Шефчович: България е пример за това, което ЕС трябва да свърши за енергийната ефективност

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за енергетиката Марош Шефчович

© Теодора Ангелова, -

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за енергетиката Марош ШефчовичБългария е много добър пример за това, което ние на европейско ниво трябва да свършим за енергийната ефективност. Това заяви зам.-председателят на Евроейската комисия Марош Шефчович по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която се провежда днес в София.


"Надявам се, че енергийните регулатори на държавите членки ще започнат да говорят в един глас и да премахнем изкуствените бариери, за да създадем единен пазар в Европа", добави Шефчович. 


По думите на зам.-председателя основен проблем, когато се говори за индустрията в България, остават цените на електричеството.
Три от седемте водещи европейски енергийни проекта са от България


Шефчович заяви още, че три от водещите енергийни проекта за Европейския съюз през следващите години са български:


"Премиерът и правителството на България са загрижени и мислят за страната си в енергиен аспект. Позицията на България в региона е ясна. Ясно е, че трябва да се търси едно решение за целия югоизточен регион. След разгорещен дебат ние в ЕС стигнахме до едно решение: 15 страни обединиха мнението си и определихме кои да са седемте водещи проекта за следващите години."


"От седемте избрани проекта три са български, като особено важни са междусистемните връки със Сърбия, Турция и Гърция - укрепване на мрежата на партньорски принцип, за да може да се подсили енергийната мрежа в региона", коментира Шефчович. 


Два законодателни пакета за енергетиката през следващата година


Комисарят за енергийния съюз представи още приоритетите на ЕК в областта на енергетиката през следващата година. През пролетта на 2016 г. ще бъде представено законодателство във формата на  т.нар. Голям пакет за газа.


Целта му ще бъде "по-голяма прозрачност и по-ефективно използване на енергията по съвместим начин с европейското законодателство".  


През лятото следващата година законодателството ще бъде завършено с предложения за по-добра регулация за възобновяемата енергия.


Руско-украинските връзки в сферата на енергетиката

Шефчович гарантира, че в рамките на тристранни преговори с участието на ЕС, Украйна и Русия и тази година ще се гарантира сигурност на доставките през Украйна и конфликтът няма да се отрази на снабдяването през зимата на 2015-2016 г:


"Всички помним газовата криза и трябва да направим всичко да предотвратим втори такъв сценарий. Ще направим всичко да гарантираме, че следващата есен и зима ще са такава, каквито бяха предишните. Връзките в енергетиката между Русия и Украйна ще бъдат канализирани в триалог с определени условия и гаранции, за да бъдат избегнати газови драми и напрежение."


"Със силна политическа роля можем да гарантираме, че газът ще продължи да бъде доставян през Украйна като транзитна страна", заяви Шефчович. 


Министърът на външите работи на България Даниел Митов, зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и мин.-председателят Бойко Борисов по време на конференцията, посветена на бъдещето на европейския енергиен съюз, 15.09.2015 г.

© Теодора Ангелова, -

Министърът на външите работи на България Даниел Митов, зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и мин.-председателят Бойко Борисов по време на конференцията, посветена на бъдещето на европейския енергиен съюз, 15.09.2015 г.


Заместник-председателят на еврокомисията Марош Шефчович е на посещение в България днес, чиято цел е да запознае страната с проекта за общ енергиен съюз като основен приоритет на екипа на председателя Жан-Клод Юнкер.


Като отговорник за енергетиката в Европейската комисия словакът Шефчович започна информационна обиколка в столиците на всички държави, членки на ЕС. В София той ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По-рано днес Шефчович участва в дискусия заедно с българските депутати от Комисията по енергетиката. 

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3168 Неутрално
 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  това което ЕС иска от нас:
  -да налагаме санкции на Русия, като загубите са за наша сметка
  -да се превърнем в концлагер за бежанци
  -да не строи Южен поток

  това което ЕС трябваше да ни даде:
  -обезщетение за понесените загуби
  -членство в Шенген
  -общ енергиен пазар (Германия договори Северен поток-2)

  кога??

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ся патокът ще върви ли последно?
  Че голямо снижаване, снижаване, снижаване падна.
  Вече започвам да си мисля, че и Белене може да тръгне отнякъде...

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Борисов: Още нямаме официално писмо, че "Южен поток" е прекратен (обновена)

  Сподели

  15.09.2015 14:24; Румяна Дeнчeва; 3162; 1;

  Заварихме много енергийни поректи, които са в такъв вид, че не могат да бъдат изпълнени. С г-н Шефчович (зам.-председате на ЕК)няколко часа говорихме за тези теми, заяви премиерът Бойко Борисов на конференция "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която се провежда в София.

  Той даде пример с наказателната процедура за газопровода "Южен поток", която ЕК води срещу България, "а и до този момент нямаме официално писмо, че той е прекратен, тръбите си стоят, в същото време в отделни съдилища има решния, че се бавим с различни разрешения. А ЕК знае, че текат различни наказателни процедури. Надявам се до няколко седмици да имаме отговор по тези въпроси", заяви премиерът.

  Радвам се, че г-н Шефчович и ЕС приеха идеята за газов хъб, който сега се нарича разпределител на територията на България. Радвам се, че оцениха и това, че сме буфер между санкциите на Русия и ЕС, заяви още Борисов, като изрази надежда, че до няколко седмици ще има ясни въпроси и отговори.

  За да изградим газоразпределител в България, са важни интерконекторните връзки. Интерконекторът с Румъния така го направиха, че наново трябва да се прави. И да се обърнем към Гърция, надявам се в неделя да приключат събитията около избор на правителство, за да започнем да строим интерконектора

  „На този хъб са добре дошли всички компании на една борса и да се транспортира газ. Ние нито сме против Северен, нито Южен поток, държим да бъде диверсифицирана доставката на газ и това ще ни даде възможност да постигаме възможно най-добри цени, зяви той.

  Борисов уточни, че няма да се търси партньорство за изграждане на газопреносната мрежа, а България ще инвестира в тръби по старите трасета. „Убеден съм, че в рамките на няколко години ще си избием тръбите и няма да имаме проблем с третия пакет.”

  Той подчерта, че са взети мерки да няма газова криза и уточни, че хранилището в Чирен е пълно. Борисов подчерта, че за нас са важни газовите коридори от Азербайджан и Туркменистан. „Държа на „Набуко-Запад” да мине през нашата територия.”

  Борисов благодари на ЕК, че от 7-те избрани проекти през следващите няколко години, три са български.

  24 часа

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7565 Неутрално

  И какво се промени за българите,като сме за пример.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  България, за да има някаква сигурност въобще, трябва да се разправи с руските мекерета на първо място! Другото ще дойде от самосебе си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Усвояват се едни пари,бизнес ,комисионни...
  Никаква друга полза за България!
  100% зависимост на енергийните източници.

 8. 8 Профил на Теодора Ангелова
  Теодора Ангелова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "theanalyser":

  В отделна публикация сме обърнали внимание на изказването на Борисов:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2610335_boiko_borisov_dano_gurciia_izbere_stabilno/

 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "rurade":
  Не може да бъде 100%, защото над 19% е от възобновяеми източници.
  Проблемът са ни останалите 80-тина %, но и тях ще оправим с времето.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола Георгиев":
  Много добре знаеш какво визирам.България е една от малкото държави,които са почти изцяло зависими от един източник.
  Нефт,газ,ядрено гориво...
  Интерконекторите какво променят-нищо!Цената на която може да се доставя по тях е неприемлива и най-вероятно ще хванат паяжини.Иначе за аварийни доставки са идеални.
  80% с времето ще оправим-типично по български-чуя ли няма проблем в България означава имаме голям проблем или най-вероятно няма да стане никога.С времето какво ще започнем да произвеждаме нефт за рафинерия проектирана да преработва руски нефт,или ще започнем да произвеждаме ядрено гориво?
  Газ-от къде и на каква цена?При цените на руската през Украйна с дългосрочните ни договори-смях!Темата е доста изтъркана и корените на проблемите са заложени преди десетилетия още при соца и са за десетилетия!Можем да правим само леки козметични промени!

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "Със силна политическа роля можем да гарантираме, че газът ще продължи да бъде доставян през Украйна като транзитна страна", заяви Шефчович.
  И през Словакия, и през Словакия..
  Така си е мислил Марош, но не го е казал, а също така не е питал Меркел по въпроса с транзитите и хъбовете.
  Той и Баце не я е питал, но там бариерите са всякакви, та затуй.
  Абе, Комисията кога ще почне наказателна процедура по Северен поток 2?
  Щото, като се замисля, разлики между двата патока, Северния и Южния - йок, а Марош мълчи като европейски чиновник на заплата у Бундестага.

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3451 Весело

  [quote#2:"sa6"]това което ЕС трябваше да ни даде:
  -обезщетение за понесените загуби [/quote]
  Ха-хаааааа.....
  Оттук нататък САМО ЗАГУБИ ЩЕ ПОНАСЯТЕ
  ЗАГУБИ В РАЗМЕР НА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ И ЕВРО
  Които ВЕЧЕ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В НЕЧИИ
  РУСКИ И РУБЛАДЖИИСКИ ДЖОБЧЕТА
  ХОТЕЛА на ГОЦЕ беше ПОСЛЕДНАТА ПЕЧАЛБА
  на ПЕТАТА КОЛОНА
  Дотук бяхте.
  И НЕ Е ЕС този,който ще ви компенсира.
  ха-хаааааааа

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3451 Весело

  [quote#3:"theanalyser"]Вече започвам да си мисля, че и Белене може да тръгне отнякъде... [/quote]
  Тръгнал е вече и върви.
  По руската телевизия
  ха-хааааааа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK