Македония ще остане жертва на интересите на Гърция, очаква президентът Георге Иванов

Георге Иванов, президент на Република Македония

© European Commission

Георге Иванов, президент на Република МакедонияМакедония в аналогична ситуация на тази на човек "който си е купил чисто нов скъп автомобил, преминал е многократно всички изпити за шофьорска книжка успешно и въпреки това не получава разрешително да шофира колата си".


Така определи македонският президент Георге Иванов ситуацията, в която се намира страната му по пътя си към членството в НАТО по време на събитие, организирано от Атлантическия клуб и Представителството на Европейската комисия в София.


Президентът изрази съмнения, че перспективата за скорошен прием на Македония в НАТО е реалистична и обяви, че ако на следващата среща на върха във Варшава това не се случи, то това ще бъде поредна победа за Гърция.
"Македония може да спечели световен рекорд на Гинес за изпълнени екшън планове", за да покрие критериите си за членство, пошегува се държавният глава.


Македонската армия е готова за НАТО


Той изтъкна постиженията на Македония в опитите ѝ да получи членство в НАТО и заяви, че Скопие положи всички усилия да установи добро военно сътрудничество в страните от региона. Македония е държавата, която е допринесла с най-много кадри и помощи на глава от населението в рамките на някои инициативи на военни алианс, включително и Ирак. Бившата югославска република освен това е осъществила старателно необходимите реформи и планове за действие в сферата на сигурността, изградила е професионална и технически модерна армия, която не само е способна да защитава македонската държава, но и да допринася за мира и сигурността в региона.


Гьорге Иванов напомни, че страната му е подслонила 350 000 бежанци на територията си по време на конфликта в Косово.


Държавният глава многократно потвърди желанието на страната си да бъде част от трансатлантическия алианс, посочвайки че НАТО има принос за превръщането на "Европа в регион на мир" и е "най-успешният пример за съюз, победил Варшавския договор".


НАТО се провали в казуса "Македония"


Той обаче оправи остра негативна реторика към процедурата за кандидатурата на Македония в НАТО, като коментира, че "Македония е класическият пример за това как НАТО не трябва да се отнася към кандидатите си", коментирайки блокирането на кандидатурата на страната от южния си съсед Гърция.


Иванов заяви, че военният алианс се е превърнал в жертва "на определени интереси на държавите си членки", а Македония понася поражение заради "безотговорното отношение на своя съсед" Гърция.


Според държавния глава проблемът с името на страната е изкуствено създаден, за да може членството ѝ в ЕС и НАТО да бъде блокирано.


"Вместо решителност и единство, НАТО демонстрира слабост и разцепление" и "погазва собствените си принципи" по въпроса за Македония, категоричен беше Иванов и предупреди, че настоящата ситуация ще даде лош пример за бъдещите държави, които ще се присъединят към алианса.


"Години наред предупреждаваме, че в случая с Македония се нарушава международното право, ни никой не ни чува", коментира Иванов, без директно да споменава името на съседа си Гърция.


Президентът силно разкритикува начинът на вземане на решения в международните институции с консенсус, тъй като заради него се стигна до блокирането на процедурата по приема на страната. Той направи аналогия между ЕС и Югославия:


"И ние живеехме в държава, в която всяко решение се взимаше с консенсус. Но къде е сега тази държава? Имахме всички елементи, които има ЕС, а ето че Югославската република вече я няма. Консенсусът е добър начин да се скрием и да се оправдаем, че отговорността я носят всички".


Западните Балкани се намират във вакуум


Президентът изтъкна високата подкрепа, която демонстрират македонските граждани спрямо членството на страната в НАТО. По думите му, социологическите проучвания в западната ни съседка са показали, че до 94% от населението одобряват приема на страната в алианса.


"Това е толкова висока подкрепа, колкото нито една, нито всички политически партии заедно не мога могли да постигнат. Това е най-важният ресурс, с който НАТО разполага в Македония", коментира президентът.


Той определи блокажа на членството на страната в НАТО като стратегическа грешка и допускане на проблем на собствената територия на блока. Иванов е убеден, че "няма стабилна югоизточна Европа без Македония", а "Западните Балкани се намират във вакуум между Изтока и Запада".


Македония няма да забрави българската подкрепа


"За разлика от Гърция, вместо да влезе в реториката на Милошевич и Самарас", България подкрепи Македония и "никога няма да го забравим", заяви президентът.


Той призова за подобряване на отношенията между двете страни и за забравяне на "раните от общото минало". Той заяви, че договорът за добросъседство между България и Македония "ще остане мъртво слово, ако не бъде напълнено със смисъл" и конкретни мерки.


"Желязната завеса изчезна, но не и от главите на някои хора от двете страни на границата ни" коментира президентът.


Георге Иванов отправи призив България да подкрепя и вбъдеще членството на Македония в ЕС и НАТО и да "завърши това, което Желю Желев и Соломон Паси започнаха, за допринесе към европейската интеграция" на региона.


Гърците и македонците нямат проблеми "като народ към народ"


Въпреки ледените отношения на политическо ниво македонските граждани "оставят милиарди в Гърция по време на туристически сезон", а гръцки бизнес свободно оперира и осъществява големи печалби на македонска територия, отбеляза президентът. Освен това храната и услугите в Македония са по-евтини и привличат гръцките клиенти целогодишно, добави Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  ""Желязната завеса изчезна, но не и от главите на някои хора от двете страни на границата ни" коментира президентът."

  А ние си имаме много готин югозападен съсед! Ползва ни историята за свои нужди, не признава брат си, лъже като дърт циганин, злослови, клевети и се прави на антички!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Македонията е първом жертва на сръбете, македонистите, титовистите и комунистите от Удба. А това за Гърция е повече от ясно...

 3. 3 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Умни сте като Андрешко, Друже Иванов, ама нямате възраст за самостоятелна "езда" - като затуй, примъкнете се към Мама, а кога сте на волана, Тати да е до водача ...

 4. 4 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Македонците не са крали историята ни, защото те са си българи. Друг е въпроса, че те много повече се гордеят и почитат историята си/ни, много повече пазят традициите, както и Православието. За разлика от българите, които се отричат от всичко българско и се прекланят пред Европа. То на македонците това че са националисти не им пречи и да са проевропейски настроени, както се вижда.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#4:"npiatanasov"]Македонците не са крали историята ни, защото те са си българи.[/quote]
  И ти си прав...

 6. 6 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 864 Весело

  Аз предлагам името Република Вардарска България. Ние няма да се сърдим за България, както гърците за Македония.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 7. 7 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]А ние си имаме много готин югозападен съсед! Ползва ни историята за свои нужди, не признава брат си, лъже като дърт циганин, злослови, клевети и се прави на антички![/quote]

  В човешките взаимоотношения винаги има две страни.

 8. 8 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално
  Братята македонци трябва да престанат да слушкат Белград. 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Няма македония, има БЮРМ.
  А, там си живеят българи и албанци. За съжаление толкова са им промити мозъците, че се сещат за българския си произход, само когато им трябва български паспорт. Та, тогава вадят кръщелните от Екзархията на прабаби и дядовци.

 10. 10 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "daam":

  Абсолютно съм съгласен. България за тях е просто трамплин, а повечето македонци които познавам пред мен говорят едно, а в Македония съвсем друго. Гърците според мен са прави по отношение на името - това си е тяхно право като суверенна държава. Македонците да си наричат държавата както си искат, но да не забравят че ние първи сме ги признали.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 11. 11 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ех, да имахме политици. Да имахме независими служби. Да можеше активно да се борим със сръбската и руската агентура в Македония. Да можеше наистина да се лобира за македонско членство в ЕС и НАТО.
  Но не би. Руският интерес от 150 години насам е Македония и България да се държат разделени, ако може скарани и псуващи се като сега - още по-добре.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 12. 12 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#10:"Анализатор"]повечето македонци които познавам пред мен говорят едно, а в Македония съвсем друго[/quote]

  Това е първа крачка - колкото по-дълго сърбите играят с Путлер, толкова повече ще изостанат.

  За братята македонци това може да бъде повод за проглеждане.

 13. 13 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  "македонските граждани "оставят милиарди в Гърция по време на туристически сезон"

  Да бе, те всички да се изнесат и да похарчат по 1000 евро в Гърция, пак не могат да ги докарат до "милиарди"...

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Факт е, че гърците нямат никакви права върху името Македония. С политиката си де факто работят за Сърбия и Москва. Тогава въпросът е защо Гърция е член на НАТО?

  седеньето го зголемува задникот
 15. 15 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#12] от "liubo...otdale4": О, да...от 20 години все проглеждат...много са любезни когато им трябваме за нещо, ма като им обърнеш гръб, гледат как да те оплюят...това ако не сме го прозрели за толкова време, значи сме трагични...като искат подкрепа и те ще правят компромиси...иначе АДИОС, наследници на Филип II

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Много скоро Гърция и БЮРМ ще оставят на страна спора за да застанат заедно със Сърбия и може би и България.....пред общия враг !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Като сте тъпи и не знаете за кого да се държите,така ще ви разиграват гърците.Ние ви подадахме ръка преди години,а вие се помъчихте да я отрежете.

 18. 18 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#17:"rosiraycheva50._"]Като сте тъпи и не знаете за кого да се държите,така ще ви разиграват гърците.Ние ви подадахме ръка преди години,а вие се помъчихте да я отрежете.[/quote]

  Кои са "тъпи" ? Политиците, които в България са "умни" и заради това от девет милиона населението е спаднало до седем или хората в Македония са "тъпи", защото са ги "избрали", точно така както хората в България са ги "избрали" ?
  Много е лесно човек да нагруби и обиди, но "каквото повикало, такова се обадило", затова е по-добре без такива определения.

 19. 19 Профил на shafrana
  shafrana
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "npiatanasov":

  Така си мислиш ти Я попитай който и да е македонец дали е българин

 20. 20 Профил на shafrana
  shafrana
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "terorio":
  Не, вие се мислете за много умни,велики, докарахте си цар от Пакистан чак, цял свят ви се подиграва най-много Гърция, щото се изплюхте на майчиното си мляко и затова сте последна дупка на кавала


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK