Приветствията на германците прикриват хаоса, който очаква бежанците

Център за регистрация на имигранти на гарата в Мюнхен.

© Michael Dalder, Reuters

Център за регистрация на имигранти на гарата в Мюнхен.Бежанците, пристигащи в Германия, са посрещани и нахранвани от чакащите ги доброволци, а след това набързо са изпращани в приемните центрове из цялата страна. Всичко, изглежда, протича толкова гладко, колкото поточна линия в завод на BMW.


Зад това има сцени на хаос и объркване, докато известната германска ефективност се огъва, а служителите в администрацията се борят да се справят с вълните от търсещите убежище от Близкия Изток, пише "Ройтерс".


Стандартните процедури като идентификация и регистрация са забравени, докато повечето новодошли - сирийци, иракчани, афганистанци и други националности - минават през градове като Мюнхен на път за нов живот на други места.
"Хората, които пристигат в Мюнхен, не се регистрират тук, не всички. Те са разпределени из цяла Германия", казва Кристоф Хиленбранд, старши администратор на района около Мюнхен в Горна Бавария.


Купуват се толкова много двуетажни легла за бежанските центрове, че местните доставчици не могат да се справят и се правят поръчки чак до Китай. "Дори IKEA не може да се справи с търсенето", добавя Хиленбранд.


Приветствията на германците прикриват хаоса, който очаква бежанците

© Michaela Rehle, Reuters


На новодошлите се казва да се регистрират за обезщетения за бежанци в техните крайни дестинации в рамките на пет дни, но няма начин да се провери дали те го правят. От около 25 хил. души, пристигнали през уикенда, само около 2000 са останали в Мюнхен, добавя той.


Длъжностни лица смятат, че почти 40 процента от пристигащите през тази година идват от Балканите и на тях ще им бъде отказано убежище за разлика от сирийците, които бягат от гражданската война в страната им.


Преводачите, които говорят с бежанците, споделят, че повечето използват арабски, персийски или пущу. "Но има и "фалшиви" със сигурност", казва Хиленбранд, имайки предвид хора, които се представят за сирийци, за да могат да получат по-лесно бежански статус.


Запитан дали тази отворена политика не създава рискове за сигурността на Германия, Хиленбранд отговаря: "Питайте министъра на вътрешните работи."


Бежанците бързо са отвеждани до приемните центрове, често спортни зали и училища, които са набързо оборудвани с легла и маси, но нищо не им да ги напуснат и да отидат, където си поискат.


Мигрантите получават медицински преглед на гарата в Мюнхен.

© Michaela Rehle, Reuters

Мигрантите получават медицински преглед на гарата в Мюнхен.


"Около 1000 бежанци са напуснали приютите в Мюнхен на собствената воля през последните няколко дни, най-вероятно за да отидат при роднини, които вече са тук", коментира Хиленбранд.


"Ако искат официален (бежански - бел. ред.) статут, те трябва да се регистрират в рамките на пет дни в един от центровете в цяла Германия", добавя той. Само тогава ще бъде проверена тяхната идентичност и ще се разгледа молбата им за убежище.


Нормалната процедура за регистрация е толкова бавна, че бежанците щяха да стоят на границата с Австрия в продължение на дни или седмици, докато минат през всички бюрократични проверки.


Обикновено на лицата, търсещи убежище, се правят снимки, взимат им се отпечатъци и трябва да представят паспорт или друг официален документ, който трябва да докаже тяхната самоличност. Ако Федералната служба за миграцията и бежанците има съмнения, администрацията може да поиска и технически анализ на документите.


Приветствията на германците прикриват хаоса, който очаква бежанците

© Michaela Rehle, Reuters


Търсещите убежище могат също да бъдат записвани да говорят на родния си език. Федералната служба разполага с 45 експерти, които могат да анализират моделите на речта и акцентите в 80 езици, за да се провери дали кандидатите са лъгали за това откъде идват.


Този път, това не само известната германска ефективност показва обратната си страна. Снимките на германци, които посрещат бежанците с вода и бонбони също имат такава.


Десните политици се оплакват от големия брой мюсюлмани, които са допуснати в страната. Няколко бежански приюта бяха нападнати, а настроенията се разпалват още повече от слухове, като например, че Саудитска Арабия, която не е приела никакви бежанци, е предложила да изгради 200 джамии за тези, които достигнат Германия.


Жителите на Берлин пък често даряват храни, които са забранени за мюсюлманите, както и дрехи, които жените не могат да носят според исляма.


"Не знаем какво да правим в всичките летни рокли, бодита и миниполи", казва работник в благотворителна организация, цитиран от вестник Tagesspiegel.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK