Страните от ЕС ще могат да отхвърлят бежанци, считани за заплаха за националната сигурност

Група бежанци край Одрин, Турция.

© Георги Кожухаров

Група бежанци край Одрин, Турция.Държавите от ЕС ще имат правото да откажат да приемат мигранти, подлежащи на разселване, ако преценят, че те са заплаха за националната им сигурност, гласи пояснение на Европейската комисия по повод одобрените квоти за разселването на хиляди кандидати за убежище, предаде БТА.


Съветът на ЕС прие, че от схемата ще се възползват единствено Италия и Гърция, а разселваните ще бъдат граждани на Сирия, Ирак и Еритрея. Великобритания засега се възползва от правото си да не участва в разпределението. Унгария, която не прие да участва в предишна квотна схема, снощи се е съгласила да приеме 1294 кандидати за статут.


Държавите, които приемат разселени мигранти, ще получават по 6000 евро на човек, като половината от тази сума ще бъде изплащана предварително. Италия и Гърция ще получат по 500 евро на разселен, за да покрият разходите по превозването му до приемащата държава. ЕК уточнява, че за целта са отделени 780 милиона евро предварително финансиране.
Съветът на ЕС потвърди със снощното си решение предложението на ЕК за възможност, при извънредни обстоятелства държава от ЕС временно да не прилага квотите, които е приела. Този временен период ще бъде до 12 месеца, в които съответната държава ще трябва да внесе в бюджета на ЕС сума, равна на 0.002 на сто от нейния брутен вътрешен продукт, за да помогне финансово на останалите страни от съюза, които приемат разселените мигранти.


Италия и Гърция ще съставят списъци на кандидатите за разселване, след като първо мигрантите бъдат предупредени и след като бъде получено тяхното съгласие да се преместят.


По тези списъци приемащите държави ще преценяват кого да подслонят. Приемащите държави могат да отхвърлят кандидат, когото имат основания да възприемат като заплаха за сигурността и обществения ред.


Разселените ще имат правото да живеят единствено в държавата, в която са се съгласили да бъдат изпратени. Ако нарушат това изискване и бъдат арестувани, те ще бъдат връщани обратно там, където единствено имат правото да пребивават. Преди да бъдат разселени, всички мигранти ще бъдат регистрирани и от тях ще бъдат взети пръстови отпечатъци.


Първата част от плана включва разселването на 50 400 мигранти от Гърция и 15 600 от Италия. По информация на БТА България ще приеме незабавно 852 бежанци.


Тъй като Унгария отказа да участва в схемата, оставащата квота от 54 000 души ще бъде разпределена във втората част на плана. Унгарската квота става "резервна" и ще бъде използвана за преразпределяне на бежанци от Италия и Гърция, ако нито една друга страна не бъде изправена пред имигрантска криза в непосредствено бъдеще.


Като се вземе предвид и постигнатото по-рано споразумение за разселване на 40 000 имигранти, ЕК съобщи, че Европа вече е в състояние през следващите две години да разпредели общо 160 000 души, търсещи убежище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK