюлмански жени са си го заслужили, ходейки без бурки по улиците на изброените от теб държави". Кой това? Един-двадесет-сто или ВСИЧКИ? Защото докато твърдиш, че са всички ти правиш когнитивна грешка и няма да те взема насериозно. Докато пък не твърдиш, че са всички, но наказваш тези, които не вършат тези работа, заради глупостите на другите, също правиш когнитивна грешка и никой няма да те вземе насериозно.
  Не зацепвате ли? Много е просто. ВСЕКИ стереотип е грешен. Винаги. По принцип, по дефиниция. Затова се нарича стереотип, защото е нещо, което е общоприето, въпреки че е очевидно грешно. Извадете си главите от задниците, захвърлете расизма и шовинизма и ще си говорим адекватно. Дотогава сте просто шепа популисти, която или е твърде глупава, за да осъзнае как математика, статистика, право и социология опровергават глупостите, които ръси или просто не й пука. И по-лошото е, че най-вероятно е второто.

 80. 80 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#78] от "Tzvetozar Cherkezov":

  няма какво да те оборвам просто ще е неравностойна биткаприеми го ,че никога не мога да съм нивото ти)
  със "сладур" още веднъж го доказваш
  Der Steppenwolf
 81. 81 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#74] от "mihail_p":

  Тай лии? И как така преди няколко лета немаше и помен от бежанцити, а сига баш са юрнале къде назе? Кой тос, дет ги прогони, а? Башар ли? Башар, ама друк път! Янките, те са виновни, пич! Затова е цялата дандания, да затъне Африка в мизерия до шия. Сега, за наказание, ше нареда веднага всички бежабнци под строй - у Манхатъна. Да видят кон боп яде ли

 82. 82 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#79] от "Tzvetozar Cherkezov":

  По-голям локум не можа ли да разтеглиш?
  В нито един от коментарите си не съдя хората по цвета на кожата им, НЕ СЪМ расист, но съм и ксенофоб, щото не мразя чужденците по презумпция, но съвсем отговорно заявявам, че в моите очи исляма е зловеща религия, която не е помръднала на милиметър от пръкването си като идеология.
  Ислямът и християнството са несъвместими, когато биват изповядвани последователно и с отдаденост - затова и етническите турци в България не са добър пример, тъй като те са толкова мюсюлмани, колкото и българите християни.
  Категорично смятам, че прииждащите хора ще донесат проблеми не защото са малко по-тъмни от нас, а защото са мюсюлмани и за тях свещена цел в живота е да не останат друговерци. Просто и ясно!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 83. 83 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#82] от "frisky":

  Ами, съжалявам. Това, което казваш, просто не е вярно и показва абсолютно незнание за нещата, които обсъждаш. Ти не разбираш нищо от Исляма като религия. Това, което казваш, може да е валидно евентуално само за Исляма в няколко държави - С. Арабия, Катар, например - но не и по принцип. За сектите на салафистите и уахабистите съм напълно съгласен, че са радикални, с други думи "зловещи". Но това по никакъв начин не е вярно за умерените мюсюлмани в Турция, Тунис, Сирия, Йордания и т.н. Още по-малко вярно е за мюсюлманите в Индонезия и Малайзия - 400 милиона души, сред които терористи - няма. Просто тяхното ислямско училище/движение е най-нерадикалното. Забележи, Индонезия е най-голямата държава с доминантно мюсюлманско население. Най-много мюсюлмани няма в Близкия Изток или в Африка, или на Арабския полуостров, а в югозападна Азия.
  Общо взето нещата, които казваш са верни за едно малцинство от хора, на които мозъците са им промити от религия и общество. Но това, че Ислямът като цяло е зловеща религия и е несъвместим с Християнството, е абсолютно неверно. Не можеш от малкото да изведеш подобен извод за голямото.

 84. 84 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#83] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Дали ще е удобно да не ми менторстваш? И ако може да не се изказваш толкова крайно за позициите и знанията на околните.
  Ето ти една статистика (от хилядите такива), разгледай я добре и ми кажи от къде идват мигрантите към днешна дата.
  https://muslimstatistics.wordpress.com/2015/03/15/pew-poll-analysis-a-billion-muslims-want-sharia-law/
  Да не би случайно ордите да са от Малайзия или Индонезия? И защо ги намесваш в дискусията, просто да покажеш, че нещичко си прочел, макар да е офтопик отвсякъде? Писанията ти излизат тотално от контекста на казаното от мен. И кой точно си ти, че твърдиш, че моето виждане е абсолютно „неверно“ и то за нещо, което е историческа истина и абсолютен факт?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 85. 85 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#84] от "frisky":

  Самият факт, че вярваш на някой, който твърди, че е направил изследване с група милиард и шестотин души е достатъчен, за да осъзнае всеки адекватен човек колко е смехотворно твърдението ти. Забележи, човекът прави адски много грешки, видни още на пръв поглед:
  1. Взима извадка от едно изследване, което е 216 страници. Ето линк към цялото изследване, което ВЪОБЩЕ не подкрепя неговите изводи, базирани на тази едничка извадка. Дори напротив, още на страница 16 се дават точно аргументите, които той много "инцидентно" изпуска.
  https://muslimstatistics.files.wordpress.com/2015/03/worlds-muslims-religion-politics-society-full-report.pdf
  2. Не прави абсолютно никаква разлика между видовете Ислям. Огромна грешка.
  3. Не взима под внимание възраст, пол, етнос, националност и т.н. все параметри, които са от сериозно значение в социологията.
  4. Дефинира по собствени характеристики "радикален".

  С други думи, отиди и виж цялостното изследване и неговите изводи, които са съвсем различни от изводите на този блогър. Най-малкото, нелепо е да се взима една страничка и от нея да се правят генерални изводи за цялото мюсюлманско население на Земята - това е сериозна грешка. Ето, сега и аз ще я направя. Отиди на страница 216 от горния ПДФ файл и погледни статистиката при отговор на въпроса дали е морално оправдано взривяването с коли на ислямисти(сиреч дали е морално оправдан тероризмът) - като изключим Палестина и Афганистан, във всички други държави огромното мнозинство не подкрепя това. Хващам тая страничка, правя извадка и правя генерален извод по нея - масата мюсюлмани НЕ СА радикални. Еми да, ама не става така. Много, много по-сложно е и е абсурдно да се връзваш на такива подвеждащи изводи. Най-малкото виж му първите изречения - "Recently, after reading parts of the Koran, I have become a bit frustrated that no one seems to understand the magnitude of the Muslim threat." Това изречение е предубедено. Той ВЕЧЕ има определено мнение и затова вижда само това, което му е удобно да види. Това не е адекватен анализ на изследването и подобни когнитивни грешки правят всичко, което е написал напълно невалидно.
  Общо взето, след като прегледах изследването, в огромната си част хората от него показват напълно нормално човешко поведение при подобни общи социологически изследвания. Голямата маса са в средата на спектъра - нито радикално ислямизирани, нито пък с радикални западни идеи. От друга страна, личат си и някои видни и в реалния живот шаблони. Например на въпроса дали жената трябва да има правото сама да избира дали да носи забрадка, в Тунис и Турция над 90% смятат, че трябва да го има - това са две страни, в които не е задължително жените да носят забрадки. В същото време в страни като Палестина, Египет и Ирак са много по-нетолерантни към жените - процентите там са много по-високи, особено при идеята за развод. И така нататък. Идеята ми е, че е нелепо да се четат подобни безкрайно опростени анализи, като на този блогър и да им вярваш безрезервно. Напълно си наясно колко грешки е направил той при изводите. Нещата са много, много по-комплексни от простичкото "радикалните мюсюлмани са 400 милиона души".

 86. 86 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#84] от "frisky":

  Последният коментар да се чете без първото изречение. Писах го преди да забележа общия репорт и съответно да намеря извадките и направената калкулация на статистическата грешка, а после съм забравил да го изтрия.*

 87. 87 Профил на Denitsa Mircheva
  Denitsa Mircheva
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Прекрасна реч! Дано да се намери толкова воля и човешко отношение!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK