Бивш български вицепремиер е номинирана за висок пост във фонда "Юнкер"

Между 2013 г. и 2014 г. Илияна Цанова беше заместник министър-председател на България, отговарящ за управлението на европейските средства в две последователни служебни правителства.

© Велко Ангелов

Между 2013 г. и 2014 г. Илияна Цанова беше заместник министър-председател на България, отговарящ за управлението на европейските средства в две последователни служебни правителства.



Европейската комисия е изправена пред сблъсък с Европейския парламент заради издигането на бившия български министър Илияна Цанова като предпочитан кандидат за заместник управителен директор на инвестиционния фонд на ЕС за 315 млрд. евро, известен като плана "Юнкер", пише политическото издание Politico.


Комисията бърза да финализира решението си от петък, след като Politico съобщи, че мнозинството от членовете на панела на Европейския парламент подкрепят някой друг за длъжността - Алесандро Карано, италианският представител на комисията в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).


Изборът на комисията на Цанова, базиран в Лондон служител на Европейската банка за възстановяване и развитие, ще разгневи депутатите, някои от които са изразили опасения за липсата на опит в ЕИБ на бившия български вицепремиер.




Парламентът няма правомощия да избере кандидатите. Той може просто да одобри или да отхвърли избора, представен от Координационен съвет, съставен от длъжностни лица на ЕИБ и комисията. Но миналия месец в опит да се повлияе на избор на съвета комисията по икономически и парични въпроси на парламента проведе неофициални "предварителни изслушвания" с осем кандидати, които бяха издигнати като предложения за зам.-управляващи на фонда.


Съветът е съобщил за избора на Цанова по имейл късно в петък вечер. Парламентът има до четири седмици, за да проведе изслушването, на което членовете на икономическата комисия трябва да приеме или да отхвърли Цанова.


Според официални лица изслушването ще се проведе в Брюксел през следващата седмица.


Информирани източници твърдят, че изборът на Цанова е наложен на ЕИБ от Еврокомисията в замяна на одобрението на кандидатурата на Вилхемл Молтерер за управляващ директор. Молтерер е бивш австрийски десноцентирстки министър на финансите, работил в ЕИБ и близък до председателя й Вернер Хойер.


Европейската комисия потвърди пред изданието предложенията на Молтерер и Цанова за двете топ позиции, но отказа коментар.


Членовете на Европейския парламент в икономическата комисия казват, че потвърждаването на Молтерер вече също е под въпрос.


"Нищо не е сигурно", е заявил депутат "Може да се окаже, че Молтерер се възприема като твърде политическа фигура, след като е бил министър. Нека да видим какво ще стане."


Според наблюдатели в Европарламента Цанова може да се приеме от някои депутати като компромисен кандидат. Същите твърдят, че ЕИБ е искала да даде поста на испански представител, но отстъпила, след като евродепутатите отхвърлили кандидатурата при неофициално предварително изслушване на 22 септември. Мнозинството членове на експертна комисия в ЕП са подкрепили италианеца Алесандро Карано от ЕИБ.


Цанова е отказала да коментира пред Politico, докато не приключи процесът.


Евродепутати, ангажирани в процеса, казват, че 38-годишната Цанова има подкрепата на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева и на българското правителството, пише Politico.  Българското правителство e отказало коментар.


Между 2013 г. и 2014 г., Цанова беше заместник министър-председател на България, отговарящ за управлението на европейските средства в две последователни служебни правителства.


Цанова в момента е директор Европейско съфинансиране и финансов инженеринг в Европейската банка за възстановяване и развитие. По образование тя е магистър е по финанси от Университета за национално и световно стопанство и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университет "Джордж Вашингтон", САЩ, като стипендиант на USAID.


От 2001 г. до 2003 г.  е работила в одиторския отдел на "Делойт - България". В ЕБВР работи от 2006 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK