Избирането на Джеръми Корбин заплаши финансирането на британските лейбъристи

Корбин подкрепя национализацията на железниците и по-големите доставчици на електричество и назначи са свой финансов министър Джон МакДонъл, който е известен с крайно левите си идеи.

© Luke MacGregor, Reuters

Корбин подкрепя национализацията на железниците и по-големите доставчици на електричество и назначи са свой финансов министър Джон МакДонъл, който е известен с крайно левите си идеи.Бизнесменът Асем Алам е пристигнал преди 46 години във Великобритания от Египет, откъдето е избягал, след като няколко пъти е бил арестуван за критики срещу Гамал Абдел Насър.


Почти половин век по-късно 76-годишният британец признава, че все още не може да си държи езика зад зъбите - но този път не става дума за военен диктатор, а за "прикрит комунист" - новият опозиционен лидер на Великобритания и лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, чиито прекалено леви възгледи плашат бизнес средите.


Алам признава, че Корбин е причината той да спре финансовата помощ за лейбъристите, след като вече е дарил половин милион британски лири (736 хил. долара) само тази година, пише "Ройтерс".
"Човекът живее в миналото, целият свят приключи с комунизма", казва Алам, който управлява фирма, която произвежда генератори и се оценява на около 340 млн. лири според вестник Sunday Times.


"Трябва ли да заложа на умрял кон? Вие бихте ли заложили на умрял кон?"


Основната опозиционна партия на Великобритания заяви, че може да устои на спада в индивидуални дарения, но това може да има сериозни последствия в момент, когато нов закон за синдикатите може да ограничи средствата от традиционни източници на лейбъристите, а партията среща все по-големи проблеми да задържи по-скептичните си членове.


Алам, който признава, че хора от партията са го помолили да спре да говори по темата, смята, че именно подкрепата на бизнес лидерите е осигурила победите за лейбъристите и центристки настроения Тони Блеър, който беше на власт в продължение на 10 години до 2007.


Алам подкрепяше и предшественика на Корбин - Ед Милибанд, който напусна партията след катастрофалната загуба на изборите през май - и сега не може да разбере защо партията е решила да заложи на лидер, чиито политически възгледи са още по-леви.


"Тони Блеър бе на десния фланг и нацията гласува за лейбъристите три пъти... После дойде Ед Милибанд, който бе леко вляво, той се провали, не неочаквано", казва Алам. "Не може след това да се появявате с още по-ляв кандидат и да очаквате да спечелим."


Страх от промяна


Корбин бе избран за лидер на лейбъристите по-рано този месец, като се възползва от силното желание за промяна, особено сред по-младите гласоподаватели, които са изправени пред повече трудности при намиране на работа и закупуване на жилища, отколкото техните родители.


Яхнал вълната на недоволство от досегашните политики и изтъркани лозунги, Корбин бе подкрепен и от водещите профсъюзи във Великобритания, които са основен източник на финансиране за Лейбъристката партия в продължение на десетилетия, и успя да привлече хиляди нови членове.


През второто тримесечие на тази година "Лейбър" са получили 5.768 млн. паунда от синдикатите, 647 626 паунда от фирми и 1.095 млн. паунда от частни лица по данни на избирателната комисия - независимият наблюдател на изборите във Великобритания.


За сравнение - управляващите консерватори, които разчитат много повече на частни дарения, са получили 6.460 млн. паунда от частни лица и 2.2 млн. от фирми в същия период.


Предложено ново законодателство също може да намали размера на парите, които синдикатите използват за своите кампании или за политически дарения като тези за лейбъристите, тъй като от този момент членовете ще трябва да заявяват, че искат да се включат в подобни дарения, докато досега това ставаше автоматично.


"Законопроектът за профсъюзите представлява заплаха за политическата система и ние ще продължим да се противопоставяме на това законодателство в парламента и ще работим да бъде отменено, ако се превърне в закон", заяви говорител на партията, като добави, че има излишък в размер на 4 милиона паунда през миналата година.


"Въпреки това сме свидетели на значително увеличение на приходите от отделните членове, които се присъединяват към партията, и ние сме благодарни на всички тях за тяхната подкрепа."


Много хора в света на бизнеса смятат, че без тяхната подкрепа лейбъристите няма да могат да се върнат на власт във Великобритания в продължение на няколко години.


Корбин подкрепя национализацията на железниците и по-големите доставчици на електричество и назначи за свой финансов министър Джон Макдонъл, който е известен с крайно левите си идеи.


И докато голяма част от икономическата политика на Корбин остава неизвестна, представители на бизнеса се чувстват засегнати от изказванията му, че правителството е "разрешавало избягването на корпоративния данък и създаването на частни монополи".


Липса на ясна политика


Според Джон Милс, мажоритарен акционер на JML (John Mills Ltd), фирма за износ и логистика, който от дълги години е поддръжник на лейбъристите, много хора в бизнеса са "нервни от тона на всичко това".


Милс даде на партията 1.65 млн. паунда в акции на компанията си през 2013 г., а понякога прави и по-малки дарения, като например 10 хил. паунда точно преди тазгодишната предизборна кампания.


За него липсата на ясна икономическа политика е притеснителна, защото "в днешно време не можете ефективно да ръководите една икономика, освен ако бизнесът не е на ваша страна".


Той, както и други собственици на малки бизнеси, са оптимисти, че партията скоро ще излезе с ясна икономическа политика, и призовават да се даде още време на Корбин.


Но за Алам две седмици е повече от достатъчно. За него идеите на Корбин за едностранно разоръжаване и напускане на НАТО са опасни за Великобритания и капитализма.


"Ще направя всичко, което мога, за да подкрепя демокрацията", казва той.


"Ако много от депутатите на лейбъристите искат да дезертират, приоритет за мен ще е да подкрепя или друга партия, или една нова либерална партия", казва Алам пред "Ройтерс" и добавя, че депутатите не са особено доволни от избора на Корбин.


"Аз съм достатъчно опитен, за да знам, че ако Корбин остане начело на партията, това ще е началото на края."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK