Държавите в ЕС се озоваха в спор за бъдещето на Асад в Сирия

Точка, по която европейските министри са стигнали до консенсус, е необходимостта да бъде прекратена употребата на варелни бомби от Асад срещу цивилни граждани.

© Associated Press

Точка, по която европейските министри са стигнали до консенсус, е необходимостта да бъде прекратена употребата на варелни бомби от Асад срещу цивилни граждани.Държавите членки на ЕС водят тежка борба да изложат обща позиция за ролята, която Башар Ал-Асад ще играе в разрешаването на конфликта в Сирия, заявиха дипломати пред "Ройтерс" .


Преди предстоящата среща на Съвета на външните министри на ЕС в Люксембург в началото на следващата седмица, Брюксел прави усилия да стигне до споразумение между привържениците на "гъвкавото решение" и онези, които подкрепят падането на режима.


"Консенсусът между държавите, че Асад няма да бъде част от бъдещото управление на страната, но все още не е ясно как това ще бъде формулирано", заявяват още официалните източници.
На фона на напрежението заради бежанската вълна, Франция иска да види оттеглянето на Асад възможно най-бързо, докато Германия предпочита настоящият президент да бъде включен в "преходната фаза", преди да отстъпи.


Все още не е ясно също какво ще се случи със сирийския президент, след като той се оттегли от поста си. Мненията са разнопосочни – за това дали той да бъде изправен пред Международния наказателен съд в Хага или да бъде изпратен на доброволно изгнание в Русия.


Въпросът е толкова противоречив, че външните министри от месеци насам се въздържат от формулиране на общо становище за Сирия и режима ѝ, въпреки че напрежението в страна ескалира.


"Обсъждаме споразумение за гъвкав преходен период. Преходът в момента е ключов фактор. Няма да видите фразата "Асад трябва да си отиде" в позицията на Европейския съюз", заявява още дипломатът.


Тази наскоро заявена позиция коренно се различава от предходните, в които управлението на Асад се смяташе дори за "неспособно да се бори с "Ислямска държава" заради своите брутални действия".


Други дипломати на ЕС се изразяват по-внимателно и заявяват, че ключовият проблем е да се спре насилието срещу цивилното сирийско население.


Дори и да се стигне до компромис за преходната фаза на управлението на Асад, европейските държави остават разединени по въпроса за нейната продължителност. Някои настояват за "ясно времево дефиниран преход", докато други недвусмислено заявяват, че "не е наша работа да определяме колко ще продължи този период".


По-рано тази седмица външният министър на Великобритания Филип Хамънд заяви, че управляваният преход е ключов за мира, дори и ако Асад номинално остане на власт.


Точка, по която европейските министри са стигнали до консенсус, е необходимостта да бъде прекратена употребата на варелни бомби от Асад срещу цивилни граждани.


Освен това в понеделник се очаква министрите да призоват Москва да насочи атаките си изключително върху цели на "Ислямска държава". 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK