Европа затръшна вратите пред имигрантите от бивша Югославия

Имигранти от Косово близо до северния сръбски град Суботица до границата с Унгария.

© Associated Press

Имигранти от Косово близо до северния сръбски град Суботица до границата с Унгария.От месеци беше факт неформалното съществуване на списък с т.нар. сигурни страни, на чиито граждани изключително трудно се предоставя право на убежище в западна Европа. В сряда пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер официално потвърди, че изпълнителният орган на ЕС работи върху общ за целия ЕС документ, който ще назовe тези държави.


Коя страна е сигурна?


Ако една държава попадне между сигурните страни, това означава, че Брюксел по презумпция приема, че нейните граждани не са преследвани, измъчвани или подлагани на унизителни условия, не са заплашени от насилие и не живеят в условията на въоръжен конфликт.
Всеизвестно е също, че списъкът беше иницииран, за да спре нелегалната имиграция от Западните Балкани, която достигна особено високи нива в началото на 2015 г. и беше една от малкото мерки по отношение на справянето с имиграция, по която министрите от ЕС се споразумяха с единодушие. Настоящият списък включва Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Черна гора, Сърбия и Турция, като изрично се посочва, че в бъдеще може би ще бъде допълнен.


Защо ЕС има основание?


По-рано тази година европейската статистика показа, че подадените молби за убежище в ЕС от хора с балкански произход са повече от тези на сирийските бежанци. Само емигриралите от Косово в ЕС през първите три месеца на 2015 г. са 48 900. Сирийците, поискали закрила до този момент, са били 29 100.


Именно Балканите остават най-мащабният източник на молби за убежище за целия период от 2009 до 2013 г. Повече от една трета от потърсилите убежище от Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия също така опитват поне втори път при отказ. Над от 80% от всички балкански емигранти се озовават в Германия, Франция и Швеция.


Косовски имигранти в Сърбия, по пътя за унгарската граница, са задържани от полицията, февруари, 2015 г.

© Associated Press

Косовски имигранти в Сърбия, по пътя за унгарската граница, са задържани от полицията, февруари, 2015 г.


Шансовете обаче гражданин на държава от Западните Балкани да получи международна закрила са минимални. От общо 10 300 подадени молби от македонци през последната година са приети по-малко от един процент.


Най-голям е броят на кандидатстващите от Косово (37 895 души). От тях около 6% са одобрени. Сърбите са почти 31 000 за последната година с по-малко от 2% одобрени, черногорците – 1845 с три процента успех, а босненците – 10 705 с 4.6% шанс. Албанците най-често получават одобрение, от 16 825 души 7.3% са получили право на убежище.


Балкански бизнес


Балканските имигранти също както и сирийските използват широки и добре организирани мрежи от трафиканти, които уреждат европейските им пътешествия. По-рано тази година Европол разби групировка от 77 души в Косово, на която всеки имигрант е плащал по 2800 евро, за да стигне до Франция. Таксата за придвижване на семейство е била 7000 евро.


Задържани имигранти от Косово са превозени в полицейски автобус близо до северния сръбски град Суботица до границата с Унгария.

© Associated Press

Задържани имигранти от Косово са превозени в полицейски автобус близо до северния сръбски град Суботица до границата с Унгария.


Балканските правителства си искат емигрантите обратно


Самите лидери на държавите от Западните Балкани приветстват включването на страните им в безопасния списък, защото за тях това означава съхранявана на перспективата им за членство в ЕС. Жан-Клод Юнкер беше категоричен, че ако порасне броят на легитимните бежанци от някоя държава от Западните Балкани, това би означавало, че тази държава вече не покрива критериите от Копенхаген за членство в ЕС.


"Ако една държава изгуби статута си на сигурна страна, на нея ще бъде отказано правото да се присъедини към Европейския съюз", заявява Юнкер.


Косовският министър на вътрешните работи Скендер Хисени призова през пролетта държавите - членки на Европейския съюз, да помогнат за спиране на масовото изселване на косовските граждани.


"Държавите от ЕС като Австрия би трябвало колкото може по-скоро да върнат имигрантите от Косово. Винаги са ни казвали, че огромното мнозинство от нелегалните имигранти няма да получат разрешение за престой и ще бъдат върнати. Искам да подчертая, че бих желал това да стане колкото може по-бързо", заяви той.


През август лидерите на Косово и Черна гора Иса Мустафа и Мило Джуканович потвърдиха в писмо до Европейския парламент, че биха искали Германия да включи държавите им в списъка със сигурни страни. Те заявиха, че никакво преследване или мъчения не се осъществяват на балканските държави и не виждат причина гражданите им да търсят убежище в Европа.


Лидерите на държавите от Западните Балкани по време на среща на върха. Иса Мустафа, премиер на Косово, Мило Джуканович - Черна гора и Александър Вучич - Сърбия.

© Associated Press

Лидерите на държавите от Западните Балкани по време на среща на върха. Иса Мустафа, премиер на Косово, Мило Джуканович - Черна гора и Александър Вучич - Сърбия.


ЕС не може да приема бежанци от кандидати за членство в ЕС


Когато ЕС решава дали една държава да получи статут на кандидат за членство, тя трябва да покрива критериите от Копенхаген, т.е. да зачита демокрацията, върховенството на закона, човешките права, да гарантира защитата на малцинствата. Парадокс би било ЕС да приема бежанци от страни, които според Брюксел покриват копенхагенските критерии.


В момента кандидатите за членство в ЕС са Албания, Македония, Сърбия и Турция. Босна и Херцеговина и Косово имат статут на потенциални кандидати.


Въпреки че според правилата на ЕС "всеки гражданин има правото да кандидатства за убежище" и молбите на идващите от Балканите ще "продължат да се оценяват", шансовете те да завършват с одобрен статут намаляват, а депортирането на определените като икономически имигранти ще бъде експресно.


Системата заработи в Германия


Германия беше първата, която създаде своя стратегия, с която да демонстрира какво на практика ще бъде отношението към имигрантите от Балканите:


Кандидатстващите за убежище от Западните Балкани ще бъдат настанявани в предварителни приемни центрове, където властите приготвят за зимата условия за подслон на 150 000 души.


Максималния период, за който имигрантите ще остават, ще бъде удължен от 3 до 6 месеца, като те са задължени да останат на това място за времето. Имигрантите с отказаните молби ще бъдат депортирани по-бързо отпреди.


"Всеки, който не е покрил критериите за постоянно жителство, трябва да напусне страната", заяви Ангела Меркел и добави, че социалните помощи за тези, на които предстои депортация, ще бъдат намалени.


Правителството обаче планира мярка, която да остави вратичка за легална имиграция в помощ на хората, идващи от Балканите:


"Хората от тези държави, които могат да представят свидетелство, че имат гарантирано работно място или обучение, че могат да останат в Германия", обяви Меркел.


По думите на министъра на труда и социалната политика в Германия Андреа Налес Германия ще предостави 20 хиляди разрешителни за работа от този тип без оглед на квалификацията на хората.


Това лято германскoто вътрешно министерство инициира кампания, чиято цел е да откаже имигрантите да търсят убежище на територията ѝ. Публикувано беше мрачно видео, показващо депортацията на неодобрени кандидати за убежище от Западните Балкани:"Моля, приемете тази информация много сериозно. Прекалено много хора вече предприеха трудното и скъпо пътешествие, което приключи с бърза насилствена депортация. Не съсипвайте себе си и семейството си финансово и икономически", предупреждава мъжки глас зад камера, като думите са преведени на сръбски и албански.


Подобни кампании са планирани и от Швейцария, Дания и Унгария, а публикациите могат да се видят от потенциалните емигранти във фейсбук и по страниците на местните вестници, предаде Foreign Policy.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Да учат арабски и да тръгват по ЖП линията към Германия. Наште роми и те. За да не ги връщат.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 2. 2 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 256 Гневно

  Е, друго си е ако си сириец или афганец!
  Вратите ще са отворени и пари ще ти дадат!
  И на влак ще те возят...

 3. 3 Профил на mlb
  mlb
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Затова пък сякакви м*****и от африка и азия са добре дошли и имат повече права от гражданите на ес!

 4. 4 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  То какво да коментираш ...

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Същото отношение трябва да имат и към другите икономически емигранти. Иначе е расизъм.

 6. 6 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "pur6ing":

  Защото: "Ако една държава попадне в измежду "сигурните страни", това означава, че Брюксел по презумпция приема, че нейните граждани не са преследвани, измъчвани или подлагани на унизителни условия, не са заплашени от насилие и не живеят в условията на въоръжен конфликт." Т.е те не са бежанци / refugees

 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Т.нар. европейски политици от ден на ден оглупяват все повече и повече.

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  За българските граждани обаче в момента няма каквито и да е пречки да се заселят в която и да е държава на ЕС, да почнат работа или просто да си харчат натрупаните левове.
  Е, да.... първо трябва да ги обърнат в евро.

 9. 9 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Абе друго си е Иракчани, Сирийци, Афганистанци, Африканци. Кви са тия на балканите. Поомачкани от комунизма, който Германия донесе с две поредни (загубени) световни войни (ПСВ финансира Ленин, ВСВ загубата дава възможност на Сталин и той си взема половин Европа). Тъй като Германия е само на половина пострадала от комунизма и се управлява от западната си (здравата си) част, не може да разбере как тия народи не могат да се отърсят от тоя комунизъм. "Сами сте си виновни" често се чете в немската преса по наш адрес.

  Ами виновни сме си. Като тръгнваме да завладяваме света и въвличаме Германия с нас (или май беше обратното). Сега тъкмо ще почнем да изкореняваме червените репеи от държавите си и пак ще почне война. И кой ли ще е приел всичките сирийци (барабар с войниците на ИД измежду тях). И ако тази война стане на религиозна основа, познайте ние пак къде се намираме географски... Абе калпава работа.

  Харесвам Германия като цяло, ама тоя техен комплекс ще удари цяла Европа (пак).

  Леко обезчовечен...
 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Интересна е и реакцията на самите балкански правителства: "Върнете си ни хората, бре западняци!"
  Нещата отиват към борба за публика.
  Който дава кебапчетата - той ще има публиката.

 11. 11 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 518 Весело

  "Скендер Хисени призова през пролетта държавите членки на Европейския съюз да помогнат за спиране на масовото изселване на косовските граждани."

  А га гонихте сърбите, друга песен пяхте. Да не се обърне палачинката след 10-тина години.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#9] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Трябваше да започнеш с бастисването на Римската империя от германите преди там 1500 години. Това е началото на всички злини.

 13. 13 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#8:"Ф.Нинов"]За българските граждани обаче в момента няма каквито и да е пречки да се заселят в която и да е държава на ЕС[/quote]
  "Калфин съобщи, че ще се изготви съвместен план между България и Швеция за справяне с проблемите с незаконно пребиваващите берачи на плодове и просещите и за връщането им в България."

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Да, повечето роми от Югославия не са мюсулмани, вратата се хлопна...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#12] от "Ф.Нинов":

  Забравяш за приноса на славяните и прабългарите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#13] от "България подкрепя тероризма?":

  Би било интересно да се разбере какво точно е незаконното да пребиваш като български гражданин в Швеция?
  Незаконно може да е работата на черно или просията, но в самото пребивавене (ако си се регистрирал) трудно мога да си представя.

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#15] от "Rhapsody of Fire":

  Ако не бяха бастисали Римската империя сега тузарските квартали около София щяха да имат канализация и асфалтиран път.

 18. 18 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  Съгласен.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 19. До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  А минералните бани щеха да се ползват по предназначение, а не да се чудят музеи ли да ги правят, изложбени зали ли ...

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 20. 20 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 495 Гневно

  До коментар [#7] от "balkantourist":

  Според мен ЗАБОГАТЯВАТ!

  Защото им се плаща да приемат тези терористи на континента ни!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#19] от "България подкрепя тероризма?":

  щеше да цари чистота, ред и дисциплина.
  Първо щяха да планират даден град, после да го построят и накрая да го заселят с хора.
  Когато градът достигне количеството население, за което е проектира: хоп -> започват да строят нов град.

 22. 22 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Отдавна Европа е обособена територия на америк.бази , а скоро и на пазари.

 23. 23 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Като не щете източноевропейци, на ви африканци и араби...

  SAVE EUROPE!!!
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Весело

  Един рибар хванал златната акула и тя му казала:
  — Ще ти изпълня едно желание.
  — Искам оная ми работа да стига до земята.
  Акулата му изяла краката и казала:
  — Вече ти стига до земята.

  [quote#5:"hodounski"]Същото отношение трябва да имат и към другите икономически емигранти. Иначе е расизъм.[/quote]
  Значи навсякъде да има диктатори дето водят гражданска война с местни религиозни фанатици... и емигрантите ще са равни на сирийските бежанци...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#16:"Ф.Нинов"]Би било интересно да се разбере какво точно е незаконното да пребиваш като български гражданин в Швеция?
  Незаконно може да е работата на черно или просията, но в самото пребивавене (ако си се регистрирал) трудно мога да си представя. [/quote]
  Свободата на предвижване в ЕС е за 3 месеца. После при поискване трябва да докажеш, че се издържаш сам. Иначе могат редовно да те депортират.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#25] от "kykyyy":

  Това не го знаех.
  Има логика.
  Мерси за инфото!

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дойдохме си на думата.Ако си ислямист с 10 деца си добре дошъл.И ще живее и отглежда децата си на гърба на немският данъкоплатец.Ако пък си европеец,който има желание да работи не си желан.

 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  [quote#17:"Ф.Нинов"]Ако не бяха бастисали Римската империя сега тузарските квартали около София щяха да имат канализация и асфалтиран път. [/quote]
  А латинският щеше да е езика на който се разбират по целия свят.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  [quote#28:"Julian Mall"]А латинският щеше да е езика на който се разбират по целия свят. [/quote]

  До коментар [#28] от "Julian Mall":

  Ето една култова сцена по темата (ROMANI ITE DOMUM!) : https://www.youtube.com/watch?v=XbI-fDzUJXI

 30. 30 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Двулични , лицемерни, но за сметка на това, наивни и надменни...скоро време ще осъзнаят, какво са направили...
  Аллах се грижи за нещата...

  Форумът е в будна кома...
 31. 31 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Точно с косоварите се почна, минаваха по 10 хиляди на месец и Сърбия нямаше причина да ги спира. Видяха и останалите, че това е по-безопасният и пряк път, от Турция в България и вместо през Гърция за Италия се отклониха през Македония и Сърбия за Унгария, а скоро започнаха директно от Гърция да прииждат.

 32. 32 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 388 Весело

  Много ми е интересно, след като трябва да се предадат в първата държава от ЕС, защо Гърция им позволява да продължават напред без да се регистрират?!? Как така тези талази от муджахадини се разхождат из цяла Европа без някой да ги спре?!? Какъв съюз е това като не могат да си опазват границите! Утре ще се юрне цяла Африка и отекохме...

 33. 33 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Европа скоро ще добие нов облик и ще си докара големи проблеми. Накъде върви ЕС?

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#28] от "Julian Mall":

  Ето още един култов момент относно "какво са ни дали римляните?" : https://www.youtube.com/watch?v=Qc7HmhrgTuQ

 35. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 641 Гневно

  До коментар [#2] от "pur6ing":

  Ако пък имаш нещастието да те изпратя в България ЕК ще отпусне по 500 евро на месец, пари, които са предостатъчно за издръжката на един га**ал.

  Като се замисля, колко хора в страната работят за по 500-600 лв. и дец хранят и учат и т.н., меко казано се дразня. Германия да си ги взима всичките, а германците могат да си ги настанят в спалнята, а те самите, за да не ги обвинят в каквото там си измислят да отидат да спят в кучешката колиба.

 36. 36 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  ++++++

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4131 Неутрално
 38. 38 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#32] от "Соколов":

  Не ги регистрират най-вече, защото предпочитат да ги пуснат да бягат към Германия, а не да ги държат на своя територия и да ги хранят. Предвид кризата с еврото, даже се чудя как някои гърци не са решили да станат бежанци - сигурно по 1000 евро на месец за тях ще отпусне ЕК.

 39. 39 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Някъде бях чел, че една от целите на Втората световна война е била създаването на еврейска държава. Обаче как да принудиш заможните, имотни и устроени хора да оставят всичко и да отидат да живеят в пустинята? Започваш война и изпращаш стотина хиляди в лагери, избиваш още толкова - останалите разбират намека.
  Дали историята не се повтаря? Война, ИДИЛ, кланета - масово преселение, отворени граници - нова, този път ислямска държава.

 40. 40 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 346 Неутрално

  На Европата отдавна и е ясно, че по-лесно можеш да интегрираш бежанец - мюсулманин, отколкото балкански циганин! Само че никой в ЕС не си позволява да представи проблема по този начин! Добре само, че сме в ЕС и нашите роми бавно-бавно се изнасят на Запад ... е, някои ни ги връщат после де, vive la france

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 41. 41 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега ще трябват пари и за джамии

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Ами и те, като сирийците, искат по-добър живот.Тука съвсем ще се обезлюдим.

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  "В момента кандидатите за членство в ЕС са Албания, Македония, Сърбия и Турция. Босна и Херцеговина и Косово имат статут на потенциални кандидати."

  Какво означава "потенциален кандидат"от гледна точка на горния текст?
  Нещо като абсолютно нищо!

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#43] от "2.50": Означава губене на ценно време.

 45. 45 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 453 Неутрално


  До коментар [#35] от "doxen":

  Сумата, която ЕС дава за всеки бежанец е еднократна, а не месечна.
  Дано никога не ви се случва да бягате от война. Да - не бива бежанците да бъдат разпределяни хаотично и без концепция, но не може Европа а и светът просто да им затръшне вратата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK