Шефчович: България е пример за това, което ЕС трябва да свърши за енергийната ефективност

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за енергетиката Марош Шефчович

© Теодора Ангелова, -

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за енергетиката Марош ШефчовичБългария е много добър пример за това, което ние на европейско ниво трябва да свършим за енергийната ефективност. Това заяви зам.-председателят на Евроейската комисия Марош Шефчович по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която се провежда днес в София.


"Надявам се, че енергийните регулатори на държавите членки ще започнат да говорят в един глас и да премахнем изкуствените бариери, за да създадем единен пазар в Европа", добави Шефчович. 


По думите на зам.-председателя основен проблем, когато се говори за индустрията в България, остават цените на електричеството.
Три от седемте водещи европейски енергийни проекта са от България


Шефчович заяви още, че три от водещите енергийни проекта за Европейския съюз през следващите години са български:


"Премиерът и правителството на България са загрижени и мислят за страната си в енергиен аспект. Позицията на България в региона е ясна. Ясно е, че трябва да се търси едно решение за целия югоизточен регион. След разгорещен дебат ние в ЕС стигнахме до едно решение: 15 страни обединиха мнението си и определихме кои да са седемте водещи проекта за следващите години."


"От седемте избрани проекта три са български, като особено важни са междусистемните връки със Сърбия, Турция и Гърция - укрепване на мрежата на партньорски принцип, за да може да се подсили енергийната мрежа в региона", коментира Шефчович. 


Два законодателни пакета за енергетиката през следващата година


Комисарят за енергийния съюз представи още приоритетите на ЕК в областта на енергетиката през следващата година. През пролетта на 2016 г. ще бъде представено законодателство във формата на  т.нар. Голям пакет за газа.


Целта му ще бъде "по-голяма прозрачност и по-ефективно използване на енергията по съвместим начин с европейското законодателство".  


През лятото следващата година законодателството ще бъде завършено с предложения за по-добра регулация за възобновяемата енергия.


Руско-украинските връзки в сферата на енергетиката

Шефчович гарантира, че в рамките на тристранни преговори с участието на ЕС, Украйна и Русия и тази година ще се гарантира сигурност на доставките през Украйна и конфликтът няма да се отрази на снабдяването през зимата на 2015-2016 г:


"Всички помним газовата криза и трябва да направим всичко да предотвратим втори такъв сценарий. Ще направим всичко да гарантираме, че следващата есен и зима ще са такава, каквито бяха предишните. Връзките в енергетиката между Русия и Украйна ще бъдат канализирани в триалог с определени условия и гаранции, за да бъдат избегнати газови драми и напрежение."


"Със силна политическа роля можем да гарантираме, че газът ще продължи да бъде доставян през Украйна като транзитна страна", заяви Шефчович. 


Министърът на външите работи на България Даниел Митов, зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и мин.-председателят Бойко Борисов по време на конференцията, посветена на бъдещето на европейския енергиен съюз, 15.09.2015 г.

© Теодора Ангелова, -

Министърът на външите работи на България Даниел Митов, зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и мин.-председателят Бойко Борисов по време на конференцията, посветена на бъдещето на европейския енергиен съюз, 15.09.2015 г.


Заместник-председателят на еврокомисията Марош Шефчович е на посещение в България днес, чиято цел е да запознае страната с проекта за общ енергиен съюз като основен приоритет на екипа на председателя Жан-Клод Юнкер.


Като отговорник за енергетиката в Европейската комисия словакът Шефчович започна информационна обиколка в столиците на всички държави, членки на ЕС. В София той ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По-рано днес Шефчович участва в дискусия заедно с българските депутати от Комисията по енергетиката. 
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK