Фалшивите документи са спасение за мнозина сирийски бежанци

Фалшивите документи са спасение за мнозина сирийски бежанци

© Reuters22-годишният Обайда е бежанец от регион в Сирия, който вече е под контрола на "Ислямска държава". Той е опитал да получи паспорт по легалния начин. През месец май стига до Истанбул от граничния турски град, в който сега живее. В столицата прекарва пет дни в чакане на опашка пред сирийското консулство. Казали му да се върне след една година, разказва той пред "Ройтерс".


Цяла година обаче е прекалено дълго време за бившия студент по химия, който трябва да издържа семейството си в Сирия с парите, които изкарва със случайна работа. За да получи разрешително за пребиваване и повече възможности за работа, той се нуждае от паспорт с валидна виза.


Бежанската регистрация му позволява да има временна лична карта, но не му гарантира независимост: право да работи, да наеме апартамент и да има банкова сметка.
Той не намира друга алтернатива, освен да потърси услугите на растящата мрежа от фалшификатори на документи, печелещи сериозни суми от нуждата от документи на бежанците и имигрантите. Обайда е купил първия си фалшив паспорт в Сирия за 1500 долара, но турските власти не са го приели. Наскоро е купил втория си само за 250 долара – готов, със собствената му снимка.


Докато сирийската гражданска война влиза в петата си година, бежанците се борят с непрекъснати административни проблеми заради липсващите им документи. Поне 4.1 млн сирийци напуснаха страната си, а около 1.9 млн са регистрирани в Турция. Голяма част от тях са избягали без своите брачни свидетелства, актове за раждани и лични карти или защото са били унищожени с имуществото им, или защото се страхуват да не бъдат идентифицирани и или арестувани на контролните пунктове.


Да се върнеш вкъщи за документите си е опасно или невъзможно. В същото време дори и да могат да посетят местните посолства или консулства за издаване на нови документи, мнозина се страхуват да влязат в контакт с правителството, срещу което много вероятно са се борили. Това са правозащитници или активисти, които подкрепили революцията през 2011 г, а други дори са се били срещу армията на Асад.


По-малко от 30% от сирийците, които са влезли на територията на Турция, са прекрачили границата с валидни паспорти. В момента броят им е със сигурност дори по-нисък, предвид изтичащата давност на документите.


Фалшивите документи са спасение за мнозина сирийски бежанци

© Reuters


Без възможност да подновят паспортите и личните си карти, много сирийци не могат да потърсят легално убежище, да използват безопасен транспорт като граждански полети например.


Затова фалшифицирането понякога е тяхната единствена надежда. Вече има цял каталог от Фейсбук страници, рекламиращи не само изработка на фалшиви паспорти, но и свидетелства за раждане, документи за сключен брак, университетски дипломи и всякакви семейни регистрации. Потребителите оставят коментари, чрез които бъдещите клиенти се осведомяват за качеството на съответните услуги.


Един от фалшификаторите заявява по телефона, че продава "оригинални" фалшиви паспорти. Т.е. паспорти, откраднати от правителствен офис в Сирия, които просто трябва да се попълнят с данните на купувача от черния пазар. Услугата струва 1 300 долара. Университетски дипломи, които могат да свършат добра работа при кандидатстване за работа, се продават за 1 000 долара.


До скоро сирийците бяха задължени да подновяват паспортите си само на територията на Сирия, което представляваше сериозен риск за сигурността на всеки, напуснал страната като бежанец. В опит да се спре разпространението на фалшификати, сирийското правителство нареди на посолствата да започнат да издават паспорти на сирийци на територията на други държави, дори ако гражданите са "напуснали нелегално или притежават неофициални паспорти или документи за придвижване".


Сирийците обаче все още не се доверяват на правителството си и предпочитат нелегалните начини за придобиване на документи, особено в случаите, когато подозират, че са търсени от режима.


32-годишният Мохамед е напуснал страната заедно със съпругата си и сина си преди две години, след като дезертира армията.


"Напуснах, когато разбрах, че ще ми бъде наредено да разстрелвам хора", заявява бежанецът, който сега живее в южния турски град Мерсин. Семейството изоставя документите си, включително брачното свидетелство и актът за раждане на сина им. Сега обаче не могат да регистрират три-годишния Рами като бежанец, което би му дало достъп до здравни грижи, образование и социални услуги. Като дезертьор, Мохамед не може да отиде и в консулството.


"Трябва да докажа на турските власти, че той е мой син, но нямам никакъв легален документ", разказва сириецът. Затова той очаква фалшифицираният акт за раждане за 1 000 долара да стане готов.


Малките деца са особено уязвими в кризата с липсващите документи. Повечето държави, към които се насочват бежанците, не предоставят автоматично гражданство на бебетата, които се раждат на територията им. Това означава, че тези деца ще имат проблеми и когато решат да се върнат обратно в страната си, когато конфликтът приключи.


В същото време сирийците с истински паспорти също срещат проблеми, когато трябва да докажат автентичността им пред властите. Преди две седмици ръководителят на европейската агенция за защита на границите Фронтекс Фабрис Легери предупреди, че пазарът за откраднати или фалшиви документи расте и за имигрантите, които не са сирийци:


"Сега има хора в Турция, които купуват фалшиви сирийски паспорти, защото знаят, че сирийците имат правото на убежище във всички държави членки на Европейския съюз".


Когато 22-годишният Аршаф Хамуд и приятелката му, бежанци от Алепо, решават да заминат за Северна Европа от Турция с помощта на трафикант, те имат два избора пред себе си – или да пътуват с лодка от Турция и след това да поемат дългото пътешествие през Балканите, Унгария и Австрия, или да летят със самолет – по-скъпата, но по-малко опасна опция, която изисква фалшиви документи.


Те залагат на комбинация от двете – първо платили по 1 500 долара на човек за места в лодка от турския бряг до малкия гръцки остров Псеримос.


Втори трафикант в Атина им изпраща по пощата две фалшиви португалски лични карти за по 100 евро всяка. Те се преобличат като туристи, записват си час при фризьор и поемат към летището.


"Наистина изобщо не приличахме на бежанци", разказва Хамуд, който носи обеци и говори с перфектен американски акцент.


Планът проработил. Двойката кацнала в Амстердам и моментално поискала убежище още на летището.


Залогът за бежанците, придвижващи се с фалшиви документи, не е висок. Група сирийци, хванати с подправени паспорти на гръцко летище разказва как обичайно властите просто им връщат фалшивите документи с отговора: "Опитайте пак".


На Обайда, вторият и много по-евтин паспорт свършил много по-добра работа. Преди седмица, сириецът се свърза с журналиста, написал тази статия през социалните мрежи, за да се похвали с новата си официална турска виза. С щастлив емотикон, Обайда написа на "Ройтерс": "Успях!"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Подозирам, че зад истЕрията с "отнетите" лични документи на милионите бежанци, някой твърде добре разработва почвата за въвеждане на "персоналните чипове"...ако не това десетилетие, идното, може би...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  И аз съм от Сирия и съм академик по ядрена физика, ама си загубих документите. Искам само да работя в Германия, може само да се водя на работа и да получавам поне 60к евро.Цялото ми семейство и родата по двете линии да полуги германско гражданство и пожизнени пенсии от поне по 4 000 евро. Другото е расова дискриминация!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако тези млади мъже, които виждам по телевизията се бяха въоръжили с по една вилица вместо да бягат, досега не от Башар Асад не от ИДИЛ щеше да остане парченце.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Не е ли най-нормалното нещо,като тръгваш да се изселваш, да си вземеш първо документите?Какви игри разиграват тези хора,само и само да минат за сириици.Пък наивните европейци вече на всички казват,че идват от Сирия.

 5. 5 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 550 Неутрално

  За да влезе в Турция му трябва паспорт и виза, а за да влезе в ЕС - нищо!!!

  Sapere aude
 6. 6 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Гневно

  МОООЛЯ?! В тази статия се казва директно, че не е лошо да се фалшифицират документи?! Не мога да повярвам!

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Любопитно

  Това какво трябва да буди? Съчувствие или страх? Западът е в открита война с ИД и възможността да се промъкнат терористи съвсем не е за подценяване.

 8. 8 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако руснак влезе с фалшив паспорт ще го арестуват и затворят, а ако джихадист влезе, ще тича Дневник да го обслугват ...

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  "...Фалшивите документи са спасение за мнозина сирийски бежанци.." "Дневник", КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА ОПИСВАТЕ ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КАТО НЕЩО НОРМАЛНО , КАТО КРАЕН ЗАКОНЕН ИЗХОД ЗА ЕДНА СИТУАЦИЯ И ДА СЕ ОПИТВАТЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ОДОБРЕНИЕ НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЧРЕЗ СЪЛЗЛИВАТА СИ СТАТИЯ? КАК МОЖЕ ТАКОВА НЕЩО? ЗАЩО ОПРАВДАВАТЕ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДОКУМЕНТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ? ДО ТАМ ЛИ ДОСТИГА НАГЛОСТТА ВИ?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "luda_krava":

  Има ли нещо като Съвет за електронни медии? Това законно ли е, което пише в тази статия?

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  НК Чл. 308. (2) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Когато предмет на деянието по ал. 1 са удостоверения за наследници или актове за гражданско състояние, нотариални актове или нотариални удостоверявания, български или чуждестранни документи за самоличност, документи за завършено образование или за придобита квалификация, свидетелства за управление на превозни средства, за регистрация на превозни средства, визови стикери, други документи, удостоверяващи прехвърляне или учредяване на право на собственост или на други вещни права, правоспособност, лични или регистрационни данни, наказанието е лишаване от свобода до осем години.
  Обяснение на някои думи Чл. 93. Указаните по-долу думи и изрази са употребени в този кодекс в следния смисъл:
  7. (доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) "Тежко престъпление" е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Мдаа, за жалост списващите дневник работят СРЕЩУ европейските ценности, един от които безспорно е спазването на законите ....
  ... но ЗА американските.

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  "..."Трябва да докажа на турските власти, че той е мой син, но нямам никакъв легален документ", разказва сириецът. Затова той очаква фалшифицираният акт за раждане за 1 000 долара да стане готов..." Т*панар- за днк проби за установяване на бащинство не си ли чувал или за вас- живеещите в 10ти век това е "технология от бъдещето"? Защо трябва да си правиш фалшиви документи, след като всичко може да се установи по законен начин чрез днк анализ, защо???????????????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6286 Неутрално

  Не мога да повярвам на очите си, възможно ли е тук написаното.

 15. 15 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Колега много ще станете сирийските академици, един "Академик" от Чечня, Кадиров, също напира за Сирия! Чесно казано много не ти вярвам, прекалено правилно пишеш и се изразяваш, даже доктор едва ли си, погледни стила на д-р Стоичков и се поучи!

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#14] от "peni_nikol.53.": "Дневник" упорито НАРУШАВА закона и приканва/ подбужда към морално оправдаване на едно противоправно и незаконно деяние, което е криминализирано като тежко престъпление в нашия НК, което не е извършено при крайна нужда! Защото същият този "сириец" с фалшивите си документи идва В БЪЛГАРИЯ, при положение, че изобщо не е ясно дали не е терорист от ид и така България се пълни със спящи терористични клетки!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Значи единственото спасение за пришълците са фалшивите документи,а,Дневник?!
  То и без това в момента им е жътва на фалшификаторите на документи,що да не им налеете още малко...

  Дневник-токсичният сайт
 18. 18 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 340 Разстроено

  Интересна статия за резултата от разпада на една държава, когато собственото й правителство загуби легитимност в очите на своите граждани. Последиците са дълбоки, всеобхватни и многопластови, а сътресенията променят живота, правилата и бъдещето на два континента. Историята се пише пред очите ни и не се знае дали, как и кога ще се върнем към стабилност и каква
  ще е новата нормалност.

  Imagination is as important as knowledge.
 19. 19 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  [quote#18:"Columbus"]Историята се пише пред очите ни и не се знае дали, как и кога ще се върнем към стабилност и каква
  ще е новата нормалност. [/quote]
  Историята, наистина се пренаписва пред очите ни...който умее да чете, вече е разбрал, какво следва...Нов световен ред, най-общо казано...

  Форумът е в будна кома...
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#18:"Columbus"]Интересна статия за резултата от разпада на една държава, когато собственото й правителство загуби легитимност в очите на своите граждани. [/quote] ХИЧ НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА РАЗПАДА НА СИРИЯ! АЗ СЪМ БГ. ГРАЖДАНКА И ИСКАМ ДА СЕ ПРЕКРАТИ ОПРАВДАВАНЕТО НА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДОКУМЕНТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ЧУЖДЕНЦИ, КОИТО ЧРЕЗ ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА СИРИЙЦИ, ИСКАТ МЕЖДУНАРОДНО ПРАВНА ЗАКРИЛА ОТ БЪЛГАРИЯ, СТАВАТ КАНДИДАТИ ЗА СТАТУТ И ТАКА И АЗ ГИ ХРАНЯ ЧРЕЗ ДАНЪЦИТЕ СИ НАЙ- МАЛКО 3 - 4 МЕСЕЦА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Документни измами му се вика на това, което правят "бежанците".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Сега някой да ревне че Израел е построил огради за да предотврати (що годе) нелегано влизащите! И пропуска влизащи само през ГККП, след щателна проверка!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  [quote#13:"logika"]Защо трябва да си правиш фалшиви документи, след като всичко може да се установи по законен начин чрез днк анализ, защо???????????????????[/quote]

  Който ДНК-анализ, какъвто в Турция може да се направи със сигурност, струва пъти по-малко от въпросния фалшив документ. Просто очевидно лицето не е физически родител на детето, което вероятно мъкне със себе си за да получава повече помощи като стигне до Германия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Колко ли идилци шъткат из Европа с фалшиви тескерета?!
  Вече публикувах тази статия, но се чувствам длъжна да го направя отново! Ето какво се случва с децата ни в резултат от нашествието на идилци в Европа!
  http://www.webcafe.bg/newscafe/svyat/id_904362207_15-godishna_fenka_na_IDIL_ubi_mayka_si

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1800 Весело

  Мдааа - Дневник продължават в същия стил. И как така всичките нямат документи - забравили ги били в бързината да се спасят от сигурна смърт, ама не са забравили смартфоните и парите?!? Някой може ли да ми обясни как става това, ама не в изолиран случай - съгласен съм, че на някого конкретно може така да му се развият нещата, ситуации всякакви. Обаче стотици хиляди хора да са в тоя вид - без никакви документи, но с чисто нови телефони, добре облечени и с пари кеш по джобовете - това вече е абсурдно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#23:"Тюфлекчия"]Просто очевидно лицето не е физически родител на детето, което вероятно мъкне със себе си за да получава повече помощи като стигне до Германия.[/quote] Именно! Въпросът е защо "Дневник" ни пробутва една хипотеза, която би отпаднала моментално като неистинска при всяко досъдебно производство! Да не говорим, че ОТКРИТО оправдава извършването на документни престъпления!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нашата прокуратура ТРЯБВА да се самосезира с настоящата статия и да поразпита доста създателите й- очевидно, те имат доста какво да разкажат на българската прокуратура по въпроса за "гнездата" и физическите лица, изготвящи неистински документи за самоличност, както и за каналите им!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Както казва Папата - ще им съчувстваме, няма значение, че паспортите им са фалшиви.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В момента по тв върви реклама:" Трябва да плащаме пълен размер на данъци и осигуровки"...ДА, АМА НЕ! След ТАЗИ статия, не виждам кой бг. гражданин ще е мотивиран да плаща "пълният размер данъци и осигуровки" и защо!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Ако паспортите им са фалшиви какво да говорим за тапиите им за доктори и инжинери?! Опазил Господ един ден такъв да те лекува 🐪

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Цитат от съсвдната статия "В събота германският канцлел Ангела Меркел каза, че Европа трябва да брани външните си граници, защото имигрантската вълна е поставила на сериозно изпитание единството в ЕС".
  Дневник, не привбързвайте, за да не ви се наложи да обръщате опорните точки!

 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#13] от "logika":

  О, недей! При ДНК тест може да се окаже, че не е той бащата и женицата ще яде такъв пердах!

  А сега сериозно, биологическият баща може да не съвпада с бащата в акта за раждане, така че ДНК не е решение, когато трябва да се доказва кой е юридически бащата.

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#32:"luda_krava"]А сега сериозно, биологическият баща може да не съвпада с бащата в акта за раждане[/quote] Не- мъжът твърди, че е биологичен родител на детето, а днк анализът веднага може да го докаже. Мъжът не твърди, че детето е осиновено от него или че е пастрок на детето.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#32] от "luda_krava":

  Бащата винаги е неизвестен!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 35. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#33] от "logika":

  Бе той така си мисли, ама ако женицата е кривнала... не ми се мисли какво я чака

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "luda_krava": Ако погледнем през друг ъгъл, има 99% детето изобщо да не е нито негово, нито на хипотетичната съпруга/ която в момента не се намира до мъжа/,нито осиновено, нито доведено.Може точно този да е ислямистки фундаменталист, който води чуждо дете или пълно сираче или свой племенник със себе си, като го представя за свой син, за да не събужда подозрение и да се внедри така не само за социал, но и изобщо в ЕС...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#28] от "mr.innocent victim.":

  Папата така си ги раздува, ама докато не обяви официално, че участва в разпределението на квотите и ще приема всякакви включително и без документи, е само празен въздух под налягане. То, не че някога съм си мислела нещо друго за него, де...

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "luda_krava": На практика ние не знаем нито истинската му самоличност, нито истинското му семейно положение; нито дали наистина е сириец- може един терорист, точно сега да се кефи, че с малограмотните си лъжи е "преметнал" цял шенген и полицаите на ЕС! До сега прочетохме само твърденията му какъв и кой е , но няма нито едно доказателство, че той е точно този, за когото се представя! И накрая- гръцките граничари са се изгаврили с хванатите с фалшиви паспорти, а онези даже не са разбрали за гаврата...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#36] от "logika":

  Да, има такава вероятност и тя не е за пренебрегване.

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#39:"luda_krava"]Да, има такава вероятност и тя не е за пренебрегване.[/quote]Именно заради това и изготвянето и използването на неистински документи за самоличност е възведено в НК в тежко престъпление в България и наказуемостта му е повече от 5 години лишаване от свобода.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "luda_krava": Всъщност- моят проблем се ограничава в това, че въпросното лице си купува неистински сирийски документ за самоличност в турция, с които спокойно може да кандидатства за статут на бежанец в България. Ако нашите в ДАБ не гледат добре, може и България да му удовлетвори молбата за получаване на статут и този субект ще има правото да щъка свободно из цяла България + да пребивава законно тук и да работи тук.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Егати и театрото! Тези кой знае откъде са с тези фалшиви паспорти, а се пишат всичките сирийци.
  Т.нар. "бежанци" са способни на всякакви лъжи за да се докопат до богата държава в ЕС и социала.

 43. 43 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Дневник, това за детето надминава и Вашата граница.
  Вярно имате някаква политика, която трябва да следвате или вярвате в нея, но седнете и прочетете абзаца за детето и се замислете.
  Опитайте се да минете нашата граница със собственото си дете и се замислете, кое дава право на някой да си мисли че е над всички правила. Отделно, че всъщност се иска фалшивия паспорт заради определени привилегии. Значи имаш акъл да носиш парите, но за документите на детето не се сещаш. Това не е стока, това са деца.....

 44. 44 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Някакъв вади фалшиви документ за дете и аз да се умилявам??? Вие от редакцията в ред ли сте изобщо?

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Тези глупости докога ще ни ги разправят? Избягал от къщи без документи, но не забравил да си вземе смартфона. Че аз личната карта навсякъде я нося със себе си, в портфейла е. До магазина да отида е в мен а тук решил да бяга но не си взема документите. И второ, защо толкова ги е страх да си дават отпечатъците, само криминалните престъпници се пазят от това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#41:"logika"]Ако нашите в ДАБ не гледат добре, може и България да му удовлетвори молбата за получаване на статут[/quote]
  Процента за даване на статут в БГ е 94% което в ПЪТИ надминава други държави от ЕС. На практика сме разграден двор, влизат излизат и получават убежище кой както си иска.

  И всичко това официално се знае, многократно имаше предавания по телевизиите включително със скрити камери за каналджийството.

  Последните дни понеже покрай това бежанско нашествие обществото стана чувствително показно хванаха няколко стотин от нелегално влезлите. Но канала продължава да си действа, други идват на тяхно място. И това беше показано по телевизията, опразват нелегален хостел на другият ден отново е пълен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Честита ни поредната брадва от ДПС, докато медиите ни дума не пишат, услужливо, за Закона за бежанците-законопроект на ДПС, който е гласуван тихомълком и според който:
  1. огромно разширение на основанията за търсене на закрила. Забравете за войни и военни действия-закрила може да претендира всяко лице подложено на психически тормоз,както и всеки престъпник,за чието престъпление наказанието в Европа е по-малко,отколкото в страната,която го е осъдила.
  2.Гласуваха се "хотспот" за създаване под името "транзитни центрове" за разглеждане на молби на бежанци към ДРУГИ европейски държави
  3. Гласува се правото на ПАРТИИ,ОРГАНИЗАЦИИ И МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ да дават статут отделно и независимо от държавата в територии,които контролират / на суверенната и неделима територия на България има партии,които контролират части от нея и сега са признати от държавата с правото им да дават статут и закрила на бежанци САМОСТОЯТЕЛНО И НЕЗАВИСИМО ОТ ДЪРЖАВАТА ПО ТЯХНО УСМОТРЕНИЕ!
  4. Лицата със статут,получен независимо как в 14 дневен срок са задължени да се запишат в РЕГИСТЪРА НА НАСЕЛЕНИЕТО и да са си вечно наши. Имат и право да работят.
  Ето за какво било информационното затъмнение- да се прокара законът без обсъждане. то не бе военни действия на Русия, то не бе международното положение... Жалки и продажни медии!

 48. 48 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Тепърва ще са спасение за много поопърлени от руските бомби ислямисти.

  Евроатлантида
 49. 49 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Статистиката на Евростат показват, че в действителност сирийците са само 21% от бежанците-емигранти.
  Всъщност "Дневник" не прави изключение от редица световни и авторитетни медии, които погазиха всякакви принципи на обективната журналистика, леейки поток сълзи за бежанците и филтрирайки грижливо всичко онова, което ще развали изгражданата картина на състрадание.
  При такова медийно единодушие на "авторитетните" средства за масова информация навсякъде по света човек трябва да е идиот, за да не се досети, че освен свидетел на грандиозна информационна манипулация е и свидетел (и потърпевш) на конспирация с потока от бежанци-емигранти.

 50. 50 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fred":

  Другия път като пътуваш, вземи и по една диплома за хирург, лекар, философ, учител. Може и за всичките, все ще притрябват... И стик за селфи- това е много важно да носиш

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#49:"Григор Лилов"]Статистиката на Евростат показват, че в действителност сирийците са само 21% от бежанците-емигранти. [/quote]
  От тях като ги гледам едно 80-85% са здрави прави мъже в наборна, възраст видимо на 20-25г. Истински бежанци, измъчени помъкнали жената и децата са не повече от 10-15%. Т.е. от тези 21% сирийци истински бежанци са не повече от 4-5%, останалите са наборници бягащи от казармата.

  Като ги гледам и доста богатички, мама и татко са ги пратили да си поживеят в Европа под прикритието на "бежанци". Къде по-евтино е отколкото като турист, квартира дават, храна че и джобни за харчене. И онези глупаци доброволците им събират стари дрехи, първо да ги погледнат с какво са облечени и смартфоните им.

  Пък като се установят ще измъкнат при себе си и фамилията и родата. Честито Меркел, вкара в Германия поне 8-10 милиона арабели покрай тези уж бежанци. Но я знам какво ще ни отговори "Каквото и да ми казвате те вече са тук и измъкване няма".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#50:"bee"]Другия път като пътуваш, вземи и по една диплома за хирург, лекар, философ, учител. [/quote]
  Зависи къде отиваш, при едно кандидатстване в Австралия ми отказаха с мотива overqualified. Аз глупакът си бях написал изобретенията, наградите, статиите... пълен комплект. Ако си бях написал само дипломата от техникума можеше и да успея.

  А в Германия накъдето е тръгнало и с артилерийски влекач не могат да ме завлекат. Като ще е в арабският свят по-добре в оригинала отколкото в имитацията му, там чуждите компании плащат добре. Пък и военният ми чин може да влезе в действие, трябва да взема да го допълня в CV-то.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#47] от "bee":

  Това е СТРАШНО! Можеш ли да дадеш линк?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Весело

  Хаха, чак сега се сетих да погледна автора на статията. Естествено никой не е застанал с името си, озаглавено "От Дневник". Дневник, така ли вече при вас се означава платеното съдържание?

  Забелязвам интересна закономерност, винаги когато трябва да се пробута нещо сълзливо, съшито с бели конци в полза на бежанците... абе да се оправдае някой грант и вместо автор се появява това "От Дневник".

  Разбирам неудобството ви да застане някой с името си зад толкова евтини манипулации, разбирам и че трябва по някакъв начин да се живее а те честните и свестните нямат пари, другаде са те. Ама да ни бяхте посмигнали малко да се досетим, да не си мислим че и вие сте се продали.

  Така де, измислете някакъв знак, някакъв нишан да ни насочите. Пък и ние ще ви помогнем да заработите нещо, ще се включим с порой хвалби за статията. Аз обещавам да си направя втори ник по този случай да не цапам сегашният и да пускам поне по 10 поста на одобрение под подобни статии. Само намигнете малко да сме в час и ще помогнем. Ако е за имитация на ентусиазъм и подкрепа ние старите кучета перфектно го владеем това още от социализма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#37] от "luda_krava":

  [quote#37:"luda_krava"]Папата така си ги раздува, ама докато не обяви официално, че участва в разпределението на квотите и ще приема всякакви включително и без документи, е само празен въздух под налягане. [/quote]

  То и един балон е въздух под налягане, ама ако е достатъчно голям и сгъстен, може да пренася тежести.
  Да не забравяме, че например Испания и Италия са почти изцяло католически и, според мен, там папата със своя призив сътвори големи бели и спомогна за объркването на обикновените хора, като се присъедини към меденогласния хор на успиващите ги със сладки лозунги блюдолизци-управници. Така че, излиза, че върховният духовен пастир не само не е пастир на стадото си, ами активно работи за безпрепятственото вкарване на вълци в овчи кожи в него.
  Това, на което сме свидетели, е как на практика се осъществява предсказанието на Нострадамус за разпада на католическата църква. Така, както вече разбрахме какво е имал впредвид под "златния език" на враговете на цивилизацията - вършат мерзките си дела под прикритието на борци за права и свободи.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 56. 56 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поправка към коментар #55: То и един балон е въздух под налягане, ама ако е достатъчно голям и сгъстен, може да пренася тежести.

  Исках да кажа: То и един балон е въздух под налягане, ама ако е достатъчно голям и ВЪЗДУХЪТ В НЕГО - ДОСТАТЪЧНО сгъстен, може да пренася тежести

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 57. 57 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred":

  [quote#54:"Fred"]Разбирам неудобството ви да застане някой с името си зад толкова евтини манипулации, разбирам и че трябва по някакъв начин да се живее а те честните и свестните нямат пари, другаде са те. Ама да ни бяхте посмигнали малко да се досетим, да не си мислим че и вие сте се продали. [/quote]

  За съжаление, мисля, че грешиш, като им приписваш твоето разбиране. Моя позната журналистка, работила в Икономедия, ми каза, че журналистите там са ентусиасти с безкрайна вяра в "европейските ценности" и толерастията и вдъхновено творят статиите си в този дух. Каза и, че никога не четат коментарите под статиите...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#57] от "els_g":

  Някои журналисти четат коментарите, ама заемат позицията "той мат'ряла тъп и не ме разбира".

  Няма лошо да са вдъхновени и да вярват в европейските ценности, стига да дават обективна картина, а не да успиват читателите в стил "Работническо дело". За съжаление по темата освен съшита с бели конци сладникава пропаганда, друго рядко се появява.

 59. 59 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#57:"els_g"]Моя позната журналистка, работила в Икономедия, ми каза, че журналистите там са ентусиасти с безкрайна вяра в "европейските ценности" и толерастията и вдъхновено творят статиите си в този дух. Каза и, че никога не четат коментарите под статиите... [/quote]

  [quote#58:"luda_krava"]Някои журналисти четат коментарите, ама заемат позицията "той мат'ряла тъп и не ме разбира". [/quote]

  Човек, който дори не иска да се информира за чуждото мнение или просто го пренебрегва, защото не съвпада с неговото, е просто овца, независимо дали е европейска овца или руска овца. За съжаление повечето ни „интелектуалци” – основно журналистите и университетските преподаватели - са точно такива. Колкото и да е чел човек, ако не прилага критическо мислене към прочетеното, то цялото му четене е безполезно. Нивото на Икономедия пада главоломно в това отношение – само твърдения и голи фрази, без здрави аргументи зад тях все по-често са основното съдържание както на статиите тук, така и на тези в Капитал. Нямам личен опит от пропагандата преди 1989г., но оставам с впечатлението, че тази тук й съперници по абсурдност.

 60. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#53] от "Fred":

  http://parliament.bg/bills/43/454-01-37.pdf

  Тихомълком, зад гърба ни, продажниците без обсъждане, тихичко прокараха поредния антибългарски закон.

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#60] от "bee":

  Тук е написано "Проект!" и освен това датите са стари. Нещо по-ново имаш ли, желателно обнародвано в ДВ или решения на комисиите?

  Не съм правист и това "международна закрила" ме обърква, ще помоля logika да коментира документа и твоят постинг #47. Особено ме интересуват "транзитните центрове" където ще се разглеждат молби за други държави.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#61] от "Fred":

  Опитвам се да намеря инфото, но преди дни беше съобщено, че е гласуван на 2-ро четене, ако не се лъжа. Остава май обнародването му. Медиите само споменаха за правото им да работят и нямаме право да ги отблъскваме от границата. Пълно затъмнение по време на приемането и гласуването- инфото излезе, след като бяха гласувани измененията.
  http://parliament.bg/bills/43/454-01-37.pdf
  Това е с дата 7/11/2014
  http://parliament.bg/bills/43/502-01-68.pdf
  Това е с дата 06/08/2015

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK