Доналд Туск: Голямата вълна от имигранти към Европа тепърва предстои

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздравява президента на Франция Франсоа Оланд по време на извънредната среща на върха на ЕС в сряда.

© Associated Press

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздравява президента на Франция Франсоа Оланд по време на извънредната среща на върха на ЕС в сряда.Най-голямата вълна от имигранти ще пристигне в Европа тепърва", предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск след като завърши срещата на високо равнище в Брюксел.


Говорил съм с много имигранти и всички изразяват увереност, че ще пристигнат в Европа, коментира още Туск по време на пресконференцията след срещата.


"Необходима е подходяща защита на границите" и "преосмисляне на политиката на отворените врати и прозорци", заяви Туск, но не представи какви конкретни промени в политиката за граничен контрол се предвиждат. "Добрият мениджмънт и контрол са обща отговорност", заяви Туск и добави, че "ако не се промени настоящата парадигма, Шенген ще съществува само на теория".
За създаване на нов орган за охраняване на европейските външни граници, обаче лидерите не са стигнали до решение.


Първа стъпка в действията на ЕС ще бъде увеличаването на подкрепата за съседните на Сирия страни (Ливан, Турция, Йоедания), които приютяват в момента около 4 милиона бежанци, всеки момент ще поемат по пътя към европейска територия.


Поне един милиард евро ще бъдат насочени към тези  държави чрез Агенцията на ООН за бежанците и Програмата на ООН за прехрана. Очаква се тези средства да бъдат изразходени в голяма част за гарантиране на здравеопазване и образование за милионите бежанци в региона.


Освен това Европейският съвет е подкрепил създаването на т.нар. "горещи точки" до края на ноември, където европейски служители ще документират пристигналите бежанци и ще ускоряват депортацията за тези, които не покриват критериите за предоставяне на закрила.


В "горещите точки" ще се идентифицират и снемат пръстовите отпечатъци на бежанците. Мярката е предприета заради недоволството на държави членки в северна Европа срещу хаоса в регистрирането на всички влизащи на територията на ЕС имигранти, които не кандидатстват за убежище в първата държава, в която попаднат. 


Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, срещата днес е преминала в по-добра от очакваната от него атмосфера, като лидерите са се стремели към консенсус. По време на срещата мнозина наблюдатели посочиха, че враждебността между лидерите на противопоставилите се на плановете на Брюксел страни и привържениците на задължителните квоти, рязко е намаляла.


Европейският съюз не прие за приоритет създаването на "зона на безопасността", идея, която трябваше да бъде представена и от премиера на България Бойко Борисов, след като Борисов получи писмо с товаа предложение от турския мин.-председател Ахмед Давутоглу.


Доналд Туск отбеляза, че ЕС ще се занимава с по-спешни проблеми от създаването на "зона за безопасност" на територията на Сирия. По-рано в писмо до Бойко Борисов турският премиер Давутоглу предложи създаването на такава зона, която да позволи на бежанците, които няма да бъдат приютени на територията на Ервопа, да получат грижи и убежище в максимална  близост до родните си места.


Според председателя на Европейския съвет, подобна идея би означавало да се създаде територия с размер 80 на 40 км съвместно с ЕС и ООН, която ще се нуждае от военен контрол, забранена за летене зона и присъствие на сухопътни сили.


"Това е много амбициозен проект, но за нас днес е важно да си сътрудничим по най-наболелия проблем", заяви Туск, като се аргументира, че идеята на Анкара е противоречива и би засегнала чужд държавен суверенитет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK